NASVET Igrače
23. 06. 2022 13:46:44

KAKO IZBRATI VOZIČEK ZA PUNČKE?

1/1

Deklice bi s seboj povsod rade odpeljale svojega najljubšega dojenčka (igračo). S kvalitetnim vozičkom to ne bo nikakršen problem. Pokazali ti bomo, katero vrsto konstrukcije izbrati, če bi deklice dojenčke rade pelale v naravo ali samo po stanovanju, in na katere druge parametre še moraš paziti.

 

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 6 min

 

Kazalo

  1. Osnovne vrste
  2. Na kaj se osredotočiti?
  3. Oprema in pripomočki
  4. Vzdrževanje

 

1. Osnovne vrste

Izbiraš lahko med štirimi tipi vozičkov, ki temeljijo na pravih otroških vozičkih. Na izbiro najbolj vpliva želja otroka glede terena vožnje - narava ali stanovanje.

 

Globoki vozički

Na pogled bi težko rekli, da je to igrača. Globoki vozički izgledajo kot pravi vozički, vanje pa lahko daš igračke vseh velikosti. Med prednostmi so tesna in stabilna konstrukcija s trdnimi kolesi. Za zahtevnejše terene je to odlična izbira. Pomanjkljivost pa je slabša vodljivost predvsem pri manjših otrocih, in dejstvo, da vozička zaradi teže in zajetne konstrukcije običajno ni mogoče zložiti. Ti vozički so običajno opremljeni še z zložljivo streho, košaro ali torbo na ročaju.

 

 

 

Športni vozički

Nesporna prednost športnih različic je nižja teža, enostavlja vodljivost in zložljivost. Po drugi strani pa tovrstni vozički niso primerni za off-road vožnjo, vanje pa lahko daš samo manjše igrače. Zato so športni vozički po navadi opremljeni še z varnostnim pasom, ki preprečuje, da bi igračka padla iz vozička.

 

 

 

Kombinirani vozički

Sofisticirani in bogato opremljeni vozički nudijo vse možnosti uporabe tako globokih kot tudi športnih vozičkov. Takšnim vozičkom rečemo tudi 2v1. Če del vozička lahko uporabiš tudi kot avtosedež, govorimo o vozičku 3v1. Pri takšnih vozičkih bodo deklice cenile njihovo vsestranskost in raznovrstnost. Po drugi strani pa bo za mlajše deklice to preveč zapleten voziček.

 

 

Obstajajo tudi modeli 4v1 in 5v1, ki vključujejo še stol za hranjenje, posteljico, torbo za voziček in druge praktične dodatke. Vendar pa imej v mislih, da to pomeni višjo ceno.

 

 

Marela vozički

Kot pri športnih vozičkih so tudi pri marelah prednosti nižja teža, enostavna vodljivost in zložljivost. V primerjavi s športnimi različicami so manj variabilni, pogosto tudi enostavnejšega dizajna in se ne izdelujejo v kombinacijskih verzijah.

 

 

 

2. Na kaj se osredotočiti?

Kot pri nakupu pravega vozička, je tudi pri igrači potrebno najprej premisliti, za kakšnega ‘dojenčka’ kupuješ voziček. Druga pomembna kriterija sta še teža in stabilnost vozička. S praktičnega vidika pa pomisli še na shranjevanje in možnost čiščenja določenega modela.

 

Velikost vozička

Velikost izberi glede na starost otroka, ki bo voziček vozil naokoli. Dobro je, če ima voziček nastavljiv ročaj, ki se bo fleksibilno prilagajal otrokovi višini. Z nizkim ročajem bo otrok hodil naokoli zakrčeno, s previsokim pa bo igra skrajno neudobna in tudi nevarna. Otrok namreč ne bo dobro videl ceste pred sabo. Ročaj se lahko prilagodi od minimalni višine 33 cm do 59 cm za manjše otroke in do 84 cm za večje otroke. Za lažjo orientacijo preveri spodnjo tabelo.

 

Starost otroka Idealna višina ročaja
1 leto 45 cm
18 mesecev 55 cm
4 leta 65-70 cm
5 let 70-75 cm
10 let 75 cm

 

 

Na trgu so trenutno tudi vozički namenjeni deklicam od enega do dveh let starosti. V tej kategoriji se proizvajalci osredotočajo na manjšo težo in nižjo višino ročaja (do 59 cm). Otroški vozički so običajno primerni za dojenčke do 35 cm, nekateri tudo do 42 cm. Pri 3 ali 4 letih lahko deklice že bolje upravljajo z vozičkom, tudi s težjimi vozički, ročaji pa se nahajajo na višini nekje 65 cm od tal. V tej kategoriji lahko izbiraš med različnimi 2v1 in 3v1 kombinacijami.

 

Teža in stabilnost

Ta dva parametra sta enako pomembna kot velikost vozička. V splošnem velja, da težji voziček pomeni manjše tveganje za prevračanje. Po drugi strani pa otrok težje vodi težji, a s tem stabilnejši model. Najbolje je izbrati kompromis med dobro stabilnostjo in razumno težo glede na otroka, ki bo voziček uporabljal.

 

Za mlajše otroke, med prvim in drugim letom starosti, je priporočljivo izbrati lažje modele od 1 do 3 kg. Starejši otroci, od treh let naprej, pa lahko vozijo tudi težje ali kombinirane modele, ki so lahko težji od 5 kg.

 

Zaradi stabilnosti vozička je pred nakupom dobro preveriti tudi kvaliteto kolesc. Če bo otrok voziček uporabljal zunaj na vrtu ali po drugih zahtevnih terenim, potel mora oblikovanje kolesc temu odgovarjati.

 

Material

Nič manj pomembno ni spremljanje kakovosti oblikovanja in s tem povezane varnosti. Nekateri proizvajalci uporabljajo hipoalergene materiale, s tem pa jamčijo tudi zdravstveno varnost. Kar se tiče materiala konstrukcije, najpogosteje lahko izbiraš med popolnoma plastičnimi vozički, ki so zaradi nižje teže namenjena mlajšim otrokom, ali pa kovinskimi vozički, ki so namenjeni starejšim otrokom.

Proizvajalci dopolnjujejo kovinske konstrukcije z visokokvalitetno in vzdržljivo plastiko, ki je izdelana iz varnih in netoksičnih materialov. Plastični sedeži in košare so običajno prekrite s posebnim tekstilom. Danes so še posebej popularni retro vozički iz naravnega ratana.

Vozički za punčke z velikimi kolesi

 

Shranjevanje

Če nimaš dovolj skladiščnega prostora, potem te verjetno zanima možnost zlaganja vozička. Eden zmed najkompaktnejših modelov so marele, ki jih lahko hitro zložiš v obliko dežnika - ‘marele’. Njihova kompaktna oblika in nizka teža omogočata udobno nošenje v roki ali pod pravim otroškim vozičkom.

 

Dizajn in barva

Otroci imajo radi pisane igrače. Zato izberi glede na želje otroka in ne pozabi, da voziček kupuješ za nekaj let, njihov okus pa se v tem času lahko spremeni. Svetli odtenki niso tako praktični, saj se lahko umažejo. Temne barve pa sčasom lahko zbledijo. Idealno je potem izbrati voziček nevtralnih barv ali z brezčasnim vzorcem, ki v nekaj mesecih ne bo iz mode. Na koncu izberi po željah otroka. Na trgu najdeš širok nabor replik pravih otroških vozičkov, poseben dizajn pa imajo retro vozički s pletenimi košarami. Proizvajalci seveda reagirajo tudi na popularne igrače in filmske like, zato lahko izbereš tudi vozičke iz serij Ledeno kraljestvo, Moj mali poni, Hello Kitty, Minnie ali Baby Born.

Voziček za punčke barvitega dizajna

 

3. Oprema in pripomočki

Sestavni del večine modelov so dodatki, s katerimi voziček izgleda veliko bolj avtentično in omogočajo večje udobje pri igri.

 

 


Praktičen dodatek, ki je pogosto del paketa, je košara za nakupovanje ali torba za osnovne stvari. Deklice lahko vanje spravijo ostalo opremo za dojenčka ali sladkarije.

 

 

Seveda voziček ne more brez ljubkega dojenčka. Na trgu lahko najdeš širok izbor lutk, ki zapirajo oči ali pa oddajajo zvoke. Izbiro ti lahko oteži še širši izbor znamk, ki so vezani na popularne zgodbe - Ledeno kraljestvo - ali klasične dojenčke - Baby Born.

 

 

Otrok ima lahko tudi številne dodatke za na pot, kot so rezervna oblačila, čeveljčki, kompleti za previjanje, stekleničke, dude in plišaste živalice.

 

 

 

Če nimaš kombiniranega vozička, lahko avtosedež kupiš kot dodatek. Pred nakupom vedno preveri združljivost avtosedeža z vozičkom.

 

 

 

4. Vzdrževanje

Če bo tvoj otrok voziček vozil zunaj, naj bo ta tudi redno vzdrževan. Pri posameznih delih ti lahko pomaga tudi otrok, ki se bo tako naučil novih veščin in odgovornosti.

  • Plastične in kovinske konstrukcije po potrebi obriši z vlažno krpo.
  • Ne pozabi preveriti, če so tekstilni deli pralni, kar zelo poenostavlja vzdrževanje.
  • Če se voziček zmoči, pazljivo odstrani cse tekstilne dele in jih pusti, da se čez noč posušijo.

 

Poglej vozičke za punčke na Ceneje.si »

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka