NASVET Avdio & Video
22. 07. 2022 09:44:04

KAKO IZBRATI DVB-T IN DVB-T2 ANTENO?

1/1

Set-top box (STB) ni edina rešitev. DVB-T2 emitiranje lahko prilagodiš tudi uporabi klasične TV antene. Vseeno pa je ključno, da je izbira prilagojena tvoji situaciji. V nasprotnem primeru se lahko posloviš od čistega signala.

 

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 4 min

 

Kazalo

  1. Vrste satelitskih sprejemnikov
  2. Na kaj se osredotočiti
  3. Skupne funkcije satelitskih sprejemnikov
  4. Pripomočki
  5. Pogosto zastavljena vprašanja

 

DVB-T in DVB-T2 televizijske antene se večinoma uporabljajo za nastavljanje digitalnih prizemnih programov, nekateri modeli pa omogočajo tudi povezavo z analognimi in digitalnimi radijskimi programi. Pri izbiri se osredotoči na mesto, na katerem bo antena in gostoto prebivalstva in pokritost s signalom. Seveda se moraš odločiti tudi, ali bo antena na strehi ali pod streho oz. nekje v notranjosti hiše ali stanovanja.

 

1. Vrste satelitskih sprejemnikov

Zunanji

Zunanje antene imajo boljši domet, kar je predvsem koristno na oddaljenih mestih. Posebej je pomembna pravilna orientacija proti viru signala. Izberi model z močno konstrukcijo, ki lahko zdrži veter, dež in udare strele.

 

+ večji razpon signala
+ dela tudi v slabo naseljenih območjih
+ ne potrebuje direktnega kontakta z oddajnikom

- pogosto večjih konstrukcij
- potrebna zunanja namestitev

 


 

Sobni

Sobno anteno je sicer lažje namestiti, a imajo slabši domet. Dobro je, da je postavljena v bližini oddajnika. V gosto naseljenih območjih se lahko soočaš s pogostimi motnjami v signalu.

 

+ manjši in kompaktnejši dizajn
+ lahko jo postaviš kamorkoli
+ odlične za stanovanja

- manjši razpon
- funkcionalne samo v bližini oddajnika

 

 

Te muči slab signal? Ena od rešitev je nakup ojačevalnika antenskega signala, ki lahko pomaga pri čistosti in jasnosti prejetega signala.

 

2. Na kaj se osredotočiti

Moč antene

Ta parameter preprosto označuje njeno učinkovitost. Izražena je v dB. Višja vrednost pomeni večjo učinkovitost.

 

Za manjše oddaljenosti od oddajnika je dovolj okoli 10 dB, za večje oddaljenosti pa med 14 do 20 dB.

 

 

 

Frekvenčni pas

Frekvenčni pasovi so intervali frekvenc, na katerih je mogoče pridobiti emitiranje (oddajanje programov). Spodaj preveri, katere vrste oddajanja podpirajo antene.

 

  • UHF - antena za sprejemanje digitalnih TV programov
  • VHF/UHF - analogno radijsko in digitalno televizijsko oddajanje
  • FM/VHF/UHF - analogno radijsko in digitalno televizijsko oddajanje
  • FM/VHF/DAB/UHF - digitalno radijsko in digitalno televizijsko oddajanje

 

 

Kot sprejemanja

Označuje širino kota, prek katerega lahko antena sprejme signal.

 

Večji kot sprejemanja lahko poenostavi pravilno namestitev. Npr. 360-stopinjski kot sprejema signal s kateregakoli mesta, vendar z zelo spremenjlivo intenziteto.

 

 

 

3. Skupne funkcije satelitskih sprejemnikov

 

  • 4G/LTE filter - preprečuje motnje 4G/LTE mobilnih signalov
  • LTE 5G filter - preprečuje motnje 5G mobilnega signala
  • Odpornost na vodo/veter - posebej pomembna funkcija za zunanje modele
  • Primerno za Full HD/4K/UHD - možnost sprejemanja signala v visoki resoluciji
  • FM/DAB sprejem - sprejemanje analognih ali digitalnih radijskih oddaj
  • Aktivni in pasivni način delovanja - aktivne antene morajo biti priklopljene na električno omrežje, pasivne pa morajo biti za delovanje priklopljene le na oddajnik. Aktivne antene imajo predojačevalnik signala, zaradi česar je sprejem še bolj učinkovit.

 

 

4. Pripomočki

Ti je prioriteta najkvalitetnejše prizemno ali satelitsko oddajanje? Potem ne gre brez prave opreme:

Satelitska TV

Set-top box naprave

Hišni kino

Televizorji
 

5. Pogosto zastavljena vprašanja

Koliko stane TV antena?

  • Najcenejše antene lahko dobiš že za 20 €.
  • To so najpogosteje kompaktni sobni modeli z omejitvijo ojačitvijo. Za 20 € do 30 € lahko dobiš že učinkovitejše antene z večjo ojačitvijo in filtri za 4G/LTE.
  •  Zanesljive in vzdržljive antene za zunanjo in notranjo vgradnjo te bodo verjetno stale 40 € ali več. Imajo zelo dobro ojačanje in brezhiben sprejem digitalnih oddaj.

 

Ali lahko moja DVB-T antena sprejema tudi DVB-T2 signal?

Načeloma lahko. Velika večina DVB-T anten lahko deluje tudi, ko sprejema DVB-T2 signal. Razlika je v kodiranju signala, kar pa naredi sam sprejemnik, tj. Televizor ali set-top box. Antene, označene kot primerne za sprejemanje DVB-T2 signala pogosto skušajo kupca le pretentati, da se po nepotrebnem znebi obstoječe antene.

 

Kako pravilno namestiti anteno?

  • Antene se najpogosteje nameščajo na streho hiše, tako da jih okolica čim manj zakriva. Za to se običajno uporabljajo posebni antenski drogovi, ki so tanki in s tem neobčutljivi na motnje vetra. Antene nikakor ne nameščaj na strelovod, saj bo to popolnoma onemogočilo njeno delovanje. Takšna namestitev je tudi v nasprotju s predpisi. Anteno postavi nižje od strelovoda, tako da morebitni udarec strele ne bi bil usmerjen direktno vanjo.
  • Za najbolj stabilen signal je priporočljivo uporabiti usmerjene antene, ki morajo biti obrnjene proti viru signala, v tej smeri pa mora biti tudi dovolj praznega prostora. Pazi tudi na druge enako polarizirane kovinske predmene v okolici antene, ki lahko motijo pretok signala. Na splošno je funkcionalna namestitev antene precej zapletena, zato jo je priporočljivo prepustiti strokovnjakom.

 

Na kaj moram priklopiti anteno?

  • Antene so priključene na televizor, če podpira sprejem ustreznega signala. V nasprotnem primeru televizorja ni potrebno zamenjati, priskrbi si le set-top box. Ta mora biti dovolj kakovosten, da lahko hitro in dobro dekodira signal, slika pa mora biti stabilna in gladka. Prav tako je dobro biti pozoren na ločljivost, ki jo podpira set-top box, saj poceni naprava s podporo Full HD v kombinaciji s televizorjem 4K po nepotrebnem izniči svoj potencial.
  • Če bo sprejemnik priključen na antensko povezavo, ne pozabi na kakovost koaksialnega kabla. Ta je lahko vključen v paket, vendar to ni standard, če pa so koaksialni kabli priloženi, pa so pogosto kratki in ne preveč kakovostni. Zlasti pri daljših kablih izberi kabel, ki nudi čim manjše izgube signala, najbolje s premerom vsaj 6 mm.


Kako izboljšati kvaliteto signala?

  • Osnova za čim boljši sprejem signala je dobro izbrana in pravilno nameščena antena. Na bolj problematičnih področjih se toliko bolj izplača namestitev zaupati strokovnjaku. Če imaš težave s signalom, preveri, ali je antena pravilno usmerjena in da nič ne moti njenega signala.
  • Včasih je lahko vzrok za težavo samo nekvaliteten koaksialni kabel ali set-top box naprava. Signal lahko pojačaš s pomočjo ojačevalnika, ki mora biti postavljen čim bližje sami anteni, ni pa to vedno izvedljiva rešitev. Če noben izmed teh nasvetov ne pomaga, pa je edina rešitev strokovnjak.

 

Poglej dodatno opremo za avdio in video na Ceneje.si »

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka