NASVET Pisarna in šola
19. 08. 2022 12:17:47

KAKO IZBRATI PLASTIFIKATOR?

1/1

Nočeš, da bi se tvoji plakati, vizitke ali dokumenti poškodovali? Potem jih plastificiraj! Današnje naprave bodo to storile v nekaj minutah, pa tudi cenovno so dostopne. Pred nakupom pa si vseeno odgovori na nekaj ključnih vprašanj.

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 3 min

 

Kazalo

  1. Prednosti in slabosti plastifikatorjev
  2. Na kaj se osredotočiti
  3. Lastnosti plastifikatorjev
  4. Dodatki
  5. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Plastifikator ti bo pomagal podaljšati življenjsko dobo tiskanih materialov z lepljeno zaščitno folijo.
Najpomembnejše vprašanje pred odločitvijo za točno določen model je kakšne materiale želiš plastificirati in kako pogosto. Občasni uporabni bodo zadovoljni s cenejšo napravo s počasnejšim ogrevanjem, medtem ko bi zahtevnejši uporabniki cenili kvalitetnejšo napravo za večje formate in z boljšimi lastnostmi.

1. Prednosti in slabosti plastifikatorjev

+ povečujejo čvrstost in podaljšajo življenjsko dobo tiskanih materialov
+ primerno za okrepitev osebne izkaznice, vizitk, plakatov itd.
+ lahko plastificira A3 ali A4 formate
+ nekateri modeli omogočajo tudi hladno plastificiranje

- cenejši modeli se dolgo grejejo
- slabši modeli slabše plastificirajo

 

2. Na kaj se osredotočiti

Format dokumentov

Izberi napravo glede na velikost dokumentov, ki jih želiš plastificirati. Navedeni format je vedno največji - plastificiraš lahko tudi manjše formate. Plastifikatorji formata A2 so redki.

Nekatere naprave kombinirajo plastifikator z rezilom. To omogoča rezanje in urejanje dokumentov glede na tvoje zahteve pred plastificiranjem.


Hitrost plastificiranja

Hitrost pove, koliko materiala lahko plastificiraš v minuti. S tem je tesno povezano število valjčkov naprave. Če ima samo en par valjčkov, plastificira počasneje in manj natančno. Naprave z višjo hitrostjo imajo tako po navadi višje število valjčkov. 

Maksimalna debelina folije

Podatki, navedeni v mikronih povejo maksimalno debelino folije za plastificiranje. Standardna debelina je najmanj 125 mikronov. Dražje naprave lahko pastificirajo tudi z debelejšimi folijami, okoli 250 mikronov.
 

3. Lastnosti plastifikatorja

  • Regulacija temperature - regulira temperaturo stroja glede na debelino folije.
  • Obratno delovanje - omogoča odstranjevanje zagozdenih dokumentov
  • Tiho delovanje - naprava tiho plastificira
  • Hladna plastifikacija -  omogoča hladno taljenje folije s posebnim lepilom
  • LED zaslon - za lažjo kontrolo nad delovanjem naprave

4. Dodatki

Pogosto delaš s tiskanimi materiali? V tem primeru lahko uporabiš tudi druge naprave, s katerimi bo tvoj tiskani material zablestel.

 

5. Pogosto zastavljena vprašanja

Koliko stane plastifikator?

  • Najcenejše plastifikatorje lahko dobiš že za manj kot 40 €. To so osnovni modeli za hladno in toplo plastificiranje formata A3 in A4.
  • V dražjem cenovnem razredu od 40 do 100 € lahko najdeš hitrejše in naprednejše plastifikatorje, ki se hitreje ogrejejo.
  • Za več kot 100 € pa lahko kupiš najkvalietnejše kovinske plastifikatorje, ki omogočajo obratno delovanje in regulacijo temperature. Poleg tega njihova trdna konstrukcija pomeni daljšo življenjsko dobo naprave.
     

Kako dolgo se plastifikator greje pred uporabo?

  • Čas gretja se razlikuje od modela do modela. Cenejše naprave morda lahko potrebujejo 5 minut, naprednejše pa le minuto ali dve.
  • To je večinoma odvisno od pogostosti uporabe - če plastificiraš samo občasno, čakanje verjetno ni težava. Če pa plastificiraš vsakodnevno, se izplača vložiti v hitrejši model.
     

Kako deluje hladna plastifikacija?

  • Hladna plastifikacija ne potrebuje ogretih valjčkov za taljenje lepila folije, tako da lahko plastificiraš takoj. V tem primeru se dokumenti plastificirajo s posebnimi folijami z lepilom, ki deluje pri sobni temperaturi. Poleg tega za plastifikacijo s takšnimi folijami ne potrebuješ niti plastifikatorja, saj jih lahko zgladiš ročno ali z ravnilom. Vendar pa po drugi strani hladna plastifikacija ni tako trdna.
     

Kako pravilno plastificirati?

  1. Izberi primerno folijo, ki je kompatibilna s tvojo napravo in je tudi pravega formata za izbrani dokument.
  2. Dobro ogrej napravo. Ne plastificiraj, dokler valjčki niso dobro ogreti. Zaradi tega je dokument lahko slabše plastificiran, folija se začne luščiti ali pa se pregreje tvoj dokument.
  3. Postavi dokument na sredino folije tako, da na robovih ostane vsaj še približno 4 mm prostora. Pred plastifikacijo preveri, če je dokument zares čist - potem bo prepozno in umazanija lahko ostane pod folijo.
  4. Folijo skupaj z dokumentom vstavi v plastifikator in počakaj. Če pride do zagozdenja, ti lahko pomaga obratno delovanje.
  5. Ko je postopek zaključen, počakaj, da se vroča folija ohladi. Potem dokument izreži oz. prilagodi po potrebi.

Poglej plastifikatorje na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka