NASVET Lepota in zdravje
12. 10. 2022 07:41:39

KAKO IZBRATI GLAVNIK IN KRTAČO ZA LASE?

1/1

Ni vedno lahko vedeti, za kaj je krtača primerna in za kakšen namen je bolje izbrati glavnik. Vsak tip las potrebuje nekaj drugega. Tukaj ti bomo povedali, kateri kriteriji so odločilni za izbiro krtače ali glavnika.

 

  • Ana, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min

 

Kazalo

  1. Tip izdelka
  2. Kaj izbrati
  3. Vzdrževanje glavnika in pravilno feniranje
  4. Dodatki
  5. Pogosto zastavljena vprašanja

 

1. Tip izdelka

 

 

Glavnik

 

Glavniki so še posebej uporaben za česanje mokrih las.

  • Glavnike s trdnimi in redkimi vlakni bodo cenili ljudje z dolgimi in gostimi lasmi
  • Glavniki s šibkejšimi in gostejšimi vlakni pa bodo bolj primerni za osebe s kratkimi lasmi.
  • Večinoma so glavniki plastični

 


 

 

Krtača za lase

 

Obstaja veliko krtač, ki se razlikujejo po materialu oziroma ščetinah. Krtače za lase bodo še posebej cenil ljudje z dolgimi ali srednje dolgimi lasmi.

  • Primerne za oblikovanje las
  • Imajo ravno, ukrivljeno ali okroglo obliko
  • Najbolj priljubljene so lesene krtače z naravnimi vlakni

 

Frizerji odsvetujejo nakup krtače s ščetinami iz trdega materiala. Ta vlakna lahko poškodujejo strukturo las in jih izpulijo. Poleg tega take krtače škodujejo tudi lasišču.

 

2. Kaj izbrati

 

Vrsta las

 

Fini in ravni lasje

Če imaš tanke in ravne lase, boš cenil krtačo z mehkejšimi ščetinami. Če imaš daljše lase, po umivanju glave vedno uporabi glavnik s tanjšimi in močnejšimi zobmi. Splošno pravilo je, da daljši kot so lasje, večji mora biti premer krtače. Za kratke lase uporabi glavnik s šibkejšimi zobmi in manjšimi razmiki. Za oblikovanje las v želeno pričesko si pomagaj z okroglo krtačo, s pomočjo katere lahko lase tudi sfeniraš in jim tako zagotoviš želeni volumen.

 

Debeli lasje

V tem primeru boš zagotovo cenil krtačo z nekoliko tršimi vlakni, ki pa ni nujno, da so predebela. Cenil boš tudi dokaj okroglo obliko. Vendar ti tudi ploščata krtača lahko pride prav, saj z njo lahko lase med sušenjem razčešeš ali dosežeš določen stil.

 

Valoviti in kodrasti lasje

Električno ionizirajočo krtačo, ki združuje funkcije likalnika in krtače, je vsekakor vredno preizkusiti. Ima keramične ščetine, ki ne pečejo lasišča. Hkrati preprečujejo izsušitev las in lasišča. Električna krtača ti bo prišla prav, ko boš želel zravnati lase.

 

Kratki lasje

Kratke lase je včasih enako težko vzdrževati kot dolge, še posebej, če želiš doseči razigran videz. Zato uporabljaj lesen glavnik za lase ali keramično krtačo z rahlo ukrivljeno površino in odprtinami, t.i. tuneli. Tako se bodo lasje lažje oblikovali. Tanke in kratke lase lahko razčešeš tudi z napihljivim glavnikom z gostimi zobmi. To bo tvojim lasem dalo neverjeten volumen.

 

Vrste ščetin / vlaken

Krtačo lahko izbereš tudi glede na vrsto vlaken. Najpogosteje se pojavlja pet vrst.

 

Ščetine merjasca

So povsem naravne in odstranjujejo naelektrenost las. Ker so goste in mehke, so primerne tudi za tanke ali umetno podaljšane lase. Lahko pa jih uporabljaš tudi na otroških laseh, saj ne dražijo lasišča, vendar ga prijetno masirajo.

 

Plastična vlakna

Običajno so prožna ali trdna in toga. Prožna vlakna se pogosto uporabljajo pri glavnikih za razčesavanje las, čvrstejša vlakna pa boš cenil pri trdživih laseh. Glavnike s plastičnimi vlakni frizerji uporabljajo za glajenje ali temeljito razčesavanje las. Zadnja leta so zelo priljubljene plastične krtače z gostimi vlakni in konkavno krivuljo.

 

Ježki

To je ime za krtače, ki so narejene iz plastike ali najlona in merjaščevih ščetin, ki spominjajo na ježevca. Imajo prednosti tako plastičnih kot merjasčevih ščetin. Primerni so za goste in tanke lase.

 

Lesene krtače

Krtače z lesenimi vlakni nežno razčešejo lase in masirajo lasišče.

 

Najlonska vlakna

Nežna so tako do las kot kože. Lasem dajejo naraven sijaj in preprečujejo statično luščenje. Poleg tega je lase po česanju z najlonskimi vlakni lažje urediti.

 

Imaš težave s česanjem las? Ne pozabi izbrati pravega šampona in balzama, ki ti bosta bistveno pomagala pri česanju.

 

Spol in material

 

Spol

Krtače in glavnike lahko izbereš tudi glede na spol. Vendar delitev glede na spol, ne igra tako pomembne vloge kot delitve, ki smo jih opisali zgoraj:

 

  • Ženska krtača za lase - različne vrste krtač, izbira odvisna od tvojega tipa las
  • Otroška krtača za lase - primerna za otroške lase in lasišče; ima gosta in mehka vlakna
  • Moška krtača za lase - tudi moški lahko uporabljajo tako glavnik kot krtačo; zagotovo pa bodo cenili majhen ročni glavnik, ki lahko služi tudi kot modni dodatek
  • Unisex krtača - ni važno ali si moški ali ženska in kakšne lase imaš, krtača bo zagotovo opravila svoj namen

 

Material

Tudi samo telo krtače je izdelano iz različnih materialov. Zelo priljubljen je lesen glavnik za lase, najdejo pa se tudi glavniki iz plastike ali celo keramike ali bambusa. Vedno izberi zase najbolj primeren material.

 

Oblika in barva

 

Oblika

Tudi sama oblika krtače je zelo pomembna in ima ključno vlogo pri oblikovanju frizure:

  • Okrogla krtača - primerna za povečanje volumna las; konci las se preprosto zvijejo z njo; krajši kot so tvoji lasje, manjši mora biti premer krtače
  • Ploščata krtača - z njo ustvarimo rahel volumen, lahko pa se uporablja tudi za glajenje las. 
  • Detangle, tangle, tangle teezer – so vrste krtač, ki se uporabljajo za nežno razčesavanje las.

 

Barva

Ne glede na to, ali imaš glavnik doma kot modni dodatek ali želiš, da se ujema s tvojo kopalnico ali toaletno mizico, lahko izbiraš med skoraj neomejenim številom barv.

 

Leseni glavniki

 

 

3. Vzdrževanje glavnika in pravilno feniranje

 

Vzdrževanje glavnika

Kot skoraj vse, glavnik zahteva redno vzdrževanje. To pa pomeni predvsem to, da je treba s krtače odstraniti odpadle lase. Hkrati ga je treba redno umivati in razkuževati. Zapomni si tudi, da svoje krtače ali glavnika nikoli ne posojaj nikomur drugemu. Če boš upošteval ta preprosta načela, bodo tvoji lasje bolj zdravi in manj mastni.

 

Sušenje las s sušilcem za lase

Lase moraš po pranju vedno posušiti s sušilnikom za lase, tako boš preprečil nastanek glivic na lasišču.

  1. Rahlo posuši lase z brisačo, še posebej okoli glave.
  2. Nanesi izdelek za zaščito las pred vročim zrakom
  3. Zdaj nežno počeši lase, najprej konice las, nato pa nadaljuj s česanjem od korenin.
  4. Lase vedno spelji skozi okroglo krtačo, pramen za pramenom, začenši od spodnjih las proti vrhu (zgornje lase spni na temenu s sponko). Druga možnost je, da lase posušiš tako, da nagneš glavo naprej in jih med sušenjem počešeš navzdol (od zatilja do vrha glave). Tako dobiš dovolj volumna dobesedno v nekaj desetih sekundah.

 

4. Dodatki

 

Šamponi

Balzami za lase

Sušilniki za lase

Likalniki za lase

Barve za lase

Električni kodralniki las

 

5. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Kako pogosto naj menjam krtačo za lase?

Krtačo ali glavnik moramo zamenjati vsako leto, saj se dlake ali zobje lahko zlomijo in zadržijo veliko bakterij. Če pa krtačo redno neguješ in jo umivaš v milni raztopini, bo brez težav zdržala dve leti.

 

Kako skrbeti za ščetine merjascev?

Krtačo iz ščetin merjasca redno umivaj v topli vodi z malo šampona. Vendar ga nikoli ne pusti namakati predolgo.

 

Prebrala sem, da se krtačo lahko opere s sodo bikarbono, je to res?

Da. Eno čajno žličko sode bikarbone zmešaj s pol litra tople vode in v raztopino za približno dvajset minut potopite krtačo. Nato speri. Vendar te metode ne uporabljaj za čiščenje krtač z naravnimi vlakni.

 

Poglej glavnike na Ceneje.si »

 

Poglej krtače na Ceneje.si »

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka