NASVET Pisarna in šola
23. 06. 2022 12:32:58

KAKO IZBRATI PISARNIŠKI STOL?

1/1

Delo, ki zahteva celodnevno sedenje, prosti čas za računalnikom, igranje računalniških iger - vse to so veliki napori za našo hrbtenico. Pravilno izbran pisarniški stol te ne prisili samo v sedenje v pravilnem položaju in zmanjša bolečine v hrbtu in vratu pač pa lahko tudi poveča tvojo učinkovitost. Zaradi tega vedno pazljivo izbiraj pisarniški stol, med glavnimi dejavniki za izbiro naj bo čas sedenja čez dan, oprema, nosilnost in druge pomembne lastnosti.

 

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 7 min

 

Kazalo

  1. Koliko časa preživiš v sede?
  2. Glavne vrste mehanike
  3. Na kaj se osredotočiti?
  4. Kaj ti še lahko pride prav?
  5. Pogosto zastavljena vprašanja

 

1. Koliko časa preživiš v sede?

Vprašanje, ki bi moralo biti glavno pri vsaki izbiri pisarniškega stola je, koliko časa preživiš v sede. Zahteve za opremo in mehanizem stola lahko variirajo glede na tvoje želje, za osnovno orientacijo pa vseeno začni s količino časa na dan, ko sediš.

 

Manj kot 8 ur

Če ne boš cel delovni dan na stolu ali pa iščeš dizajnerski model za svoj interier, ti bosta pomembna predvsem izgled in material prevleke

  • Izbiraj med stoli z debelo prevleko. 
  • Dovolj bo tudi osnovna mehanika s fiksnim naslonom.

 

 

8 ur

Če gre za služben pisarniški stol - delo s klasičnim 8-urnim delovnikom -, izberi kvaliteten model z ergonomskimi karakteristikami.

  • Izbiraj med stoli s sinhrono ali asinhrono mehaniko. 
  • Nastavljanje višine, drsno sedalo in nasloni za roke so nujni.
  • Izogni se stolom, ki nimajo nikakršne podpore za hrbet, ko se nagneš naprej.

 

 

Več kot 8 ur

Po službi igraš računalniške igre? Uporabljaš pisarniški stol še za kaj drugega poleg službe? V tem primeru se izplača vložiti malo več v model, ki ti odgovarja v vseh pogledih, hkrati pa še preprečuje preobremenitev hrbtenice.

  • Izbiraj med stoli z naslonom za glavo
  • Dodaten plus so oblazinjena naslonjala za glavo, dinamični mehanizem, ergonomski naslon za hrbtenico in nastavljiva ledveno podporo.

 

2. Glavne vrste mehanike

Osnovna mehanika

Imenuje se tudi fiksna mehanika. Gre za vrsto oblikovanja, ki ti ne dopušča spreminjanja naklona naslona ali njegove oddaljenosti od sedala. Naslon je pritrjen na sedalo. Edino, kar lahko spreminjaš, je višina naslona. Ta vrsta mehanike je najbolj osnovna, zaradi česar se največkrat uporablja pri otroških stolih.

 

Mehanizem za nihanje

Ta mehanizem se največkrat uporablja za stole, ki imajo fiksni naslon in sedalo. Gre za nekakšno izboljšanje osnovnega mehanizma. Naklona naslona sicer ne moreš spreminjati, lahko pa se vseeno premikaš naprej in nazaj. Togost nihanja se nastavlja s pomočjo vijaka, ki se nahaja pod sedalom ali s pomočjo krmilnih vzvodov. Stol se lahko tudi zaklene v poljubnem položaju.

 

Sinhrona mehanika

Stoli, opremljeni s sinhrono mehaniko imajo izvrstne ergonomske lastnosti, saj se naslon fleksibilno premika skupaj s hrbtom. Enostavno rečeno, celoten stol se nagiba glede na tvoj položaj. Če se nagneš naprej, se bo tako prestavilo tudi sedalo. Togost gibanja tudi pri tej mehaniki lahko nastaviš z vijakom ali krmilnimi ročicami. Če ti fleksibilna rešitev ne ustreza, stol lahko fiksiraš v idealen položaj po tvojem izboru. Ta vrsta mehanike velja za zelo kvalitetno in je priporočljiva za dolgotrajno sedenje.

 

Asinhrona mehanika

Asinhroni mehanizem omogoča spreminjanje naklona sedala ne glede na naklon in položaj naslona. Pod sedalom se nahajajo trije krmilniki ali ročke za upravljanje s stolom. Prva ročka nastavlja višino sedala od tal, druga nastavlja naslon, tretja pa naklon sedala. Zaradi te maksimalne variabilnosti je ta vrsta stola primerna za najzahtevnejše pogoje - tudi za medicinske pisarniške stole.

 

Zglobna mehanika

Pri stolih te vrste lahko enostavno nastavljaš višino, naklon in globino naslona s plastičnim vijakom, ki se nahaja na naslonu stola. Seveda pa je to lahko fizično zahtevno, če je vijak dobro zategnjen. Nekateri modeli zato uporabljajo ročke za potiskanje ali vlečenje. Pomanjkljivost te vrste stolov je večja stopnja pokvarljivosti in potreba po občasnem zategovanju vijakov.

 

 

3. Na kaj se osredotočiti

Nosilnost

Vsak pisarniški stol ima maksimalno nosilnost, ki je navedena na modelu. Pri izbiri naj te vodi tudi teža osebe, ki bo sedela na stolu. Pisarniški stoli z nosilnostjo 150 kg niso izjema, vseeno pa lahko na trgu najdeš tudi stole z 200-kilogramsko nosilnostjo. Imej v mislih, da pravilno izbrana nosilnost preprečuje napačno sedenje.

 

Dimenzije

Dimenzije stola so vedno odvisne od proporcev telesa uporabnika. Tu ne gre samo za višino osebe ampak tudi za dolžino nog in trupa ter širino kolkov. Pozanimaj se o višini in širini stola ter globini sedala. V idealnem primeru so vsi trije parametri nastavljivi, tako da si lahko sol popolnoma prilagodiš. Če isti stol uporablja več oseb, si ga morajo vsesakor prilagoditi.

 

Ergonomija in udobje

Čez dan ti bo najbolj koristila ledvena podpora. Oblika ledvene podpore je lahko nakazana s splošno ukrivljenostjo naslonjala ali pa je posebej oblikovana s peno ali penastim podstavkom.

Dražji modeli imajo nastavljivo ledveno podporo, tako da lahko nastaviš višino, globino ali oboje. To v glavnem uporabljajo osebe večje od 175 cm, ker jim običajni položaj naslona verjetno ne odgovarja.

 

Otroški pisarniški stoli

Otroški pisarniški stoli so posebej prilagojeni otrokovi teži in anatomiji. Stoli, namenjeni težjim uporabnikom, ne bi pravilno reagirali na otrokovo sedenje, pritisk na otrokov hrbet pa bi bil praktično enak ničli.Izberi stol z nastavljivo višino in drsnim sedalom, da se otrok lahko s celotnimi stopali dotika tal. Otroški stoli imajo nosilnost po navadi okoli 60 kg.

 

Konstrukcija

Osnova pisarniškega stola je križna konstrukcija. Plastični dizajni so cenovno dostopnejši, njihova pomanjkljivost pa je krajša življenjska dobla in nižja nosilnost. Če na dan presediš 8 ur ali več, izberi vzdržljive materiale - jeklene ali aluminijaste konstrukcije.

 

Naslona za hrbet in roke in sedalo

Materiali, ki se uporabljajo za naslone in sedala lahko znatno vplivajo na življenjsko dobo stola. Cenejši stoli imajo po navadi plastične naslone. Pri teh modelih vedno obstaja nevarnost hitre pokvarljivosti materiala, v primeru poškodbe pa popravilo ni možno. Kvalitetnejši modeli imajo te dele stola izdelane iz profilirane lepljene plošče.

Polnilo naslonov in sedala je po navadi nedeformirana poliuretanska pena, ki zaradi gostote lahko drži obliko več let. Peno sicer lahko zamenjaš z drugimi cenejšimi materiali, vendar s tem tvegaš hitrejše in nepopravljivo vdiranje.

 

Prevleka

Izberi prevleko za stol glede na namen uporabe. Za vsakodnevno uporabo so primerne pralne in zračne prevleke, npr. mrežaste ali tekstilne prevleke. Obe vrsti sta prijetni na dotik, vendar zahtevata redno vzdrževanje in čiščenje.

Če ti je bolj pomemben dizajn, izberi usnjene (prave ali sintetične) prevleke. Takšna prevleka je hladna na dotik, vendar poleti spodbuja znojenje. Luksuzni usnjeni stoli so težji za vzdrževanje kot stoli iz sintetičnega usnja, vendar imajo daljšo življenjsko dobo. Vseeno vedno imej v mislih, da pri obeh vrstah usnja lahko pride do poškodb. 

Če obstaja nevarnost rednih mehaničnih ali kemičnih poškodb, raje izberi lakirane lesene ali poliuretanske prevleke. Ta dva materiala sta najtrajnejša izmed vseh tukaj navedenih materialov.

 

Kolesca

Kolesca iz trde plastike so primerna za mehkejša, tudi tapecirana tla.

Če imaš trda tla, npr. Linolej ali parket, izberi stol z mehkejšimi gumijastimi kolesci, ki ne bojo poškodovala tal. Če želiš stol brez kolesc ali stabilen stol brez omogočenega gibanja, namesto kolesc poišči t.i. Gliderje.

 

4. Kaj ti še lahko pride prav?

Za zaščito tal priporočamo nakup podloge za pod stol. Prodajajo se v različnih variantah za vse vrste tal. Najpogostejši material je polikarbonat.

Za maksimalno udobje ti ni treba kupiti posebnih ortopedskih pisarniških stolov. Pogosto je dovolj že nakup rehabilitacijskih pripomočkov, med katerimi priporočamo ledvene valje, nedrsečo podlogo, blazine za ravnotežje ali zračna ergonomska naslonjala za roke.

Pisarniški stoli

Pisarniški pohištveni dodatki

 

5. Pogosto zastavljena vprašanja

Kako prilagoditi pisarniški stol?

  1. Pisarniški stol se prilagaja višini, teži, dolžini nog in potrebam posameznika.
  2. Med prilagajanjem se usedi čisto nazaj, tako da se tvoja zadnjica dotika naslona za hrbet. Ledvena podpora mora nuditi podporo ledvenemu delu hrbta, ne višje, ne nižje.
  3. Nastavi višino sedala tako, da odgovarja dolžini tvojih nog - stopala morajo biti na tleh. Pomembno je tudi, da je med sprednjim delom sedala in tvojimi koleni vsaj 5 cm razmaka. Če ni tega prostora, pomakni sedalo nazaj.
  4. Dobro je, da sediš z ledjem na ledveni podpori in da se na sedalu ne premikaš naprej. Če ne sediš pravilno, lahko preobremeniš hrbtenico in tvegaš nastanek bolečin v hrbtu.
  5. Imej v mislih, da zakrčeno sedenje ni zdravo niti na najboljšem stolu. Zaradi tega ne pozabi redno raztegovati vratnega in prsnega dela hrbtenice. Med pisarniškim delom je dobro občasno vstati in se malo sprehoditi.

 

Je dolgotrajno sedenje nezdravo?

Zakrčeno sedenje ni zdravo niti na najboljšem stolu.
Sedenje, ki traja več kot 8 ur se smatra kot nezdravo. Dobro je, da v tem primeru vsako uro vstanemo in se razgibamo ali sprehodimo za nekaj minut, da naše hrbtne mišice ne začnejo slabiti.


Ali pisarniški stol lahko vpliva na učinkovitost?

Nelagodje in bolečine v hrbtu zagotovo vodijo do poslabšanja psihičnega stanja. Slabo izbran ali nekvaliteten stol tako lahko vpliva tako na mentalno zdravje kot tudi produktivnost.

 

Kaj lahko naredim, če stol začne škripati?

Ena od možnosti je, da podmažeš bat in vse ostale dostopne mehanične dele stola s tehnično mastjo. Če stol nima dostopnih delov, pa žal ni druge opcije, kot da zamenjaš celoten bat.

 

Poglej pisarniške stole na Ceneje.si »

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka