NASVET Foto
11. 08. 2022 15:05:15

KAKO IZBRATI POMNILNIŠKO KARTICO?

1/1

Pomnilniške kartice so majhne, vendar lahko vsebujejo do 1 TB podatkov. Ugotovi, kako izbrati pravo in razširi prostor za shranjevanje svojih dokumentov.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min

     

Kazalo

  1. Distribucija pomnilniških kartic
  2. Parametri
  3. Dodatki
  4. Najpogosteje zastavljena vprašanja



1. Distribucija pomnilniških kartic

SD pomnilniške kartice 

Verjetno najpogosteje uporabljen format, velik približno toliko kot poštna znamka. SD (Secure Digital) kartice se večinoma uporabljajo za fotoaparate in videokamere, uporabljajo pa se lahko tudi v nekaterih avtoradiih ali FM oddajnikih. Večina bralnikov v prenosnih računalnikih, je s tem formatom združljiva. Danes najdeš  našli skoraj izključno SDHC in SDXC kartice. Temeljijo na SD karticah in imajo enake dimenzije, razlika pa je v zmogljivosti in združljivosti z napravami.

Prednosti in slabosti

+ Vsestranskost
+ Večje hitrosti branja in pisanja
+ Zaščita pred prepisovanjem podatkov z mehansko ključavnico

- Višji cenovni razred

 


MicroSD pomnilniške kartice 

MicroSD kartice so približno enake velikosti kot nanoSIM kartice in se uporabljajo predvsem v napravah, kjer za SD kartico ni prostora. Tipični primeri so pametni telefoni, tablični računalniki, akcijske kamere ali MP3predvajalniki. Pogosto je priložen adapter, s katerim se MicroSD uporablja lahko tudi kot "velika" SD kartica. Tudi microSDHC in microSDXC kartice spadajo v isto kategorijo, razlikujejo pa se po zmogljivosti in združljivosti.

Prednosti in slabosti

+ Miniaturna velikost

- Za uporabo v računalniku je potreben adapter ali zunanji bralnik


CF in Cfexpress pomnilniške kartice 

Danes je to manj razširjen format, ki se uporablja predvsem v profesionalnih fotoaparatih in kamerah. Prednost CF kartic sta zelo visoka hitrost prenosa in visoka vzdržljivost. Na obeh teh področjih CompactFlash kartice še vedno vodijo pred SD formatom in njegovimi mutacijami. Vendar je treba zaradi omejene izbire upoštevati precej višjo ceno.

Prednosti in slabosti

+ Najvišje hitrosti prenosa
+ Visoka vzdržljivost

- Višja cena


2. Parametri 

Kapaciteta

Danes so najpogostejše pomnilniške kartice v velikosti od 16 do 128 GB. Obstajajo pa tudi kartice s kapaciteto 512 GB in 1 TB. Večja kot je kapaciteta, več podatkov lahko shraniš na pomnilniško kartico. Vendar pri izbiri upoštevaj tudi največjo velikost, ki jo podpira tvoja naprava.

Format pomnilniške kartice določa njeno največjo kapaciteto:

Razred hitrosti

Pomnilniška kartica je običajno označena s številko v krogu, ki označuje njen hitrostni razred. Manj pogosto so na trgu na voljo Class 4 in Class 6, ki imajo najmanjšo hitrost zapisovanja 4 oziroma 6 MB/s. Velika večina pa ima oznako Class 10, kar pomeni da ima najmanjšo hitrost zapisovanja 10 MB/s.

Pri pomnilniških karticah lahko naletiš tudi na dodatno oznako UHS U1. Kartica s takšno oznako dosega do 100 MB/s. UHS U3 kartice so nato opremljene z drugo vrsto kontaktov, zato lahko v podprtih napravah zapisujejo s hitrostjo do 300 MB/s. Tako hitre kartice so še posebej potrebne pri snemanju videov v 4K ločljivosti, katerega pretok podatkov dosega več sto MB/s.

Hitrost branja in pisanja

Označuje, kako hitro se lahko datoteke s kartice berejo ali kako hitro se shranjujejo na kartico. Enota je MB/s. Na kartico s hitrostjo 6 MB/s lahko 700 MB velik film zapišeš v manj kot dveh minutah, na hitro kartico s hitrostjo 100 MB/s pa v manj kot desetih sekundah. V praksi je največja hitrost le redko dosežena, nanjo pa vplivajo zasedenost kartice, naprava, v kateri je shranjena, in število datotek - na primer, tisoč 1GB datotek se bo nalagalo dlje kot dve enako veliki datoteki.


3. Dodatki

Pomnilniško kartico pogosto dobiš v plastični škatlici. Kar je še posebej priročno, če s kartico pogosto uporabljaš in prenašaš zunaj naprave. Škatlico lahko po želji tudi dokupiš. Najobčutljivejši del pomnilniške kartice so bralni kontakti, ki se lahko opraskajo, in plastična konstrukcija kartice, ki lahko razpade ali se zlomi. Druga prednost etuija je, da je miniaturno kartico težje izgubiti.

Adapterji se uporabljajo takrat, ko format kartice ne ustreza formatu reže v računalniku ali drugi napravi. Najbolj tipičen primer so microSD v SD adapterji, ki so pogosto tem karticam že priloženi. Uporabni so na primer, če želiš prenesti veliko število datotek z microSD kartice na prenosni računalnik z SD bralnikom.

Zunanji bralniki pomnilniških kartic se uporabljajo za prenos datotek med pomnilniško kartico in izbrano napravo, nikoli pa ne za trajno povezavo kartice. Z računalnikom se običajno povežejo prek USB vmesnika in podpirajo več formatov, vključno z CompactFlash ali XQD. V paketu s pomnilniško kartico je lahko priložen USB bralnik.


4. Najpogosteje zastavljena vprašanja

Kakšno pomnilniško kartico naj vzamem za svoj pametni telefon?

Izberi med microSD, microSDHC ali microSDXC pomnilniškimi karticami. Če tvoj telefon omogoča razširitev pomnilnika, je to z uporabo teh kartic. Vendar ugotovi največjo velikost kartice, ki jo podpira tvoj telefon podpira. Če boš uporabil kartico z večjo kapaciteto, je telefon ne bo prepoznal. 

Katero pomnilniško kartico potrebujem za svoj fotoaparat?

Najverjetneje bo to kartica SD, SDHC ali SDXC. Razlika med njima je predvsem v zmogljivostih, fizične dimenzije so enake. Vedno je treba preveriti združljivost in največjo podprto zmogljivost (najdeš jo v priročniku za fotoaparat). Če nameravaš snemati HD videe ali posneti hitre nize slik, se pri izbiri osredotoči na hitrost zapisovanja in hitrostne razrede.

Katera pomnilniška kartica je primerna za snemanje videoposnetkov HD?

Kar zadeva format kartice, ima večina fotoaparatov in videokamer režo za SD kartico, pri profesionalnih modelih pa najdeš tudi režo za CF kartico. Odvisna je tudi od ločljivosti in s tem povezane bitne hitrosti videa. Zato poišči kartico s hitrostjo zapisovanja, ki je višja od bitne hitrosti videa. Za snemanje 4K videoposnetkov  potrebuješ "hitrejšo kartico" kot za snemanje Full HD videoposnetkov.
 

Poglej pomnilniške kartice na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka