NASVET Oprema za dom
20. 06. 2022 06:39:36

KAKO IZBRATI VREMENSKO POSTAJO?

1/1

Vremenska napoved v medijih je običajno le okvirna in morda ne ustreza dejanskemu stanju vremena na tvojem območju. Za natančnejše podatke lahko uporabiš domačo meteorološko postajo, ki je lahko opremljena z osnovnimi funkcijami, kot so merjenje temperature in tlaka, pa tudi z drugimi indikatorji in senzorji. Preden se odločiš, se seznani s pomembnimi lastnostmi, ki jih je dobro poznati.

 

  • Ana, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min

 

Kazalo

  1. Vrste vremenskih postaj
  2. Kaj izbrati
  3. Kakšne funkcije imajo lahko meteorološke postaje?
  4. Pogosto zastavljena vprašanja

 

1.Vrste meteoroloških postaj

 

Mrežna meteorološka postaja

 

 

+ Ni ti treba skrbeti za menjavo baterij v glavni enoti
+ Običajno ponujajo več funkcij kot brezžične vremenske postaje

- Postaja mora biti nameščena blizu vtičnice
- Baterijam se ni mogoče izogniti - napajajo zunanje senzorje

 

 

 

 

Brezžična vremenska postaja

 

 

+ Lokacija vremenske postaje ni odvisna od prisotnosti vtičnic

- Za delovanje običajno potrebujejo 2 do 4 baterije
- Življenjska doba baterije je odvisna od velikosti in osvetlitve zaslona
- Večji in svetlejši kot je zaslon, pogosteje bo treba menjati baterije

 

 

 

2. Kaj izbrati?

Katere informacije želiš imeti prikazane

Sodobne, dobro opremljene vremenske postaje nadzorujejo prikaz trenutnega vremena, temperature okolice, zunanje in notranje vlažnosti, kakovosti zraka, smeri in hitrosti vetra, atmosferskega tlaka, padavin, ogljikovega dioksida, senzorične temperature in še več. Na tebi je, da se odločiš, ali te zanima izključno vremenska napoved, ali želiš videti vse izmerjene vrednosti na zaslonu. Če te zanima samo podnebje, bo vremenska postaja, ki grafično prikazuje podnebje idealna izbira zate, saj podatki o vlažnosti, tlaku in drugih vrednostih ne bodo v napoto.


Zunanji obseg senzorja

Pomemben del katerekoli vremenske postaje so zunanji senzorji, ki zaznavajo trenutne vremenske informacije. Glede na vrsto napajanja, jih delimo na omrežne in brezžične. Različice z omrežnim napajanjem so priključene na meteorološko postajo in jih ni mogoče postaviti več kot nekaj metrov od podlage, zato položaj morda ni idealen za merjenje. Boljša opcija so brezžični senzorji, ki so lahko tudi nekaj deset metrov od postaje.

 

Cena

Cena običajno narašča z opremo naprave in številom senzorjev za spremljanje nadstandardnih vrednosti. Če potrebuješ le osnovne funkcije, kot sta merjenje temperature in tlaka, boš za vremensko postajo odštel manj kot 30 eurov. Če pa te zanimajo dolgoročne vremenske napovedi ali specializirane vrednosti, kot je hitrost vetra, se bo naložba v dobro opremljen model izplačala. Cena najdražjih meteoroloških postaj lahko preseže 80 eurov.

Lesena preprosta vremenska postaja

 

3. Kakšne funkcije imajo lahko meteorološke postaje?

  • Wi-Fi – tehnološko naprednejše vremenske postaje nimajo lastnega prikaza in prikaza vremenskih informacij preko pametnega telefona, tablice ali druge naprave, ki podpira Android ali iOS. Za prenos podatkov potrebujejo povezavo Wi-Fi.
  • Barometer – Če kupuješ vremensko postajo za vaše lokalno vreme, se osredotoči na modele, opremljene s tlačnim senzorjem ali barometrom za merjenje atmosferskega tlaka in vremena.
  • Higrometer (merilnik vlage) – nekateri modeli poleg zunanje merijo tudi vlago v zaprtih prostorih.
  • Prikaz zunanje in notranje temperature - zunanjo temperaturo meri zunanji senzor, notranjo temperaturo spremlja meteorološka postaja s pomočjo vgrajenega senzorja.
  • Čas – večina vremenskih postaj prikazuje tudi čas, kar jim omogoča spreminjanje vloge ure. Če je čas radijsko voden, bo ura vedno delovala točno za sekundo in brez ponastavitve, tudi ko se čas spremeni.
  • Datum – poleg točnega časa lahko vremenska postaja prikaže datum in dan v tednu. Če ti je ta vrednost pomembna, si dobro oglejte videz in velikost zaslona.
  • Napoved - vremenska napoved je v glavnem na podlagi vrednosti atmosferskega tlaka in vlažnosti. Nekatere postaje zagotavljajo naprednejše uporabniško znanje in te podatke prikazujejo le v številskih vrednostih, večina meteoroloških postaj pa je prilagojena tudi laikom in prikazujejo vremensko napoved z uporabo lahko razumljivih ikon in grafov.
  • Budilka – Nekatere vremenske postaje so opremljene tudi z zvočnim alarmom in se lahko uporabljajo kot budilka.
  • Osvetlitev zaslona - izboljša vidljivost podatkov. Vremenske postaje z osvetlitvijo ozadja so lahko osvetljene z LED diodami ali sistemom EL osvetlitve ozadja, ki enakomerno osvetli celoten barvni zaslon.
  • Radijski ali internetni nadzor - posodobitev podatkov o času in datumu je mogoče nadzorovati preko interneta ali radia ob prisotnosti DCF ali MFS signalov. Signalna koda se razlikuje glede na oddajnik, na katerega je povezana vremenska postaja.

 

4. Pogosto zastavljena vprašanja


Kam naj namestim zunanji senzor?

Brezžični zunanji senzorji se lahko nahajajo od 30 do 150 metrov od podlage, odvisno od modela. Pri pozicioniranju pazi na statične ovire, ki bi upočasnile prenos podatkov. Nekateri senzorji so opremljeni z majhnim zaslonom, ki prikazuje osnovne izmerjene vrednosti, tako da si lahko ogledaš trenutne podatke na svojem vrtu. Pred namestitvijo senzorja natančno preberi navodila za uporabo in upoštevaj priporočila proizvajalca in zdravo pamet. Če senzor postaviš nekam, kjer bo izpostavljen vsem vremenskim razmeram, se lahko zgodi, da bo po nekaj letih domači del vremenske postaje kot nov, zunanji senzor pa bo poškodovan. Poskusi izbrati temperaturno nevtralno mesto, ki bo zaščiteno pred dežjem. Večina modelov je odporna na vlago, vendar ne prenese neposrednega dežja. Senzorja ne postavljaj neposredno na sončno svetlobo ali na trajno hladnejše mesto, saj bi bili izmerjeni podatki izkrivljeni. Pokrit prostor je idealen za namestitev zunanjega senzorja za merjenje temperature, vlažnosti in tlaka – približno pol metra pod nadstreškom.

 

Kako odčitati vrednosti atmosferskega tlaka?

Absolutne vrednosti atmosferskega tlaka niso tako pomembne kot njegove spremembe in hitrosti. Povečanje tlaka kaže na sončno, znižanje pa na oblačnost in dež. Za vremensko napoved je idealno, če lahko vremenska postaja prikaže graf, na katerem je viden razvoj tlaka.

 

Kako vlaga vpliva na vreme?

Vlažnost je eden od specializiranih podatkov, katerih številčna vrednost morda ni pomembna, je pa izmerjena količina vlage oziroma vodne pare v zraku eden glavnih podatkov, na podlagi katerih lahko meteorološka postaja napove vreme. Če te zanima, kakšno bo vreme jutri, je higrometer ena izmed pomembnih funkcij meteorološke postaje. Z vlago je povezana tudi napoved oblačnosti in padavin. Ko se zrak, ki vsebuje vodo, ohladi, se hlapi začnejo spreminjati v kapljice.

 

Kaj pomeni podpora za pametne nadzorne sisteme?

Nekatere vremenske postaje podpirajo tudi sisteme za sledenje Weatherhub, Netatmo, Weather Underground, ki omogočajo povezavo vremenske postaje z mobilno aplikacijo, ki razširja funkcije vremenske postaje. Izmerjene vrednosti lahko spremljaš tudi na pametnem telefonu, tablici ali drugi napravi, na katero je mogoče namestiti aplikacijo sistema za spremljanje. Poleg informacij o vremenu in temperaturi okolice lahko aplikacija spremlja tudi stanje baterij v vremenski postaji in senzorji, grafično prikaže podatke, nastavi alarm, ki te opozarja na izbrane dogodke in druge dodatne funkcije, ki presegajo običajne zmožnosti vremenske postaje. Modularne sisteme za spremljanje lahko povežemo z meteorološkimi postajami in uporabljamo samo njihove senzorje, nanje pa lahko priključimo tudi druge kompatibilne senzorje, zahvaljujoč katerim se poleg vremenskih razmer meri tudi temperatura vode v akvariju.

Poglej vremenske postaje na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka