NASVET Oprema za male živali
23. 09. 2022 11:54:28

KAKO IZBRATI PTIČJO KLETKO, PTIČNICO ALI KOKOŠNJAK?

1/1

Želiš svojemu ptičjemu ljubljenčku zagotoviti dovolj življenjskega prostora in prostora za razmnoževanje? Ob nakupu kletke ali krmilnice, je zadnja stvar, ki bi si jo želel, da je le-ta premajhna. Enako je s kokošnjaki. Vendar ne bo dovolj poskrbeti zgolj za fizično prilagajanje ptici. V tem priročniku bomo govorili o razliki med kletko, voliero in kokošnjakom ter o tem, katere so minimalne primerne dimenzije za vzrejo določenih vrst ptic.

  • Ana, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min


Kazalo

  1. Kletke
  2. Ptičnice
  3. Kokošnjaki
  4. Parametri
  5. Lokacija
  6. Ostalo za ptice
  7. Pogosto zastavljena vprašanja

1. Kletke

V kategoriji ptičjih kletk najdemo tako kletke za zadrževanje malih ptic (kanarčki ali papagaji itd.) kot večje zunanje kletke različnih velikosti za zadrževanje komercialnih ptic (kokoši, race, prepelice itd.).

 

+ Za majhne ptice
+ Enostavne
+ Prenosne
+ Nizka cena

- Ne nadomeščajo ptičnice - neprimerne za velike ptice, ki zahtevajo veliko pozornosti
- Niso primerne za vzrejo domačih ptic

 

2. Ptičnice

Ptičnice ali voliere so velike kletke, namenjene posebni vzreji hišnih ljubljenčkov, okrasnih ptic, ptic ujed itd. V ptičjih krmilnicah najpogosteje gojimo srednje velike do velike ptice z večjimi zahtevami, kot so eksotične papige ali sove, ki ne sodijo v klasične kletke z manjšo bivalno površino. 

 

+ Primerne za srednje in velike ptice
+ Več prostora kot v kletkah
Običajno bolj kakovostna gradnja kot kletke

- Zavzamejo več prostora
- Niso primerne za vzrejo domačih ptic
- Dražje od kletk

 

3. Kokošnjaki

Za razliko od kletk in ptičjih hišic imajo kokošnjaki obliko (običajno leseni) hišice za kokoši. Prednost je, da so ptice v njih bolje zaščitene pred plenilci, kot so lisice,, pa tudi pred slabim vremenom. Zagotavljajo večje udobje za ptice, kar je povezano tudi z nesenjem jajc. Večina domačih ptic brez kokošnjaka ne bi preživela zime.

 

+ Primerni za gojenje na prostem
+ Kakovostni življenjski pogoji ptic

Visoka cena

 

4. Parametri

Dimenzije

V kletki ali voljeri mora biti dovolj prostora, da se ptica vsaj malo sprehodi, vzleti in popolnoma razpre krila. Upoštevaj tudi, da notranja oprema kletke, kot so grede, skledei ali igrače, lahko zavzame veliko prostora in lahko ptici odreče kar nekaj njenih pravic. Stremeti je treba k temu, da ptica dobi čim večjo možno kletko.

Absolutno osnovna minimalna velikost transportne kletke ali ptičnice mora biti takšna, da lahko ptica v njej stoji pokonci in prosto razpre krila . Če te možnosti nima, se ne počuti udobno, kar v povezavi s tem, koliko časa jo zadržujemo v tem prostoru, pomembno vpliva na kakovost življenja.

Za dolgotrajno ali stalno bivanje v kletki, ptičnici ali kokošnjaku je treba izbrati ustrezne dimenzije glede na vrsto in število ptic.

Kletke in ptičnice

Ptice                            Mere kletke za eno btije (cm)  Razmik palic (cm)
Ščinkavec 45 x 75 x 45 0,5 - 1,3
Kanarček 45 x 60 x 45 0,5 - 1,3
Skobčevka 45 x 45 x 60 1.3
Nimfa 50 x 50 x 60 1,3 - 1,6
Agapornis, papiga, golob 60 x 60 x 60 1.3
Ovratniški papagajček   60 x 60 x 90 1,3 - 1,6
Amazonka, kongo papiga, aratinga, pirura 60 x 60 x 60 1,6 - 2
Amazonka, mala ara, mali kakadu, siva papiga 90 x 60 x 120 2 - 2,5
Velik kakadu 100 x 75 x 120 2,5 - 3,8
Velika ara 120 x 90 x 150 2,5 - 3,8

Kokošnjaki

Ptica Površina (m2)
Kokoš 0,25 - 0,5
Raca 0,35 - 0,6
Puran / gos 0,45 - 0,75

 

5. Lokacija 

Kletke ali ptičnice ne postavljaj tja, kjer je hladno, pretirano suho ali vlažno, kjer je prepih ali stroj, ki oddaja toploto. Ptice so tako kot ljudje precej občutljive in se zlahka prehladijo ali pregrejejo. Ob postavitvi se ravnaj po preprostem pravilu: Kjer sam ne bi želel dolgo stati ali sedeti, tudi pticam ne bo prijetno, zato tja ne postavljaj kletke ali ptičnice.

Bodi pozoren tudi na to, ali je tvoja sorta bolj družabne ali samotne narave. Papig recimo nikakor ne nameščaj na lokacijo, kjer bodo večino dneva same. Če je kletka manjša, naj ne stoji neposredno na tleh, amapak raje na kosu pohištvaPredvsem pa so papige zelo družabne živali in ne morejo brez nenehnega stika. Zato jih ni priporočljivo namestiti nekam, kjer bodo večino dni sami. Če je kletka manjša, naj ne stoji neposredno na tleh, ampak raje na kosu pohištva. Rešitev je lahko tudi nakup podstavka ali obešanje v prostoru.
 

6. Ostalo za ptice

 

7. Pogosto zastavljena vprašanja

Kako naj vem, ali je ptičja kletka / ptičnica premajhna?

Posledice zadrževanja ptice v majhnem prostoru se kažejo v kričanju, razdražljivosti ali puljenju perja in lahko usodno trajno vplivajo na njeno duševno zdravje. Če te simptome omilimo tako, da ptico spustimo prosto, je jasno, da ji življenjski prostor ne ustreza.

Okrogla ali kvadratna kletka / ptičnica?

Ugotovljeno je bilo, da so okrogle kletke povezane s slabim psihološkim zdravjem ptic. Kletke s pravokotnimi vogali so zato veliko bolj primerne za zmanjševanje stresa.

Ali lahko kletko oziroma ptičnico postavim v kuhinjo ali kopalnico?

Kuhinji ali kopalnici in drugim podobnim prostorom se izogibaj, saj je zrak pogosto onesnažen. V perje se zelo hitro usedejo maščobe, prah ipd., ki v mnogih primerih povzročijo resne zdravstvene zaplete ptice.

Ali je smiselno kupiti gredi, lestve, vrvi in ostalo opremo?

Ptica je zelo občutljivo in do okolja precej zahtevno bitje. Nihče si ne želi doma imeti zoprnega, agresivnega ali popolnoma apatičnega ljubljenčka. Ne spremeni njenega doma v zapor in ga raje opremi z več različnimi predmeti in pripomočki, ki bodo podpirali njeno psihično stanje in dobro voljo. Za opremo ni treba porabiti veliko denarja – zadostuje že kos obešenega lubja ali veje (očiščene), prevrnjen ali viseč glinen cvetlični lonec, kos vrvi in podobno.

Poglej ptičje kletke in krmilnice na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka