Nakup sončnih in korekcijskih očal

6. 12. 2011 11:26:17

Očala ločimo na dve vrsti, glede na njihov namen. Tako poznamo sončna očala in korekcijska očala. Prva očala imajo več namenov, lahko jih uporabljamo kot modni dodatek ali za boljšo vidljivost in varnost pri vožnji avtomobila. Poleg tega pa sončna očala nudijo tudi zaščito pred uv žarki in varujejo naše oči. Korekcijska očala so namenjena slabovidnim in poleg tega, da jim omogočajo boljši vid, lahko korekcijska očala ob redni uporabi vid tudi izboljšajo.

image

Očala lahko ločimo tudi po spolu, torej glede na to, kdo nosi korekcijska ali sončna očala. Tako poznamo ženska in moška očala. Tako za ženska kot moška očala je pomemben njihov videz, največji vpliv na videz očal pa imajo njihovi okvirji. Tudi na cene bodo okvirji bistveno vplivali.

Seveda poznamo tudi drugačna očala, tako ženska kot moška očala. Precej pogosto se odločimo za nakup smučarskih ali zaščitnih očal. Vsaka očala so namenjena nekemu delu ali športu, vsa pa imajo skupno značilnost v tem, da zaščitijo naše oči. Zaščita oči je pomembna, saj je vid verjetno najbolj pomemben čut, ki ga potrebujemo za normalno delovanje. Ravno zaradi tega je dobro, da očala nosimo vedno, ko je to potrebno.

Osnovna očala pa imajo lahko še številne druge dodatke. Za tiste, ki očala potrebujejo za zaščito v visokogorju je zaželen tudi ščitnik za nos, ki dopolnjuje očala in se ga lahko sname, ko ga ne potrebujete. Ščitnik za nos nas obvaruje prek vetrom, ledom in snegom in nas varuje tako pred fizičnimi poškodbami kot pred prehladi in drugimi zdravstvenimi nevarnostmi.

Za dražja sončna očala je značilno, da lahko leče zamenjate, ko je to potrebno. Tako ob nakupu osnovnih očal in leč prejmete še dodatne leče, ki jih uporabljamo glede na vremenske pogoje. Tako se ob sončnem vremenu bolje obnesejo ene, ob oblačnem druge in ob zasneženih površinah spet tretje.

Če kupujete poceni očala, ki nimajo nobenih dodatnih elementov in jih potrebujete le v avtu, da se nekajkrat letno odpravite na pot po soncu, potem z nakupom skoraj ne morete zgrešiti. V primeru, če v avtu preživite več ur dnevno, če se odpravite na jadranje za štirinajst dni ali imate kakšne druge obveznosti, dolžnosti ali hobije, da uporabljate očala več ur dnevno, potem morate nakup opraviti precej bolj skrbno. Najbolje je, da se odpravite v specializirano optično trgovino in se posvetujete s strokovnjakom, saj bo tako vaša odločitev lažja.

Ne glede na cenovni razred očal, ki jih kupite, je pomembno tudi to, da jih ustrezno varujete. Poleg hranjenja v ustreznih etuijih pazite kam jih odložite, saj jih lahko hitro kdo odtuji ali pa se kar sami usedete na njih, kar je precej pogosta poškodba.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka