NASVET Foto
17. 06. 2022 12:32:44

KAKO IZBRATI DIGITALNI FOTOAPARAT?

1/1

Vsak izmed nas je kdaj fotograf. Morda želiš svoje spomine ohraniti v najvišji možni kakovosti, ali pa se s fotografiranjem ukvarjaš resno, razmišljaš o kompoziciji in osvetlitvi in potrebuješ le še tehnično natančen fotoaparat. Na vprašanje, kateri je najboljši, pa obstaja več pravilnih odgovorov.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 7 min

 

Kazalo

  1. Vrste digitalnih fotoaparatov
  2. Parametri
  3. Pomembne lastnosti
  4. Dodatki
  5. Najpogosteje zastavljena vprašanja

 

Digitalni fotoaparat je za nekatere igrača, za druge hobi in za tretje delovno orodje. Najprej se moraš vprašati, za kaj fotoaparat potrebuješ. Če želiš ujeti najboljše trenutke s praznovanja, ti bo morda zadostoval kompaktni fotoaparat za nekaj sto evrov. Če pa želiš visoko kvaliteto fotografij ali pa če fotografiraš v slabših svetlobnih pogojih pa ti bo prišel prav DSLR fotoaparat.

Vrste digitalnih fotoaparatov

DSLR fotoaparati

Canonov D-SLR fotoaparat.

Ti fotoaparati so kralji na trenutnem trgu. Imajo najvišjo kakovost fotografiranja, različne funkcije ter popoln nadzor nad osvetlitvijo in ostrenjem. Vendar pa so zato tudi dražji. 

+ Večja kakovost fotografiranja in nastalih fotografij
+ Primerno za navdušence in profesionalce
+ Možnost menjave objektiva
+ Natančno ostrenje in prilagajanje osvetlitve

- Višja cena
- Večji in težji od kompaktnih fotoaparatov
- Zahtevnejši za uporabo

 

→Poglej D-SLR fotoaparate

 

Kompaktni fotoaparati

Sonyjev kompaktni digitalni fotoaparat.

Kompaktni fotoaparati bodo všeč vsem nezahtevnim fotografom, ki jim je pomembna preprostost in učinkovitost. Kakovost slik je zadostna za počitnice in potovanja, razveseljiva pa je tudi manjša velikost in zelo enostavno upravljanje.

+ Manjša velikost in teža
+ Idealni za priložnostne in nezahtevne fotografe
+ Nižja cena
+ Z njimi lahko fotografira vsakdo

- Slabša kakovost slike
- Manj dodatnih funkcij
- Brez možnosti zamenjave objektiva

 

→Poglej kompaktne digitalne fotoaparate

 

Brezzrcalni fotoaparati

Brezzrcalni fotoaparat Fujifilm.

Brezzrcalni fotoaparati so nekakšen križanec med DSLR in kompaktnim fotoaparatom. Ponašajo se z dobro kakovostjo slike in zamenljivimi objektivi ter ugodnejšo velikostjo in težo. Kljub temu se poraja vprašanje, zakaj ne bi za enako ceno kupili DSLRja.

+ Lahkotnost kompaktnega fotoaparata z izmenljivimi objektivi DSLRjev
+ Dobra hitrost fotografiranja in ostrenja
+ Tiho fotografiranje brez klikanja
+ Visoka kakovost slike

- Brez optičnega iskala
- Visoka cena
- Bolj zapletena izbira objektivov

 

Parametri

Resolucija

Eden glavnih parametrov kakovosti fotografije. Določa število slikovnih pik, ki sestavljajo posamezno sliko. Višja kot je, bolj podrobna je fotografija.

Optični zoom

Optična povečava je merilo za to, kako zelo lahko sliko povečaš, brez da izgubiš na kakovosti. Povprečnemu uporabniku zadostuje povečava med 3x do 5x. Pri višjih stopnjah povečave je potem težje posneti ostro sliko.

Goriščna razdalja

Goriščna razdalja preprosto povedano pokaže širino fotografije. Nižje številke pomenijo širok kot, višje številke pomenijo povečavo. Pri fotoaparatih z optičnim zoomom je stopnja povečave izražena kot razpon, na primer 18-105 mm.

Velikost zaslona

Zaradi večje velikosti zaslona je upravljanje in zagon funkcij še posebej enostaven.

Katere druge parametre je dobro poznati?

  • Tip senzorja - Najpogosteje vidiš CCD ali CMOS senzorje. Prvi je že razmeroma stara tehnologija, vendar v primerjavi s sodobnejšimi CMOS senzorji nima toliko šuma (zrnatosti na fotografijah) niti pri nizkih občutljivostih, čeprav se z višanjem ISO tudi šum močno poveča. Po drugi strani je CMOS hitrejši in manj energetsko potraten.
  • Format senzorja - Večji kot je senzor, več prostora dobi vsaka slikovna pika. Natančneje zapisujejo določene slikovne informacije in se bolje spopadajo s šumom. Z drugimi besedami, omogočajo jasnejšo in podrobnejšo sliko. Najboljši so full frame senzorji, vendar so tudi precej dragi. Zelo razširjen je tudi APS-C, ki sodi v srednji razred. Če želiš fotografije kakovosti, primerne za profesionalno tiskanje, potrebuješ vsaj 4/3format.
  • Vrsta napajanja - velika večina današnjih modelov deluje na običajno baterija za ponovno polnjenje. Le redko najdeš možnost uporabe AA baterij, razen morda pri otroških fotoaparatih.

 

Pomembne lastnosti

Kompaktni digitalni fotoaparat Leica.
  • 4K video - snemanje videoposnetkov v 4K
  • Bluetooth - brezžični prenos fotografij
  • Otroški - preprosti modeli za otroke
  • Digitalni kompas - za boljše in jasnejše fotografiranje
  • Upravljanje na dotik - enostavno za uporabo
  • Zunanja bliskavica - podpora za namestitev zunanje bliskavice
  • Full HD video - snemanje videoposnetkov v Full HD
  • GPS - vsaka slika je posneta z natančno lokacijo
  • HD Video - video visoke ločljivosti
  • Izhod HDMI - izhod za povezavo z računalnikom/televizorjem
  • Iskalo
  • NFC - brezžični prenos podatkov v drugo napravo
  • Optični stabilizator slike - za stabilnejše slike
  • Način 3D fotografije - funkcija zajemanja 3D slik
  • Videosekvenca - snemanje videa
  • Vodotesnost - zagotavlja zaščito pred stikom z vodo
  • Nagibni - označuje možnost nagibanja zaslona
  • WiFi - omogoča, da se fotoaparat poveže z brezžičnim omrežjem
  • Navoj za stativ - omogoča pritrditev fotoaparata na stativ

Dodatki

 

Najpogosteje zastavljena vprašanja

Kako izbrati pravi objektiv?

  • Načeloma imajo fotografi več objektivov, saj je vsak primeren za nekaj drugega. Osnova je običajno univerzalni objektiv z zoomom z razponom od 18 do 70 mm. Nekateri pa želijo svetlejše širokokotne objektive, ki so primerni za reportažno fotografiranje ali fotografiranje arhitekture, drugi pa želijo dolge zoome, na primer za fotografiranje divjih živali ali športnih dogodkov. Najboljšo kakovost slike dosežemo z objektivi s fiksno goriščno razdaljo, univerzalna vrednost, ki je zelo podobna človeškemu vidnemu polju, je 50 mm, hkrati pa je to najprimernejša možnost za portrete. Na voljo so tudi širokokotni objektivi s fiksno goriščno razdaljo, na primer 24 mm, ali pa makroobjektivi z goriščno razdaljo do 90 mm za fotografiranje majhnih podrobnosti.
  • Ključni parameter objektiva je goriščna razdalja. Najbližje človeškemu zaznavanju (v primeru full-frame senzorja) je 50 mm, na voljo pa so tudi zelo širokokotni objektivi z goriščno razdaljo med 10 in 20 mm ter teleobjektivi z goriščno razdaljo več kot 300 mm. Velja pravilo, da večja kot je povečava, manj svetlobe doseže senzor, zato je pri teleobjektivih vredno investirati v objektive, ki imajo lasten sistem stabilizacije. Vseeno pa je potreben tudi dober stativ. Nekateri objektivi imajo fiksno goriščno točko, drugi imajo razpon, tako da lahko prizor po potrebi približaš ali oddaljiš.
  • Drug zelo pomemben parameter je zaslonka, ki je podana kot številka f/stop - nižja kot je, bolj se lahko zaslonka odpre in prepusti več svetlobe do senzorja. Nizka zaslonka pomeni boljšo kakovost slik pri slabši svetlobi, na splošno pa boljša zaslonka tudi znatno poveča ceno objektiva. Razmerje zaslonke močno vpliva tudi na globinsko ostrino, tj. kako daleč od objektiva bo prizor, ki ga fotografiraš, oster. Če želiš zajeti spektakularne slike z zamegljenim ozadjem, moraš zaslonko odpreti tako široko, kot dopuščajo svetlobni pogoji.
  • Seveda je nižja kot je zaslonka objektiva, višja je cena, pa tudi velikost in teža. Tako imaš lahko dva objektiva z enako goriščno razdaljo, vendar enega z zaslonko f/1,6 in drugega z zaslonko f/3,5, pri čemer je prvi zlahka dvakrat dražji pa tudi težji. Profesionalni objektivi - torej objektivi z nižjim številom zaslonke in primerno višjo ceno - so običajno tudi bolj odporni proti vdoru vode in prahu ter imajo kakovostnejšo in trajnejšo konstrukcijo.

 

Kakšna je razlika med optičnim in digitalnim zoomom?

  • Optični zoom - za povečavo posnetka ali fotografije poskrbi objektiv, pri čemer ne pride do izgube kakovosti.
  • Digitalni zoom - povečava se izvaja izključno digitalno, kar povečuje šum in zmanjšuje ostrino.

 

Kaj je bajonet?

Bajonet je vrsta pritrditve objektiva na ohišje fotoaparata. Vsak proizvajalec ima določeno vrsto bajoneta, na katerega je mogoče pritrditi le združljive objektive. Druge je treba priključiti prek adapterja in vse njihove funkcije niso vedno na voljo. So pa na voljo adapterji za skoraj vse vrste bajonetov, tako da lahko na novo ohišje namestiš tudi trideset let star objektiv.

 

Kateri fotoaparat je najboljši za začetnike?

Najboljši fotoaparat za začetnike je prilagojen tvojemu zanimanju. Če je fotografija tvoj nov hobi v katerem se želiš nenehno izpopolnjevati, ti priporočamo nakup cenejšega DSLR ali brezzrcalnega fotoaparata, ki te bo naučil delati z različnimi objektivi in osvetlitvami. Če fotografiraš le priložnostno, na primer na družinskih počitnicah, in se z detajli ne želiš preveč obremenjevati, posezi po priročnem kompaktnem digitalnem fotoaparatu, ki bo večino dela opravil namesto tebe. Vse, kar moraš storiti, je, da usmeriš in pritisneš sprožilec.

 

→Poglej digitalne fotoaparate na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka