Pri nakupu tiskalnika bodite pozorni tudi na kartuše

6. 12. 2011 12:16:49

Kartuše predstavljajo velik del vrednosti tiskalnika in marsikdaj se lahko vprašamo, če je bolj smiseln nakup nove kartuše ali je bolje, da se odpravimo kar po nov tiskalnik. Dejstvo je, da so vsi ostali deli, ki sestavljajo tiskalnik, relativno poceni, prav zaradi tega pa je tudi cena praznega tiskalnika relativno ugodna, kartuša pa precej dražja.

image

Vedno lahko uporabimo le kartuše istega proizvajalca, ki je izdelal tudi tiskalnik. Tako za canon tiskalnike lahko kupimo le Canon kartuše, pri nakupu Hp tiskalnika pa nam kartuše Canon ne pridejo v poštev, saj je njihova sestava in velikost precej drugačna. Kartuše se razlikujejo tudi med posameznimi modeli tiskalnikov, tako ima lahko vsak Canon tiskalnik različne Canon kartuše, še vedno pa te kartuše Canon ne bodo ustrezale drugim tiskalnikom, ker je preveč lastnosti, ki se razlikujejo od kartuše do kartuše.

Prazna kartuša je lahko odpadek ali pa ne, saj jo lahko ponovno izkoristimo, tako da jo napolnimo. Nobena obnovljena kartuša ne bo dosegala enake kakovosti, kot bi jo Canon kartuše, Hp kartuše ali kakšna druga originalna in neobnovljena kartuša. Kartuše Canon in tudi druge originalne kartuše lahko napolnimo z različnimi orodji in črnilom, ki je precej cenejše od originalne kartuše. Investicija se nam tako povrne že ob prvi polnitvi, a kot smo že napisali, je tisk pri obnovljenih kartušah precej slabši.

Če potrebujete tiskalnik za resne namene in ne želite, da je vaš tisk slabo viden oz. spran, potem se raje odločajte za nakup novih kartuš. Na vrsto kartuše, ki jo ima določen tiskalnik, pa bodite pozorni že ob nakupu tiskalnika, saj boste že v tem koraku določili stroške, ki jih boste imeli kasneje.

Pri nakupu tiskalnika bodite pozorni na velikost kartuš. Večinoma sta v tiskalniku vsaj dve kartuši, ena je namenjena črno belemu tisku oz. vsebuje črno barvo, druga ima barve, ki jih potrebujemo za barvni tisk. Lahko je kartuš tudi več a bistvo je, da glede na velikost kartuše primerjate tiskalnike med seboj in poskušate določiti, kako dolgo bo kartuša zdržala. Pri prodajalcu lahko tudi preverite, koliko strani naj bi z eno kartušo natisnili.

Ko imate podatek o številu strani, ki jih lahko natisnete z eno kartušo, preverite še njeno ceno. Tako lahko hitro izračunate ceno tiska posamezne strani in ugotovite, kateri tiskalniki so za vas dolgoročno ugodnejši in kateri pridejo bistveno dražji.

Vsekakor se pozanimajte tudi o kvaliteti tiskalnika, garancijski dobi in ostalih lastnosti, ki vas lahko zaščitijo pred slabim tiskom, okvarami itd.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka