NASVET Računalništvo
18. 07. 2022 07:00:21

KATERI WIFI ROUTER KUPITI?

1/1

Izberi pravo napravo za stabilno in varno domače omrežje ter razširi WiFi signal po celotnem domu. Ti zadostuje router za 25 eurov ali potrebuješ robustnejšo rešitev? Na katere parametre WiFi routerja se moraš osredotočiti? 

 

  • Ana, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 9 min

 

Kazalo

  1. Vrste naprav
  2. Parametri, pomembni za izbiro routerja in dostopne točke
  3. Funkcije in lastnosti
  4. Cena
  5. Dodatki za routerje
  6. Pogosto zastavljena vprašanja


1. Vrste naprav

Routerji

Primarna funkcija routerja je povezovanje naprav v zasebno omrežje LAN. Zahvaljujoč temu internet vidi povezane naprave kot eno, saj se pojavljajo pod enim naslovom IP, čeprav jih je na router povezanih več.

 

Glavne značilnosti:

  • Žična ali brezžična WiFi povezava
  • Vključuje priključke RJ-45 za žično povezavo končnih naprav v omrežje

 

Router se pogosto zamenjuje z modemom, čeprav obstaja temeljna razlika med obema napravama. Medtem ko router ustvari zaprto domače omrežje, modem poskrbi, da je to omrežje povezano z zunanjim omrežjem, običajno internetom.

 

 

Dostopna točka (Access Point)

WiFi dostopna točka (AP- Access Point)  pošilja signal za brezžično omrežno povezavo. Predvsem v javnih prostorih se uporablja brez routerja, tako da vsaka naprava neposredno dostopa do interneta in njena identiteta nikakor ni skrita. Uporablja se lahko v kombinaciji z routerjem, kjer se naprave z brezžičnim signalom povežejo v interno omrežje, nato pa preko routerja v zunanje omrežje. 

 

Prednosti in slabosti uporabe Access Point-a:

+ Razširitev dometa WiFi omrežja
+ Teoretično omogoča povezovanje do več sto naprav

- Ni ga mogoče uporabljati samostojno
- Ne more se neposredno povezati z modemom

 


WiFi ojačevalnik / repetitor

Običajno nevpadljiva škatla, povezana z vtičnico, ki ima možnost sprejemanja poslanih podatkov in takojšnjega posredovanja ter tako razširi domet WiFi signala. WiFi Repeater/Extender je še posebej uporaben v večjih prostorih, ki jih glavni vir signala ne more v celoti pokriti.

 

Prednosti in slabosti uporabe WiFi ojačevalnika:

+ Razširja domet brezžičnega omrežja 
+ Enostavna nastavitev
+ Lahko deluje tudi kot dostopna točka

- Hitrost povezave se zmanjšuje

 

 

Čeprav obstaja več vrst omrežnih elementov, lahko ena naprava združuje več funkcij. Danes je v domačem okolju običajno v uporabi  modem (najpogosteje je to DSL, kabelski ali LTE modem), ki hkrati deluje kot router in WiFi dostopna točka, v primeru večjih prostorov pa je dopolnjen z dodatnimi Access Point-i  ali repetitorji.

 

2. Parametri, pomembni za izbiro routerja in dostopne točke

Vrsta povezave

Pri izbiri routerja je pomembna vrsta povezave, ki jo uporabljaš doma. Najpogosteje so to povezave prek lokalnih ponudnikov internetnih storitev, prek brezžičnega ali optičnega intereta. V takem primeru bo zadostoval klasični router.

Druga pogosta različica je povezava DSL/ADSL, ki uporablja telefonske linije. Ta povezava zahteva uporabo ločenega ASDL ali VDSL modema ali routerja z vgrajeno podporo ADSL/VDSL. Enako velja za internet prek kabelske televizije

Zadnja vrsta povezave je 4G LTE/5G, torej povezava prek mobilnega omrežja telefonskih operaterjev. Če jo želiš uporabljati, moraš od operaterja dobiti SIM kartico z mobilnimi podatki in uporabiti LTE modem in usmerjevalnik z režo za SIM in podporo za to povezavo

 

WiFi standard

Danes prodajani routerji podpirajo 802.11 b/g/a/n standarde. Posamezne črke predstavljajo teoretično največjo hitrost prenosa. Minimum na trenutnem trgu je 802.11 n, ki teoretično omogoča doseg do 600 Mbps. Idealno pa bi bilo poseči po standardu 802.11 ac, ki lahko doseže hitrosti do 1200 Mbps (nekateri proizvajalci obljubljajo tudi do 3 Gbps) in vedno deluje v obeh frekvenčnih pasovih hkrati.

  • 802.11a (WiFi 1) – pas 2,4 GHz, hitrost 2 Mbps, danes premalo.
  • 802.11b (WiFi 2) - pas 2,4 GHz, hitrost prenosa približno 11 Mbps, primeren za občasno in nezahtevno uporabo.
  • 802.11g (WiFi 3) - pasova 2,4 GHz in 5 GHz, hitrost prenosa 54 Mbps, bo omogočil brskanje tudi po zahtevnejših straneh.
  • 802.11n (WiFi 4) – pasova 2,4 GHz in 5 GHz, teoretična hitrost 600 Mbps, dejanska hitrost pa je običajno okoli 150 Mbps.
  • 802.11ac (WiFi 5) - pasova 2,4 GHz in 5 GHz, ponuja več kanalov, primernih za igranje spletnih iger in pretakanje različnih videov.
  • 802.11ax (WiFi 6) – najnovejši standard, pasovi 2,4 GHz in 5 GHz, varnost WPA3, izjemna hitrost prenosa podatkov do 10 Gbps.

 

Frekvenčni pas

Starejši standard 2,4 GHz omogoča le tri kanale, ki se ne prekrivajo, zato je včasih problem, predvsem v stanovanjskih zgradbah, saj se omrežja med seboj motijo ??in to lahko vpliva na hitrost in stabilnost brezžične povezave. Pas 2,4 GHz je bolj primeren za naloge z nižjim prenosom podatkov, kot sta splošno brskanje in komunikacija. Vendar pa lahko nekatere naprave (predvsem starejše vrste) komunicirajo le v pasu 2,4 GHz, zato, če je treba takšne naprave povezati, izberi rešitev, ki podpira ta kanal.

V primerjavi s pasom 2,4 GHz ima pas 5 GHz precej višje prenosne hitrosti in do 23 kanalov, zato je medsebojnih motenj veliko manj. Primeren je tudi za zahtevne aplikacije, kot je igranje spletnih iger ali pretakanje videov v visoki kakovosti. Vendar se signal v pasu 5 GHz težje širi skozi stene in druge trdne ovire, zato ima krajši doseg.

 

Konektorji

 

Priključna oprema

  • LAN konektorji (Ethernet) se uporabljajo za povezavo naprave z routerjem, za kar je potreben ustrezen omrežni kabel. Njihovo število mora ustrezati številu naprav, ki jih želiš povezati. Če število ne zadostuje, je možno dokupiti stikalo z dodatnimi Ethernet konektorji. Kabelska povezava je stabilnejša in hitrejša od povezave WiFi.
  • WAN konektor je zasnovan za povezavo usmerjevalnika z internetnim virom, običajno modemom. V kakovostnejših modelih najdeš tudi priključke GLAN s teoretično hitrostjo prenosa do 1 Gbps. Nekateri routerji imajo gigabit all priključke, kar je uporabno na primer za povezovanje omrežnih pogonov ali diskovnih polj (NAS) za čim hitrejši prenos podatkov v omrežju.
  • USB priključek se uporablja na primer za priklop tiskalnika ali zunanjega diska, zahvaljujoč kateremu lahko vse naprave v omrežju enostavno uporabljajo povezane naprave.

 

Število anten

Čeprav več anten ne bo bistveno povečalo dometa signala, bodo zagotovile stabilnejšo in hitrejšo povezavo. Obstajajo tudi usmerjevalniki z vgrajeno anteno, ki jih lahko uporabiš, ko moraš prihraniti prostor in te ne moti, da je domet signala takšnega routerja manjši (dovolj v majhnem stanovanju). Nekateri routerji imajo tudi možnost razširitve števila anten ali priklopa zunanje WiFi antene.

 

3. Funkcije in lastnosti

Upoštevaj podporo routerja za protokol IPv6, ki postopoma nadomešča zastareli IPv4. Poenostavljeno povedano, protokol je register t.i. naslovi IP, dodeljen posameznim napravam. V okviru IPv4 naslovov že zmanjkuje, zato poteka prehod na IPv6, ki bo ponudil bistveno več naslovov.

Druga koristna funkcija je podpora za protokol VPN, ki ustvari zasebno omrežje in dodatno šifrira njegov internetni promet. Podjetja ga uporabljajo, da zaposlenim omogočijo oddaljeni dostop do notranjih sistemov, lahko pa je koristen tudi, če želiš na daljavo dostopati do domačega omrežja.

Nekateri routerji delujejo tudi kot tiskalni strežnik, tako da je mogoče nanje povezati tiskalnik prek USB-ja in ga nato deliti v omrežju. Manj pogosta, vendar včasih uporabna, je podpora za modem USB, pri kateri je mogoče modem LTE (ključ) priključiti na USB in internetno povezavo LTE nato deliti znotraj omrežja (tako kot modemi LTE) – to je lahko koristno, na primer, ko pride do prekinitve primarne internetne povezave.

Včasih je dobro razmisliti tudi o videzu usmerjevalnika – sploh če veš, da ga boš postavil na vidno mesto. Poleg škatel z antenami tehničnega videza obstajajo tudi razmeroma neopazne naprave z vgrajenimi antenami, ki jih je mogoče pritrditi na primer na strop.

 

Dostopna točka bele barve

 

4. Cena

Za gospodinjstvo, v katerem je priključenih le nekaj naprav, ki služijo predvsem komunikaciji in splošnem brskanju po internetu, zadostuje navaden router. Bodi pozoren na doseg, ki pri poceni routerjih običajno ni velik.

Če na primer doma uporabljaš pametni televizor z možnostjo pretakanja filmov v visoki kakovosti, kar pomeni visoke zahteve glede stabilnosti omrežja (npr. za igričarje), potem poišči bolj opremljen model z več antenami in podporo za standard 802.11 ac, kjer se cene razlikujejo.

Routerji ponujajo veliko možnosti, zato dobro premisli, katere funkcije boš dejansko uporabljal in jih ustrezno izberi. Obstajajo tudi drage naprave, ki ponujajo visoke hitrosti prenosa in veliko različnih funkcij.

 

5. Dodatki za routerje in dostopne točke

 

6. Pogosto zastavljena vprašanja


Kakšna je razlika med routerjem in modemom?

Modem je naprava, ki modulira internetni signal, torej omogoča pretvorbo med analognim in digitalnim signalom. Če uporabljaš povezavo DSL/ADSL, te z internetom poveže modem.

Naloga routerja je, da razširi domet signala in ga pošlje drugim napravam v domu (prenosni računalnik, pametni telefoni itd.). Sodobne naprave imajo običajno vgrajen modem in združujejo obe funkciji, zato je za gospodinjstvo dovolj le ena naprava.

 

Kakšna je pokritost/doseg routerja?

Tega parametra in določene vrednosti običajno ne bo moč najti. Na doseg signala vpliva veliko dejavnikov. To je na primer debelina in material sten, razdrobljenost prostora ali motnje okoliških omrežij. Če želiš doseči dovolj močno pokritost, priporočamo izbiro usmerjevalnika s podporo za standard 802.11ac ali 802.11ax in večjim številom anten.

 

Kako do zanesljivega in varnega domačega omrežja?

Po nakupu routerja je pomembno, da domače omrežje ustrezno zavarujemo, da nihče drug nima dostopa do podatkov, ki se po njem pretakajo. Osnovni korak je sprememba privzetega imena WiFi omrežja (običajno označenega z okrajšavo SSID v nastavitvah), tako da ne vsebuje imena proizvajalca usmerjevalnika. Ime omrežja je lahko tudi popolnoma skrito. Spremeniš tudi predhodno nastavljeno geslo, vendar ne pozabi ustrezno na dolžino (vsaj 8 znakov) in druge znake.

Najbolj varna možnost šifriranja brezžičnega signala je WPA2-AES. Večina današnjih brezžičnih naprav podpira tudi WPS (WiFi Protected Setup), kjer se lahko odjemalec (na primer telefon obiskovalca) poveže z omrežjem s preprostim pritiskom na gumb na routerju, ne da bi mu bilo treba vpisati geslo.

Vsekakor je pomembno spremeniti dostopne podatke v nastavitvah usmerjevalnika, saj je privzeta nastavitev običajno admin, kar za morebitnega napadalca ne predstavlja težav.

Napredna varnostna možnost je filter naslovov MAC, ki je edinstven za vsako napravo in s katerim določiš, katera naprava se lahko poveže z omrežjem. Nenazadnje pa ne pozabi občasno preveriti, ali je za tvojo napravo na voljo novejša različica vdelane programske opreme (nekatere jih že lahko preverijo in namestijo samodejno). Proizvajalci tako popravijo nekatere napake in zaščitijo svoje naprave pred novimi grožnjami.

 

Kam postaviti WiFi router za najboljši možni doseg signala?

Da bo signal brezžičnega omrežja segel čim dlje, naj antene ne bodo neposredno ob steni. Ker se signal širi navpično, jih usmeri navpično, pri večnadstropni stavbi pa eno usmeri navpično, druge pa vodoravno. Ker usmerjevalnik širi signal enakomerno v vse smeri, ga poskusi postaviti približno na sredino prostora, ki ga želiš pokriti s signalom. Pazi na motnje drugih naprav, ki oddajajo valove, kot so brezžični krmilniki ali mikrovalovne pečice. Usmerjevalnik je treba držati stran od takih naprav.

Obstajajo različne aplikacije za pametne telefone, ki omogočajo enostavno preverjanje kakovosti signala, tako da z enostavnim obračanjem antene ali spremembo lokacije oddajnika enostavno preizkusiš, kako se signal spreminja.

 

Kako izboljšati WiFi signal doma?

Če kljub izpolnjevanju pogojev iz prejšnje točke signal ne doseže povsod, lahko kupiš napravo, imenovano extender ali repeater. Preprosta škatla lahko poveča signal, vendar se bo WiFi upočasnil, ker bo pretok podatkov enakomerno razdeljen med obe dostopni točki.

Alternativa, ki nima te pomanjkljivosti, je namestitev druge dostopne točke. A na privzeti usmerjevalnik mora le-ta biti povezan z LAN kablom, obstajajo pa tudi različice z dvema radijema, tako da eden služi za povezavo z internetnim virom (router ali druga AP), drugi pa za širjenje signala. Različica je tudi t.i MESH router, pri katerih običajno kupiš komplet, sestavljen iz osnovnega usmerjevalnika in dodatnih naprav, ki zagotavljajo širjenje signala v večjih objektih. Potrebno je le namestiti osnovno enoto in dodatno opremo.

 

Kaj je sistem MESH?

Gre za več ločenih omrežnih elementov, ki zagotavljajo pokritost večjih območij. Osnova MESH omrežja je usmerjevalnik, ki je tradicionalno kabelsko povezan in brezžično povezan z drugimi prosto razporejenimi elementi, ki sprejemajo signal in ga dodatno širijo. V celotnem območju MESH sistem ustvari enotno WiFi omrežje, pri čemer naprave samodejno preklapljajo med najbližjimi dostopnimi točkami. Sistem MESH je smiseln predvsem v velikih večnadstropnih objektih.

 

Poglej WiFi routerje na Ceneje.si »

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka