NASVET Prosti čas
17. 06. 2022 11:05:38

KAKO IZBRATI ZEMLJEVID IN VODNIK?

1/1

Za vsako potovanje potrebuješ ustrezen zemljevid, bodisi na telefonu bodisi v tiskani obliki. Prav tako lahko pride prav tudi vodnik, ki ti bo predstavil zgodovinske znamenitosti, naravne lepote ter znane restavracije in bare na tem območju. Kako torej izbrati pravega?

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 4 min

 

Kazalo

  1. Vrste zemljevidov in vodnikov
  2. Parametri
  3. Peel off in zemljevidi za praskanje
  4. Najpogosteje zastavljena vprašanja

 

Vrste zemljevidov in vodnikov

Pohodniški zemljevidi

Pohodniški zemljevid po Bohinjskem jezeru z okolico.

Pohodniški zemljevidi vsebujejo oznake ne le za pešpoti, temveč tudi za kolesarske ali smučarske trase.

  • Označene so pomembne turistične točke
  • Posamezne poti so označene z različnimi barvami
  • Včasih vsebujejo tudi razdelek z besedilom

Avtokarte

Avtokarta Pirenejev.

Avtokarte se uporabljajo za vožnjo z motornimi vozili po cestah, ki so zanje namenjene. Ceste in avtoceste so označene s prometnimi razdaljami.

  • Označene so zanimive turistične znamenitosti
  • Del zemljevida vključuje tudi gozdove in zasenčen teren
  • Indeks

Turistični vodniki

Turistični vodnik Slovenije.

Turistični vodnik temelji predvsem na razlagalnem delu z opisi zgodovinskih spomenikov, naravnih lepot ter restavracij, barov in trgovin, ki jih je vredno obiskati. Vključujejo lahko tudi turistični zemljevid.

  • Slikovna spremljava
  • Indeks
  • Predlogi za izlete

Kolesarski vodnik

Kolesarski vodnik po Sloveniji.

Kolesarski vodnik je še posebej koristen za kolesarje, da se lažje orientirajo po kolesarskih poteh v regiji.

  • Označena so zanimiva mesta
  • Opis poti
  • Predlogi za kolesarske ture

Zemljevidi celega sveta so na voljo v obliki globusa, ali pa se na pustolovščino pripravi s pomočjo vodnika na DVD-ju ali CD-ju. Smučarjem so namenjeni smučarski zemljevidi, kolesarjem pa kolesarski atlasi, ki jim olajšajo načrtovanje potovanja. Izbiraš lahko tudi med vodniki za smučarski alpinizem ali zemljevidi in vodniki za veslanje. Veslaški zemljevidi in vodniki prikazujejo težavnost posameznih odsekov ali plovnost jezov, označeni pa so tudi kampi.

Zemljevidi nam dajejo informacije predvsem o terenu in razdaljah. Vodiči pa so namenjeni podrobnejšemu obveščanju o določenem mestu, regiji ali na primer otoku, o zanimivih turističnih destinacijah in lokalnem družabnem življenju.

→Poglej zemljevide

 

Parametri

Geografsko območje

Izbereš lahko na primer turistični vodnik za države ali mesta, otoke ali celotne celine. To je odvisno od tega, kam greš in kaj pričakuješ od zemljevida ali vodnika. Zemljevid, vodnik ali oboje hkrati lahko dobiš za skoraj vse trenutno obstoječe mednarodno priznane države.

Jezik

Imaš raje vodnike ali zemljevide v slovenščini ali morda angleščini ali nemščini? Izbiraš lahko tudi med zemljevidi in vodniki v hrvaščini, ruščini, madžarščini, kitajščini, japonščini, francoščini ali španščini, na primer. 

Oblika vodnikov in zemljevidov

Ko govorimo o vodnikih in zemljevidih, nimamo vedno v mislih tiskane oblike. Zemljevidi in vodniki v enaindvajsetem stoletju so na voljo v različnih oblikah:

  • Natisnjeni - klasična knjiga ali tiskan zemljevid velikega formata
  • Mobilne aplikacije - želen zemljevid si preprosto prenesi na svoj telefon
  • Online - na spletu lahko najdeš zemljevide in vodnike z najaktualnejšimi informacijami
  • DVD ali CD - v knjigarnah, trafikah ali na spletu lahko kupiš DVD ali CD z video vodniki po svetu
  • PDF, ePUB in drugi formati - zemljevide ali vodnike si lahko priročno preneseš na svoj telefon, bralnik e-knjig, na računalnik ali pa na tablični računalnik.

 

Merilo

Pri vseh zemljevidih, ne glede na to, ali gre za pohodniške, kolesarske ali avtomobilske zemljevide, je na sprednji in notranji strani zemljevida navedeno merilo. Lestvica je izražena kot razmerje, ki označuje razmerje med razdaljo na zemljevidu in dejansko razdaljo.

Merilo zemljevida 1 cm na zemljevidu = dejanska razdalja 1 km na terenu = razdalja na zemljevidu Uporaba
1 : 10 000 100 m 10 cm Načrt mesta
1 : 25 000 250 m 4 cm Lokalni zemljevid
1 : 50 000 500 m 2 cm Podroben turistični zemljevid
1 : 75 000 750 m 1,33 cm Podroben turistični zemljevid 
1 : 100 000 1 km 1 cm Turistični zemljevid
1 : 500 000 5 km 2 mm Avtoatlas

 

Zemljevidi so pogosto velikih dimenzij, ampak kompaktno zloženi. Ko jih odpreš, so enostavni za uporabo, vendar nepraktični glede velikosti. Danes lahko avtokarte ali kolesarske zemljevide kupiš tudi v obliki priročne knjige. Vendar pa so manj pregledne kot zložljivi zemljevidi.

 

Material in odpornost

Da, tudi to ima pomembno vlogo pri izbiri zemljevidov in vodnikov. Če želiš zemljevid ali vodnik uporabljati pogosto, naj bo izdelan iz papirja višje gramature, saj bo tako bolj odporen na trganje, hkrati je lahko tudi bolj odporen proti politju. Na trgu pa lahko najdeš tudi zemljevide iz posebne vrste plastike. Če izbiraš papir glede na težo, ti bo v pomoč naslednji seznam najpogostejših vrednosti:

  • 80 g/m² - navaden pisarniški papir
  • 90-150 g/ m² - običajno za revije, nekoliko trpežnejši
  • 150-240 g/m² - močan in trpežen papir, ki ne prepušča črnila; uporablja se za izdelavo skicirk

Izbiraš lahko tudi med mat in sijajnim papirjem. Čeprav je sijajni papir običajno bolj oblikovno naravnan, mat papir bolje odbija svetlobo.

Peel off in zemljevidi za praskanje

To je čisto posebna kategorija zemljevidov. Niso namenjeni za potovanja ali kot pomoč pri iskanju poti, temveč služijo predvsem kot izvirno darilo za popotnike, ki želijo zabeležiti, kje vse so že bili.

Na voljo so zemljevidi sveta, Slovenije, Evrope, alpskih vrhov in še druge različice. Zemljevidi za praskanje se prodajajo v tulcu in imajo posebno prevleko, ki omogoča brisanje posameznih mest s kovancem ali posebnim strgalom. Ker so na voljo v različnih dizajnih, so odlični tudi kot stenska dekoracija.

Najpogosteje zastavljena vprašanja

Kako lahko peel off oz. zemljevid za praskanje pritrdim na steno?

To lahko storiš na več načinov. Zemljevid lahko uokviriš in ga obesiš na steno s kavljem ali pa ga s klasičnimi žebljički pripni na leseno ali plutovinasto tablo. Druga možnost je uporaba posebnega lepila ali prožne lepilne gume.

Ali lahko zemljevide na telefonu uporabljam brez povezave?

Številne mobilne aplikacije omogočajo prenos zemljevida na primer prek brezžičnega Wi-Fi omrežja, tako da je na voljo tudi takrat, ko do internetne povezave nimaš dostopa.

Kako vem, ali je knjižni vodnik posodobljen?

Pri izbiri vedno poglej leto izida. Novejši kot je vodnik, bolj aktualne so informacije.

→Poglej zemljevide na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka