NASVET Računalništvo
10. 05. 2022 11:26:59

KAKO IZBRATI OPERACIJSKI SISTEM?

1/1

Operacijski sistem ti omogoča uporabo vseh funkcij tvojega računalnika in zagon drugih aplikacij in programov na njemu. Pri nakupu operacijskega sistema je pomembno biti pozoren na izdajo licence, da bi se izognili problemom pri aktivaciji ali uporabi računalnikov. Preveri, če ima tvoj računalnik vse potrebne funkcije. Razumemo, da se osebam, ki niso IT strokovnjaki morda ne bo najlažje seznaniti s ponudbo raznih dobaviteljev, zato smo zate pripravili kratek vodič skozi osnove.

 

  • Ana, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 8 min

 

Kazalo

  1. Operacijski sistem - zakaj stremeti k najnovejšemu?
  2. Vrste operacijskih sistemov
  3. Na kaj se osredotočiti?
  4. Licenca
  5. Namestitev operacijskega sistema

 

1. Operacijski sistem - zakaj stremeti k najnovejšemu?

Najnovejša različica operacijskega sistema Windows 11 je trenutno na voljo samo v moderni 64-bitni različici. Stari 32-bitni Windows podpira samo 4 GB RAM-a in se danes zagotovo ne uporablja. Poleg tega, starejše različice operacijskega sistema, kot je Windows 7, več niso podprte s strani proizvajalcev (brez varnostnih popravkov in rednih posodobitev), zato obstajajo varnostna tveganja, kot so kraja identitete, izguba podatkov, zloraba tvojega računalnika v nezakonite namene in še več. Podpora za Windows 10 poteče leta 2023, zato priporočamo, da imaš na računalniku podprt operacijski sistem, najbolje najnovejšo različico.

Sistemske zahteve za Windows 11 so podobne tistim za Windows 10. Glavna omejitev je vrsta procesorja - Windows 11 lahko deluje na procesorjih Intel Core 8. generacije (Kaby Lake Refresh) in AMD Ryzen 2000 in novejših. Druga zahteva je potreba po TPM 2.0, kriptografskem procesorju, ki zagotavlja visoko odpornost na nepooblaščeno uporabo. Različice TPM ni enostavno določiti, vendar za računalnike, mlajše od treh let, to ne bi smel biti problem.

Sistemske zahteve za Windows 11

  • Procesor: 1 GHz ali hitrejši procesor z 2 ali več jedri, združljiv s 64-bitno arhitekturo ali napravami na čipu (SoC). Podprti so Intel Core 8.generacije, AMD Ryzen 2000 in novejše
  • Pomnilnik: 4 GB RAM
  • Trdi disk: 64 GB ali več
  • Grafična kartica: grafične kartice združljive z DirectX 12/WDDM 2.x
  • Zaslon: najmanj 9″ z ločljivostjo HD (720p)
  • Internetna povezava: za nastavitev sistema Windows 11 Home sta potrebna Microsoftov račun in internetna povezava

 


2. Vrste operacijskih sistemov

Po imenu:

  • Windows 11 - naslednik priljubljenega 10, prinaša prenovo dizajna z zaobljenimi vogali, sencami in novimi ikonami. Na voljo so tudi nova orodja, zvoki in aplikacije. Izboljšana je povezava z napravami Android in konzolami Xbox, delo z virtualnimi namizji in okni, Microsoft Teams pa je sedaj v celoti integriran v operacijski sistem. In tudi če v primerjavi s prejšnjimi različicami plačaš več, se bo ta naložba v na dolgi rok bolj izplačala. Različica Windows 11 Pro za razliko od Windows 11 Home ponuja vrhunske aplikacije, primerne za delo. 
  • Windows 10 -zelo priljubljena različica sistema Windows, predstavljena leta 2015, ki zagotavlja podporo za vse najnovejše funkcije in programe, visoko raven varnosti in podporo že vrsto let. Ponuja sodoben vmesnik, prilagojen običajnim računalnikom in zaslonom na dotik in je manj zahteven za hardware kot prejšnje različice, zaradi česar je primeren za tablice ali manj zmogljive prenosnike. 
  • Windows 8 - ta različica operacijskega sistema Windows je na trg prišla leta 2012 in prinesla takrat revolucionaren vmesnik Metro UI, ki je bistveno spremenil logiko prejšnjih različic operacijskega sistema Windows. Operacijski sistem je bil tako prilagojen napravam z zasloni na dotik, pri običajnih računalnikih pa je bilo upravljanje nekoliko oteženo. Nekatere izmed teh težav so bile odpravljene v različici 8.1, na katero je mogoče nadgraditi sistem. Trenutno je nakup licence za Windows 8 morda priporočljiv za domače naprave zaradi lažje uporabe, vendar bo njegova uradna podpora s strani Microsofta ukinjena do januarja 2023. 
  • Windows 7 - čeprav v ponudbi nekaterih e-trgovin še vedno lahko najdeš licence za Windows 7, gre za operacijski sistem iz leta 2009, ki ne prejema več nobene uradne podpore, zato trenutno nakup licence za Windows 7 nima smisla.
  • Windows Server - je posebna različica sistema Windows, ki je namenjena predvsem računalnikom, ki služijo kot strežniki- čeprav ima tudi standardni grafični vmesnik in je zato na prvi pogled zamenljiv z navadnimi Windowsi, je za stabilnejše delovanje priporočljiva namestitev brez vmesnika, kjer se za upravljanje funkcij uporablja le ukazna vrstica.

Operacijski sistem na prenosnom računalniku

 

Glede na verzijo:

  • Home / Home Premium - kot že ime pove, je ta različica operacijskega sistema namenjena predvsem domačim računalnikom. Za razliko od dražjih različic nimajo nekaterih funkcij, ki jih tako ali tako ne bi uporabljal v domačem okolju. Posledično so Home variante nekoliko cenejše od profesionalnih.
  • Professional / Pro - različice zasnovane za profesionalno uporabo. Poleg domačih variant imajo na primer napredno šifriranje podatkov BitLocker ali EFS, oddaljeno namizje ali Assigned Access, ki omogoča zagon le ene aplikacije, ki je primerna za različne javne terminale ali izpostavljene računalnike. Podjetjem pride prav tudi Azure Active Directory, ki vključuje enotno prijavo in dvofaktorski sistem preverjanja pristnosti, skupaj z možnostjo nadzora dostopa do različnih posameznih uporabniških podatkov. 64-bitna različica operacijskega sistema vam omogoča tudi simulacijo 32-bitne različice z virtualizacijo Hyper-V.
  • Ultimate - različica Ultimate je nazadnje obstajala v sistemu Windows 7, v primeru novejših različic pa se njene funkcije že vključene v Pro. Večinoma je šlo za šifriranje BitLocker, podporo za virtualne diske ali možnost spreminjanja jezika okolja, kar je standard za novejše različice Windows in Home.

Microsoft Windows operacijski sistem

 

3. Na kaj se osredotočiti?

Zahteve in združljivost

Nekateri operacijski sistemi so na voljo v različnih različicah, ki se lahko razlikujejo glede podpore za nekatere funkcije ali zahtev strojne opreme. Na primer, za šibkejše prenosnike je morda primerno izbrati drugo različico kot za zmogljive namizne računalnike. Zato se moraš vedno zavedati razlik med različnimi variantami operacijskega sistema, da izbereš tisto, ki bo dobro delovala s tvojo napravo, hkrati pa bo vsebovala vse potrebne funkcije.

Uporaba

Različice operacijskega sistema in njihove licence so primerne za različne vrste naprav. Glede na namen uporabe razmisli, ali ta različica vsebuje vse potrebne lastnosti in hkrati ali je dana licenca najugodnejša rešitev glede na skupno število naprav.

Število računalnikov

Posamezni proizvajalci ponujajo licence za posamezne naprave in za več računalnikov hkrati. Razmisli, ali obstaja možnost, da boš ščasoma licenco želel prenesti na drugo napravo, ali jo boš skozi ves čas uporabljal le na eni napravi. Licenca za več naprav je običajno dražja, a še vedno cenejša od dveh ločenih. Podobno se v primeru nakupa več naprav običajno ne splača kupovati licenc posamezno, temveč kar več naenkrat, saj se njihova cena lahko zniža z naraščanjem števila naprav.

Jezik

Pri operacijskem sistemu Windows boste ugotovili, da se licence prodajajo v točno določenem jeziku – v ponudbi domačih trgovin boš najpogosteje naletel na slovensko in angleško. V tem primeru, čeprav so paket in navodila v njem le v privzetem jeziku, lahko jezik v samem sistemu spremeniš že med namestitvijo. Prepričaj se samo, če rabiš internetno povezavo.

32-bitni / 64-bitni

Operacijski sistemi so trenutno na voljo v 32-bitnih in 64-bitnih različicah procesorja. Zato vedno preveri, kakšna je strojna oprema v napravi, za katero kupuješ sistem. Najpomembnejša razlika med različicami je podprta zmogljivost pomnilnika – med tem ko ima 32-bitni sistem omejitev 4 GB, od tega bodo približno 0,5 GB zasedli registri, 64-bitne različice zmorejo več sto GB.

Velika večina programov obstaja v obeh različicah, nekateri pa se lahko izvajajo samo v 64-bitnem sistemu. Torej, če tvoja naprava to omogoča, je vedno bolje izbrati 64-bitno različico.

 

Operacijski sistem za prenosnik

 

4. Licenca

ESD

Danes se za to oznako skriva razmeroma pogosta elektronska licenca. V praksi ne boš prejel celotne programske opreme, temveč le namestitveni paket in edinstveno aktivacijsko kodo. Namestitev mora biti izvedena z internetno povezavo, tako da je programsko opremo mogoče prenesti med namestitvijo.

FPP

Ta vrsta licence se pogosto imenuje ˝pakirana različica˝. Namenjena je eni napravi, je pa tudi prenosna in ni časovno omejena.

GGK

Licenca GGK je namenjena legalizaciji nelicenciranih kopij sistema. Če imaš torej na napravi takšno verzijo operacijskega sistema, boš prejel aktivacijski ključ z licenco GGK, ki bo postala uradna in zakonita kopija.

OEM

Licence OEM so neposredno povezane s strojno opremo, natančneje z matično ploščo in procesorjem, zato jih je mogoče prodajati samo z opremo. Pod pogoji licence jih ni mogoče prenesti na druge računalnike, vendar je praksa vsaj v državah EU drugačna, saj je leta 2009 Evropsko sodišče razsodilo v prid trgovcem z rabljenimi licencami OEM in je njihova sekundarna uporaba postala zakonita. Vendar pa je pri nakupu OEM rabljenih licenc potrebna previdnost, še posebej, če je njihova cena sumljivo nizka. Takšna licenca je morda že v uporabi ali povezana z licenco podjetja, ki je omejena na določeno znamko strojne opreme – kar bo povzročilo okvaro vašega operacijskega sistema. Poleg tega pri nakupu rabljene licence ni mogoče odbiti DDV-ja.

 

Windows Home Premium

 

5. Namestitev operacijskega sistema

Pri sodobnih operacijskih sistemih je namestitev precej intuitivna. Osnova je vstavljanje medija, ki vsebuje namestitveni program v računalnik, običajno je to USB ključ ali CD. Nekatere elektronske licence so brez medijev, a če takšno programsko opremo namestiš na računalnik, ki še nima operacijskega sistema, boš moral namestitveni program prenesti s spletne strani proizvajalca in uporabiti svoj medij.

Ko vstaviš medij, moraš zagnati računalnik in odpreti BIOS, ki je izvirni in preprost operacijski sistem. Nato je treba sistem ˝dvigniti iz vstavljenega medija. Postopek se razlikuje glede na proizvajalca matične plošče, vendar je običajno precej preprost.

Sama namestitev na sodobne operacijske sisteme je razmeroma intuitivna. Najprej izbereš, na kateri pomnilnik želiš namestiti sistem, sledijo pa nastavitve različnih parametrov, kot so jezik, barvna shema, glasovno upravljanje, velikost grafičnih elementov itd. Veliko večino teh nastavitev pa lahko spremeniš tudi po namestitvi.

Namestitev lahko traja nekaj ur, pri novejših računalnikih pa običajno potrebujejo nekaj deset minut. V primeru elektronskih licenc je potrebna tudi internetna povezava, da lahko monter prenese vse potrebne podatke. Seveda je takšna namestitev daljša. Če ne ve, kako bi se lotil namestitve operacijskega sistema, so najboljša izbira lahko dostopni spletni priročniki.
 

Poglej programsko opremo na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka