NASVET Foto
15. 08. 2022 09:38:26

KAKO IZBRATI DIGITALNI FOTO OKVIR?

1/1

Preden začneš izbirati digitalni okvir za fotografije, razmisli, kam ga želiš postaviti. Velikost, največja svetlost, kontrast, možnosti namestitve in napajanje so odvisni od lokacije. Šele nato se lahko odločiš, katere druge funkcije in lastnosti pričakuješ od njega.

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min

 

Kazalo

  1. Digitalni okvirji glede na zaslon
  2. Parametri
  3. Ostale funkcije
  4. Dodatki
  5. Najpogostejša vprašanja

 

1. Digitalni okvirji glede na zaslon

Diagonala zaslona

Diagonala je osnovni parameter fotookvirja in ti pove, kako veliko je območje, na katerem je prikazana slika. Velikost izberi glede na mesto postavitve. Če nameravaš digitalni fotookvir postaviti na nočno omarico, ti bo ustrezal manjši, kot če ga želiš obesiti na steno namesto običajnega fotookvira ali slike.

Razmerje stranic zaslona

Diagonala je povezana tudi z razmerjem stranic, ki ti pove, ali je okvir za fotografije klasičen (4:3) ali širokozaslonski (16:9). Enak parameter je mogoče najti na monitorjih ali televizorjih, od tvojega okusa pa je odvisno, kaj ti bolj ustreza. Na splošno lahko rečemo, da je klasično razmerje boljše za portrete, širokozaslonsko pa za pokrajine.

Ločljivost zaslona

Ločljivost pove, koliko slikovnih pik (pikslov) po višini in širini obsega slika. Višja kot je ločljivost, bolj podrobna je slika in boljša je njena kakovost. Če je ločljivost prenizka, so lahko na sliki vidni posamezni piksli (kocke). Ločljivost mora naraščati neposredno sorazmerno z diagonalo.

 

2. Parametri

Podprti formati datotek

Slike, zvok ali videoposnetke lahko shranite v več formatov. Vsak fotografski okvir določa formate, ki jih lahko prikaže ali predvaja. Najpogostejši formati so JPG - fotografija, MP3 - zvok, MPEG - video. Če želimo, da digitalni fotookvir predvaja tudi glasbo ali videoposnetke, mora podpirati zahtevani format. Poleg zgoraj navedenih najpogostejših formatov lahko uporabimo tudi številne druge, manj pogoste formate.

Več o formatih

Lahko bi rekli, da več formatov, kot jih premore fotookvir, bolje je. Vendar lahko sčasoma ugotoviš, da bosta najpogosteje v uporabi ena ali dve obliki. Zato se moraš le prepričati, da fotookvir podpira formate, ki jih potrebuješ. Ugotovi, v kakšnem formatu imaš fotografije ali videoposnetke, ki jih želiš prikazati. Velika večina fotoaparatov fotografira v formatu JPG, videoposnetki so običajno MPEG, zvok pa MP3, zato ti bodo ti trije formati v večini primerov zadostovali. Če naletiš na drug format, lahko na računalniku pretvoriš sliko, video in zvok iz enega formata v drugega.
  • Formati fotografij: JPG, BMP, GIF, TIFF, PNG ...
  • Video formati: AVI - MPEG1 (VCD/SVCD), MPEG2 (DVD), MPEG4 (DIVX/XVID), MOV ...
  • Zvočni formati: MP3, WMA, OGG

 

Tako kot digitalni fotookvir prikazuje fotografije in videoposnetke, vremenske postaje prikazujejo informacije o trenutnem stanju vremena in napoved za naslednje dni.

 

Skladiščenje in njegova razširitev

Veliko fotookvirjev ima lasten pomnilnik, v katerega lahko fotografije preneseš prek USB kabla ali brezžične povezave Bluetooth. Če tvoj izbrati model nima lastnega pomnilnika ali ti njegova zmogljivost ne zadostuje, lahko v režo, s katero so v večini primerov opremljeni fotookvirji, vstaviš pomnilniško kartico, s katere se naložijo fotografije.

Več o pomnilniških karticah

Notranji pomnilnik fotookvirja je običajno majhen (do 128 MB) in lahko vsebuje omejeno število fotografij (ne glede na videoposnetke), zato ne računaj, da bo v njem shranjen celoten družinski album. Zato so fotookvirji opremljeni s čitalniki pomnilniških kartic. Če želiš vstaviti kartico neposredno iz digitalnega fotoaparata v fotookvir in si ogledati sveže posnete fotografije, se prepričaj, da bralnik podpira enak format kot fotoaparat. Večina fotoaparatov uporablja kartice SD ali MMC (med seboj so združljive).

Prav tako je dobro, da si kupiš pomnilniško kartico posebej za digitalni fotookvir. Ta bo ves čas vstavljena v okvir. Potem pa občasno posodobi njeno vsebino, kar lahko storiš tako, da odstraniš kartico in nanjo preneseš fotografije z računalnika ali druge naprave, ali tako, da celoten fotookvir z USB kablom povežeš z računalnikom in tako preneseš fotografije.

Druga možnost je, da je fotookvir opremljen z brezžično tehnologijo Bluetooth, s pomočjo katere je mogoče brezžično kopirati fotografije v notranji pomnilnik z računalnika ali celo mobilnega telefona itd.

 

Možnosti napajanja

Večina digitalnih fotookvirjev se napaja z omrežnim napajalnikom. Nekateri modeli so opremljeni z akumulatorsko baterijo, ki omogoča delovanje brez priključitve na električno omrežje, kar je dobro, če želiš, da okvir na primer kroži iz roke v roko našim obiskovalcem.

Večji kot je fotookvir (njegova diagonala), več moči ima, kar pa vpliva na čas delovanja baterije. Bo pa baterija zagotovo delovala le nekaj ur. Zato ne računaj, da bo digitalni okvir obešen na steno, kjer v okolici ni električne vtičnice, in da bo veselo predvajal fotografije več dni.

Material okvirja

Digitalni fotookvirji se razlikujejo tudi po videzu in oblikovanju samega okvirja. Izdelani so iz različnih materialov in v različnih barvah. V tem pogledu je vse stvar okusa, zato je težko dati kakršen koli nasvet. Zato priporočamo, da si dobro ogledaš videz in proporce okvirja, da se bo dobro prilegal notranjosti tvojega doma.

Pričakuješ lahko, da bodo meli digitalni fotookvirji iz kovine daljšo življenjsko dobo, poleg tega pa je bolje izbrati robustnejši izdelek, če imaš majhne otroke. Če je naš hobi pogosto spreminjanje videza stanovanja, bomo cenili možnost zamenjave sprednjega pokrova, tako da se bo okvir za fotografije vedno barvno ujemal z našo notranjostjo.

Pri dizajnu okvirja so pomembne tudi možnosti pritrditve. Fotografski okvir lahko stoji samostojno ali pa ga obesiš na steno. Obstajajo tudi taki, ki omogočajo oboje, če želiš spremeniti namestitev.

3. Ostale funkcije

Fotografski okvir pogosto ponuja številne funkcije, ki olajšajo njegovo uporabo in dodajo tvojemu prikazu poseben pečat. Nekatere funkcije so standardne in so na voljo v skoraj vsakem modelu, nekatere pa so nekoliko luksuzne.

  • Animirano menjanje fotografij
  • Samodejno obračanje fotografij v pokončnem načinu
  • Korekcija rdečih oči
  • Glajenje kože
  • Samodejna zatemnitev svetlosti glede na svetlobo okolice
  • Ura, koledar in budilka
  • Zvočniki, predvajanje glasbe v ozadju pri projiciranju fotografij
  • Samodejna zaustavitev
  • Internetna povezava Wi-Fi

 

4. Dodatki

 

5. Najpogosteje zastavljena vprašanja

Katero razmerje stranic je primernejše?

To je odvisno od tega, v kakšnem razmerju stranic je večina tvojih fotografij. Digitalni fotoaparati običajno snemajo fotografije v razmerju stranic 4:3 ali 3:2. Večina pametnih telefonov ima senzor z razmerjem stranic 4:3, vendar številni uporabniki uporabljajo obrezovanje v razmerju 16:9 ali širše, da fotografije prekrijejo celoten zaslon.

Ali lahko digitalni foto okvir prikazuje portretne fotografije?

Pri nekaterih modelih bo to morda problematično, vendar bi morale portretne fotografije pri večini okvirjev delovati brez težav. Nekatere digitalne okvirje za fotografije je mogoče nastaviti v pokončni orientaciji, tako da pokončne fotografije zapolnijo večji del zaslona.

 

Poglej digitalne foto okvirje na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka