NASVET Telefonija
5. 05. 2022 11:53:48

KAKO IZBRATI MOBITEL?

1/1

Na domačem trgu je na stotine različnih telefonov mnogih proizvajalcev, ki se razlikujejo po operacijskem sistemu, zgradbi, opremi, kameri in številnih drugih parametrih. Laik se v tej poplavi težko znajde. Vendar pa s telefonom vsak dan preživimo precej časa in za mnoge od nas so že delno nadomestili računalnik. Zato si je pri izbiri telefona vredno vzeti čas.

 • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
 • Čas branja: 15 min

 

Kazalo

 1. Vrste mobitelov
 2. Parametri
 3. Funkcije in lastnosti
 4. Druge uporabne tehnologije
 5. Dodatki
 6. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Vrste mobitelov

Pametni telefoni (smartphone)

Najcenejše pametne telefone z operacijskim sistemom Android lahko dobiš že za 100 €. Primerni so predvsem za tiste, ki želijo komunicirati prek spleta in uporabljati aplikacije, kot sta spletno bančništvo ali Facebook. Pametni telefoni v cenovnem razredu od 200 do 650 € bodo zadovoljili veliko večino uporabnikov. Imajo dobre zaslone, solidne kamere in strojno opremo, ki je kos naprednejšim operacijam. Cena najbolj opremljenih telefonov se pogosto povzpne nad 800 €, vendar za tako visoko ceno dobite najboljše, kar je trenutno na voljo na trgu.

Primer pametnega Applovega telefona.
Primer pametnega Applovega telefona.

Osnovni

Takšni pametni telefoni imajo kamere, ki niso visoke kakovosti, zaslone nižje ločljivosti in šibkejšo strojno opremo, ki pa običajno zadostuje za večino običajnih aplikacij in preprostejše igre. Danes je tudi v najnižjem razredu hitra internetna povezava LTE standard, medtem ko je tehnologija NFC, ki se uporablja za brezstično plačevanje, še izjema. 

Srednji razred

Imajo odlične zaslone, solidne kamere in strojno opremo, ki je kos naprednejšim operacijam, kot je snemanje 4K videoposnetkov ali igre s 3D grafiko. Čitalnik prstnih odtisov in NFC sta prav tako že standard, najdeš tudi modele, ki so vodoodporni ali pa take, ki podpirajo brezžično polnjenje.

High-end

To pomeni predvsem zaslon z izjemno visoko ločljivostjo, zmogljiv procesor, ki v nobenem primeru ne zastane, visokokakovostno kamero, velik pomnilnik in popoln podatkovni paket. Te telefone proizvajalci dodatno podpirajo in se standardno posodabljajo vsaj dve leti od datuma lansiranja. Po drugi strani pa je razlika v ceni v primerjavi z lanskoletnimi top modeli ali nekaterimi predstavniki srednjega razreda običajno višja od razlik pri praktični uporabi.

+ hitri internet
+ množica aplikacij
+ visokokakovostna kamera in snemanje videoposnetkov

- kratka življenjska doba baterije
- manjša odpornost na udarce

 

Kombinirani telefoni

Kombinirani mobitel Blackberry s tipkovnico in zaslonom na dotik.
Kombinirani mobitel Blackberry s tipkovnico in zaslonom na dotik.

Na trgu ni veliko telefonov, ki združujejo fizično tipkovnico in zaslon na dotik. Takšne telefone danes proizvaja podjetje Blackberry in so praktično edine naprave, ki združujejo fizično tipkovnico z vrhunskimi funkcijami in operacijskim sistemom Android.

+ priročen vnos besedila
- omejena podpora za aplicakije Blackberry OS

 

Klasični mobiteli na tipke

Klasični mobilni telefoni s fizično tipkovnico so že nekaj let iz mode. Z redkimi izjemami lahko najdeš le preproste naprave z osnovnimi funkcijami, ki jih dopolnjujeta kvečjemu predvajalnik MP3 in preprost fotoaparat. Takšni telefoni ustrezajo predvsem tistim, ki ne potrebujejo povezave z internetom, temveč le klicanje in pošiljanje sporočil. Poleg tega so cenovno zelo ugodni.

Klasični mobitel na tipke.
Klasični mobitel na tipke.

Dražji modeli imajo internetno povezavo, vendar brskanje na majhnih zaslonih ni preveč prijetno. Prednost teh telefonov je, da so bolj vzdržljivi in da baterija zdrži teden dni, kar je pri pametnih telefonih skoraj nemogoče. Na voljo je tudi nekaj vzdržljivih modelov, ki lahko prenesejo večje padce ali celo potopitev v vodo. To je koristno zlasti, če telefon uporabljaš v tveganem okolju, na primer na gradbišču ali v bližini vode. 

+ dolga življenjska doba baterije
+ trajna zasnova
+ nizka cena

- večinoma brez internetne povezave
- pomanjkanje aplikacij
- slaba kakovost fotografij in videoposnetkov

Med telefoni na tipke so tudi telefoni, prilagojeni starejšim. Njihove posebnosti so predvsem velika tipkovnica s čitljivimi črkami in pregleden vmesnik z le najnujnejšimi funkcijami. Običajno so opremljeni tudi z velikim SOS gumbom, ki ob pritisku pokliče/pošlje sporočilo izbranim stikom.

+ enostavna uporaba - primerna za starejše
+ dolga življenjska doba baterije
+ gumb SOS

- večinoma brez internetne povezave
- brez aplikacij
- slaba kakovost fotografij in videoposnetkov

 

→Poglej klasične mobitele

 

→Poglej mobitele

 

Parametri

Če želiš klicati, pisati sporočila, uporabljati družabna omrežja in poslušati glasbo, ti ni treba kupiti telefona višjega razreda, saj lahko to nudi naprava nižjega srednjega razreda za četrtino cene. Vendar imajo lahko nekateri telefoni iz te kategorije težave z na primer pretočnostjo sistema, kar je moteče tudi pri osnovni uporabi. Najpogosteje je to posledica slabo optimiziranega sistema ali majhnega notranjega pomnilnika, ki je preobremenjen z vedno večjim številom aplikacij.

Danes ime proizvajalca ni več nujno zagotovilo kakovosti, temveč je eden od pomembnih parametrov, kako podjetje skrbi za že izdane telefone. Nekateri proizvajalci predstavijo telefon in  potem odpravljajo le najmanjše napake, drugi pa dve leti redno izdajajo posodobitve najnovejše različice sistema. Na splošno je podpora pri dražjih napravah boljša, vendar pa je tudi za nekatere cenejše naprave v tem pogledu dobro poskrbljeno.

 

Velikost telefona

Velikost celotne naprave je seveda v veliki meri odvisna od diagonale zaslona. Manjši telefon je udobnejši za držanje in ga je lažje nositi v žepu, večji pa je boljši za brskanje po spletu in gledanje večpredstavnostnih vsebin. Večji zaslon potrebuješ tudi, če je telefon tvoje delovno orodje. Medtem ko se telefoni na tipke še vedno lepo prilegajo v majhen žep, so pametni telefoni najpogosteje veliki približno 6 palcev. Trenutno imajo najmanjši pametni telefoni z nekaj izjemami 5-palčni zaslon, največji pa presegajo 6,5 palca.

Velikost zaslona v veliki meri določa dimenzije telefona, vendar se osredotoči tudi na velikost robov. Na trgu lahko so pametni telefoni s 5,5-palčnim zaslonom, ki so večji od nekaterih drugih s 6-palčnim zaslonom. Manjši zaslon pomeni kompaktnejšo napravo, ki jo je lažje držati in upravljati z eno roko, medtem ko je prednost večjega zaslona udobnejše brskanje po spletu, tipkanje in gledanje videoposnetkov.

 

Zaslon

Pri mobitelih se spreminja razmerje stranic telefonov, pri čemer se trenutno daje prednost daljšim zaslonom z razmerjem 18 : 9 ali celo 21 : 9. Prednost takega zaslona je možnost prikaza več vsebine naenkrat, pri čemer lahko telefon zaradi njegove širine še vedno udobno držiš z eno roko.

Ne pozabi tudi na ločljivost - danes je osnovna HD ločljivost z 720 slikovnih pik, vendar pa ločljivost Full HD s 1.080 slikovnih pik zagotavlja še boljšo sliko. Najbolj kakovostni telefoni pa imajo zaslone s 1.440 px (QHD) ali celo 2.160 px (UHD). Kakovost zaslona ni odvisna samo od ločljivosti, temveč od razmerja med njo in diagonalo. Ta je izražena v pikslih na palec (ppi). Telefoni z ločljivostjo 300 ppi ali več ti omogočajo zelo fin zaslon, najboljši zasloni pa imajo ločljivost več kot 400 ppi.

Pazi tudi na hitrost osveževanja zaslona. Do nedavnega so imeli vsi mobilni telefoni 60 Hz, danes pa so na voljo "hitrejši" zasloni. V srednjem razredu mobilnih telefonov že lahko najdeš 90-herčne, medtem ko vrhunski modeli ponujajo do 120 ali celo 144 Hz. Višja frekvenca osveževanja pozitivno vpliva na pretočnost zaslona, tako pri brskanju po vmesniku in brskanju po spletu kot pri igranju iger.

Najpogosteje naletiš na dve tehnologiji prikazovanja. Pogostejši IPS LCD zasloni delujejo po načelu tekočih kristalov, pri katerih je reprodukcija barv zvesta, vendar je črna barva nekoliko slabša. AMOLED zasloni pa so sestavljeni iz velikega števila majhnih LED diod, zato so barve bolj žive, vendar lahko včasih nasičenost deluje nenaravno. 

 

Procesor

Procesor predstavlja možgane telefona, njegova zmogljivost pa vpliva na normalno delovanje, hitrost in delovanje aplikacij. Danes so standard štirijedrni procesorji, modele z osemjedrnimi pa lahko najdeš že od 200 €. V nekaterih osemjedrnih napravah je polovica jeder varčnejša, druga pa zmogljivejša, pri čemer se med njimi preklaplja glede na trenutno delovno obremenitev.

Drugi parameter je frekvenca, ki navaja število ukazov, ki jih čip lahko izvede na sekundo - preprosto povedano, hitrost. Na splošno velja, da višja kot je frekvenca, zmogljivejši je procesor. Za večino operacij pa zadostuje tudi 1,4 GHz frekvenca, ki je zdaj standard tudi pri cenejših napravah. Tako kot megapiksli za fotoaparat tudi frekvenca ni povsem odločilna in je odvisna od drugih parametrov.

Glavna proizvajalca sta trenutno ameriški Qualcomm in kitajski MediaTek. Pri prvih je delitev zelo preprosta - čipi Snapdragon serije 2xx se uporabljajo za osnovno uporabo in manj zahtevne aplikacije, serija 4xx že zadošča za zahtevnejše dejavnosti in preprostejše 3D igre, serija 6xx je kos veliki večini razpoložljivih programov in snemanju videa v ločljivosti 4K, serija 8xx pa na trgu predstavlja trenutni vrh. MediaTekov portfelj je precej manj jasen, saj pri svojih cenejših pametnih telefonih ponuja veliko število čipov, njihov višji razred pa se označuje z besedo "Helios". Drugi proizvajalci so še Apple, Samsung in Huawei, vendar imajo svoje procesorje le za svoje naprave.

 

RAM

Bralno-pisalni pomnilnik, pogosto skrajšano RAM, je preprosto rečeno pomnilnik za delujoče procese. Sam sistem in aplikacije tako shranjujejo začasne datoteke, na primer trenutno odprte strani v spletnem brskalniku. Več kot je pomnilnika, več procesov lahko teče v ozadju. Standard za tekoče delovanje in možnost hkratnega izvajanja več programov je 2-4 GB, za bolj zahtevne uporabnike pa so na voljo telefoni s 6 GB ali več.

Uporabniški pomnilnik in možnosti razširitve

V tem notranjem pomnilniku so shranjeni preneseni programi, datoteke, glasba in fotografije. Ustrezna velikost pomnilnika je odvisna od tvojih lastnih zahtev, na primer 16 GB zadostuje le najmanj zahtevnim uporabnikom. Danes je standardna velikost 64 GB, kar povprečnemu uporabniku povsem zadostuje.

Pametni telefoni pogosto ponujajo možnost razširitve prostora s pomnilniškimi karticami microSD, ki so trenutno na voljo v velikostih do 512 GB. Vendar vsi pametni telefoni ne podpirajo tako velikih pomnilniških kartic, zato je dobro preveriti največjo podprto zmogljivost modela, ki si ga ogleduješ.

 

Pri izbiri upoštevaj, da je podatek, naveden v lastnostih naprave višji od dejansko razpoložljivega pomnilnika. Na primer, v telefonu z deklariranimi 64 GB pomnilnika bo običajno na voljo približno 50-55 GB, preostanek pa bodo zavzeli sistem in prednameščene aplikacije. Poleg tega posodobitve sistema in aplikacij postopoma zavzemajo vedno več prostora, zato je zadostna rezerva ključnega pomena za dolgo življenjsko dobo telefona.

 

Fotoaparat

Kakovost kamere pri mobilnih telefonih je zdaj na takšni ravni, da postopoma s trga izriva segment samih fotoaparatov. To še posebej velja za dražje telefone, ki imajo pogosto več kamer. Opaziš lahko dve ali tri kamere. Ti fotoaparati imajo lahko različne goriščne razdalje, pri čemer je ena kamera primernejša za širokokotne posnetke, druga pa za povečavo, ne da bi bilo treba uporabiti digitalno povečavo, ki zmanjšuje kakovost posnetka. V drugih primerih se lahko eden od objektivov uporabi za zajem več slikovnih informacij, kar lahko pomeni boljšo globinsko ostrino ali dinamični razpon.

Samo število megapikslov ne pove veliko o kakovosti fotoaparata, je pa pomembno v povezavi z velikostjo kamere, od česa izhaja tudi fizična velikost ene slikovne pike. Večja kot je, več slikovnih informacij lahko zajame, kar pomeni kakovostnejše fotografije. Pri najkakovostnejših telefonih je velikost posamezne pike na senzorju približno 1,4 μm.

Pomemben parameter je zaslonka (zapisana v obliki števila f/številka), ki označuje, koliko se lahko zaslonka fotoaparata odpre in s tem koliko svetlobe pride na senzor. Preprosto povedano, nižja kot je številka, bolje bo fotoaparat fotografiral v slabih svetlobnih pogojih. Na to vpliva tudi prisotnost optične stabilizacije, ki lahko ohranja ostrino slike tudi pri daljšem fotografiranju, ne da bi negativno vplivala na kakovost. Vendar jo najdeš le pri dražjih telefonih.

Če od kamere telefona zahtevaš veliko, poišči vzorčne fotografije določenega modela v različnih svetlobnih pogojih - tako najbolje vidiš, kako se telefon v resnici obnese.

Enako pomembna je kakovost videoposnetkov, ki jih najboljši telefoni lahko posnamejo v 4K ločljivosti. Cenejši telefoni danes običajno omogočajo vsaj Full HD ločljivost, ki je sicer manj podrobna, vendar tudi bistveno manj zahtevna za pomnilnik. Prav tako pomembna je hitrost sličic na sekundo. 30 posnetkov na sekundo velja za standard. Videoposnetki s 60 posnetki na sekundo so videti bolj živahni in jih lahko upočasniš za polovico, ne da bi izgubili pretočnost. Nekateri telefoni omogočajo celo snemanje počasnih posnetkov s 120 p/s ali več.

Fotografiranje svetlega objekta v temi.
Fotografiranje svetlega objekta v temi.

Funkcije in lastnosti

Življenjska doba baterije in hitrost polnjenja

Baterije pametnih telefonov so pogosto nekajkrat večje kot pri klasičnih telefonih na tipke, a veliki zasloni in zmogljivi procesorji vseeno terjajo svoj davek, zato večina pametnih telefonov ob običajni uporabi zdrži največ dva dni.

LG baterija za mobitel.
LG baterija za mobitel.

Čeprav je kapaciteta v mAh (miliamperskih urah) odločilni parameter, je treba upoštevati tudi, kako zmogljiv je telefon ter kako velik in kakovosten je zaslon. Za cenejši pametni telefon s HD zaslonom bo morda zadostovala baterija s približno 2500 mAh, vendar bo zmogljiv telefon s QHD zaslonom veliko hitreje porabil toliko energije. Če potrebuješ baterijo z daljšo življenjsko dobo, poišči napravo z vsaj 5000 mAh.

Nekateri pametni telefoni podpirajo brezžično polnjenje, pri katerem ni treba priključiti kabla, temveč moraš telefon le z zadnjo stranjo položiti na polnilno površino. V idealnem primeru telefon podpira Qi tehnologijo. Ta je bila pred kratkim določena kot standard za brezžično polnjenje, zato so z njo kompatibilni vsi polnilniki. Je pa res, da je polnjenje prek kabla vedno hitrejše.

 

Odpornost

Robustni mobiteli so zasnovani za zahtevna okolja, da tudi v teh primerih preživijo mehanske poškodbe.

Model robustnega mobitela z odpornim robom.
Model robustnega mobitela z odpornim robom.

Pri nekaterih telefonih je vzdržljivost zagotovljena z IP certifikatom, ki je merilo zaščite pred prahom in vodo. Izražen je s kodo v obliki IPxx. Gre za standard, ki meri odpornost proti vdoru vode in trdnih delcev v telefon pod točno določenimi pogoji. 

Prva številka označuje stopnjo zaščite pred vdorom trdnih delcev, kot je prah. V veliki večini primerov so odporni pametni telefoni ocenjeni s stopnjo 6, kar pomeni popolno odpornost, stopnja 5 pa pomeni delno odpornost.
Druga številka označuje vodotesnost na lestvici od 1 do 8. Telefoni imajo najpogosteje ali vrednost 4, ki pomeni, da so odporni na škropljenje vode iz vseh smeri, ali vrednost 7, ki pomeni, da so odporni na kratkotrajno potopitev. Vrednost 8 pomeni, da se lahko potopijo do globine 1,5 metra za 30 minut.

 

Outdoor telefoni morajo biti odporni ne le na prah in vodo, temveč tudi na udarce. Proizvajalci to dosežejo z uporabo robustne gumirane konstrukcije, ki absorbira udarce, in visokokakovostnega zaščitnega stekla na zaslonu. Slabost takšnih naprav je, da so velike in težke ter precej dražje od običajnih telefonov s primerljivimi funkcijami.

Način odklepanja telefona

Čitalec prstnih odtisov je zdaj razmeroma pogosta funkcija. Proizvajalci ga namestijo na hrbtno stran pod kamero, lahko pa je tudi del zaslona. Čeprav je zaščita s prstnimi odtisi razmeroma varna, je treba upoštevati, da optični čitalci zaradi svoje velikosti zajamejo le del prsta.

Druga možnost za odklepanje telefona je skeniranje obraza. To je najbolj izpopolnjeno na Applovih telefonih, na pametnih telefonih drugih znamk pa je bilo sistem lažje prevarati, na primer z uporabo obraza, natisnjenega na 3D-tiskalniku. Vendar se razmere nenehno izboljšujejo, zlasti pri modelih višjega cenovnega razreda.

Dvojna SIM kartica

Številni telefoni danes podpirajo dve SIM kartici ali pa so na voljo v različicah za eno in dve SIM kartici. To je koristno na primer na potovanjih zunaj Evropske unije, kjer lahko v drugo režo vstaviš predplačniško kartico lokalnega operaterja in ne se tako izogneš visokim stroškom za podatke. Možnost dveh SIM kartic pride prav tudi vsem tistim, ki imajo poleg zasebne še službeno številko.

Reža za dve SIM kartici.
Reža za dve SIM kartici.

Številni proizvajalci uporabljajo tako imenovane hibridne reže, pri katerih je ena namenjena kartici SIM, druga pa je univerzalna za kartico SIM in pomnilniško kartico. Če uporabljaš dve kartici SIM, izgubiš možnost razširitve pomnilnika. Žal proizvajalci kot dvojni SIM označujejo telefone z dvema ločenima režama za SIM kot tudi telefone z eno skupno režo za SIM, zato pred nakupom prevezi ocene ali pa se obrni na prodajalca.

 

Druge uporabne tehnologije

 • USB OTG - s pomočjo adapterja lahko na telefon priključiš flashdiske, nekatere trde diske ali čitalce SD kartic. 
 • Obvestilna LED dioda - prikazuje neodgovorjene klice, dohodna sporočila in druga obvestila, tudi ko telefon leži na mizi
 • 5G - nastajajoča tehnologija hitrih 5G omrežij 
 • Infraport - možnost uporabe telefona kot daljinskega upravljalnika za različne elektronske naprave, kot so televizorji, klimatske naprave itd. 
 • Vodotesnost - telefon je odporen proti pljuskanju vode, nekatere lahko celo potopiš v vodo. 
 • NFC - funkcija, ki zagotavlja hitro in varno izmenjavo podatkov na kratki razdalji in se uporablja zlasti za mobilna plačila.

NFC plačevanje z mobitelom.
NFC plačevanje z mobitelom.

Dodatki

 

Pogosto zastavljena vprašanja

Ali se splača kupiti telefon s 5G povezavo?

Večina novejših modelov že podpira tehnologijo 5G, ki zagotavlja višje hitrosti prenašanja in nalaganja dokumentov ter krajši odzivni čas. To bodo še posebej cenili uporabniki mobilnih iger, ki še najbolj opazijo hitrost delovanja. Nasprotno pa večje strojne zahteve hitrje izčrpajo baterijo - ampak novi procesorji to poskušajo nadomestiti. Če je model telefona na voljo v 4G in 5G različici, bo 5G dražji, zato razmisli, ali bodo te možnosti dejansko v uporabi.

Kateri telefon izbrati za otroka?

Vrsta mobilnega telefona je odvisna od otrokove starosti, za najmlajše bo dovolj preprost model z gumbi, ki je vzdržljivejši in lahko prenese tudi divje otroške dogodivščine in neprevidno ravnanje. Če želiš otroku ponuditi naprednejše funkcije, s katerimi lahko spremljaš, kje se tvoj otrok nahaja, izberi med osnovnimi pametnimi telefoni, ki imajo vgrajen GPS in omogočajo dostop do interneta. Pri pametnih telefonih preveri tudi, če imajo možnost starševske ključavnice, s katero lahko onemogočiš dostop do izbranih spletnih strani.

Kaj lahko storim, če se moj mobitel hitro izprazni?

Če se življenjska doba baterije znatno zmanjšuje, jo bo najverjetneje treba zamenjati. Preden želiš samostojno zamenjati baterijo svojega pametnega telefona, preveri, če je še v garanciji, saj po odpiranju telefona ta ne bo več veljala. 
Drug razlog je lahko tudi več odprtih aplikacij v ozadju, ki lahko zmanjšajo zmogljivost baterije.

 

→Poglej mobitele na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka