Nakup globokotonca in nizkotonca ter njuna namestitev

6. 12. 2011 09:24:01

Globokotonci, kot vam že ime pove, so prav posebni avto zvočniki, ki jih imenujemo tudi subwoofer. Ti globokotonci so namenjeni predvsem globokim oz. nizkim tonom, basom.  Globokotonci oz. subwoofer ima različne tehnične značilnosti, ob nakupu bomo pozorni predvsem na proizvajalca, frekvenčni razpon, maksimalno moč, premer membrane. Dodatno nas bo zanimalo tudi, če so izbrani globokotonci oz. subwoofer vgradni, tako da bo njihova namestitev čimbolj enostavna.

image

Avto zvočniki so lahko različnih blagovnih znamk, enako tudi globokotonci. Ime navadno pri izdelkih ni najbolj pomemben, a tako avto zvočniki kot vsi ostali tehnični izdelki naj bodo od priznanih in uveljavljenih blagovnih znamk, tudi če je cena zaradi tega nekoliko višja. Ob nakupu takšnih izdelkov boste imeli zagotovljen servis pri pooblaščenih serviserjih in tudi garancija bo zagotovljena.

Frekvenčni razpon nam že veliko pove o kvaliteti posameznega globokotonca, enake lastnosti pa imajo tudi nizkotonci, o katerih bo več govora v nadaljevanju. Skupaj z maksimalno močjo imate na voljo večino podatkov, ki vas bodo zanimali, ko boste primerjali globokotonce med seboj. Tudi nizkotonci imajo podobne lastnosti, tako da vam lahko to znanje pomaga tudi pri nakupu nizkotonca.

Nizkotonci so pravo nasprotje glogokotoncev. Njihov glavni namen je sprožanje nizkih frekvenc. Drugo ime za njih je tudi woofer, čeprav se pogovorno ta izraz uporablja za oba tipa avto zvočnikov.

Nizkotonci in globokotonci zahtevajo strokoven poseg in namestitev, da bo njihov izkoristek čim boljši. Pomembno je, da jih nastavimo na pravo mesto ter da jih tudi pravilno povežemo z avto radiem. Prav zaradi teh posegov je bolje, da za namestitev poiščemo strokovnjaka in za opravljeno storitev plačamo, saj nam ob lastni namestitvi in okvari katerega izmed omenjenih delov, lahko stroški popravila precej narastejo in nekajkrat presežejo stroške namestitve.

Če malo razmislite, se lahko mogoče spomnite koga, ki ga malo bolje poznate in verjamete, da bo dobro opravil ta poseg. Če ima tudi kaj izkušenj na tem področju in bi vam bil pripravljen to opraviti brezplačno, se lahko obrnete tudi nanj, pomagajo pa vam lahko tudi v nekaterih trgovinah, kjer prodajajo to avto opremo. Seveda takšno pomoč lahko pričakujete v specializiranih trgovinah, kjer se prodajalci ukvarjajo izključno s tovrstno opremo in poznajo potrebne postopke. Če avto zvočnike, visokotonce ali nizkotonce kupite v neki splošni prodajalni, kjer poleg avto opreme prodajajo še številne druge stvari, takšne pomoči ne morete pričakovati.

Torej lahko za zaključek rečemo, da se pred nakupom pozanimajte o lastnostih, o prepoznavnosti blagovne znamke in postopkih v primeru okvare, garancijskih rokih itd. Vedno pa tudi povprašajte o možnosti, da vam kupljeno avto opremo namestijo že ob nakupu.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka