NASVET Telefonija
31. 05. 2022 19:01:13

KATERI POWERBANK KUPITI?

1/1

Poslovite se od prazne baterije. Power bank je najlažji način za podaljšanje življenjske dobe baterije vašega pametnega telefona ali druge naprave, ko ste na poti. Glede na izbrano kapaciteto bo powerbank služil kot rezervni vir za nekaj deset odstotkov polnjenja ali kot vir energije za več dni.

 

  • Elizabeta, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 4 min

 

Kazalo

  1. Vrste
  2. Kaj izbrati
  3. Posebna oprema
  4. Dodatki
  5. Pogosto zastavljena vprašanja

 

1. Vrste

 

Poleg pametnih telefonov lahko s prenosnimi baterijami z ustreznim priključkom polnimo tudi druge naprave – tablice, MP3 predvajalnike ali nekatere fotoaparate. Obstajajo tudi visoko zmogljivi powerbanki, s katerimi lahko napolniš prenosni računalnik ali celo zaženeš avto, vendar so ti powerbanki veliki, težki in precej dragi.

 

Zmogljivost

Kapaciteta powerbanka je najpomembnejši parameter in je izražena v miliamper urah (mAh), tako kot kapaciteta baterij v mobilnih napravah. Na splošno velja, da večja kot je zmogljivost zunanje baterije, večja je teža. Če iščeš powerbank za potovanja, nerazmišljaj o tistem z veliko kapaciteto.

 

 

Optimalna in najpogostejša kapaciteta je okoli 10.000 mAh. Osnovni powerbanki imajo okoli 2000 mAh, kar je dovolj za hitro polnjenje pametnega telefona ali naprave z manjšo kapaciteto baterije. Nasprotno, največji modeli, ki podpirajo polnjenje prenosnikov, imajo 21.000 mAh in več.

 


Število vrat USB

Več vrat pomeni, da je mogoče polniti več naprav. Večina prenosnih baterij ima že vsaj dva priključka, najdeš pa lahko tudi modele s petimi izhodi. Osnovni tip je klasični USB,na trgu pa so tudi USB-C.

 

 

Nekateri powerbanki združujejo več vrst priključkov. Za polnjenje samega powerbanka se najpogosteje uporablja MicroUSB, ali USB-C ali Lightning iz Appla. Poleg powerbanka za polnjenje prenosnih računalnikov dobiš tudi komplet izhodov za najpogosteje uporabljene napajalne konektorje.

 

 


Vrsta polnjenja

Kako hitro powerbank napolni tvojo napravo in kako dolgo traja, da se sama napolni, je v veliki meri odvisno od vhodnega/izhodnega toka. Izražena je v amperih (A). Osnovni modeli imajo samo 1 A, medtem ko lahko polnjenje povprečnega pametnega telefona od nič do konca traja več kot štiri ure. Zato je bolje poseči po power banku z vsaj enim izhodom 2A, kjer je čas primerljiv s polnjenjem iz vtičnice. Nekateri powerbanki so opremljeni s tehnologijo Fast Charge za hitrejše polnjenje naprav, drugi imajo tehnologijo solarnega polnjenja.

 

 

  • Solarno polnjenje – nekatere prenosne baterije je mogoče polniti s sončno svetlobo. Glede na majhno površino fotonapetostnih celic polnjenje do polne kapacitete traja precej dolgo, vendar je za nujno polnjenje za en telefonski klic to še vedno uporabna funkcija. Če potrebuješ samo rezervni vir za nekajodstotno polnjenje v sili in si pogosto izključen/a iz omrežja, razmisli raje o nakupu solarnega polnilnika. Ima nekoliko večjo površino fotonapetostnih celic, kot sodi na powerbank, in glede na velikost in jakost svetlobe lahko zažene mobilni telefon v nekaj minutah.
  • Qi brezžično polnjenje - powerbank s to funkcijo omogoča polnjenje pametnega telefona ali pametne ure (ki prav tako podpira to funkcijo) brez kablov.
  • Quick Charge 3.0 – te baterije podpirajo hitro polnjenje, zato je naprava hitreje pripravljena.

 


2. Kaj izbrati

 

Tip baterije

Lahko naletiš na dve vrsti, Li-ion in Li-pol. Prvi uporablja tekoči elektrolit, drugi pa gel. Čeprav so Li-pol baterije dražje, so danes že precej pogoste. Njihova prednost je nizka samopraznjenost, prenesejo več ciklov polnjenja in so lažji. Zato se zanje splača doplačati.

 

Mere in teža

Dimenzije so v veliki meri odvisne od zmogljivosti. Najpogostejši 10000mAh powerbanki so visoki približno 12 centimetrov, široki 8 cm in debeli 2 cm. Teža je odvisna tudi od kapacitete in uporabljenih materialov. Najpogostejša kapaciteta okoli 10.000 mAh naj bi tehtala okoli 180-250 gramov.

 

Material in dizajn

Powerbanke izdelujejo v različnih izvedbah, od enostavne plastike do luksuzne kovine do različnih vzdržljivih variant z gumirano površino. Ne pozabi pa, da trajen videz ne pomeni samodejno tudi večje obstojnosti – proizvajalec mora to dokazati z ustreznimi certifikati. Plastični powerbank je več kot dovolj za vsakodnevno nošenje v nahrbtniku. Tudi različne originalne oblike lahko vplivajo na delovanje powerbank-a, na primer slabše razmerje med velikostjo in zmogljivostjo ter težave z ogrevanjem. Posebno pozornost posveti obdelavi konektorja, ki naj bo čvrst.

 

3. Posebna oprema power bank

 

  • Indikator stanja baterije – pri večini prenosnih baterij zadostuje prikaz stanja napolnjenosti s štirimi LED diodami, ki med polnjenjem utripajo. Osnovni powerbanki imajo lahko le eno diodo, po drugi strani pa imajo lahko naprednejši modeli majhen zaslon, ki prikazuje točne podatke.
  • Svetilka - izbrani power banki imajo svetilko, ki jo lahko uporabiš namesto tiste v telefonu.
  • Zaščita pred prenapetostjo, prenapolnjenostjo, pregrevanjem in kratkim stikom - kakovostni power banki imajo zaščito pred vsemi temi pojavi in tako preprečujejo kratek stik ali pregrevanje baterije s tveganjem požara. Nasprotno, pri poceni powerbankih iz kitajskih e-trgovin zaradi premalo tesne zasnove prihaja do močnega segrevanja in slabega upravljanja z energijo, kar lahko povzroči kratek stik baterije v mobilnem telefonu.

 

Powerbank z svetilko

 

 


4. Dodatki

 

Potovalni adapterji

Solarni polnilci

USB kabli

USB Lightning kabli

 


5. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Koliko polnjenj bo zdržal moj powerbank?

Če kupiš power bank za svoj pametni telefon, lahko izračunate, kolikokrat ga boš približno polnil/a. Vhodna napetost za pametne telefone in tablice je običajno 5 V, powerbanki običajno delujejo z izhodno napetostjo okoli 3,7 - zato je treba upoštevati izgubo med polnjenjem.
Zato dejanskega števila polnjenj telefona ni mogoče določiti preprosto z delitvijo zmogljivosti powerbank-a z zmogljivostjo baterije telefona, ampak je treba upoštevati tudi izgubo. Na splošno lahko računate na rezervo okoli 20-30 %, pri kakovostnih power bankih blagovnih znamk je razlika lahko manjša, nasprotno, pri poceni napravah je lahko veliko večja. Če poenostavimo, lahko računaš na približno 20-odstotno rezervo, torej bo telefon s kapaciteto 4000 mAh dvakrat napolnil power bank 10000 mAh.

 


Koliko bo stal moj powerbank?

Osnovne prenosne baterije lahko kupiš že za manj kot 15 €, vendar bodo to naprave z majhno kapaciteto in ne preveč kvalitetnim dizajnom. Lahko pa so povsem dovolj za občasno polnjenje v sili za več deset odstotkov. Kakovosten powerbank 10.000 mAh stane med 25 in 40 €, tisti z veliko kapaciteto, ki lahko napolnijo prenosnik, pa okoli 70 €.

 

Poglej powerbanke na Ceneje.si »

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka