Daljnogledi, njihov nakup, čiščenje in vzdrževanje

6. 12. 2011 10:15:28

Daljnogledi so lahko odličen pripomoček na različnih pohodniških izletih, skoraj nujno potrebni pa so ob izletih v hribe in na takšne položaje, kjer se vam ponuja čudovit razgled. Da bi takšen izlet izkoristili v čim večji meri, si lahko pomagate z daljnogledi.

image

V primeru, da ste se odločili za daljnogled in njegov nakup, uporaba na izletih in pohodih, potem je glavni dejavnik, na katere boste pozorni, njegova teža. Ta podatek lahko preverimo za strelni daljnogled, nočni daljnogled ali kakšen drug daljnogled. Prav tako lahko za strelni daljnogled, nočni daljnogled ali kakšen drug daljnogled, preverimo njegove dimenzije, torej dolžino, širino in višino. Ti podatki so pomembno, ker bomo z ustrezno velikostjo in manjšo težo daljnogled lažje prenašali in bo predstavljal manjšo obremenitev.

Vidno območje pri 1000m nam pove, kako široko področje lahko spremljamo brez premika daljnogleda, ob oddaljenosti enega kilometra. Tudi ta podatek je prisoten pri vseh vrstah daljnogledov, preverimo ga lahko tudi za nočni daljnogled, strelni daljnogled …

Daljnogledi so lahko takšni, da omogočajo spremljanje področja z obema očesoma. Takšni daljnogledi so bolj pogosti in jih večkrat lahko opazimo pri kakšnih pohodnikih ali turistih. Posebna vrsta so monokularni daljnogledi, ki omogočajo gledanje le z enim očesom.

Razmerje med ceno in kakovostjo bo poglavitni dejavnik, ki odloča o tem, če so neki daljnogledi dobri oz. je njihov nakup smiseln. Dobimo jih namreč lahko že za nekaj evrov, žal pa ostrina slike oz. pogleda pri takšnem daljnogledu ne bo dobra in pri spremljanju večje oddaljenosti ne bomo zadovoljni z njim. Tisti najdražji pa bodo namenjeni le največjim navdušencem in povprečni pohodniki ne bomo za njih pripravljeni odšteti zahtevanih zneskov.

Za dolgo in dobro delovanje je pomembno predvsem ustrezno hranjenje in vzdrževanje. Zato je za vsak daljnogled nujno imeti tudi nekaj obstranske opreme, npr. etui, čistilno krpico, zaščitne pokrovčke …

Predvsem čiščenje predstavlja največjo nevarnost, da uničimo ostrino sliko in čistost leč. Ob uporabi pregrobih krp se hitro zgodi, da steklo poškodujemo. Zaradi tega je potrebno uporabiti takšne čistilne krpice, ki so narejene prav za čiščenje stekel na daljnogledih. Enakovredne čistilne krpice so tudi krpice za čiščenje očal in leč na njih, saj so dejansko popolnoma enake tistim, namenjenim za čiščenje daljnogledov.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka