NASVET Avdio & Video
12. 08. 2022 09:38:57

KAKO IZBRATI AKUSTIČNO KITARO?

1/1

Akustične kitare ne potrebujejo nobene elektronike in se lahko uporabljajo kadarkoli in kjerkoli. Njihov zvok se razlikuje glede na obliko in velikost telesa kitare ter uporabljen material. Če se sprašuješ, kako izbrati akustično kitaro zase ali za svojega otroka, preberi naš vodič.

 

 

  • Ana, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 9 min

 

Kazalo

  1. Vrste akustičnih kitar
  2. Kaj izbrati
  3. Zgradba
  4. Nega akustične kitare
  5. Dodatki
  6. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Akustična vs. klasična kitara

Najprej pojasnimo razliko med klasično (špansko) in akustično (western) kitaro: ta je predvsem v njunem zvoku. Medtem ko ima zahodna kitara bolj izrazit, oster zvok, idealen za rock, folk in pop, je španska kitara primerna za klasično glasbo in flamenko. Med začetniki je priljubljena zaradi najlonskih strun, ki jih je lažje upogniti. V različnih velikostih od ¼ do ¾ do polne velikosti je primerna tudi kot otroška kitara. Že na prvi pogled jih lahko ločiš po njihovem specifičnem videzu – medtem ko španske kitare ohranjajo tipično obliko, zahodne kitare ponujajo več različnih vrst konstrukcij, ki vplivajo na njihov zvok.

 


1. Vrste akustičnih kitar

 

 

Dreadnought

 

Dreadnought je idealna kitara za začetnike. Njenzvok je uravnotežen in resonančen zahvaljujoč širokemu ohišju - vendar je to lahko pomanjkljivost za igralce nižje postave, ki se jim bosta Parlor ali Orchestra z manjšim ohišjem bolj prilegali

Dreadnought akustična kitara se pogosto uporablja v žanru bluegrass, kar ji daje nezamenljiv zvok. Kitare so označene z "D-" in številko - višja kot je številka, bolj okrašeni so okrasni elementi kitare.

+ Primerna akustična kitara za začetnike.
+ Vsestranska kitara za različne žanre.
+ Uravnotežen zvok v spektru nizkih, srednjih in visokih tonov.

 


 

 


Parlor

 

Parlor kitara izstopa predvsem po manjših dimenzijah telesa in dolgem, ozkem vratu. Zato je primerna za na potovanja ali kot otroška akustična kitara. Oblika telesa reproducira zvok s hitrim odzivom in je zato primerna za igranje s prsti.

Akustična kitara Parlor je primerna za jazz in blues s svojimi značilnimi srednjetonskimi toni. Da bi ohranili zgodovinski videz trupa, ni narejena z izrezom in zato ne omogoča igranja v višjih položajih - vrat se običajno nahaja na dvanajstem ali štirinajstem pragu.

+ Zaradi hitrega odziva primeren za igranje s prsti.
+ Zvočni toni kovinskih strun s poudarkom na sredini.
+ Prijetna za igranje zaradi manjših dimenzij ohišja - primerna kot otroška kitara.

 


 

 

Jumbo

 

Toni na Jumbo kitari poudarjajo predvsem bas. Glasnejši globok zvok in izrazite basovske frekvence se odkupijo z voluminoznim ohišjem, ki je največje med akustičnimi kitarami. Vrat je pritrjen na štirinajsti prečki.

Akustična kitara Jumbo je že na prvi pogled prepoznavna po svoji okrogli obliki in voluminoznem ohišju, zahvaljujoč kateremu reproducira glasne in zvoneče tone. Med akustičnimi kitarami je to tip z najglobljim in najglasnejšim zvokom, ki ga dobimo ravno z velikim volumnom telesa.

+ Primeren za bogato igranje akordov.
+ Glasni močni toni s poudarkom na basu.
+ Zelo dobro odbijanje zvoka (odmev).

 


 

 

Orchestra

 

Orchestra kitare (imenovane tudi Auditorium, TrippleO ali OOO) odlikujejo visoko ravnotežje, projekcija in glasnost. Ta akustična kitara je primerna za igranje s prsti in solo nastope. Manjše dimenzije kitar Orchestra so priljubljene med kitaristkami, ki se jim zdijo gromozanske kitare Dreadnought neudobne.

Uravnotežen in specifičen zvok vsebuje frekvence, ki so pomembne za kompleksno prepletanje zvokov v miksu benda. Zaradi manjših dimenzij so tudi bolj ergonomske in udobne za igranje na odru. V primerjavi s kitarami Parlor so ostrejše.

+ Zaradi manjših dimenzij je primeren za ženske.
+ Močni uravnoteženi toni v manjšem telesu ne povzročajo povratne informacije.
+ Lahko se igrajo v skupini, primerne pa so pa tudi za soliste.

 


 

 


Grand Auditorium

 

Vmesna oblika kitare Grand Auditorium (nekoliko manjša od tipa Dreadnought) predstavlja zlato sredino za večzvrstne kitariste. Ponuja glasne nizke tone z dolgim odmevom. Zaradi svojih proporcev je ta akustična kitara primerna tako za ubiranje s prsti kot tudi za ubiranje celih akordov.

Oblika trupa Grand Auditorium, ki pokriva široko paleto glasbenih stilov, je priljubljena pri kitaristih, ki iščejo vsestransko glasbilo z odlično dinamiko.

+ Igranje s prsti (fingerstyle) in trzalico.
+ Glasen zvok in poudarjen bas z dolgim vzdrževanjem (odmev).
+ Univerzalni zvok za več stilov.

 


 

 


Dvanajststrunske kitare

 

Dvanajststrunske akustične kitare imajo podvojene posamezne strune, postavljene eno zraven druge, tako da obe zvenita hkrati – ko igrate akorde, sta obe stisnjeni z enim prstom. Njihov zvok je zato polnejši in raznovrstnejši.

Strune kitare so uglašene v razmiku ene oktave (razen najtanjših "e" in "h"), zaradi česar je nastali zvok bogatejši od akustične kitare s šestimi strunami. Ta tip je primeren za bolj izkušene kitariste.

+ Bogat in čist zvok.
+ Večji razpon tonov.
+ Primerne za napredne kitariste.

 


 

 


Kitare za levičarje

 

Proizvajalci kitar ne pozabijo niti na levičarje. Čeprav je nabor teh kitar ožji, gre za enako kakovostne inštrumente z natančno obdelavo.

Znana levičarja sta Kurt Cobain in Paul McCartney. Obstajajo celo kitare za desničarje, prilagojene levičarjem. Vendar pa je za takšno modifikacijo najprimernejša klasična kitara - španska kitara je osno simetrična, zato morate le zamenjati strune (navite pod vrat kitare) in nastaviti ničelni prag, da se basovske strune prilegajo žlebovom

+ Levičarsko igranje kitare brez kakršnih koli dodatnih sprememb na instrumentu.
+ Jimmy Hendrix je igral tudi levičarsko kitaro.

 

 

2. Kaj izbrati?

To je odvisno od tega, kdo bo igral kitaro, in njegovih izkušenj.


Otroška akustična kitara

  • Nekatere znamke akustičnih kitar izdelujejo manjše modele posebej za otroke. Lahko pa se odločiš tudi za kitare standardne velikosti. Na primer, kitare v slogu Parlor so prave velikosti za manjše odrasle in otroke. Imajo pa kovinske strune, ki jih je težje upogniti kot najlonske.
  • Klasična kitara (španska) ni akustična kitara, je pa najpogostejša izbira kitare za začetnike. Najlonske strune za kitaro se enostavno upognejo in zaradi njih bodo otiščanci na prstih veliko manj boleči. Druga prednost je, da se proizvajajo v več velikostih: ¼, ½, ¾, in 4/4, tako da lahko izbereš pravo velikost za svojega otroka.

Pisana kitara

 

 

Akustična kitara za začetnike vs. izkušene kitariste

  • Priljubljena vrsta kitare za začetnike je akustična kitara dreadnought. Njen zvok je univerzalen za široko paleto stilov in uravnotežen v visokih, srednjih in nizkih tonih.
  • Izkušeni kitaristi lahko izbirajo tudi med dvanajststrunskimi kitarami. Dvojne strune na tej vrsti akustične kitare so uglašene za oktavo narazen (razen najtanjših strun "e" in "h"). Zahvaljujoč temu je nastali zvok bogatejši in bolj raznolik.

 

Kateri stil glasbe boste igrali na kitaro?

 

Vsestranski za več stilov

  • Med večzvrstnimi akustičnimi kitarami sta Dreadnought in Grand Auditorium med najbolj priljubljenimi. Te western kitare proizvajajo uravnotežen zvok v visokih, srednjih in nizkih tonih in so primerne tako za igranje s prsti kot za trzalice.

 

Glasna kitara z močnim basom

  • Zvok akustične kitare je odvisen od oblike telesa. Če želiš zelo glasno kitaro, izberi večjo vrsto, na primer Jumbo ali Grand Auditorium.

 

Oster in zvoneč zvok srednjega tona

  • Srednjetonske kitare so primerne za jazz in blues. Parlor in Orchestra kitare imajo posebno visoko natančnost.

 

Igranje na visokih položajih

  • Večina akustičnih kitar ima vrat proti telesu nastavljen na štirinajsti ali dvanajsti prečki. Če moraš igrati višje note, izberi kitaro z izrezom, ki vam omogoča doseganje še višjih prečk. Razen tipa Parlor lahko izrez najdeš na vseh vrstah akustičnih kitar.

 

 

Igranje kitare

 

 

3. Zgradba

 

Material

Telo iz laminiranega vezanega lesa je cenejše in trajnejše od masivnega lesa. Tako je kos zunanjim razmeram s tabornim ognjem, in ker ni zahteven za vzdrževanje, je primeren tudi za začetnike.

Konstrukcija iz masivnega lesa združuje sprednjo ploščo z vezanim lesom, ki tvori stranice in zadnji del kitare. Glasbilo je kvalitetnejše in zaradi boljše resonance bolje zveni. Vendar pa les zahteva boljše pogoje skladiščenja - kitaro postavimo v suh prostor, kjer ni preveč vlage, ki lahko na dolgi rok poškoduje masivni les.

Najbolj kakovostne kitare imajo celotno telo iz masivnega lesa. Seveda se za takšne instrumente dodatno plača, vendar bo to najboljši zvok z odlično jasnostjo in resonanco. Takšne kitare so bolj zahtevne za vzdrževanje, poleg tega se les občutljivo odziva na vse spremembe temperature in vlage – pretirana vlaga in mraz ter ekstremna suhost in vročina lahko vodijo do nepopravljive deformacije.

Les, iz katerega je izdelana kitara, vpliva na zvočne lastnosti, izgled in življenjsko dobo instrumenta. Nekatere kitare lahko uporabljajo tudi različne materiale.

 

Utež

Akustične kitare so relativno lahke zaradi svojega delno votlega telesa. Najmanjši modeli iz kategorije Parlor včasih tehtajo manj kot kilogram, na drugi strani pa lahko najtežje Jumbo kitare presežejo dva kilograma. Če bo kitaro pogosto prenašal, izberi manjši model, kot sta Parlor ali Orchestra.

 

Dolžina čaše

To je razdalja med prečko in mostičkom, ki je običajno v območju 620-680 mm za kitare standardne velikosti. Daljša kot je lestvica glede na število prečk, več prostora dajo posamezne prečke, proizvedeni zvok pa bo polnejši in hkrati čistejši.

 

Število prečk

Pri akustičnih kitarah je število prečk običajno okoli dvajset. Z več prečkami dobite širši razpon intervalov ali več položajev za posamezne note.

 

4. Nega akustične kitare

Dobro vzdrževana kitara bo zdržala desetletja. Osnova je pravilno shranjevanje, predvsem glasbil iz masivnega lesa. Prekomerna suhost ali vlaga lahko povzročita deformacijo lesa, kar bo negativno vplivalo na zvočne lastnosti inštrumenta. Izogibaj se tudi nenadnim spremembam temperature, v najslabšem primeru lahko povzročijo, da katera od plošč poči.

Redno vzdrževanje kitare je sestavljeno predvsem iz čiščenja - lesene površine je priporočljivo občasno obrisati z mehko krpo z ustreznim čistilnim sredstvom, po vsakem zahtevnejšem igranju pa obrisati naprstnik, da ne ne nabira znoj. Še posebej pomembno je, da se les občasno obdela s posebnimi čistilnimi sredstvi za določeno vrsto materiala.

Redno naj se menjajo tudi strune na kitarah, ki s časom izgubijo svoje zvočne lastnosti. Vsakih nekaj let je dobro, da daš kitaro strokovno pregledati in po možnosti prilagoditi, uglaševalci in most običajno potrebujejo servis.

 

5. Dodatki

Kovčki za kitare

Dodatki za kitare

Ubiralci

Kapodastri

Strune

Metronomi

Stojala za note

Note


6. Pogosto zastavljena vprašanja


Katere strune izbrati in kako pogosto jih menjati?

Vsaka kitara včasih zahteva zamenjavo strun, ki zaradi utrujenosti materiala izgubijo zvočne lastnosti. Na življenjsko dobo med drugim vpliva intenzivnost igranja, zračna vlaga, znoj ali prah – po vsakem igranju je priporočljivo strune obrisati s krpo iz mikrovlaken in jih očistiti nabrane umazanije. Strune so sestavljene iz jedra, čez katerega je navit najlon. Zaradi delovanja vlage, znoja in prahu prihaja do motenj navitja in korozije, struna ob udarcu ne vibrira pravilno. To vpliva na kakovost zvoka in dolžino tona, kar pomeni, da je čas za zamenjavo. To zlahka prepoznaš ne samo po neprijetnem zvoku, ampak tudi po obrabljenem videzu.

Strune so izdelane v različnih trdotah - mehke strune se lažje pritiskajo in so zato primerne za začetnike. Trde strune pa imajo glasnejši in prodornejši ton. Zamenjavo lahko prepustiš strokovnjakom v eni od specializiranih trgovin, ki opravljajo tudi servis.

 

Kakšno debelino trzalice naj izberem?

Medtem ko so nekateri slogi in tipi kitar primerni za prste, druge zvenijo bolje s trzalico. Ta kos plastike, kovine ali najlona se uporablja za ubiranje strun in igranje akordov, izbrani material pa vpliva na zvok.

Manjša kot je debelina trzalice, manj oster bo ton, hkrati pa bo trzalica nudila manjši upor pri igranju.

 

Kateri uglaševalec kupiti?

Pred vsakim nastopom je treba kitaro uglasiti. Nekdo je obdarjen z absolutnim posluhom, za druge pa obstajajo uglaševalci. Obstaja več variant:

  • Clip-on uglaševalci - delujejo na principu vibriranja in so cenovno ugodni. Zaradi sponke, s katero se pritrdijo na glavo kitare, so vedno pri roki.
  • Klasični sprejemniki – sprejemniki, opremljeni z mikrofonom in kabelskim vhodom, opravijo večino dela namesto vas.
  • Druga možnost je mobilna aplikacija, kjer si uglaševalcev naložiš na telefon. Vendar pa natančnost takšnih uglaševalcev morda ni 100-odstotna.

 

Poglej akustične kitare na Ceneje.si »

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka