NASVET Avto Oprema
3. 08. 2022 06:58:45

KAKO IZBRATI AVTORADIO?

1/1

Izberi radio, ki zmore več kot samo FM oddajanje. Sodobni avtoradio sistemi obdelujejo digitalne oddaje DAB+, predvajajo skladbe MP3 z bliskovnega pogona ali pa se povežejo s pametnim telefonom prek Bluetootha.

 

  • Elizabeta, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 6 min

 

Kazalo

  1. Avtoradio glede na velikost
  2. Kriteriji
  3. Funkcije in povezljivost
  4. Dodatki za avtoradio
  5. Najpogostejša vprašanja


Želja po avtoradiih je pri današnjih voznikih veliko večja kot pred nekaj leti, sam AM/FM radijski sprejem pa spada bolj k dodatni opremi. Sodoben avtoradio nudi možnost povezave s telefonom, tablico ali fotoaparatom. Idealen model za tvoj avto lahko zelo hitro izbereš, a pri tem je dobro, da upoštevaš nekaj koristnih nasvetov.

 

1. Avtoradio glede na velikost

 

1-DIN avtoradio

1-DIN avtoradio ima format, ki je bil primeren za vozila iz 90. let. Ti radii so bolj ozki in pravokotni in običajno se prilegajo v montažne luknje z dimenzijami 184 x 53 mm vključno z okvirjem (178 x 50 mm pa brez okvirja). Dimenzije sprednje strani so 189 × 58 mm. Njegove funkcije so precej osnovne, vendar je poslušanje glasbe prek vrat USB ali pomnilniške kartice dokaj kvalitetno. Pri nekaterih modelih obstaja tudi možnost predvajanja glasbe na CD-ju in pa prek pametnega telefona z Bluetoothom.

 

Prednosti in slabosti

+ Cenovno dostopen
+ Primeren za starejše avtomobile

- Manjše število funkcij

Z ustreznim redukcijskim okvirjem ga je mogoče namestiti tudi v montažne luknje, predvidene za 2-DIN avtoradio.

 


 

2DIN avtoradio

2-DIN radio je za razliko od prejšnjega večji in ima običajno pregleden zaslon na dotik, kar olajša upravljanje z njim. Tehnično je bolj napreden in na splošno ponuja več funkcij, tako da je pravzaprav nekakšen multimedijski center z lastnim operacijskim sistemom. Po navadi ti modeli podpirajo predvajanja videa v različnih ločljivostih, prav tako pa tudi navigacijo GPS ali povezljivost s kamero. Brezžična povezava s telefonom je samoumevna, najboljši modeli pa podpirajo Apple Car ali Android Auto.

 

Prednosti in slabosti

+ Veliko število funkcij
+ Velik zaslon, običajno občutljiv na dotik

- Višja cena

Montažne mere 2-DIN avtoradia so 178 × 102 mm brez okvirja in 189 × 119 mm s kovinskim in plastičnim okvirjem.

 

2. Kriteriji

Združljivost in možnost povezovanja s krmilniki vozila

Večina znamk izdeluje svoje avtomobilske stereo naprave tako, da so združljive ne le z najnovejšimi sodobnimi avtomobili, temveč tudi s starejšimi.

Upravljanje novega radia s pomočjo volana, pa ni samoumevno, saj ta funkcija ne spada k originalni opremi. Namreč v tem primeru potrebuješ povezovalni kabel ali brezžično alternativo.Če povezava na programski ravni ni mogoča, boš moral skupaj z vezjem investirati v povezovalni kabel. Prav tako obstaja možnost, da boš potreboval redukcijski okvir, antenski reduktor ali adapter ISO.

 

Nadzor in osvetlitev ozadja

Najosnovnejši modeli ponujajo eno barvo in eno stopnjo osvetlitve zaslona. Vendar pa je lahko ponoči močna svetloba zelo neprijetna in moteča. Zato raje izberi model, ki ponuja več barv (npr. modro, rdečo, rumeno itd.) in pri katerem si lahko uporabnik sam prilagaja stopnjo osvetlitve zaslona. Enako velja za gumbe, saj je iskanje le teh v temi zadnja stvar, ki si jo želiš.

Kar zadeva sam zaslon, so starejši modeli imeli matrične zaslone, ki so lahko prikazovali samo prednastavljene številke ali črke. Vendar ta vrsta zaslonov bo počasi popolnoma izginila, saj jo jih nadomestile povsem drugačne grafične različice, ki so v vseh pogledih jasnejše, predvsem pa bolj berljive na neposredni sončni svetlobi. Nakup radia 2-DIN omogoča tudi funkcijo predvajanja DVD slike neposredno na zaslonu.

 

Sprejem radijskih postaj

  • FM - najbolj razširjena vrsta sprejemnika, zahvaljujoč tehnologiji RDS se na zaslonu prikažejo osnovne informacije, kot sta ime postaje ali izvajalca in ime skladbe, ki se trenutno predvaja.
  • DAB/DAB+ – digitalno avdio oddajanje, veliko bolj primerno tudi za težko dostopna območja, kvaliteten sprejem brez hrupa in šuma, velika izbira postaj

 

Avtoradio z zaslonom

 

Podpora formatu

Avtoradio s CD enoto običajno ne predvaja le CD-jev, temveč tudi formate MP3, WMA in AAC. Lahko bere iste formate iz naprav USB in pomnilniških kartic. Številni radii bodo nudili tudi podporo za formate brez izgub, kot je FLAC.

Pri radijskih postajah 2-DIN in radijskih postajah 1-DIN z izvlečnim zaslonom obstaja tudi možnost predvajanja videa. Poleg podpore za določene formate (DivX, Xvid, MPEG, MP4, ...) spremlja tudi parametre maksimalne video kakovosti/ločljivosti.

Če CD-jev ne uporabljaš ali jih ne želiš imeti v avtu, ti priporočamo, da izbereš radio brez te funkcije, saj so danes le ti najbolj prodajani.

 

Izvedba

Večina avtoradiev ponuja moč 4x50 W (50 W na kanal), kar je dovolj za normalno uporabo. Zahtevnejši uporabniki lahko posežejo po 4×60 W ali celo 4×100 W moči, vendar je tu izbira bolj omejena.

Če ti moč avtoradia ne zadošča, lahko preko RCA izhoda priključiš Avto-HiFi ojačevalec ali aktivni subwoofer.

 

Zaščita pred krajo

Do nedavnega so bil avtoradii pogosta tarča tatov. Napravo lahko zaščitiš na več načinov. Najenostavnejša in hkrati najučinkovitejša možnost je odstranitev sprednje nadzorne plošče. Druga možnost je kodiranje radia. To je učinkovito, vendar ne prepreči dejanske kraje radia, zato se uporabniki pogosto odločijo te informacije prenesti na nalepko, ki jo nalepijo na stransko steklo.

 

3. Funkcije in povezljivost avtoradia

  • USB - USB konektor je danes tako rekoč nepogrešljiv. Razlog je predvsem večja pogostost uporabe zunanjih bliskovnih diskov z glasbo, kot pa povezava z mobilnim telefonom ali tablico. Če naletiš na oznake USB Apple in iPod Ready, lahko Apple iPod, iPhone ali iPad priključiš na avtoradio. Prav tako lahko z njimi upravljaš preko avtoradia.
  • Bluetooth - brezžična tehnologija povezuje avtoradio s telefonom. Ne samo, da ti bo omogočal enostavno prenašanje glasbe, ampak bo tudi komplet za prostoročno telefoniranje. Mikrofon bo vgrajen v sprednjo ploščo radia, drugo stran pa bo mogoče slišati iz zvočnikov, ki se nahajajo v notranjosti avtomobila.
  • Wi-Fi - brezžična tehnologija, zahvaljujoč kateri se lahko prenašajo tudi podatki, na primer, če proizvajalec izda posodobitev programske opreme ali dodatno funkcijo. Če ima avtoradio shrambo podatkov, lahko vanj preneseš glasbo, na primer iz telefona ali računalnika.
  • Reža za pomnilniško kartico - če ne želiš imeti opravka z bliskovnimi pogoni, je pomnilniška kartica idealna. Vanj lahko shraniš veliko ur glasbe, govora ali celo filmov in serij. Če je avtoradio del navigacije, lahko pomnilniška kartica vsebuje tudi zemljevide.
  • Predvajanje DVD/CD - to je standardna funkcija, ki omogoča predvajanje glasbe s CD-ja ali filmov z DVD-ja. Če si na primer želiš ogledati film, poišči možnost povezave z zunanjimi monitorji. Enako pomembna je podpora za druge formate (MP3 in WMA, MPEG4, AAC itd.).

avtoradio konektorji

  • Vhodi za zvočnike in subwooferje - Preprosto povedano, vsak par zvočnikov potrebuje en par izhodov RCA.
  • AV vhod - če ima tvoj radio zaslon in AV vhod, lahko nanj priključiš kamero za vožnjo, s katero lahko vidiš neposredno okolico avtomobila in vsako parkiranje bo veliko lažje. Zunanji zaslon je mogoče povezati tudi z zunanjim projekcijskim zaslonom, kar bo všeč potnikom na zadnjih sedežih.
  • Jack vhod - prek tega priključka lahko priključiš drug zunanji vir glasbe, na primer mobilni telefon ali MP3 predvajalnik.
  • GPS navigacija - najpogosteje bo to funkcija, povezana z radijskimi sprejemniki 2-DIN, kjer lahko slediš svoji poti in navodilom za navigacijo na velikem zaslonu. Modul GPS je dobrodošel dodatek, če se ne želiš obremenjevati z zunanjo navigacijo.
  • Izenačevalnik – možnost prilagajanja zvočnih značilnosti, kot so visoki/srednji/nizki toni glede na žanr, ki se predvaja (rock, pop, jazz itd.)
  • Bass Boost – funkcija za poudarjanje nizkih tonov skladb, ki se predvajajo.
  • MirrorLink – funkcija, ki omogoča zrcaljenje zaslona na pametnem telefonu ali tablici. Te mobilne naprave je mogoče upravljati prek zaslona na dotik.


4. Dodatki za avtoradio

Oprema za avtoakustiko

Avtomobilski ojačevalci

Avto zvočniki

Subwooferji za avtomobile

GPS navigacija

Avtomobilske kamere


5. Pogosta vprašanja

Kako priključiti avtoradio?

V sodobnih avtomobilih je povezava razmeroma enostavna, največkrat z glavnim ISO priključkom. To sta dva osempinska priključka. Če tega v avtu nimaš ali pa imaš namesto tega drugačno prestavo in število zatičev, uporabi ustrezen adapter, na katerega lahko priklopiš avtoradio. Če želiš avtoradio upravljati preko volana, ga moraš povezati s kabelskim adapterjem ali prek brezžične povezave.

Če ne veš, kako priklopiti radio, to prepusti strokovnjakom. Če je priključen na napačen način, nekatere funkcije ali celoten avtoradio morda ne bodo delovali in obstaja tudi nevarnost izpraznitve avtomobilskega akumulatorja.

 

Ali lahko avtoradio uporabljam kot prostoročno telefoniranje?

Poleg brezžičnega pretakanja glasbe bi morali avtoradii, ki podpirajo Bluetooth, opravljati tudi telefonske klice. Klicatelja se bo dalo slišati v avtomobilskih zvočnikih, medtem ko tvoj glas posname mikrofon, vgrajen v ohišje avtoradia, ali zunanji mikrofon, ki je povezan z radia na "A-stebriček".

 

Poglej avtoradie na Ceneje.si »

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka