NASVET Mali gospodinjski aparati
20. 05. 2022 10:01:22

KATERI CVRTNIK KUPITI? (2023)

1/1

Pomfri, zrezki, kroketi ali čebulni obročki. Panirana in ocvrta živila, ki bi si jih morali privoščiti le v zmernih količinah, a si jih vseeno pogosto zaželimo. Najboljše in najbolj hrustljave jedi si lahko pripraviš v cvrtniku. Bolj zdrave rezultate pa lahko dosežeš s cvrtnikom na vroč zrak.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min

 

Kazalo

  1. Vrste cvrtnikov
  2. Pomembni parametri
  3. Funkcije
  4. Dodatki in pripomočki
  5. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Vrste cvrtnikov

Klasični cvrtnik na olje

Črna Tefalova friteza na olje.

Cvrtnik na olje temelji na cvrtju v veliki količini olja. Če iščeš najbolj pristen okus ocvrte hrane iz restavracije ali fast fooda, je klasični cvrtnik jasna izbira. Zaradi skritega grelnega elementa pa celotni aparat običajno ni primeren za pomivanje v pomivalnem stroju, zato se pripravi na ročno čiščenje notranjosti.

+ Hrano ocvre hitreje in učinkoviteje kot ponev za cvrtje
+ Odstranljive dele je mogoče pomivati v pomivalnem stroju
+ Nižja cena kot v drugih kategorijah

- Težko vzdrževanje odstranljivih delov
- Gotova hrana je lahko preveč mastna

Cvrtniki na olje

Cvrtnik na vroč zrak

Rdeča moderna friteza na vroč zrak.

Te so namenjene vsem, ki ne želijo imeti občutka krivde po uživanju ocvrte hrane in ki želijo bolj zdravo možnost. Aparat ocvre hrano s pomočjo vročega zraka, pri čemer je maščobe le malo ali pa je sploh ni. Hrana je še vedno sočna in hrustljava. Večino teh posod je mogoče pomiti v pomivalnem stroju.

+ Bolj dietna alternativa cvrtju v olju
+ Razdelilnik hrane omogoča cvrtje več živil hkrati
+ Enostavno vzdrževanje zaradi možnosti pomivanja v pomivalnem stroju

- Višja nakupna cena
- Manj pristen okus ocvrte hrane

Poglej cvrtnike na vroč zrak

Večnamenske posode

Bela Tefalova večnamenska posoda.

Večnamenske posode večinoma temeljijo na vročem zraku, ponujajo pa tudi programe kuhanja, kot so dušenje, segrevanje, pečenje ali zapeko. Zato so vsestransko kuhinjsko orodje, ki lahko nadomesti druge aparate v tvoji kuhinji.

+ Več programov za kuhanje
+ Manj mastno cvrtje na vroč zrak
+ Enostavnejše vzdrževanje

- Pomanjkanje olja lahko vpliva na okus
- Višja cena

Kaj so gastro friteze?
Gastro friteze so, kot pove že ime, namenjene katerimkoli restavracijam. Pri cvrtju uporabljajo košarice, potopljene v veliko količino olja, v katerih pripravijo meso ali zelenjavo točno po želji. V največjih cvrtnikih je lahko do 32 litrov olja.

 

→Poglej cvrtnike

 

Pomembni parametri

Prostornina posode

Prostornina posode v veliki meri določa, koliko hrane naenkrat lahko spraviš vanjo. Od tega je odvisna tudi celotna velikost aparata. Od tebe je torej odvisno, kakšna velikost ustreza članom tvojega gospodinjstva, brez da bi bilo potrebno treba cvreti večkrat.

Za posameznike, pare in manjše družine lahko zadostuje model z manj kot tremi litri prostornine. Običajni standard za večino cvrtnikov je približno 3 do 5 litrov. Če je cvrtje hrane zate dnevna dejavnost, lahko posežeš tudi po modelih z večjo prostornino, ki imajo prostornino tudi pet litrov in več. To so običajno večnamenske naprave, ki lahko nadomestijo tudi pečico.

Teža

Cvrtnik ni ravno majhen aparat, vendar lahko kompaktnejše modele brez težav odneseš na vrt, na prireditev k prijateljem ali na vikend. Večji kosi so bolj primerni za fiksno namestitev na kuhinjskem pultu, kjer nahranijo veliko več ljudi naenkrat. Domači cvrtniki so težki od 2,5 do 7 kg. Od tebe je odvisno, ali ga nameravaš občasno premikati ali pa ga imaš namen imeti stalno na enem mestu.

Moč

Pri izbiri je dobro upoštevati tudi porabo energije. Z močjo izveš, koliko energije na uro porabi naprava iz električnega omrežja. Vendar pa ti pogosto že sam aparat pokaže vrednost moči, če je proizvajalec ne navede sam.

Najskromnejši cvrtniki potrebujejo manj kot 1 500 W. Vendar ima večina modelov vhodno moč med 1500 in 2200 W. Višje vrednosti so pri večnamenskih in večjih loncih, ki svojo večjo porabo kompenzirajo z večjo kapaciteto. Če pa vhodna moč presega 2200 W, gre najpogosteje za profesionalni cvrtnik za restavracije ali stojnice, kjer je hitrost cvrtja glavni dejavnik.

Sveže ocvrti falafli.

Najpomembnejše funkcije

Vsak cvrtnik ima svoj nabor pomožnih funkcij, ki poskrbijo, da je vsako cvrtje uspešno:

  • Primerno za pomivanje v pomivalnem stroju - nekatere cvrtnike daš lahko v celoti v pomivalni stroj
  • Odstranljiva posoda - če celotnega cvrtnika ni mogoče umiti v pomivalnem stroju, je mogoče umiti odstranljivo posodo
  • Časovnik - začetek in konec cvrtja je povsem pod tvojim nadzorom
  • Nadzor temperature - prilagodi intenzivnost cvrtja glede na vrsto hrane
  • Večnamenskost - peka, pečenje na žaru, dušenje, kuhanje, segrevanje in še veliko več
  • Pregledno okence – tako lahko preveriš potek cvrtja
  • Lučka za menjavo olja - ko je čas za sveže olje, te cvrtnik sam na to opozori 
  • Digitalni zaslon - LED ali OLED zaslon na dotik za enostavno upravljanje
  • Toplotna izolacija – nekatere cvrtnik imajo telo izolirano od vročine, da se ne opečeš
  • Filter vonjav - pri cvrtju odstrani vonj olja in pusti le vonj hrane

 

Dodatki in pripomočki

 

Pogosto zastavljena vprašanja

Kdaj je treba zamenjati olje?

Če meniš, da olje smrdi ali kvari okus gotove hrane, je čas, da ga zamenjaš. Nekateri cvrtniki ti sami sporočijo, kdaj je čas za menjavo. Če pa opaziš, da je njegova kakovost zelo padla, ga lahko po lastni presoji zamenjaš kadarkoli.

Če v cvrtniku cvremo morske sadeže, ribe ali druga aromatična živila, bo olje absorbiralo njihov vonj, ki se bo prenesel na druga živila. Tako olje zamenjaj že po prvem cvrtju.

Kako skrbeti za olje, da bo zdržalo dlje?

Tradicionalni cvrtniki za delovanje potrebujejo veliko olja, ki ga lahko ob dobri oskrbi uporabljaš večkrat, vendar ga moraš po vsaki uporabi prefiltrirati, da se znebiš ostankov hrane. Uporabljeno olje hrani v hladnem prostoru.

Čemu so namenjeni filtri in kako pogosto jih je treba menjati?

Zaradi filtrov za maščobo in vonjave je uporaba friteze še bolj prijetna. Filter vonjav poskrbi, da po uporabi cvrtnika celotno stanovanje ne diši po ocvrti hrani. Oljni filter omogoča, da se enostavno znebiš drobtin in drugih ostankov.

  • Filter za vonj ima približno 90 ur uporabe, nato pa ga je treba zamenjati z novim ali pa oprati, odvisno od vrste filtra.
  • Filter za maščobo je izdelan iz finega netkanega materiala in v fritezi leži pod košarico za cvrtje. Robovi filtra morajo segati čez rob posode. Po cvrtju počakaj, da se olje ohladi, nato previdno odstrani filter. Olje bo steklo nazaj v posodo, morebitni ostanki pa bodo ostali v filtru. Te filtri so za enkratno uporabo, zato jih je treba zamenjati ob vsaki uporabi.

 

Ali lahko cvrtnik operem v pomivalnem stroju?

Možnosti pomivanja v pomivalnem stroju se razlikujejo glede na obliko samega cvrtnika. Potopne friteze lahko v pomivalni stroj damo cele, le brez grelnega elementa. Pri modelih z vgrajenim grelnim elementom daš lahko v pomivalni stroj le pokrov in košarico za cvrtje. To velja za veliko večino oljnih fritez in tudi za velik del fritez na vroč zrak.

Preden kateri koli del cvrtnika postaviš v pomivalni stroj, v priročniku vedno preberi priporočila proizvajalca. Nekateri cvrtniki imajo teflonsko površino, ki se lahko pri pomivanju v pomivalnem stroju poškoduje.

Kako velik cvrtnik naj kupim?

V pomoč je lahko podatek, da se v 1,5-litrskem loncu za cvrtje pripravita približno 2 porciji glavne jedi (600 g).

 

→Poglej cvrtnike in friteze na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka