NASVET Hlajenje in gretje
18. 05. 2022 10:31:33

KATERI DIFUZOR KUPITI?

1/1

Aromaterapija je odlična za ustvarjanje prijetnega vzdušja ali čiščenje prostora, torej delovanje s pomočjo vonjav. Za to bo prav prišel ustrezen aroma difuzor, ki preko eteričnih olj pozitivno vpliva na človeško psiho. Nekateri modeli se lahko uporabljajo tudi kot vlažilci zraka. Povedali ti bomo, kako izbrati aroma difuzor, ki najbolj ustreza vašemu okusu.

 

  • Elizabeta, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 6 min

 

Kazalo

  1. Kako izbrati difuzor glede na tehnologijo
  2. Izbira difuzorjev glede na parametre
  3. Praktične funkcije
  4. Dodatki
  5. Vprašanja in odgovori

 

1. Kako izbrati difuzor glede na tehnologijo

 

 

 

Ultrazvočni

 

Pogosta različica sodobnih aroma difuzorjev so zvočni ali ultrazvočni aroma difuzorji. Te naprave z ultrazvokom vodo in eterična olja razgradijo na molekule – na hladno paro, ki se naprej razprši v prostor in tako vlaži zrak. Delovanje takšnega difuzorja zahteva redno dodajanje vode in eteričnega olja (3-15 kapljic) v posodo.

+ Nizka raven hrupa
+ Nizka cena

- Manjša intenzivnost vonja v primerjavi z nebulatorjem

 

Poglej ultrazvočne difuzorje na Ceneje.si »

 


 

 


Dišeče palčke

 

Ljubitelji bolj tradicionalnih izdelkov bodo pogosteje posegli po aroma difuzorju v obliki palčke. Sestavljen je iz dveh delov, posode za aromatično mešanico in naravnih stebel ali posebnih palčk. Palčke potopimo v posodo z aromatično mešanico, ki se skozi njih dviga in izhlapeva v prostor.

+ Enostavno upravljanje
+ Nizka cena

- Hitra oslabitev intenzivnosti vonja
- Nezmožnost regulacije

 

Poglej dišeče palčke na Ceneje.si »

 


 

 


Vlažilci zraka

 

Kot vrsto lahko omenimo tudi vlažilce zraka, v katere so lahko dodana eterična olja. Vendar še enkrat preveri to možnost, saj vsi modeli nimajo funkcije arome. Izhlapevanje nato deluje na principu segrevanja in spreminjanja vode v paro.

+ Tihi način
+ Velika prostornina rezervoarja za vodo

- Visoka cena

 

Poglej vlažilce zraka na Ceneje.si »

 


 

 


Nebulator

 

Razpršilci ali uparjevalni nebulatorji so naprave, ki razpršijo molekule eteričnih olj po zraku. Za razliko od ultrazvočnih modelov jim ni dodana voda, zato ne vlažijo zraka. Zato so primerni za gospodinjstva z visoko vlažnostjo.

+ Zelo visoka stopnja izhlapevanja in visoka intenzivnost vonja
+ Višja cena

- Večja poraba dišavnega olja

 


 

 


Aroma svetilke

 

Za odišavljanje stanovanja lahko uporabiš tudi aroma lučko, ki deluje na principu ogrevanja s svečo ali elektriko. Vonj se sprosti v zrak z delovanjem toplote. Na toplem lahko segreješ dišeči vosek ali vodo, ki ji primešaš nekaj kapljic eteričnega olja.

+ Nizka cena

- Nezmožnost regulacije
- Nižja intenzivnost vonja

 

 


2. Izbira difuzorjev glede na parametre

 

Sila

Privzeto območje določa, za kako velike prostore je določen model idealen, in je najboljši pokazatelj zmogljivosti naprave. Razpon se običajno giblje od 10 do 40 m², zato pred nakupom nujno izmeri velikost prostora.

Poleg zmogljivosti je seveda odvisna tudi disperzijska tehnologija.

 


Glasnost

Prav tako ti bodo podatki o količini povedali, za kako velik prostor je difuzor primeren in kako pogosto boš morali mešanico dišav dopolnjevati. Posodica 100 ml zadostuje za odišavljanje manjšega prostora.

Ni pravilo, da imajo večji prostori večje difuzorje. Samo računati moraš na to, da boš moral vodo pogosteje menjati.

 


Napajanje

Ultrazvočni modeli in nebulatorji morajo biti nameščeni v bližini izhoda.

Nekatere vrste, zlasti potovalne mini različice, lahko napajajo baterije za ponovno polnjenje.

 


Hrup

Odvisno od načina uporabe ti je lahko pomembna tudi raven hrupa naprave.

Če nameravaš difuzor uporabljati zaradi aromaterapevtskih učinkov, na primer med spanjem ali meditacijo, je razumljivo, da bo hrup eden ključnih parametrov pri izbiri. V tem primeru izberi modele z ravnijo hrupa okoli 25 dB.

Tudi modeli, ki dosežejo 35 dB, te ne bodo motili v dnevnih sobah pri sprostitvi ali delu. Hrupnejši difuzorji 40 dB so popolnoma neprimerni za uporabo v spalnicah. Izparilni difuzorji običajno dosežejo te vrednosti zaradi večje hitrosti ventilatorja.

 


Oblikovanje

Ena od razlik med vlažilci zraka z možnostjo uporabe dišavnih olj in aroma difuzorji je prav velika izbira dizajnov in velikosti difuzorjev.

Poleg plastičnih variant lahko na trgu najdete tudi brezčasne lesene aroma difuzorje.

 


3. Praktične funkcije

 

Prednost električnih aroma difuzorjev je možnost prilagajanja jakosti, časovnika in drugih dodatnih funkcij, ki jih pri klasičnih dišečih palčkah ali aroma lučkah seveda ne najdeš. Z večanjem števila funkcij se povečuje tudi nabavna cena. Če pa nameravaš difuzor vključiti v svoje vsakdanje življenje, ti lahko spodnje funkcije močno olajšajo delo in naredijo redno uporabo prijetnejšo.

 

  • Aroma difuzorji s časovnikom - na časovniku lahko nastaviš določene časovne intervale in čas delovanja. Naprava se bo tako sama vklopila/izklopila po privzetem urniku.
  • Osvetljeni aroma difuzorji - modeli difuzorjev na električni pogon imajo LED osvetlitev ozadja v različnih barvah. Nekateri ponujajo možnost osvetlitve ozadja le v določenih oknih (vzorcih), drugi imajo osvetlitev skoraj cele površine. Druga možnost je osvetlitev, ki posnema svetlobo goreče sveče.
  • Aroma difuzorji z regulacijo - nekateri difuzorji ponujajo možnost nastavitve več stopenj intenzivnosti. Po potrebi lahko reguliraš, kako intenzivno želiš odišaviti prostor.
  • Aroma difuzorji z daljinskim upravljalnikom – da ti med sproščanjem ne bo treba vstajati, izberi model z daljinskim upravljalnikom ali z možnostjo upravljanja preko telefonske aplikacije. Našel/a boš tudi naprave, ki delujejo z glasovnimi pomočniki.
  • Samodejni izklop ob izhlapevanju tekočine - če tekočina izhlapi v difuzorju (olje, voda), se naprava samodejno ustavi in ne deluje na prazno.
  • Nastavitev intenzivnosti - ko želite prostor intenzivno odišaviti, izberite neprekinjeno delovanje. Bolj varčna varianta je intermitentni način delovanja, pri katerem difuzor deluje nekaj minut ali ur in nato nekaj časa miruje, nato pa se samodejno ponovno zažene.

 

4. Dodatki

 

Polnilo za aroma difuzorje

Dišeča olja

Dišeči voski

Čajne svečke

Dišeče palčke

 


5. Vprašanja in odgovori

 

Za kakšne namene je primeren difuzor?

Tudi namen, za katerega boš uporabljali difuzor, lahko vpliva na izbiro določenega modela. Za terapevtske učinke se običajno priporočajo naprave, ki razpršijo molekule brez predhodnega segrevanja eteričnega olja (npr. ultrazvočni modeli).

Zahvaljujoč temu molekule ohranijo vse zdravilne lastnosti izvorne esence. Če imaš raje nekaj enostavnejšega in ne želiš kupovati dodatnih dišečih olj, izberi dišeče palčke.

 

V katerem prostoru naj bo nameščen difuzor?

Če želiš imeti napravo v sobi, kjer spiš, daj prednost tihemu modelu, ki te ne bo motil.

Če ga nameravaš shraniti na mestu, kjer ni vtičnice, so dišeče palčke ali različica na baterije očitna izbira.

Nenazadnje pomisli na vzdržljivost. Plastični difuzorji so bolj primerni za prostore, kjer se gibljejo otroci in hišni ljubljenčki, saj se ob manjših padcih ne bodo zlomili.

 

Kako očistiti aroma difuzor?

Pri ultrazvočnih modelih redno menjaj vodo, če naprave dlje časa ne uporabljaš. To bo preprečilo nabiranje vodnega kamna.
Če se usedline še vedno pojavljajo, uporabi vodo s kisom ali citronsko kislino. V to mešanico namoči krpo, da obrišeš umazanijo. Nato speri s čisto vodo. Vendar nikoli ne zlivaj vode skozi zračnik.

Pri čiščenju ne uporabljaj kemičnih izdelkov. V zrak jih lahko spustiš skozi difuzor.

Difuzorji v obliki nebulatorjev so bolj nagnjeni k zamašitvi. V ta namen si priskrbi nežno čistilno mešanico, ki jo vliješ v napravo namesto olja in jo nato vključiš za približno 5 minut. Po čiščenju pusti, da se posuši. Namesto čistilne mešanice lahko uporabiš čisti alkohol.

 

Kakšno vodo uporabiti?

V idealnem primeru uporabi destilirano vodo za difuzorje in vlažilnike. Tako boš preprečili nabiranje umazanije in vodnega kamna. Uporabiš lahko tudi vodo iz pipe, vendar ne pozabi, da boš moral/a rezervoar očistiti usedlin. Če živiš v krajih, kjer je voda zelo trda, je bolje uporabiti destilirano vodo.

 

Pomen in uporaba eteričnih olj

Eterična olja lahko preko limbičnega sistema vplivajo na naše čustveno in mentalno stanje.
So visoko koncentrirani (običajno destilirani) naravni izvlečki zelnatih zdravilnih rastlin. Če gre za 100% naravno sestavo, lahko računaš na blagodejne učinke, ki pozitivno vplivajo na psiho.

Stimulativna olja: bor, rožmarin
Pomirjujoča olja: sivka, melisa, vrtnica
Harmonizirajoča olja: bergamotka, pomaranča, ylang-ylang

 

Poglej difuzorje na Ceneje.si »

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka