NASVET Hlajenje in gretje
20. 05. 2022 07:11:22

KAKO IZBRATI NAJBOLJŠI VLAŽILEC ZRAKA IN ČISTILEC ZRAKA ZA ALERGIKE?

1/1

Kakovost zraka, ki ga dihamo vsak dan, vpliva na naše zdravje in splošno duševno počutje. Če si ti ali kdo drug v tvojem gospodinjstvu alergik ali astmatik, z nakupom čistilca zraka ali celo vlažilca zraka poskrbiš, da bodo tvoja pljuča, otekle oči in nos srečni, in to ne le v sezoni cvetnega prahu.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 11 min

 

Kazalo

  1. Vrste naprav
  2. Pomembni parametri
  3. Dodatne funkcije
  4. Pogosto zastavljena vprašanja
  5. Dodatki za čistilce in vlažilnike

Vrste naprav

Čistilec zraka

Čistilec zraka in pes, ki diha čist zrak.

Čistilec zraka je primeren za vsak dom, ne glede na to, ali živiš v mestu ali na podeželju, vedno je dobro imeti kar se da čisti zrak.

+ Zrak očisti prahu, cvetnega prahu, pršic itd.
+ Nekateri celo odstranjujejo strupene toksine. Odstranjuje bakterije, viruse in plesni.
+ Odpravlja vonj cigaretnega dima ali hlapov pri kuhanju
+ Lajša težave alergikov in astmatikov
+ Poceni delovanje - večina čistilcev porabi enako količino energije kot na primer žarnica.

- Pri izbiri preveri vrsto in vzdrževanje filtrov - nekatere je treba redno prati, pri čemer se škodljivi delci sproščajo nazaj v zrak.
- Pomembna je tudi življenjska doba filtra - običajno je to od 6 do 12 mesecev.

  • Nekateri čistilci imajo dodatne funkcije - čistilec z vlažilcem zraka bo pomagal pri suhem zraku v stanovanju, zlasti pozimi, čistilec zraka z ionizatorjem pa zmanjšuje utrujenost in stres ter tako pozitivno vpliva na splošno psiho. 
  • Pri izbranih modelih s predfiltrom se bo ujela tudi večja umazanija, kot so živalske dlake itd.

 

→Poglej čistilce zraka

 

Vlažilec zraka

Različne barvne možnosti vlažilca zraka.

Primeren je za vse domove, kjer se pojavljajo težave s presuhim zrakom, zlasti pozimi in v kurilni sezoni. Omogočajo lažje dihanje in vplivajo na kakovost spanja. Idealna vlažnost poleti je 45-55%, pozimi pa 45-65%.

+ Navlažene sluznice dihalnih poti bolje ujamejo bakterije in viruse, ki lahko povzročijo bolezni dihal.
+ Vlažilci z vročo paro uničujejo bakterije in mikroorganizme.
+ So manjših dimenzij in mogoče jih je namestiti praktično povsod, kjer predmeti, občutljivi na vlago, niso v neposredni bližini.
+ Večina modelov ima vgrajeno lučko, ki lahko otrokom nadomesti nočno lučko, da lažje zaspijo.

- Ne čisti zraka neposredno, vendar olajšuje dihanje.
- Če ga želiš uporabljati predvsem ponoči, nameni nekaj pozornosti ravni hrupa, ki jo povzroča. Najtišji so ultrazvočni vlažilci.

Pralci zraka in ionizatorji
  • Pralci zraka
    Pralca zraka nikakor ne smeš zamenjati s čistilcem zraka. Čeprav imajo podobna imena, gre za diskovne vlažilce zraka. Vase vsrkajo vodo, ki nato izhlapeva v zrak. Pranje zraka deluje na principu vrtenja dveh diskov v vodni kopeli. Zrak se tako naravno vlaži in deloma tudi je tako naravno navlažen in delno očiščen prahu.
  • Ionizatorji
    Ionizator je poseben, saj alergenov ne zajame, temveč jih nevtralizira. Poleg tega zrak skozi to napravo ne prehaja. Nevtralizacija poteka tako, da ionizator v okolje sprošča negativne ione, ki vežejo večinoma pozitivno nabite nečistoče. Prisotnost pozitivnih ionov lahko povzroči utrujenost, glavobol ali razdražljivost.

 

→Poglej vlažilce zraka

 

Vrste vlažilcev zraka

  • Vlažilec zraka, ki proizvaja vročo paro - ta vrsta proizvaja toplo sterilno paro, ki uničuje bakterije in druge mikroorganizme. Vlažilci so učinkovitejši in zmogljivejši, ne potrebujejo potrošnega materiala, vendar imajo po drugi strani večjo porabo. 
  • Vlažilec zraka z naravnim izhlapevanjem - suh zrak se vsrka skozi vlažilni filter in tako dobi potrebno vlago. Celoten postopek je preprost in skorajda ne zahteva vzdrževanja. Vendar pa zaradi možnosti nastanka in razvoja bakterij ni preveč primeren za alergike. 
  • Ultrazvočni vlažilec zraka - v tem primeru vlažilci uporabljajo ultrazvok, da vodo spremenijo v parno meglico. Imajo majhno porabo energije, vendar je treba menjati demineralizacijske filtre. 
  • Diskovni vlažilci zraka- tako imenovani pralci zraka, pri katerih se posebni diski vrtijo v vodni kopeli ter naravno vlažijo in dobesedno perejo zrak. Sistem je enostaven in skorajda ne potrebuje vzdrževanja, vendar je odvisen od vlažnosti okolja. Najbolje deluje tam, kjer je zrak suh.

Pomembni parametri

Čistilci zraka

  • Zračna zmogljivost - potrebna zmogljivost se dobi tako, da se prostorno prostora pomnožiš z najmanj 2,5. Če so v gospodinjstvu alergiki, prostornino prostora pomnoži s štiri. Vedno upoštevaj, da lahko čistilec služi le enemu prostoru naenkrat. Naprave so večinoma prenosljive, zato jih lahko po potrebi premikaš. Nekateri modeli imajo celo kolesca za lažje premikanje. 
  • Velikost naprave - najmanjše naprave lahko postaviš na polico v sobi. Večji modeli so ponavadi tudi zmogljivejši, vendar kljub temu niso tako veliki, da bi te ovirali. Standardno so lahko veliki do 50 × 30 × 25 cm.
  • Teža - podobno kot  je z velikostjo je tudi s težo čistilca. Tehta lahko le nekaj sto gramov, vendar se z večanjem velikosti povečuje tudi teža. Tako lahko računaš na vrednosti do 10 kilogramov. 
  • Glasnost - na splošno lahko predvidevaš, da večja kot je moč, višja je raven hrupa. Ponoči najbrž ne želiš slišati hrupa, tudi če te čez dan ne moti. V vsakem primeru vrednost ne sme presegati 50 dB čez dan, ponoči pa 30 dB. Nekateri modeli imajo funkcijo nočnega načina, pri kateri se čistilec umiri na najmanjšo možno mero in ne moti tvojega spanca.
  • Poraba - poraba energije je od 3 W do 50 W ali več pri najzmogljivejših modelih. Za lažjo predstavo je to podobna raven kot pri žarnicah z žarilno nitko. Čistilci brez grelnega elementa ali motorja imajo manjšo porabo, vendar to lahko pomeni tudi manjšo učinkovitost. 

 

Vlažilci zraka

  • Moč vlaženja - ključna moč, ki pove, koliko pare lahko proizvede vlažilec zraka. Podaja se v gramih ali mililitrih na uro delovanja in velja, da večja kot je številka, bolje je. Nekatere naprave omogočajo tudi nadzor te moči.
  • Velikost - običajno gre za manjšo napravo, ki jo postaviš na polico ali mizo. Velikost celotne naprave je tesno povezana s posodo za vodo.
  • Teža – najlažji vlažilci tehtajo manj kot 1 kg. K skupni teži veliko prispeva tudi voda, in če ima naprava 8-litrski rezervoar, lahko vlažilec zraka tehta do 10 kilogramov.
  • Hrup - vlažilci zraka so razmeroma tihi, običajno najdeš modele z ravnjo hrupa do 25 dB. 
  • Poraba - velika večina modelov ima največjo porabo energije 50 W, torej ponovno na ravni žarnice. Nekatere lahko preko USB priključka priključiš na računalnik ali laptop.
  • Prostornina posode - manjša kot je posoda, pogosteje jo moraš polniti. Na voljo pa je sicer veliko različnih prostornin - od 0,5 do 10 litrov. 

Manjši čistilec zraka v beli barvi.

Dodatne funkcije

Čistilci zraka

  • Časovnik – nastavi si, kako dolgo bo čistilec deloval. Naprave imajo običajno več prednastavljenih stopenj. 
  • Nadzor zračnega toka – po želji si nastavi smer ali intenzivnost zračnega toka. Ne upravljaš celotnega čistilca, nadzoruješ le pretok zraka. 
  • Odloženi zagon - idealna funkcija, če želiš, da čistilec deluje medtem, ko si ti v službi. Nastavi odloženi zagon in stroj se bo zagnal ob določenem času. 
  • Indikator menjave filtra - ne zanašaj se na redne intervale. Dogodki, kot sta selitev ali čiščenje zunaj, lahko nenačrtovano povečajo količino prahu v tvojem domu. S to funkcijo te čistilec sam obvesti, kdaj je treba zamenjati filter. 
  • Ionizator - funkcija, ki pospešuje strjevanje prašnih delcev ali sedimentacijo, kar povečuje učinkovitost čistilca. Izjemno močni ionizatorji lahko povzročijo celo glavobol, vendar takšnih v čistilcih s HEPA filtrom ne najdeš. 
  • Nočni način - če nameravaš čistilec uporabljati ponoči, izberi model s tem načinom. V tem načinu se zmanjša raven hrupa (skupaj z močjo) in izklopijo se lahko na primer informativne LED diode ali zaslon. 
  • Senzor kakovosti zraka - preprost senzor, ki ti pove, kakšna je kakovost zraka v sobi, koliko časa bo trajalo čiščenje ali kdaj naprava ne rabiš več imeti vklopljene. 
  • UV-lučka – UV svetloba pomaga sterilizirati zrak in odstraniti viruse in bakterije. Ker je UV-lučka v notranjosti čistilca, ti ni treba skrbeti za negativne učinke. 
  • Daljinski upravljalnik - tako kot uporabljaš daljinski upravljalnik televizorja, lahko uporabljaš tudi daljinski upravljalnik čistilca zraka. Obstajajo čisto preprosti daljinski upravljalniki, so pa tudi taki, s katerimi lahko upravljaš vse mogoče funkcije tvojega čistilca. 
  • Zaslon - na njem lahko najdeš veliko informacij - temperaturo ali vlažnost zraka, vklopljen program čiščenja ali druge dodatne funkcije. 

 

Vrste filtrov za čistilce zraka

  • Ogljikov filter se uporablja predvsem za zajemanje vonjav iz zraka. Lahko ga na primer kombiniramo s HEPA filtrom. 
  • Filter za prah pogosto služi kot predfilter za HEPA filter. Ta zajame večje prašne delce in preprečuje, da bi se zamašil naslednji filter. Kombinacija s HEPA filtrom je idealna za bolj prašna okolja.
  • HEPA je edini filter z zajamčeno učinkovitostjo 99,97 % in zajame tudi zelo majhne delce do 0,3 mikrona. Zrak očisti cvetnega prahu ali delcev živalske dlake, zato je idealen za alergike in astmatike. 
  • Elektrostatični filter čisti zrak po načelu magnetizma. Če pa ni kombiniran z ventilatorjem, pokriva le neposredno okolico čistilca. Zgoraj navedene različice so praktično vedno bolj učinkovite.

 

Vlažilci zraka

  • Nadzor vlažnosti in intenzivnosti vlaženja – gre za regulacijo moči. Ni nujno, da vlažilec ves čas deluje 100 %.  Izbereš lahko na primer vlaženje do 55 %  v prostoru ali pa lahko ves čas uporabljaš na primer 75 % celotne moči. 
  • Upravljanje časa delovanja - podobna funkcija kot časovnik, le da lahko izbiraš  čas, kdaj vlažilec deluje. Vlažilec zraka se bo samodejno vklopil in izklopil, brez da rabiš biti zraven. 
  • Merilec vlažnosti - ta funkcija omogoča, da ugotoviš, kako vlažen je zrak v prostoru. Na podlagi odčitka se lahko odločiš, ali naj vlažilec zraka ostane vklopljen ali ni več potreben. 
  • Termometer - poleg temperature v prostoru lahko pokaže tudi temperaturo pare, ki se sprošča. 
  • Ionizator - v zrak oddaja negativne ione, ki olajšajo dihanje. Poleg tega pomagajo čistiti zrak. 
  • Časovnik – nastavi si svoj lasten časovnik za delovanje vlažilca zraka.
  • Indikator prazne posode - to je lahko preprost zvočni signal ali informativna LED dioda na napravi. Če v posodi zmanjka vode, bo naprava sama sporočila, da jo je treba napolniti, da ne bo delovala v prazno. 
  • Tihi/nočni način - če želiš imeti vlažilec prižgan ponoči, ti bo ta funkcija prišla še kako prav. Naprava deluje z omejeno močjo, vendar je praktično neslišna. Omejeni so tudi svetlobni učinki. 
  • Aroma difuzor - nekateri modeli lahko odišavijo nastajajočo paro in naredijo vzdušje v tvojem domu prijetnejše, na primer z vonjem cvetja, evkaliptusa ali borovega gozda. Še ne veš, katerega izbrati? Pomagaj si z našim nakupovalnim vodičem Kako izbrati aroma difuzor.
  • Daljinski upravljalnik - tako kot uporabljaš daljinski upravljalnik televizorja, lahko uporabljaš tudi daljinski upravljalnik vlažilca zraka. Obstajajo čisto preprosti daljinski upravljalniki, so pa tudi taki, s katerimi lahko upravljaš vse mogoče funkcije tvojega vlažilca. 
  • Zaslon - lahko prikazuje veliko informacij - temperaturo ali vlažnost zraka, vklopljen program čiščenja ali druge dodatne funkcije.

Moderen črn vlažilec zraka.

Pogosto zastavljena vprašanja

Ali je treba čistilec zraka čistiti?

Čistilec zraka, ki je zaprašen, nikoli ne bo zagotavljal 100-odstotne učinkovitosti. Zato ga moraš redno  pravilno čistiti. Prav tako pomembno je menjanje filtrov. Če tvoj čistilec zraka nima indikatorja za menjavo filtra, redno preverjaj stanje filtrov in jih po potrebi pravočasno zamenjaj. 

Kako lahko čistilec zraka uporabljam 100-odstotno?

  • Prostor s čistilcem zraka mora biti vedno zaprt. Če želiš očistiti celotno stanovanje, se loti čiščenja po posameznih sobah. Naprava ima omejeno moč za eno sobo.
  • Odstrani tudi cigaretni dim in prah. Poleg klasičnega HEPA filtra mora biti čistilec opremljen tudi z ogljikovim filtrom ali posebnim filtrom za vonjave. Dim ni nič drugega kot trdni delci v zraku.
  • Lahko zračiš, vendar čistilec vklopi šele po prezračevanju. Vedno imej v mislih, da mora biti soba zaprta, saj bodo druge nečistoče, kot so cvetni prah ali prah, pri prezračevanju z odprtim oknom priletele v sobo.
  • Razmisli, kje bo čistilec stal. Ne sme biti na tleh, pod stropom ali v bližini oken in vrat. Idealno mesto je približno v višini pasu med oknom in vrati. Izpust čistega zraka mora biti usmerjen v najbolj uporabljani del prostora.
  • Razmisli o številu oseb v gospodinjstvu in njihovih potrebah. Vedno izberi model glede na stopnjo onesnaženosti, filtre pa glede na to, ali so v gospodinjstvu alergiki. Le tako lahko čistilec izpolni tvoja pričakovanja.

Ali moram pri izbiri čistilca zraka upoštevati velikost prostora?

Da. Nameni nekaj pozornosti zmogljivosti vsake naprave. To je količina filtriranega zraka v kubičnih metrih na uro. Upoštevati moraš tudi, da mora zrak skozi napravo iti vsaj dvakrat do trikrat na uro, če pa ima kdo v gospodinjstvu alergije, pa tudi štirikrat. Hkrati naj bo moč predimenzionirana, da ti naprave ni treba nenehno obremenjevati do maksimuma.

Za koga so primerni čistilci zraka?

Čistilec zraka je primeren za vsako gospodinjstvo. Danes so na voljo čistilci s filtri, ki se lahko znebijo ne le prahu, temveč tudi alergenov ali cigaretnega dima. Če tvoji otroci trpijo zaradi astme in alergij, se pozanimaj, ali je v dodatni opremi na voljo združljiv filter. Enako velja za kadilce. Če imaš psa ali mačko, posezi po filtru proti alergenom ali smradu. Čistilci zraka s predfiltrom ujamejo tudi večjo umazanijo, kot so lasje.

Kakšno vzdrževanje zahteva vlažilec zraka?

Vlažilec nenehno briši in osredotoči se na kakovost vode v posodi. Hkrati občasno preveri, da niso zamašeni filtri. Če pa ima tvoj vlažilec zraka za to indikator, pa ti glede tega sploh ni treba skrbeti. 

Kako vlažilec zraka izkoristiti 100%?

  • Vlažilec zraka naj bo na sredini prostora. Nikoli ga ne postavljaj v bližino predmetov, na katere bi vlažnost lahko vplivala. Če ga želiš postaviti na leseno polico, uporabi trpežno podlogo. 
  • Vlažilec zraka izkoristi kar se da. Če je pozimi na primer vlažnost zraka nizka, naj stroj deluje 24 ur na dan. Poleti se ravnaj po higrometru. Vedno imej v mislih, da je čas delovanja odvisen tudi od velikosti prostora in še drugih parametrov.
  • Ne zrači, ko je vlažilec zraka vklopljen. Napravo vedno uporabljaj v zaprtem prostoru - odprto okno zmanjša učinkovitost vlaženja.
  • Uporabljaj destilirano vodo. Če destilirane vode nimaš na voljo, izberi vsaj vodo z nizko vsebnostjo mineralov ali pa trdo vodo zmehčaj.

Dodatki

 

→Poglej ionizatorje in čistilce zraka na Ceneje.si

 

→Poglej vlažilnike zraka na Ceneje.si

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka