NASVET Mali gospodinjski aparati
10. 10. 2022 12:50:42

KAKO IZBRATI APARAT ZA DIMLJENJE?

1/1

Takšen aparat za pripravo domačih dobrot ne služi le ljubiteljem mesa, saj lahko uživaš tudi v prekajeni zelenjavi ali krompirju. Vrtni kamin z možnostjo dimljenja bo poskrbel za dišeče dobrote, vendar električni aparati ne zaostajajo prav veliko, saj delujejo na brikete iz oglja, kar je prednost, zaradi katere jih je vzdrževanje in čiščenje zelo enostavno.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min

 

Kazalo

  1. Vrste aparatov
  2. Parametri
  3. Gorivo in napajanje aparata
  4. Vrste dima
  5. Vzdrževanje in servis
  6. Dodatki
  7. Najpogosteje zastavljena vprašanja

 

Vrste aparatov

Leseni

Leseni aparati za dimljenje so priljubljeni zaradi privlačnega videza, zaradi katerega lahko služijo tudi kot okras na vrtu. Videti so kot miniaturna lesena hišica s streho, v katero se dovaja dim. Primerni so tudi kot vrtni aparat za dimljenje z žarom.

+ Čudovit videz okrasi vrt
+ Dimiš lahko s hladnim, toplim in vročim dimom
+ Dimi se z lesom, lahko pa uporabiš tudi pelete ali lesne sekance

- Poskrbeti je treba, da se aparat ne vžge
- Redno in pravilno ga je treba vzdrževati
- Občutljivost na vremenske razmere

Kovinski

Med kovinske aparate za dimljenje spadajo aparati iz debele jeklene pločevine, ki so sicer težki in nekoliko dražji, vendar odlični z vidika trajnosti in enostavnega vzdrževanja. Druga možnost je pocinkana pločevina, ki je cenejša, vendar ima krajšo življenjsko dobo. Poleg tega je treba aparat pred prvo uporabo vključiti brez hrane, da se odžge oljni film. Tretji kovinski material je nerjaveče jeklo, ki se najpogosteje uporablja pri domačih in električnih aparatih.

+ Jekleni aparati imajo dolgo življenjsko dobo
+ Pocinkani aparati imajo nižjo ceno
+ Nerjaveče jeklo je manj zahtevno za vzdrževanje

- Jekleni aparati so težji in jih je težko premakniti
- Pocinkani imajo v primerjavi z jeklenimi krajšo življenjsko dobo

Kako izbrati

Klasični so vrtni ali domači aparati. Če nimaš veliko prostora, se lahko odločiš za namizne ali mini aparate za dimljenje. Prenosni aparat pa reši dilemo, če ga potrebuješ doma in včasih tudi na vikendu. Upoštevaj pa, da so takšni aparati manj zmogljivi.

Pri izbiri aparata imata pomembno vlogo vrsta in količina hrane. Dimljeno meso in ribe je treba obesiti na kljuke, medtem ko cele kose mesa lahko položiš na rešetko ali pa jih prosto obesiš v prostor.

Kako pogosto nameravaš aparat uporabljati? Če skozi celo leto, je bolje, da imaš aparat izoliran. Če pa misliš aparat uporabljati le občasno, pa izberi zložljiv aparat, ki ga je enostavno čistiti. 

  • Vodoravno dimljenje - dim je usmerjen vodoravno, zato je primernejši za živila na rešetki, kot so na primer ribe ali zelenjava
  • Navpično dimljenje - pri tem se dim usmeri navpično navzgor, prekajeno meso pa je pogosto obešeno na kljuke ali škarje
  • Druge možnosti kuhanja - če kupiš večnamenski aparat, lahko počne še kaj drugega kot dimljenje. Pogosta dodatna funkcija je pravzaprav pečenje kot na žaru ali v pečici. Nekateri aparati se lahko uporabljajo tudi kot sušilnice za sadje
  • Samodejno delovanje - če ti zanima predvsem rezultat in ne sama izkušnja dimljenja, izberi avtomatski aparat za dimljenje. Pri tem je celoten proces nadzorovan samodejno, vključno z doziranjem goriva, vzdrževanjem temperature ali izklopom po določenem času

Material

Aparati so na voljo v različnih izvedbah, ki se med drugim razlikujejo po materialu. Pogosti so leseni, ki tudi odlično sodijo na vrt. Videti so kot miniaturna lesena hišica s streho, v katero se dovaja dim.

Med kovinske aparate spadajo tisti z debelimi stenami iz jeklene pločevine - ti so sicer težki in nekoliko dražji, vendar vzdržljivi in enostavni za vzdrževanje. Druga možnost je pocinkana pločevina, ki je cenejša, vendar ima krajšo življenjsko dobo. Poleg tega je treba aparat pred prvo uporabo vključiti brez hrane, da se odžge oljni film. Tretji kovinski material je nerjaveče jeklo, ki se najpogosteje uporablja pri domačih in električnih aparatih.

Gorivo in napajanje aparata

Aparat lahko dobiva toploto iz več različnih virov. Prvi, ki ni tako pogost, je oglje, ki morda ne bo dalo hrani pravega okusa po dimu. Primernejši so les v kosih in njegovi derivati - peleti, lesni sekanci ali žagovina.

 

Pri žagovini se izogibaj tisti žagovini, ki nastane pri rezanju z motorno žago. Na njih so ostanki olja, ki pokvarijo meso in druge dimljene izdelke.

 

Električni aparati proizvajajo dim v zunanjem generatorju prek električnega grelnega elementa, nato pa je odvisno, katere vrste briketov, sekancev ali žagovine uporabljaš.

Zadnja možnost je kombiniran aparat, kjer sta žar in aparat za dimljenje oba v eni enoti hkrati.

Gorivo za dimljenje:
Lesni sekanci
Briketi
Žagovina

 

Vrste dima

Obstajajo velike razlike v temperaturi dima. S hladnim dimom se hrana dimi dlje, vendar je po mnenju nekaterih kuharjev bolj zdrava od hitrega dimljenja z vročim dimom in bolj obstojna.

Hladni dim

Ta postopek traja najdlje, običajno od 24 do 72 ur. Vendar imajo tako predelana živila najdaljši rok trajanja. Celoten postopek dimljenja je razdeljen na več stopenj: razvlaževanje, sušenje in dimljenje. V teh fazah se temperatura spreminja od približno 40 °C na začetku, do 20 °C skoraj ves preostali čas dimljenja. Hladni dim se najbolje uporablja za pripravo različnih klobas, salam in drugih kosov mesa. Če želiš hrano začiniti, lahko na koncu postopka dodaš različne aromatične sestavine ali zelišča.

Topel dim

Slanino in meso je najbolje dimiti v toplem dimu, ki je enako primeren za dimljenje klobas ali salam. Tudi tu je postopek večstopenjski: razvlaževanje, dimljenje in sežiganje. Večino časa se temperatura vzdržuje na največ 60 °C, šele zadnjo uro se dvigne na 70-80 °C. Meso lahko na ta način dimiš od 6 do 24 ur, klobase pa lahko v kadilniku pustiš od 4 do 12 ur. Eksperimentiraš lahko tudi z različnimi vrstami lesa ali zelišč.

Vroči dim

Ta metoda je najhitrejša in je uporabna, kadar želiš na hitro zadimiti nekaj kosov mesa in jih takoj zaužiti. Hitro v tem primeru pomeni med 1 in 4 urami, zaradi vlažne žagovine in visoke temperature pa je meso tako dimljeno kot pečeno. Čeprav je ta proces relativno kratek, je razdeljen na 4 stopnje: razvlaževanje, sušenje, dimljenje in žganje. Hkrati je temperatura v kadilnici praktično ves čas okoli 90 °C.

Vzdrževanje in servis

Pomembno je, da za aparat dobro skrbiš. To pomeni, da ga po vsaki uporabi očistiš in na stenah ne puščaš patine ali posušenega materiala.

Dodatki

 

Najpogosteje zastavljena vprašanja

Kateri les je najboljši za dimljenje?

Predvsem mora biti les suh in brez kakršnih koli premazov, kot sta barvanje ali lakiranje. Nato lahko izbiraš med številnimi vrstami. Najbolj priljubljeni so bukov ali jelšev les, predvsem pa les sadnega drevja, kar velja tudi za žagovino, ki jo lahko celo namočiš v vodo, da dobiš vlažen dim.
Med sadnim drevjem izstopajo češnja, višnja, jablana ali sliva, čeprav je slednja boljša kot del mešanice lesa. Mesu lahko doda rahlo pekoč okus.

Katera je najboljša temperatura za dimljenje?

Temperatura je odvisna od izbranega načina dimljenja - pri hladnem dimljenju je okoli 40 °C, pri toplem dimljenju okoli 60 °C, pri vročem dimljenju, ko hrano zaužiješ takoj, pa do 90 °C.

 

→Poglej aparate za dimljenje na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka