Supermarket

Previdnost ob uporabi diktafona ne bo odveč

6. 12. 2011 09:10:28

Diktafoni, ki jih poznamo pri nas so večinoma digitalni. Digitalni diktafon je lahko odlično orodje, ko želimo posneti sebe ali koga drugega in želimo ta posnetek kasneje predvajati. Med bolje prodajane lahko uvrstimo Philips diktafon ter še nekaj drugih proizvajalcev. Diktafon digitalni je precej ozko usmerjen pripomoček, ki ga uporablja in potrebuje le peščica ljudi.

image

Danes so diktafoni dostopni že po zelo ugodnih in lahko dostopnih cenah, tako da jih lahko kupimo v različne namene. Digitalni diktafon, Philips diktafon ali kakšen drug, je lahko tudi odlično darila, seveda, če oseba, ki ji želimo podariti diktafon digitalni ve, kaj naj bi z njim počela.

Ne glede na to, če kupimo digitalni diktafon oz. diktafon digitalni kot darilo ali za lastno uporabo, moramo paziti na nekaj osnovnih stvari, da ne pridemo v navskriž z zakoni. Kljub temu, da je lahko Philips diktafon odlično presenečenje, je nujno, da se pred njegovo uporabo pozanimamo o tem, kaj lahko legalno počnemo z njim in katere stvari so prepovedane.

Predvsem je pomembno, da pred kakršnim koli snemanjem tretjih oseb le-te obvestite, da jih snemate ter da se tudi one strinjajo s tem. Diktafoni vam omogočajo snemanje tretjih oseb, a brez dovoljenja je to prepovedano in za to zagrožene kazni so višje, kot si mogoče predstavljate. Diktafoni so namenjeni predvsem neškodljivi uporabi, ki ne vpliva, ogroža ali kako drugače prizadene tretje osebe.

Prav tako diktafoni in tonski zapisi, ki so narejeni brez ustreznega sodnega naloga, ne pridejo v poštev na sodišču, ne glede na to, če je z njimi posneto priznanje nekega kriminalca.

V primeru, da ste vi kdaj bili prizadeti na takšen način, ker so vas snemali brez vašega dovoljenja, se lahko obrnete na ustrezne organe, ki bodo preprečili nadaljnje kršitve vaših pravic in ustrezno ukrepali proti kršitelju. Takšen način je seveda smiseln, če ste bili resnično prizadeti in se niste uspeli sami dogovoriti s tisto osebo, ki vas je nezakonito snemala.

Kljub temu je lahko diktafon uporabno orodje, predvsem pri kakšnih seminarjih, predavanjih in podobnem, ko si želite zapomniti čim večjo količino podatkov oz. jih shraniti in jih nekoč obnoviti. Kljub temu, da boste snemali več ljudi brez njihovega dovoljenja, prav gotovo ne boste imeli težav, dokler boste te posnetke uporabljali izključno za lastne namene učenja in ponovitve snovi, informacij …

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka