NASVET Mali gospodinjski aparati
5. 07. 2022 12:53:48

SI ŽAR MOJSTER ALI NISI?

1/1

Ni lepšega, ko se poleti zbere vsa družba na domačem vrtu in zadiši po okusnih mesninah z žara, kajne? Poletje vsako leto spodbudi žar mojstre k postavitvi in aktivaciji svojih žarov, medtem ko med njimi vedno poteka tekma, kdo ima boljšega. 

  • Maruša, Content writer
  • Čas branja: 2 min

 

Si torej boljši žar mojster/-ica ti ali tvoj sosed oz. soseda? Kdo izmed vaju ima boljši žar?

Na Ceneje.si visoko povpraševanje po žarih zaznavamo vse od meseca marca do septembra. Vrh zanimanje običajno doseže v aprilu, a vse do junija ostane interes za nakup zelo visok. Pravi bum pa se zgodi v juliju, ko so temperature prav zares že zelo visoke, piknik v prijetni senci lastnega vrta pa še kako zaželen. 

Poznaš vse vrste žarov?

Izbire žarov je veliko, v prvi vrsti pa jih ločimo po vrsti kuriva. Poznamo plinske in električne žare, žare na oglje, vrtne žare in še nekaj drugih različic, ki so na voljo tako najzahtevnejšim pekom na žaru kot tudi gurmanom.

Je boljši plinski žar ali žar na oglje?

Večno vprašanje! Med navdušenci peke na žaru ne najdemo enotnega odgovora. Plinski žar ali žar na oglje - to je sicer glavna odločitev, a na tvoj nakup morajo vplivati še drugi dejavniki, kot so namen in pogostost uporabe, kaj boš pekel/-a, za koliko ljudi, itd.

Plinski žari so preprosti za uporabo in čiščenje. Ker hitro dosežejo želeno temperaturo, so idealni za pogosto pripravo hitrih kosil. Žari na plin so torej nesporni favoriti v praktičnosti, zmanjka pa jim pri okusu (tako vsaj pravijo zagrizeni pristaši oglja). Se strinjaš z njimi?

→Poglej plinske žare

 

Žari na oglje so bolj primerni za gurmane in mojstre piknikov, torej za daljša druženja, kjer nismo omejeni s časom. Priprava žara na oglje zahteva nekaj znanja in pozornosti ter vsaj pol ure za pripravo. Z žarom na oglje je kar nekaj dela tudi po peki (čiščenje). Njegova glavna prednost pa je seveda v okusu – hrana, pečena na kakovostnem oglju, bo imela tisti pravi okus peke na žaru. 

→Poglej žare na oglje

 

Si še v dilemi?

Odločitev, kakšen žar te bo spremljal na tvojih kulinaričnih žar pustolovščinah, je povsem tvoja. Če se oziraš na strošek, je ta seveda odvisen od izbire vrste žara, a so žari na oglje navadno cenejši od žarov na plin. 

Kje pa bodo letos žarili ostali Slovenci? Spletni kupci bodo čevapčiče in perutničke pekli na različnih vrstah žarov. TOP favorit so žari blagovne znamke WEBER, na katere kupci po naših podatkih prisegajo že nekaj zadnjih let. Prvi izbiri ljubiteljev žara pa sledijo še žari GORENJE, KLARSTEIN, TEFAL in CECOTEC.

Izberi svojega favorita na Ceneje.si, kjer prav ta trenutek iščejo najboljšo ponudbo vsi, ki bodo letošnje poletje uživali v pripravi poletnih jedi z žara. Pokaži tudi ti svojo gurmansko žilico in prepričaj soseda, da je naziv “žar mojster” zagotovo tvoj!

→Poglej žare na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka