NASVET Računalništvo
16. 05. 2022 12:14:36

KATERI TISKALNIK KUPITI?

1/1

Ali tiskaš le občasno ali pa več dokumentov na dan, na trgu so tiskalniki za vsakršno uporabo. Pomagali ti bomo pri orientaciji, da za tiskanje ne porabiš več, kot je potrebno. Značilnosti tiskalnika so v veliki meri odvisne tudi od tehnologije tiskanja. Vsak ima svoje prednosti in slabosti, ki določajo njegovo primernost za različne načine in pogostost tiskanja.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 9 min

 

Kazalo

  1. Vrste tiskalnikov
  2. Parametri
  3. Funkcije
  4. Vzdrževanje in servisiranje
  5. Dodatki
  6. Pogosta vprašanja

 

Z večnamenskimi tiskalniki lahko poleg tiskanja tudi optično bereš in kopiraš dokumente. Če uporabljaš tudi te funkcije, z nakupom večnamenske naprave prihraniš prostor in denar. Po drugi strani pa je namenski tiskalnik boljša izbira, če želiš samo tiskati ali če nameravaš tiskati v večjih formatih ali v višji kakovosti.

 

Vrste tiskalnikov

Inkjet tiskalniki

Uporabljajo tekoče črnilo, ki ga tiskalna glava nanese na tiskani medij. Ti tiskalniki omogočajo črno-beli in barvni tisk visoke kakovosti, zato so primerni za tiskanje grafik ali fotografij. Cena teh tiskalnikov je nekoliko ugodnejša od cene laserskih tiskalnikov, pomanjkljivost pa je večja poraba črnila, ki se uporablja tudi za čiščenje tiskalnih glav. Nekateri brizgalni tiskalniki prav tako začasno prenehajo s tiskanjem, če jim zmanjka le ene od barv. Obstaja tudi nevarnost, da se črnilo izsuši, če tiskalnik nekaj časa ni bil v uporabi. To onemogoči tiskanje, lahko pa je potreben tudi servis.

Večina brizgalnih tiskalnikov uporablja kartuše, obstajajo pa tudi taki s posodicami, v katere je treba črnilo doliti. Prednost je možnost boljšega doziranja črnila in zaščita manj uporabljenih črnil pred izsušitvijo, slabost pa je bolj zapleten postopek polnjenja z večjim tveganjem, da umažeš sebe ali dele tiskalnika. 

+ V primerjavi z laserskim tiskalnikom so inkjet cenejši
+ Visoka kakovost tiska – primerna za fotografije in grafike

- Večja poraba črnila
- Nekateri tiskalniki prenehajo tiskati, tudi če manjka le ena od barv
- Po daljšem času neuporabe se lahko črnilo posuši

 

Laserski tiskalniki

Zaradi visoke hitrosti tiskanja se laserski tiskalniki čudovito obnesejo za službeno rabo. To pomeni tudi manjšo porabo črnila, ki je v združljivih kartušah v obliki prahu. Takšne kartuše so dražje od tekočih kartuš za inkjet tiskalnike in tudi nakupna cena tiskalnika je višja, vendar tekoči stroški nadoknadijo razliko zaradi pogoste uporabe. Prav tako ni nevarnosti, da bi se črnilo izsušilo. Medtem ko je kakovost tiskanja besedilnih dokumentov primerljiva ali celo nekoliko višja, laserski tiskalniki močno zaostajajo za inkjet tiskalniki, ko pride do tiskanja grafik ali fotografij.

 

Laserski tiskalniki v primerjavi z LED tiskalniki
Edina razlika med temi tiskalniki je v načinu prenosa slikovnih podatkov na tiskalni valj. Laserski tiskalnik uporablja vrtljiv optični sistem s premikajočim se žarkom, medtem ko LED tiskalnik uporablja niz statičnih diod, ki pokrivajo celotno širino valja. Prednost tiskalnikov LED je večja zanesljivost in neprimerljiva hitrost tiskanja, vendar običajni laserski tiskalniki dosegajo boljšo kakovost tiskanja.

+ Ni nevarnosti, da bi se črnilo zasušilo
+ V primerjavi z inkjet tiskalniki so obratovalni stroški nižji in dolgoročno nadomestijo višjo nabavno ceno
+ Idealno za pisarne in pogosto tiskanje

- Višja cena (kompenzirana z manjšo porabo črnila)
- Nižja kakovost tiskanja fotografij in grafike – za razliko od inkjet tiskalnikov

 

Termosublimacijski tiskalniki

Termosublimacijski tiskalniki nanašajo črnilo prek posebnih trakov, ki se segrejejo in ga prenesejo na tiskalni medij, vključno z zaščitnim slojem. Odlikuje jih visoka kakovost tiska z gladkimi barvnimi prehodi, zato se uporabljajo predvsem za fotografije ali drugo grafično gradivo. Nabavni in tekoči stroški so višji, razpon pa ni zelo širok.

Tiskalna glava segreje trak z barvilom na določeno temperaturo, zaradi česar se barva spremeni v plin in se odtisne na papir, kjer ponovno postane trden. Zaporedoma se nanesejo vse zahtevane barvne plasti in tisk je končan. Ker tiskalnik ne deluje s številnimi majhnimi pikami, se ustvari visokokakovostna slika z gladkimi prehodi.

+ Visoka kakovost tiska - primerna za fotografije in grafike
+ Omogoča tiskanje na samem mestu z mobilnega telefona – pogosto se uporablja v fotokabinah

- Visoki stroški in visoka nakupna cena
- Ponudba tovrstnih izdelkov ni najbolj obsežna

 

Prenosni foto tiskalniki

Na trgu lahko srečaš več različnih prenosnih foto tiskalnikov. Ti imajo tudi lastno baterijo, zato lahko po brezžičnem prenosu iz telefona ali fotoaparata fotografije v manjšem formatu natisneš kjerkoli. Zanje je potreben poseben fotografski papir v določenih velikostih, kakovost tiska pa je glede na velikost slik in možnost prenašanja spodobna.

+ Možnost tiskanja kjerkoli - primerno za tiskanje pogodb in delovnih dokumentov

- Nižja kakovost tiskanja v primerjavi z namiznimi tiskalniki

 

Iglični tiskalniki

Najstarejši način tiskanja je zdaj v zatonu, vendar ga zaradi preprostega principa, podobnega pisalnemu stroju, kljub temu odlikujeta zanesljivost in nizki obratovalni stroški. Pričakuj pa nižjo kakovost in hitrost tiskanja, čeprav slednjo slabost delno kompenzira možnost tiskanja več listov hkrati.

+ Nizki obratovalni stroški
+ Možnost tiskanja več listov hkrati

- Nižja kakovost tiskanja

 

3D tiskalniki

Nedavna inovacija, ki za razliko od zgoraj omenjenih ne tiska slikovnega izpisa na papir, temveč izdeluje tridimenzionalne trdne predmete. 3D tiskanje je aditivna proizvodnja, pri kateri tiskalna glava na podlagi datoteke s 3D modelom zaporedno nanaša neprekinjene plasti materiala. Trenutno sta najbolj razširjeni tehnologiji 3D tiskanja FDM (spajanje filamentov, navitih na tuljavo) in SLA (strjevanje fotoreaktivne smole). 

3D tiskalniki se lahko uporabljajo doma za izdelavo različnih rezervnih delov, okraskov, igrač ali drugih pripomočkov. Obstaja veliko aplikacij, v katerih lahko oblikuješ preproste 3D modele brez večjega znanja o CAD programski opremi. 

+ Tiskanje 3D predmetov

- Ne tiska dokumentov in fotografij

 

Parametri

  • Največji format - najpogostejši tiskalniki natisnejo največ A4, obstajajo pa tudi modeli za tiskanje A3 ali celo večjih formatov. 
  • Ločljivost tiskanja - navedena je v točkah na palec ali dpi. Za osnovno tiskanje dokumentov zadostuje 300 dpi, če pa potrebuješ bolj kakovostno tiskanje grafičnih materialov ali fotografij, ciljaj vsaj na 1200 dpi, najbolje pa 2400 dpi. Ne pozabi pa, da boljša ločljivost pomeni večjo porabo črnila. 
  • Hitrost tiskanja - označuje, koliko papirjev lahko tiskalnik natisne na minuto. Upoštevaj, ali je podatek naveden za črno-beli ali barvni tisk in kakšne kakovosti so. 
  • Stroški tiskanja - temeljijo predvsem na ceni nadomestnih tonerjev ali kartuš in njihovi porabi. Zato pred nakupom tiskalnika vedno preveri, v kakšnem cenovnem razredu so na voljo združljivi tonerji in za koliko natisnjenih listov zadostujejo. 
  • Število in zmogljivost pladnjev za papir - standardni pladenj tiskalnika lahko sprejme nekaj sto listov papirja, večji modeli za službeno rabo pa do tisoč listov. Več podajalnikov je uporabnih, če uporabljaš več formatov tiskanja ali več vrst papirja. Tako ti ni treba po potrebi prenašati listov papirja, temveč samo izbereš, kateri pladenj imaš tokrat namen uporabiti za tiskanje. 
  • Poraba energije - določa, koliko energije tiskalnik porabi pri tiskanju in v stanju pripravljenosti.

 

Funkcije

  • Nekateri modeli tiskalnikov omogočajo le črno-belo tiskanje, večina pa tiska tudi barvno.
  • Obojestransko tiskanje je danes bolj ali manj samoumevno, nekateri tiskalniki to funkcijo uporabljajo samodejno (samodejni obojestranski tisk), medtem ko moraš pri drugih modelih za tiskanje na drugo stran ročno vložiti papir (ročni obojestranski tisk).
  • Večina tiskalnikov standardno tiska z robovi, kar na primer pri tiskanju fotografij ni zaželeno. Če nameravaš tiskati slike ali drugo grafično gradivo, se prepričaj, da lahko tiskalnik tiska brez robov.
  • Zaslon ni več domena zgolj dražjih tiskalnikov. Omogoča lažjo nastavitev in izbiro parametrov tiskanja neposredno na napravi. Ta funkcija je še posebej uporabna pri brezžičnem tiskanju iz telefona ali fotoaparata.

  • Samodejni podajalnik samostojno podaja papir v tiskalnik in ga obrača, tako da ti tega ni treba opravljati ročno. Danes je to praktično standardna funkcija.
  • PictBridge je podpora za standardiziran brezžični vmesnik za prenos datotek za tiskanje iz naprav, kot so telefoni ali fotoaparati. Alternativa je tiskanje s pomnilniške kartice.

 

Povezljivost

Najbolj pogost način je, da se tiskalnik priključi na LAN in nato pošiljaš ukaze za tiskanje prek lokalnega internetnega omrežja. Tako lahko katerakoli naprava, povezana v omrežje, pošilja ukaze tiskalniku, ne da bi se z njim fizično povezala. Zelo pogost je tudi USB priključek, ki se običajno uporablja za tiskanje prek kabla iz priključenega računalnika, lahko pa tudi za priključitev USB pomnilnika.

Tiskalniki so pogosto opremljeni tudi z brezžičnim omrežjem WiFi, zato jih ni treba povezati v lokalno omrežje s kablom in še vedno lahko ukaze pošiljate na daljavo. Bluetooth je lahko na voljo za brezžični prenos, ne da bi tiskalnik povezali v omrežje, kar je še posebej uporabno, če pogosto tiskaš iz telefona ali fotoaparata. Predvsem pri foto tiskalnikih lahko najdeš tudi bralnik pomnilniških kartic, najpogosteje SD kartic.

Izbira tonerjev in kartuš

Pred nakupom tiskalnika je vedno dobro preveriti razpoložljivost, ceno in trajnost tonerjev. Zaradi tega je lahko izbira cenejšega tiskalnika v bistvu dražja, poleg tega pa dobiš nižjo kakovost tiska z višjimi stroški. Seveda so za tiskalnik najbolj primerni originalni tonerji, za nekatere serije pa obstajajo tudi kvalitetne alternative iz množične proizvodnje. Pazi na obnovljene tonerje, torej prazne in ponovno napolnjene kartuše, katerih kakovost se lahko precej razlikuje.

Pri barvnih tiskalnikih preveri, ali lahko barvne tonerje zamenjaš posamezno ali le vse skupaj. Prva možnost je bolj smiselna, saj se pogosto naenkrat izprazni le ena barva, druge pa so lahko napol polne.

Nekateri tiskalniki imajo čitalnik čipov in zahtevajo čip tudi v tonerju. Tako lahko tiskalnik preveri, ali je toner pravilno priključen in v pravi reži. Prav tako tiskalniku posreduje informacije o stanju črnila. Pri tiskalnikih, ki potrebujejo takšne tonerje, je možnost nakupa alternativnih kartuš zelo omejena.

 

Proizvajalci običajno uporabljajo največ nekaj vrst tonerjev ali kartuš, ki so skupne določenim serijam tiskalnikov. Najlažje je preveriti oznako tonerjev, ki so v tiskalniku, in poiskati nove ali pa je na tonerjih običajno navedeno, za katere tiskalnike so namenjeni.

Vzdrževanje in servisiranje

Najpogostejša težava, s katero se srečujejo imetniki brizgalnih tiskalnikov, je sušenje črnila v tiskalni glavi. Zato je dobro, da tiskalnika ne puščaš dlje časa ugasnjenega in da vsaj občasno natisneš barvno stran, kar pogosto ponuja že programska oprema tiskalnika. Če pride do zasušitve, lahko pri izbranih modelih zaženeš program za čiščenje tiskalne glave, ki pa ni vedno uspešen pri odpravljanju tega problema. V tem primeru je treba tiskalnik servisirati.

Za vse vrste tiskalnikov je dobro kupiti kakovostne kartuše, ki se ne izsušijo prehitro, imajo ustrezno tekočino in pri katerih zaradi kakovosti obdelave ni nevarnosti iztekanja črnila. Če ne nameravaš kupovati originalnih tonerjev, preveri izkušnje drugih uporabnikov, ki imajo enak tiskalnik kot je tvoj. Veliko takšnih kartuš ti lahko zaradi nižje cene kratkoročno koristi, vendar na dolgi rok lahko tiskalnik poškodujejo. 

Tiskalniki morajo biti opremljeni z načinom vzdrževanja, ki bo očistil in nastavil glavo ali opravil druge naloge za podaljšanje življenjske dobe tiskalnika. Ta način je treba sprožiti vsake toliko, nekateri tiskalniki to urejajo samodejno. Čeprav laserski tiskalniki nimajo težav s sušenjem črnila, je treba občasno notranje komponente očistiti usedlin črnila v prahu.

Pred nakupom se pozanimaj, ali ima proizvajalec tiskalnika servisnega zastopnika v tvoji državi. Predvsem poslovne stranke, za katere je delujoč tiskalnik pogosto zelo pomemben, bi morala zanimati tudi možnost garancije "on-site", tj. zagotovljen prihod tehnika na lokacijo v največ nekaj delovnih dneh. V vsakem primeru čiščenje, nastavitve ali drugo vzdrževanje in popravilo tiskalnika prepusti le uglednim serviserjem z dobrimi referencami. Glede na zapletenost mehanizma tiskalnika je priporočena tudi podaljšana garancija.

Dodatki

 

Najpogosteje zastavljena vprašanja

Kdaj se splača kupiti laserski tiskalnik?

Če dokumente tiskaš pogosto in v večjih količinah kot le nekaj listov na teden, se ti bo laserski tiskalnik dolgoročno obrestoval. Njegovi obratovalni stroški za pogosto tiskanje kompenzirajo višjo nabavno ceno v primerjavi z inkjet tiskalniki. Druga prednost je, da  črnila, ki je v laserskih tiskalnikih v obliki prahu, ne izsuši.

Kako pogosto naj čistim tiskalnik?

Nekateri tiskalniki imajo vgrajen sistem, ki sam opozori na čiščenje. Rednost vzdrževanja je odvisna tudi od pogostosti delovanja - inkjet tiskalniki so nagnjeni k sušenju tonerja, pri laserskih pa je treba očistiti usedline prahu.

 

→Poglej tiskalnike na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka