NASVET Avdio & Video
24. 05. 2022 08:01:29

KAKO IZBRATI PROJEKTOR?

1/1

Z nakupom projektorja lahko doma izboljšaš izkušnjo gledanja filmov, v pisarni pa dosežeš, da bodo predstavitve za sodelavce ali stranke mnogo prijetnejše. Toda, če želiš v celoti izkoristiti prednosti projektorja, moraš izbrati pravi model. Katere parametre je treba upoštevati ob izbiri najboljšega projektorja zate? - Preberi spodaj.

 

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 7 min

 

Kazalo

  1. Vrste projektorjev
  2. Parametri
  3. Funkcije projektorja
  4. Povezljivost
  5. Dodatki
  6. Pogosto zastavljena vprašanja

 

1. Vrste projektorjev

Ključno vprašanje ob izbiri pravega projektorja je, kako ga boš uporabljal. Bo v uporabi vsak dan v pisarni, ali je občasno doma? Želiš predvajati filme ali predstavitve? Ga boš postavil na eno mesto, kjer bo ostal ves čas, ali ga boš prenašal na različne lokacije? Prepričaj se tudi, da je projektor primeren za predvideno lokacijo.

 

Hišni projektorji

 

Namenjeni so predvsem gledanju filmov in igranju iger. To odgovarja razmerju stranic širokozaslonskega zaslona in poudarkom na višji ločljivosti, najpogosteje na lestvici od Full HD (1920 x 1080 px) do 4K (3840 x 2160 px). Visokokakovosten mora biti tudi prikaz visoko kontrastnih barv.

 

 

 

+ Visoka ločljivost
+ Kakovosten barvni zaslon

 

 

Pisarniški projektorji

 

Pisarniški projektorji uporabljajo standardna razmerja stranic (4: 3/5: 4 / 16:10), zaradi česar so idealni za predstavitve ali ogled drugih dokumentov. Imajo tudi nižji kontrast in pogosto nižjo ločljivost, vendar glede na na njihov namen uporabe, to ni prevelika ovira, poleg tega pa zaradi teh pomanjkljivosti sodijo med cenejše modele.

 

 

 

+ Ugodna cena

- Manj kontrasta in ločljivosti

 

 

 

3D projektorji

 

3D projektorji v kombinaciji s posebnimi očali omogočajo 3D sliko. Primerni so predvsem za filme, obstajajo pa tudi igre, ki podpirajo to tehnologijo.

 

 

 

  • Aktivna 3D projekcija uporablja dvojno hitrost slike in očala, ki izmenično pokrivajo levo in desno oko. Prednost je odlična kakovost 3D prikaza in možnost projekcije na katero koli površino, slabost pa draga in kompleksnejša očala.

+ Projekcija na katero koli površino
+ Visokokakovostna 3D slika

- Višja cena in zapleteno delovanje očal

 

  • Pasivna 3D projekcija je sestavljena iz dveh sodelujočih projektorjev, ki oddajata slike v različnih odtenkih. Prednost je možnost uporabe cenejših polarizacijskih očal, slabosti pa so potreba po posebnem zaslonu in slabša kakovost 3D prikazovalnika.

+ Nižja cena očal

- Potreben poseben zaslon
- Nižja kakovost 3D slike

 

 

Mini projektorji

 

Če nameravaš pogosto nositi projektor, izberi mini projektor. Na tržišču boš našel kompaktne naprave, ki se prilegajo v manjši žep nahrbtnika ali torbe. Poleg tega imajo mnogi od njih vgrajeno baterijo, ki prihrani dodaten prostor in težave pri iskanju vtičnice. Preprosto napolniš projektor doma ali v pisarni, nato pa projiciraš z baterijo do nekaj ur. Še vedno pa se mini projektorje da zagnati s konvencionalno omrežno povezavo. Vendar pa najnaprednejše tehnologije ni mogoče integrirati v manjše ohišje, zato bosta kakovost in ločljivost slike manjša.

 

 

 

+ Kompakten - idealen za pogosto prenašanje
+ Vgrajena baterija

- Nižja kakovost slike
- Nizka ločljivost

 

 

 

Interaktivni projektorji

 

Interaktivni projektorji so opremljeni s posebnim senzorjem, ob nakupu pa boš prejel tudi elektronsko pero, ki predstavlja računalniško miško. Med projekcijo lahko s svinčnikom tako rišeš po sliki ali pišeš različne zapiske.

 

 

+ Pisanje in risanje na proeicirani sliki

 

Projektorji kratkega dosega

 

Če ti zmanjka prostora lahko uporabiš projektorje kratkega  dosega, ki lahko ustvarijo veliko diagonalo na površini, oddaljeni manj kot meter. Takšne naprave zvočnika ne zaslepijo toliko in odsevajo manj njegove sence na zaslonu.

 

 

 

+ Za majhne sobe
+ Bolj prijetno za predavatelja

- Niso primerni za velike prostore, kot so avditorji

 

 

 

2. Parametri

 

Ločljivost

Določa število slikovnih pik, ki sestavljajo nastalo sliko. Višja kot je ločljivost, bolj fina in boljša je slika. Poleg tega, bližje kot si na zaslonu, jasneje lahko prepoznaš posamezne slikovne pike. Na splošno bo za podatkovni projektor zadostovala nižja ločljivost približno 1024 x 600 px, za video projektor pa se izplača imeti vsaj Full HD (1920 x 1080).

 

Svetilnost

Izražena je v lumnih in označuje intenzivnost svetlobe, ki jo projektor lahko proizvede. Projektorji pod 1500 lumnov so primerni samo za temne prostore ali za nočno uporabo.. Projektor s svetilnostjo 1500-2500 lumnov se lahko uporablja v razmeroma svetlem, zaprtem okolju ali z zatemnitvenimi zavesami. Teoretično lahko projektorje z več kot 3000 uporabljaš na prostem na sončen dan.

 

Projektor bele barve

 

Projektorji lahko projicirajo sliko neposredno na steno. Vendar pa ti bo uporaba projekcijskega zaslona zagotovila boljšo kakovost slike. Zasloni imajo običajno mehanizem navijanja, tako da bo po projekciji zaslon preprosto zdrsnil nazaj v kaseto.

 

Kontrastno razmerje

Označuje razliko med najtemnejšo in najsvetlejšo točko na sliki. Višje kot je razmerje stranic, boljša je slika in bolj prepoznavni so detajli. Vrednosti 2000:1 zadostujejo za pisarniške projektorje, vendar je za projiciranje filmov potrebnih vsaj 10000:1.


Tehnologija projekcije

Na voljo so te tri različne tehnologije: DLP, LCD in LED.

 

Razdalja projekcije in gledanja

Razdalja projekcije kaže, kako daleč je projektor od projekcijskega zaslona. Od tega sta odvisna velikost slike in razdalja gledanja. Na splošno velja, da dlje kot je slika projicirana, večja mora biti razdalja.

 

Razdalja projekcije 2m 3m 4m 5m
Običajna diagonala slike 1 - 1,6m 1,5 - 2,5m 2 - 3,2m 2,5 - 4m

 

 

Raven hrupa projektorja

Vir hrupa je običajno ventilator, ki hladi projekcijsko žarnico. Pri domačih projektorjih je ventilator običajno večji, kar zmanjša njegov hrup. Ta, v normalni tihi sobi, ne sme preseči 30 dB. Po drugi strani pa lahko v bolj obremenjenih pisarniških okoljih ali večjih prostorih mejo povišaš, saj ventilator, ki povzroča hrup, tam ne bo velika nadloga.

 

Dimenzije in teža projektorja

To je še posebej pomembno, če imaš za projektor poseben prostor. brez skrbi. Pri postavljanju projektorja na nosilec ali polico upoštevaj težo, saj imata oba lahko omejeno zmogljivost. Če projektor pogosto premikate, se osredotoči tudi na težo in dimenzije.

 

Projektor pritrjen na strop

 

 

3. Funkcije projektorja

  • 3D projekcija – projektor lahko projicira sliko tako, da ustvari 3D učinek, ko nosiš združljiva 3D očala.
  • Tihi način – omogoča zmanjšanje hitrosti ventilatorja, da bo projektor čim tišji.
  • Daljinski upravljalnik – za upravljanje različnih funkcij projektorja lahko uporabiš priloženi ali drug večnamenski krmilnik. To je prednost predvsem v večjih prostorih, kjer so projektorji obešeni na strop, kjer je daljinsko upravljanje praktično neizbežno.
  • Zvočnik – zvočnik je vgrajen neposredno v ohišje projektorja, tako da ni treba priključiti drugih zvočnih naprav. Ta funkcija je bolj uporabna v pisarniškem okolju, ker kakovost vgrajenih zvočnikov ni dobra in bi verjetno pokvarila izkušnjo gledanja filmov.
  • Keystone Correction – Omogoča popravljanje ukrivljenosti slike, ko projektor ni na sredini. Popravek je lahko vodoravni, navpični ali kombinacija obeh smeri. Ta funkcija je še posebej uporabna v omejenih prostorih ali ko moraš projicirati nad, pod ali ob naravnem središču slike.
  • LensShift – podobno kot pri prejšnji funkciji, ti omogoča, da sliko nagneš navpično brez premikanja projektorja in s tem brez ustvarjanja trapeznega popačenja z nagibanjem projektorja.
  • Slika v sliki (PiP) – projektor lahko nadzoruje dva ali več virov slike in prikazuje njihove izhode drug ob drugem ali enega nad drugim.
  • Povečava – omogoča obrezovanje in povečavo samo dela projicirane slike, ne da bi morali projektor premakniti.
  • Miracast – Uporablja se za brezžični prenos slik iz naprav, ki podpirajo to funkcijo, na primer telefoni ali prenosniki.

 

Projektor črne barve

 

4. Povezljivost

  • HDMI je zelo razširjen konektor, ki se uporablja za prenos videa visoke ločljivosti in stereo zvoka.
  • DisplayPort je podoben tip priključka kot HDMI, vendar z višjo največjo hitrostjo prenosa podatkov. Prevladuje predvsem v pisarniških ali IT okoljih. Omogoča ti prenos slike visoke ločljivosti in z njo zvočnih ali drugih podatkov.
  • DVI je starejši konektor, zasnovan za prenos videa srednje visoke ločljivosti.
  • VGA je danes skoraj zastarel priključek za prenos videa. Njegova glavna omejitev je nizka ločljivost in število barv, ki jih lahko prenese.
  • 3,5 mm Jack je klasičen konektor za priklop zvočnikov, slušalk ali drugih zvočnih naprav.
  • USB je tudi tipičen priključek, ki omogoča povezovanje medijev za shranjevanje, kot so zunanji pogoni ali bliskovni pogoni USB in odpiranje projekcijskih datotek.

 

5. Dodatki

Projekcijski zasloni
 

6. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Kako je velikost slike povezana z obsegom projekcije?

Parametri projektorja določajo najmanjšo in največjo razdaljo projekcije – to določa velikost diagonale projekcije, ki jo je običajno mogoče prilagoditi zaslonu. Vendar pa velika večina ne doseže največje diagonale z minimalne razdalje. Za domačo uporabo so najbolj primerni projektorji s kratkim ali ultra kratkim projekcijskim območjem, ki ponujajo dvometrsko sliko na razdalji približno 1 meter. Za večje prostore je bolje kupiti projektorje z daljšim projekcijskim razponom, da bi dosegli dovolj veliko in jasno sliko.

 

Kakšna svetilnost je potrebna v majhni sobi?

Svetilnost je odvisna od osvetlitve in ne od velikosti prostora – če projiciraš v temnem okolju, boš, da bo slika jasna, potreboval nižje vrednosti osvetlitve. Če pa projekcijo predstavljaš ali gledaš v svetlejšem okolju, na primer pri dnevni svetlobi tudi z zagrnjenimi zavesami, ali na prostem, boš cenil večjo svetilnost, da bodo podrobnosti slike jasnejše – zlasti pri gledanju filmov.

 

Poglej projektorje na Ceneje.si »

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka