NASVET Avdio & Video
31. 08. 2022 12:41:16

KAKO IZBRATI ELEKTRIČNI KLAVIR?

1/1

Potrebuješ klavir, pa ne želiš motiti sosedov? Razlog za nakup sploh ni pomemben, mi ti bomo vseeno svetovali, kako izbrati model električnega klavirja, ki ti bo že takoj všeč.

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min


Kazalo

  1. Kako izbrati električni klavir glede na število tipk
  2. Kaj iskati pri izbiri klavirja
  3. Lastnosti
  4. Povezani dodatki
  5. Vprašanja in odgovori

 

1. Kako izbrati električni klavir glede na število tipk

61 tipk (5 oktav)

Digitalni klavirji s 61 tipkami so zelo lahki za prenašanje zaradi manjših dimenzij, v glavnem pa so namenjeni začetnikom. Uporabljamo jih, kadar je dovolj že osnovni razpon tonov.  Za tiste, ki želijo napredovati, bo ta možnost kmalu postala omejujoča.

+ Kompakten in lahek
+ Nizka cena

- Omejen razpon - ni primeren za težje klavirske skladbe

 

73 in 76 tipk (6 oktav in pol)

Električni klavirji s 73 in 76 tipkami ne morejo zamenjati klasičnega klavirja, kljub temu pa so mnogo bolj primerni za aktivno in smiselno igranje. Po navadi jih uporabljajo naprednejši pianisti. Večji oktavni razpon seveda omogča igranje več različnih skladb.

+ Večji razpon v primerjavi s 61 tipkami

- Omejen razpon - vseeno pa lahko igraš zahtevnejše skladbe
- Večji izziv pri prenašanju

88 tipk (7 oktav in četrt)

Polni razpon klasičnega klavirja lahko doseže samo električni klavir z 88 tipkami, ki ima 7 oktav in eno četrtino. Samo pravi profesionalci lahko v popolnosti izkoristijo njegov potencial.

+ Velik razpon
+ Kvalitetna izdelava

- Težek za prenašanje
- visoka cena

2. Kaj iskati pri izbiri električnega klavirja

Procesor zvoka

Za kvaliteto zvoka električnega klavirja poskrbi procesor zvoka. Vsak procesor vsebuje posnete zvoke pravega klavirja. Pri cenejših klavirjih se ne snema celotnega razpona klavirja, ampak samo nekaj tonov, ostali pa se dodajo kasneje, v postprodukciji. Kvalitetni električni klavirji imajo v procesorju shranjene celotne klaviature dragih koncertnih modelov.

V veliko primerih je procesor zvoka lahko tudi naprava za skladanje lastnih skladb, ki jih poleg snemanja lahko tudi analiziraš in kasneje še dodatno urediš. S procesorjem se lahko tudi naučiš igrati klavir, saj ti lahko pokaže notni zapis skladbe, katero tipko moraš pritisniti, zraven pa tolče še pravi ritem.

Poleg osnovne skupine zvokov, imajo električni klavirji shranjene tudi druge zvoke in glasove, od klasičnih klaviatur z mnogo inštrumenti z efekti do sofisticiranih simulacij starih sintezajzerjev ali električnih klavirjev.

Polifonija

Pojem polifonija razumemo kot število tonov, ki jih klavir lahko zaigra naenkrat. To ima velik vpliv na skupno kvaliteto zvoka.

Več glasov kot ima klavir, popolnejše melodije lahko igraš nanj. Na trgu lahko najdeš inštrumente s 48 glasovi, električni klavirji s 64 glasovi pa so priporočeni za redno igranje.

Seveda obstajajo tudi večje polifonije, ki jih bodo najbolj cenili profesionalni glasbeniki - tudi 256 glasov naenkrat. S takšno polifonijo lahko odigraš vse možne kompozicije brez izvzetih tonov in s polno resonanco.

Povezovanje

Ena od največjih prednosti električnega klavirja je ta, da glasbo, ki jo izvajaš, lahko poslušaš prek slušalk in tako nikogar ne motiš. Večina električnih klavirjev je opremljena s 6.3 stereo jack izhodom, zelo pogosto pa tudi s stereo RCA/Cinch (za povezovanje drugih naprav) ali dvema mono 6.3 jack izhodoma.

Na profesionalnih električnih klavirjih lahko najdeš tudi XLR izhod za neposredno povezovanje inštrumenta z mešalno konzolo ali zvočnim sestavom.

3. Lastnosti

Še ena izmed pomembnih lastnosti električnega klavirja je možnost popolnega reguliranja vgrajenih zvočnikov ali zvoka na slušalkah. Poleg tega je lahko opremljen tudi z metronomom, ki daje tempo. Spodaj preveri še ostale priročne funkcije, ki jih lahko najdeš na električnem klavirju.

  • Key off - simulira efekt odmeva, tj., da tipke ne nehajo oddajati zvoka takoj, ko jih spustiš, ampak oddajajo karaterističen zadušen zvok.
  • Escapement - oponaša situacijo klavirja, ko tipka ni dovolj pritisnjena, zato ne slišiš tona.
  • Dinamika glede na pritisk tipke - glasnost tona je odvisna od velikosti pritiska na tipko. Več stopenj dinamike kot lahko nudi električni klavir, bolj je lahko zvok podoben pravemu klavirju.
  • Resonanca dušenja - oponaša pritisk na pedal, ko strune klavirja niso zadušene, ton pa zveni dlje.
  • Stereophonic Optimizer - prilagaja zvok po povezavi slušalk tako, da se še vedno sliši prostorno in da čutiš, da zvok vseeno prihaja iz telesa inštrumenta.
  • IAC (Intelligent Acoustic Control) - avtomatsko prilagaja zvok izbrani glasnosti, tako da pri nizki glasnosti ne manjka noben ton.
  • Spremljava in efekti - nudijo repertoar zvokov orgel, godal, pihal in drugih inštrumentov, s katerimi lahko igraš katerokoli zvrst glasbe.

 

4. Dodatki

 

5. Vprašanja in odgovori

Kaj je to mehanizem kladiv?

V središču vsakega električnega klavirja je mehanizem, ki simulira udarjanje kladiva v pravem klavirju. Mehanizem je izdelan v t.i. linearni varianti, kjer so vsa kladiva enako težka, ali pa v postopni varianti, kjer imajo nižji toni težja kladiva kot višji toni, kakor je tudi pri pravem akustičnem klavirju.

Če ima električni klavir mehanizem kladiv so tipke prilagojene tako, da se mehanično obnašajo na isti način, kot se tipke na akustičnem klavirju.


Električni klavir - za začetnike ali napredne pianiste?

Načeloma je začetniku dovoljeno, da igra tudi na manj kvaliteten električni klavir, vendar pa če se imaš named izboljšati, potem se ne boj vložiti v kvalitetnejši klavir. Hitro lahko potrebuješ večji razpon, kot pričakuješ na začetku.

Če iščeš zamenjavo za akustični klavir, ker igraš v skupini ali pa želiš snemati lastne skladbe, potem se osredotoči predvsem na polifonijo in število tipk.

Če tvoj otrok hodi v glasbeno šolo, pa poskusi najti model, ki je najboljši približek akustičnemu klavirju, da otrok ne bo občutil prevelike razlike med vadenjem doma in igranjem v glasbeni šoli.

Kako se izogniti bolečinam v križu med igranjem klavirja?

Med igranjem klavirja lahko pozabiš na čas in se niti ne zavedaš, da je telo v enakem položaju preživelo nekaj ur. Če ne želiš nekaterih poškodb, povezanih z dolgotrajnim sedenjem, potem se drži naslednjih nekaj osnovnih nasvetov, s katerimi bo igranje veliko lažje.

  1. Stopala naj naravno stojijo pred telesom pod pravim kotom.
  2. Ne sklanjaj se, med igranjem raje stabiliziraj medenico z rahlim pritiskanjem stopal na tla.
  3. Sedi na robu stola, ne na celotni površini.
  4. Spusti ramena. Med igranjem so pogosto napeta, kar lahko povzroči bolečine v vratu.
  5. Sprosti komolce, saj je igranje mnogo lažje, če je celotna roka sproščena.
  6. Če po nekaj časa občutiš napetost na kateremkoli delu telesa, naredi pavzo in opravi kakšno vajo za raztezanje.
     

Poglej električne klavirje na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka