Supermarket
NASVET Računalništvo
13. 06. 2022 11:49:43

KATERI RAČUNALNIK KUPITI?

1/1

Iščeš bliskovito napravo za igranje iger, zmogljiv, vsestranski večpredstavnostni računalnik in ne poznaš parametrov računalniških komponent? Ni treba, da je namizni računalnik okorna škatla pod mizo, temveč je lahko vgrajen v sam monitor. Ima pa vsaka rešitev svoje pasti, zato ti bomo svetovali, katera zasnova je zate primerna in na katere parametre se moraš osredotočiti.

 • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
 • Čas branja: 13 min

 

Kazalo

 1. Vrste namiznih računalnikov
 2. Pomembni parametri
 3. Zamenjava sestavnih delov
 4. Vzdrževaje in servisiranje
 5. Dodatki
 6. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Vrste namiznih računalnikov

Desktop

Desktop je klasična zasnova, pri kateri je celoten računalnik skrit v velikem ohišju, najpogosteje shranjen pod mizo ali stoji na delovnem pultu.

Primer črnega desktop računalnika.

+ Vanj lahko shraniš večje komponente
+ Najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo
+ Enostavno vzdrževanje in zamenjava sestavnih delov zavzema veliko prostora na pultu

- Ni ga mogoče prenašati

 

→Poglej desktop računalnike

 

All-in-one

Vse računalniške komponente so vgrajene v zaslon, ki je lahko tudi zaslon na dotik.

Applov all-in-one računalnik s pavom za sliko namizja.

+ Varčevanje s prostorom
+ Enostavno ožičenje

- Manjša zmogljivost v primerjavi z namiznimi računalniki
- Ni primeren kot igralni računalnik

 

→Poglej All-in-one računalnike

 

Mini PC

Mini PC so majhne škatle, pravzaprav miniaturni namizni računalniki, ki jih lahko vzameš s seboj in povežeš s katerimkoli monitorjem in drugimi perifernimi napravami.

Črn mini računalnik osemkotne oblike.

+ Prenosi in kompaktnih dimenzij
+ Cenovno ugoden računalnik

- Omejeno število priključkov
- Običajno nižja zmogljivost

Namizni ali prenosni računalnik?

Najpomembnejša razlika med tema dvema kategorijama je seveda mobilnost. Medtem ko prenosnega računalnika ni težko prenašati naokoli, namizni računalnik v vsej svoji življenjski dobi največkrat ne spreminja svojega mesta. Prednost prenosnega računalnika je tudi v tem, da dobiš vse v enem, zato ti ni treba kupovati še tipkovnice, monitorja, zvočnikov in drugih dodatkov. Prenosni računalnik vsebuje tudi energetsko učinkovitejše komponente, zato porabi manj energije. Poleg tega zaradi vgrajene baterije v nasprotju z namiznim računalnikom ne potrebuje stalne prilljučitve na električno omrežje.
Medtem ko se pri namiznem računalniku ne moreš izogniti nakupu vsaj nekaterih perifernih naprav, lahko po drugi strani izbereš tiste, ki ti najbolj ustrezajo, in jih preprosto zamenjaš, če katera od njih odpove. Namizni računalnik zavzame veliko več prostora, vendar je bolj priročen za delo.
Za isti denar ponujajo tudi boljši procesor, grafično kartico ter večji in hitrejši pomnilnik. Če potrebuješ boljšo zmogljivost ali več prostora, lahko pri nekaterih namiznih računalnikih posamezne komponente zamenjaš z boljšimi. Namizni računalniki imajo daljšo življenjsko dobo tudi zato, ker imajo boljše pogoje za hlajenje, posamezne komponente pa niso izpostavljene tolikšnim toplotnim obremenitvam. Namizni računalnik povprečnemu uporabniku služi lahko tudi do deset let.

Če te zanimajo prenosniki, ti lahko pomagamo pri odločitvi z našim vodičem za nakup prenosnega računalnika.

 

Parametri

Pri izbiri računalnika upoštevaj predvsem namen, za katerega napravo kupuješ. Običajni domači računalnik ne potrebuje visoke zmogljivosti, glavno merilo pa je gladko in tiho delovanje. Pisarniški računalnik prav tako ne potrebuje zmogljivih komponent, vendar je njegovo varčno delovanje nujno, če želiš, da deluje osem ali več ur na dan. Dražji modeli so običajno opremljeni z višjimi različicami operacijskih sistemov, ki na primer omogočajo napredno omrežno povezovanje. Profesionalni računalnik se najpogosteje uporablja za video in grafične ter druge računalniško in grafično intenzivne dejavnosti. Narejen je za dolgotrajne delovne obremenitve (npr. večurna montaža videoposnetkov) in vsebuje visoko zmogljive komponente, zaradi česar je lahko precej dražji od običajnega pisarniškega računalnika. Gaming PC pa vsebuje zmogljiv procesor in grafično kartico, ki lahko brez sesutja in v visoki kakovosti poganja zahtevne igre. Pri tem je pomembno hlajenje, saj komponente pogosto delujejo več ur z največjo močjo, kar povzroča velike količine toplote. Pogosto privlačen tudi videz, ki ima na primer s prozorno ohišje ali večbarvno osvetlitev. So dražji od običajnih hišnih računalnikov, cena pa je odvisna od zahtevane zmogljivosti.
 

Notranjost namiznega računalnika z Ryzen procesorjem.

Procesor

V osnovi procesor predstavlja možgane računalnika, skrbi namreč za izvajanje vseh procesov.  Od tega je v večji meri odvisna hitrost. Ta se meri v GHz, danes pa sicer ne predstavlja preveč pomembnega podatka, saj je hitrost procesorja odvisna od tudi bolj ključnih dejavnikov, kot so število jeder, možnosti overclockinga in uporabljena tehnologija. Procesorje za namizne in prenosne računalnike izdelujeta praktično le dve podjetji na svetu - Intel in AMD. Ni mogoče reči, katera blagovna znamka je boljša, temveč se je treba osredotočiti na določen model.

Na kratko o Intel procesorjih
Celeron in Pentium - osnovni seriji procesorjev, usmerjeni na nizko ceno in zadostujeta za vsakdanje delo, brskanje po spletu, gledanje filmov ali preproste igre.
Core i3 in i5 - sodobna, hitra procesorja, s katerima je vsakodnevno delo enostavno, obenem pa sta kos zahtevni multimediji, filmom v visoki ločljivosti, naprednemu urejanju fotografij, videa in glasbe, delu v več programih hkrati ter igranju zahtevnejših iger.
Core i7 in i9 - najzmogljivejša procesorja za igralce videoiger, profesionalce in tehnološke navdušence. Procesorji te serije lahko znatno pospešijo delovanje enega ali več jeder (tehnologija TurboBoost), kar je velika prednost pri aplikacijah, ki zahtevajo veliko zmogljivosti.
Xenon - posebna kategorija procesorjev brez integriranega grafičnega jedra, prilagojena predvsem za delovanje v strežnikih.
Na kratko o AMD procesorjih 
E1 in E2 - osnovna serija procesorjev, primerna za osnovne operacije (pisanje besedil, e-pošte, delo s tabelami, pregledovanje slik, ni primerna za igre)
Athlon, A4, A6 - procesorji, idealni za običajno delo, brskanje po spletu, gledanje filmov ali preproste igre.
A8, A10 in FX - hitri procesorji, ki omogočajo večopravilnost, urejanje velikih fotografij, videoposnetkov, glasbe, filmov visoke ločljivosti in igranje zahtevnejših iger.
Ryzen 3, 5, 7 - trenutna vodilna serija, osredotočena na hitrost in večpredstavnost. Pogosto vsebujejo zelo zmogljive grafične čipe.

Pomemben dejavnik je tudi število jeder procesorja. Posamezna jedra večjedrnih procesorjev lahko neodvisno obdelujejo različne izračune in aplikacije, zato lahko delujejo bistveno hitreje. Jedra torej ne pomnožijo zmogljivosti, temveč je ta odvisna od določene vrste opravila - celoten potencial večjedrnih procesorjev lahko izkoristiš na primer pri delu z videom, igranju nekaterih zahtevnejših iger, urejanju velikih fotografij, upodabljanju 3D modelov ali delu z glasbo.

Nekateri procesorji imajo tudi možnost ti. hyper-threadinga (virtualno ustvarjanje dodatnih jeder), vendar to ni popolno nadomestilo za večjedrni čip. Na voljo so tudi odklenjeni procesorji, ki jim lahko povečaš frekvenco, vendar seveda le do te mere, da se ne pregrejejo. Običajno je to mogoče v okviru nekaj deset odstotkov,vendar procesor pri višjih taktih porabi več energije in proizvede več toplote. Nekateri procesorji se ob povečani obremenitvi za kratek čas samodejno overclockajo.

Cache je hiter predpomnilnik, ki ga procesor uporablja pri delu s podatki. Na splošno velja, da je več kot ga je, bolje je. Za običajno uporabo imajo današnji procesorji dovolj predpomnilnika, zato lahko ta parameter štejemo za precej nepomemben.

Delovni pomnilnik (RAM)

Delovni pomnilnik se uporablja za shranjevanje procesov in začasnih aplikacijskih datotek, vključno z operacijskim sistemom. Večji kot je, več lahko računalnik naredi hkrati.

Običajnim uporabnikom zadostuje manj kot 8 GB; kar je lahko pri več odprtih zavihkih v brskalniku v kombinaciji z drugimi programi že malce limitirano.

Zlata sredina je 8GB RAM, ki lahko zmore večino opravil, vključno z igranjem iger. Profesionalci za urejanje videoposnetkov in grafike naj izberejo raje 16GB RAM ali več. Če so na matični plošči na voljo dodatne reže, lahko RAM enostavno in razmeroma poceni razširiš.

Oznaka DDR
Pomnilnik RAM ima več kategorij z oznako DDR + številka. Višja številka pomeni hitrejši pomnilnik. Trenutno so na trgu starejši DDR3, ki so bolj primerni za manj zahtevne uporabnike. Če imaš možnost, investiraj v DDR4pomnilnik, ki je bistveno hitrejši in ti bo služil več let.

Trdi disk

Na trdem disku so shranjeni vsi uporabniški podatki.

 • Tradicionalni trdi disk je bistveno počasnejši in bolj dovzeten za poškodbe zaradi premikajočih se delov. Njegova prednost je zelo nizka cena na enoto pomnilnika, vendar tudi dražji modeli niso dosti hitrejši.

+ Nizka cena na enoto pomnilnika

- Večja dovzetnost za poškodbe zaradi gibljivih delov
- Počasnejši od SSD-jev

 • SSD diske odlikujejo visoke hitrosti, ki so do desetkrat višje od hitrosti HDD diskov. Zaradi odsotnosti gibljivih delov so tudi manjši in popolnoma neslišni. Vendar je njihova cena občutno višja. Ugodna kombinacija je namestitev operacijskega sistema in najpogosteje uporabljenih aplikacij na manjši SSD, druge podatke pa shrani na večji HDD.

+ Tiho delovanje
+ Večja vzdržljivost

- Cena bistveno višja od HDD

Uporaba več diskov hkrati je precej pogosta tudi pri namiznih računalnikih. Na voljo so tudi hibridni SSHD, ki združujejo trdi disk in miniaturni SSD, na katerega se po potrebi prenesejo določeni podatki, da se pospeši delovanje računalnika. To je cenovno ugodnejša rešitev kot dva ločena diska, vendar glede hitrosti ne more tekmovati z običajnimi SSD diski. Druga možnost je, da ne shranjuješ vseh podatkov v računalnik, temveč na zunanje diske ali storitve v oblaku. Ta rešitev je še posebej primerna za podatke, do katerih ne potrebuješ pogostega dostopa, kot so zbirke dokumentov ali fotografij. 

Grafična kartica

Grafična kartica preko grafičnega izhoda prikazuje sliko na zaslonu. Njena glavna komponenta je grafični procesor GPU, ki je zaslužen za hitre in učinkovite spremembe vsebine grafičnega pomnilnika in s tem slike na zaslonu. Mnogi računalniki danes uporabljajo tako imenovane integrirane grafične kartice, ki so del procesorja ali redkeje matične plošče. Zadostujejo ne le za osnovno pisarniško delo, temveč tudi za multimedijo in manj zahtevne igre. Prednosti sta tudi tiho delovanje in manjša poraba energije zaradi odsotnosti lastnega hlajenja.

Če potrebuješ večjo grafično zmogljivost, posezi po namenski kartici. Slednja je popolnoma neodvisna enota, ki sicer poveča porabo energije in hrup, vendar omogoča uporabo zahtevnih grafičnih programov ali poganjanje zahtevnih iger. Razlikovati je treba med profesionalnimi in igralnimi grafičnimi karticami, ki se razlikujejo predvsem po gonilnikih in porazdelitvi energije. Profesionalne grafične kartice so za dolgoročne in stabilne delovne obremenitve, medtem so  grafične kartice za igranje videoiger namenjene zagotavljanju najboljše možne zmogljivosti v vsakem trenutku.

Grafične kartice AMD in NVidia
AMD – Grafične kartice ATI Radeon imajo dve seriji - FirePro so profesionalni modeli, Radeon Rx pa multimedijski in igralni. Namesto x je običajno številka od 5 do 9 ali črka X, ki označuje deset; višja kot je številka, zmogljivejša je serija grafičnih kartic.
NVidia – profesionalne grafične kartice so znane kot Quadro, igralne pa kot GeForce GTX. Pri tem prva številka označuje generacijo, druga pa zmogljivost.
Določanje vrste in zmogljivosti kartice na podlagi parametrov je težavno, saj jo najnatančneje opredeljujejo interne oznake proizvajalcev. Če ti je grafična zmogljivost pomembna in želiš izvedeti več o grafičnih karticah, si lahko ogledaš vodnik Kako izbrati grafično kartico.

Napajalnik

Napajalnik napaja posamezne komponente, zato mora biti njegova moč vedno večja od vsote porabe energije posameznih komponent. Če kupuješ pripravljen komplet, je proizvajalec že poskrbel za to, vendar ne pozabi na ta parameter, ko sestavljaš računalnik ali menjaš komponente.

Serviser namešča nov napajalnik v namizni računalnik.

Operacijski sistem

Operacijski sistem je vmesnik, prek katerega se izvajajo aplikacije in s katerim upravljaš z računalnikom. Za namizne računalnike je najpogostejši operacijski sistem Microsoft Windows 10, najnovejši računalniki pa so opremljeni z novim operacijskim sistemom Windows 11. Čeprav njegova prisotnost poveča osnovno ceno računalnika, je že takoj ob nakupu pripravljen za polno uporabo in deluje z večino aplikacij. Tudi operacijski sistem Mac OS, ki je prednameščen na Apple računalnikih, je že od samega začetka polno opremljen. V primerjavi z operacijskim sistemom Windows ima manjši nabor združljivih programov (zlasti iger), nekateri kakovostni programi pa niso na voljo za sistem Windows.

Druge različice operacijskega sistema
Računalniki se lahko prodajajo tudi brez operacijskega sistema ali le z osnovnimi sistemi, kot je FreeDOS, ki so le preprosta ukazna vrstica brez grafičnega vmesnika. V tem primeru je treba sistem namestiti. Sistem Windows omogoča nakup posebne OEM izdaje, namenjene novim napravam, po znižani ceni, vendar moraš v primerjavi z računalnikom z že vnaprej nameščenim sistemom vedno namestiti še gonilnike za komponente in drugo programsko opremo. 
Na voljo so tudi brezplačni operacijski sistemi. Linux je na voljo v različnih tako imenovanih distribucijah, ki se razlikujejo po postavitvi vmesnika in združljivosti programov, vendar je na splošno ponudba programov zelo skromna, sam Linux pa za delovanje zahteva vsaj osnovno znanje programiranja. Operacijski sistem Chrome OS lahko zaženeš tudi na namiznem računalniku, ki ima preprosto in dobro prilagojeno okolje ter zadostuje za osnovno pisarniško delo ali multimedijo za nezahtevne uporabnike.

Povezljivost

Vsak računalnik ima vrsto priključkov, ki določajo število dodatkov, ki jih je mogoče priključiti.

 • Pomemben dejavnik je število USB priključkov, pri čemer moraš razlikovati med osnovnim USB 2.0, hitrejšim USB 3.0 (običajno modre barve) in sodobnim dvostranskim USB-C. Poleg samega števila USB priključkov upoštevaj tudi njihovo lokacijo, saj ti zlasti pri namiznih računalnikih zaradi priključkov na sprednji strani ne bo treba vsakič, ko želiš priključiti flash-disk, seči po priključkih na zadnji strani.
 • Video izhodi - starejši VGA priključek ni več v rabi, temveč se uporablja univerzalni HDMI ali profesionalni DisplayPort. Poglej, kateri vhod ima tvoj monitor ali televizor, in ne pozabi, da pri priključitvi več monitorjev potrebuje vsak svoj izhod.
 • Za razliko od prenosnih računalnikov brezžična povezljivost ni samoumevna. Če nameravaš uporabljati brezžične naprave ali se brezžično povezati z internetom, se prepričaj, da je računalnik opremljen s funkcijama WiFi in Bluetooth. Te funkcije je sicer mogoče dodati s posebnimi adapterji ali USB adapterji, vendar to pomeni dodatno naložbo in stalno zaseden USB port.
 • Priključek LAN zagotavlja najbolj stabilno povezavo z internetom prek ethernetnega kabla. Vendar zlasti pri mini PC in all-in-one računalnikih ni vedno tako.
 • Čeprav lahko HDMI in DisplayPort prenašata tudi zvok, za priključitev zunanjega zvočniškega sistema potrebuješ klasični 3,5-milimetrski priključek. Nekateri računalniki imajo drugi izhod namenjen za mikrofon, pri drugih pa v primeru uporabe headseta potrebuješ USB.

Druga oprema

Računalniki all-in-one so pogosto opremljeni s spletno kamero, vendar je njena kakovost različna. Če pogosto video kličeš, si omislite zunanjo spletno kamero.

Predvsem pri mini PC ali all-in-one računalnikih prisotnost CD/DVD pogona ni samoumevna, saj večina uporabnikov tega ne uporablja več. Če želiš uporabljati to vrsto medija, poskrbi, da ga tvoj računalnik ima. Zunanji predvajalniki so rešitev za nujne primere, vendar pomenijo dodaten strošek in zasedajo eno režo USB.

Uporabnik sedi na modernem pisarniškem stolu za mizo z namiznim računalnikom, zaslonom, tipkovnico in miško.

Zamenjava sestavnih delov in individualna nastavitev računalnika

Prednost namizne zasnove je razmeroma enostaven dostop do sestavnih delov in s tem možnost njihove zamenjave. Vendar to včasih ni mogoče pri pripravljenih kompletih računalnikov ali pa so ti zapečateni in poseganje v notranjost računalnika pomeni razveljavitev garancije. Vendar pa je čas za zamenjavo sestavnih delov običajno po izteku garancije, ko začne njihovo delovanje pešati. Ni ti treba zamenjati celotnega računalnika, temveč le grafično kartico ali na primer dodati drugega trdega diska. Nekatere trgovine ponujajo tudi možnost izdelave računalnika iz sestavnih delov, ki jih določiš, vključno z namestitvijo operacijskega sistema in zagonom, če je to potrebno.

Na kaj je treba paziti pri zamenjavi sestavnih delov?
Pri tem se prepričaj, da lahko tvoj trenutni napajalnik napaja dodane ali zamenjane komponente, ali pa zanje kupiš zmogljivejšega. Trivialna, vendar precej pogosta težava je velikost sestavnih delov, za katere obstoječe ohišje morda ni primerno. Upoštevaj tudi združljivost; Intelovega procesorja na primer ne moreš priključiti na matično ploščo z AMD procesorjem.

Vzdrževanje in servisiranje

Računalnik je treba redno čistiti, da nabiranje prahu ne ovira pretoka zraka in ne povzroča pregrevanja. Najlažja rešitev je, da odpreš ohišje in mehansko odstraniš prah, vendar s tem izgubiš garancijo. Nato lahko s kompresorjem odstraniš prah iz zračnikov. Glede na obremenitev računalnika je priporočljivo, da ga občasno strokovno očistiš in zamenjaš pasto za prenos toplote na procesorju, ki skrbi za odvajanje toplote.

Prav tako moraš preveriti, ali ima prodajalec že sestavljenega računalnika ali proizvajalec sestavnih delov zadostno servisno zastopstvo. Tako ti bodo lahko zagotovili pogarancijski servis in krajšo čakalno dobo v primeru reševanja težav. Nekateri proizvajalci ponujajo višje garancije, ki na primer zagotavljajo popravilo v naslednjem delovnem dnevu. 

Dodatki

Pogosto zastavljena vprašanja

Koliko me bo stal igralni računalnik?

Cena namiznega računalnika je odvisna predvsem od izbranih sestavnih delov in zasnove. Osnovne pisarniške modele je mogoče kupiti za manj kot 400 €, manj zmogljivi igralni ali profesionalni računalniki pa se začnejo pri 800 €, pri višjih zahtevah pa se lahko podvojijo ali presežejo tudi te cene. Cena se nekoliko zviša pri all-in-one računalnikih, pri katerih je treba uporabiti manjše komponente, poleg tega pa že vključujejo monitor.
H končni ceni ne pozabi prišteti potrebne dodatne opreme, to je lahko tipkovnica, miška, monitor, zvočniki, slušalke z mikrofonom in morda operacijski sistem. Ni slaba ideja, da za računalnik doplačaš za podaljšano garancijo, saj jih imaš običajno za precej več kot le dve leti.

Kaj naj storim, če je računalnik nenadoma počasen in glasen?

Najpogostejša težava so zaprašeni zračniki. Računalnik posesaj ali ga očisti s kompresorjem. Če računalnik slabo deluje še naprej, ga odpelji na servis.

Kako lahko ugotovim, ali moj računalnik zmore poganjati igre, ki jih želim igrati?

Sistemske zahteve vseh iger so navedene na embalaži ali v opisu izdelka. Če izbrani računalnik izpolnjuje te zahteve, lahko na njem igraš to igro. Tak računalnik mora imeti zmogljivo grafično kartico in hiter procesor, ki lahko opravlja tudi naloge, kot je urejanje videoposnetkov.

 

→Poglej namizne računalnike na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka