NASVET Lepota in zdravje
27. 04. 2022 08:18:18

KATERA ELEKTRIČNA ZOBNA ŠČETKA JE PRAVA ZAME?

1/1

Zobe si moramo umivati nekaj minut vsaj dvakrat na dan. A vztrajati iz dneva v dan in si zobe umivati s klasično zobno ščetko ni tako enostavno. Na srečo obstajajo električne zobne ščetke, ki z vibriranjem čistijo zobne obloge. Vse kar moraš storiti je, da napravo nežno premikaš po zobeh. Zmogljivost električnih zobnih ščetk je osupljiva in pogosto presega 40 000 nihanj na minuto. Zdaj se moraš samo odločiti, katera vrsta bo najboljša izbira zate.

 

  • Ana, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 8 min

 

Kazalo

  1. Vrste električnih zobnih ščetk
  2. Na kaj biti pozoren ob nakupu
  3. Zamenljive glave
  4. Dodatki
  5. Še nekaj nasvetov za konec

 

1. Vrste električnih zobnih ščetk

Na trgu so tri vrste električnih zobnih ščetk: sonične, oscilacijsko-rotirajoče in ščetke z magnetno iO tehnologijo. Te tri vrste se med seboj razlikujejo predvsem po načinu premikanja glave. Preprosto povedano, sonične ščetke vibrirajo, oscilacijske se vrtijo, magnetne iO pa združujejo funkcije prejšnjih dveh. Električna zobna ščetka se lahko razlikuje tudi glede na vrsto napajalnika, ki je lahko polnilni ali baterijski.

 

Sonične zobne ščetke

 

Sonične zobne ščetke so primerne za ljudi, ki trpijo za povečano občutljivostjo zob in dlesni, saj so ob čiščenju zelo nežne. Glava sonične zobne ščetke je podobna klasični zobni ščetki, je srednje dolga in se ne vrti. Sonične zobne ščetke proizvajajo hitre vibrirajoče gibe, v eni minuti pa povzročijo več deset tisoč nihajev.

+ Nežne
+ Primerne za občutljive zobe in dlesni
+ Več kot 40000 nihanj na minuto
+ Dolga življenjska doba baterije z enim polnjenjem
+ Tihe
+ Različni načini čiščenja
+ Enostavno rokovanje
+ Nekatere ščetke vključujejo UV sterilizator
+ Možno povezovanje s pametnim telefonom

- Višja nabavna cena

 

Kako deluje sonična zobna ščetka?

Sonična zobna ščetka razbija zobne obloge s hitrimi vibrirajočimi gibi, ki ustvarjajo zvočne valove in zračne mikromehurčke. Zvočni valovi premikajo mešanico zobne paste, sline in vode s tako silo in hitrostjo, da učinkovito odstranijo zobne obloge. Tehnologija zvočnih valov je tako učinkovita, da lahko zazna tudi obloge na mestih, ki se jih ščetine ne dotikajo neposredno. Na tisoče mikromehurčkov pomaga učinkovito očistiti težko dostopne medzobne prostore, poleg tega pa masirajo dlesni in tako izboljšajo prekrvavitev.

Posamezni modeli soničnih zobnih ščetk se med seboj razlikujejo predvsem po številu nihanj, ki jih lahko naredijo v minuti. Pri polnilnih soničnih ščetkah za odrasle se število nihajev začne pri 31000 nihajev na minuto, pri nekaterih modelih pa število nihajev lahko preseže 43000.

Sonične zobne ščetke imajo več zamenljivih glav, zato lahko eno zobno ščetko uporablja vsa družina. Nekatere sonične zobne ščetke imajo tudi UV-sterilizacijsko napravo, ki glavo ščetke razkužuje in jo ohranja čisto.

 

Električne oscilacijsko-rotacijske zobne ščetke

 

Oscilacijsko-rotacijske zobne ščetke zobe čistijo z rotiranjem glace naprej-nazaj za 90°, kar posnema krožne gibe običajne zobne ščetke. Glava ščetke je majhna in okrogla, kar pomeni, da z lahkoto doseže težko dostopna mesta. Osnovne oscilacijske ščetke naredijo približno 8000 gibov na minuto, med tem ko najboljše naredijo tudi do 48000 gibov v eni minuti.

+ Majhna glava, ki doseže težko dostopna mesta
+ Naravno gibanje kot pri čiščenju s klasično zobno ščetko
+ Najbolj učinkovita pri odstranjevanju zobnih oblog
+ Različni načini čiščenja
+ Enostavno rokovanje
+ Možno povezovanje s pametnim telefonom
+ Nizke cene za enostavnejše modele

- Hrupna
- Baterija zdrži manj časa
- Z dodatnimi funkcijami raste tudi cena

 

Oscilacijsko-rotacijske zobne ščetke delimo že na način gibanja, na enostavnejše dvodimenzionalne (2D) in naprednejše tridimenzionalne (3D). Če se ščetka premika samo v 2D, to pomeni, da je gibanje samo nihajoče, 3D ščetke pa poleg nihanja tudi utripajo.

Številni mislijo, da oscilacijske zobne ščetke niso primerne za ljudi z občutljivimi zobmi in dlesnimi, vendar temu ni tako. Če je ščetka opremljena s senzorjem pritisk in uporabnik ščetko samo prislanja na zobe in ne pritiska nanje, je takšna ščetka primerna tudi za občutljive zobe in dlesni. Če imaš podobne težave, bodi ob nakupu pozoren, da je ščetka opremljena z funkcijo za čiščenje občutljivih zob.

 

Magnetne ščetke iO

 

Električne magnetne ščetke z iO tehnologijo so novost na trgu. Ščetke z iO tehnologijo združujejo prednosti soničnih in oscilacijsko-rotacijskih in na prvi pogled izgledajo kot oscilacijske. Zahvaljujoč tej kombinaciji je umivanje zob ne le izjemno učinkovito, temveč tudi nežno.

+ Nova magnetna tehnologija
+ Majhna glava, ki doseže težko dostopna mesta
+ Kombinacija prednosti oscilacijsko-rotacijskih in soničnih zobnih ščetk
+ Nežno čiščenje
+ Baterija napolnjena v 3 ura
+ Dolga življenjska doba baterije po enem polnjenju
+ Možnost povezovanja s pametnim telefonom
+ Več načinov čiščenja
+ Tiho delovanje
+ Interaktivni zaslon OLED
+ Umetna inteligenca

- Višja nabavna cena

 

Magnet, ki se nahaja v telesu ščetke, izvaja nihajno rotacijsko gibanje, ki mu sledijo magnetne mikrovibracije. Zahvaljujoč magnetnemu linearnemu motorju je postopek ščetkanja zob prijetno tih, tresljaji ročaja ščetke pa so skoraj neopazni. Tak motor je neprimerljiv s klasičnim, ki opremlja večino ostalih električnih zobnih ščetk.

Ščetke imajo majhno, okroglo glavo, ki zlahka doseže težko dostopna mesta. Posebna okrogla glava Ultimate Clean lahko s svojimi vlakni obda celoten zob, vlakna usmerjena v različne smeri, pa zlahka dosežejo medzobne prostore. Na ročaju ščetke je interaktivni zaslon, ki prikazuje način čiščenja in omogoča primerno nastavitev ščetke. Umetna inteligenca v iO ščetki lahko prepozna 16 različnih zobnih površin.

Magnetno zobno ščetko lahko povežete tudi z mobilnim telefonom, kamor pred tem naložiš posebno aplikacijo. Zahvaljujoč natančnemu položaju ustne votline ti aplikacija pokaže mesta, ki si jih med čiščenjem zgrešil in jih moraš še očistiti.

 

Otroške električne zobne ščetke

 

Otroška električna zobna ščetka se proizvaja tako kot sonične in oscilacijsko-rotacijske, vendar je prilagojena potrebam otrok, saj ima majhno, mehko glavo in ročaj, ki ga je enostavno držati. Nekatere ščetke so okrašene z veselimi liki, pogosto tudi z junaki iz pravljic ali risank.Obstaja tudi posebna aplikacija, ki otroke z zbiranjem virtualnih nagrad motivira k umivanju zob, z njeno pomočjo pa lahko tudi starši spremljajo, kako pogosto si otrok umiva zobe.

+ Enostavno rokovanje
+ Nekatere otroške ščetke imajo senzor pritiska
+ Aplikacija, ki umivanje zob naredi zabavno
+ 3D čiščenje
+ Možnost povezave z mobilno aplikacijo
+ Oscilacijsko-rotacijske imajo nižjo nabavno ceno kot sonične
+ Dolga življenjska doba baterije pri soničnih ščetkah

- Višja nabavna cena soničnih ščetk
- Kratka življenjska doba baterije na polnjenje pri oscilacijskih ščetkah

 

Rotacijske ali sonične?

Električne oscilacijske ščetke za otroke proizvedejo približno 8000 gibov na minuto, imajo majhno okroglo glavo, ki doseže težko dostopna mesta, vendar jih je treba pogosteje polniti. Njihova velika prednost je, da so cenovno veliko ugodnejše kot sonične ščetke za otroke.

Vendar, sonične ščetke proizvedejo okoli 30000 nihajev na minuto in ustvarjajo nežne vibrirajoče gibe. Glava ščetke je podobna klasični zobni ščetki in ne rotira, zato je primerna za občutljive zobe in dlesni. Sonične zobne ščetke imajo daljšo življenjsko dobo baterije, vendar so nekoliko dražje od oscilacijsko-rotacijskih.

 

2. Na kaj biti pozoren ob nakupu

Koliko lahko očisti v eni minuti?

Električne zobne ščetke so tisočkrat hitrejše od klasičnih. Osnovni modeli lahko naredijo 8000 gibov v minuti, najmočnejše ščetke pa več kot 43000 nihajev. Več gibov oziroma nihanj naredi ščetka v eni minuti, hitreje in učinkoviteje si boš umil zobe.

Ali si vedel, da …
Povprečen človek s klasično zobno ščetko razvije hitrost 300 gibov v minuti. Z nekaterimi posebej oblikovanimi ščetkami lahko naredi tudi do 600 gibov.

 

Število nihajev je povezano tudi s številom gibov. En čistilni gib je sestavljen iz dveh potez, tako da če ima ščetka na primer 31000 vrtljajev na minuto, bo v tem času naredila skupno 62000 gibov.

Senzor pritiska

Senzor pritiska je zelo pomembna funkcija zobnih ščetk, ki pa je ne najdemo pri vseh zobnih ščetkah. Senzor te vizualno ali z vibriranjem opozori, ko izvedeš preveč pritiska na zobe. Pulziranje oscilacijskih ščetk se izključi, znatno pa se upočasni tudi nihanje. Na podoben način reagirajo tudi sonične zobne ščetke, ki upočasnijo tresljaje. Električne zobne ščetke s senzorjem pritiska so primerne za ljudi, ki šele začenjajo z električnimi zobnimi ščetkami, otroci in ljudje z občutljivimi zobmi in dlesnimi.

Povezovanje s pametnim telefonom

 

Aplikacija za povezovanje s pametnim telefonom

 

Z aplikacijo in bluetoothom lahko nekatere zobne ščetke povežeš s pametnim telefonom. V ustrezni aplikaciji najdeš podrobnosti o svojih navadah ščetkanja, kot je recimo čas ščetkanja ali izvršen pritisk. Aplikacija lahko tudi oceni tvoje umivanje in ti pomaga pri učenju boljše tehnike.

Načini čiščenja

Električne zobne ščetke so opremljene z različnimi načini čiščenja, njihovo število pa se razlikuje glede na proizvajalca in model. Poleg klasičnega čiščenja ima lahko električna zobna ščetka lahko še možnost beljenja zob, poliranje, način za občutljive zobe in dlesni, masažo dlesni ali čiščenje jezika.

Časovnik

Časovnik je osnovna funkcija, ki jo lahko najdeš pri večini električnih zobnih ščetk. Vibracijski signal na električnih zobnih ščetkah te po 40 sekundah opozori, da se moraš premakniti na drug del zoba. Zahvaljujoč temu signalu boš med ščetkanjem očistil vse kvadrante zob v enakem času. Po dveh minutah se delovanje ščetke samodejno ustavi, kar je v skladu s priporočili zobozdravnikov.

Način napajanja

Nepogrešljiv pripomoček vsake električne ščetke je polnilna baterija, razen če gre za baterijsko ščetko. Tam se uporabljajo baterija AA ali AAA.

Večina električnih zobnih ščetk na trgu je polnilnih. Te imajo v telesu že vgrajeno baterijo in se polnijo v posebni priklopni postaji, kjer je ščetka nameščena za ponovno polnjenje. Zobne ščetke ti ni treba dati takoj po umivanju nazaj v polnilno postajo, saj lahko napolnjena zdrži tudi do dva tedna.

Priklopne postaje so si po videzu podobne, ne glede na blagovno znamko, vendar obstajajo izjeme. Tako je lahko polnilna postaja videti, na primer, kot kozarec v katerega morate samo vstaviti ščetko.

UV sterilizator

UV sterilizator

Nekatere električne zobne ščetke imajo tudi UV sterilizator, ki ubija bakterije. Glave za mokro čiščenje v toplem in temnem kopalniškem okolju so dobesedno gojišče bakterij, zato je treba glave razkužiti. UV sterilizatorje lahko kupiš tudi posebej.

3. Zamenljive glave

V osnovnem paketu električnih ščetk se nahaja tudi več kosov rezervnih glav, ki se razlikujejo po barvnem obroču, kar pomeni, da si lahko ščetko deliš z več družinskimi člani, pa vedno veš, katera glava ščetka je čigava.

Nadomestne glave zobne ščetke so združljive samo znotraj iste blagovne znamke, včasih celo samo znotraj iste linije izdelkov. Zato bodi pozoren na ponudbo nadomestnih glav, da bodo le te izpolnile vse tvoje zahteve.

4. Dodatki

 

 

5. Še nekaj nasvetov za konec

Katere vrste nadomestnih glav obstajajo?

Poleg univerzalnih nadomestnih glav je mogoče kupiti tudi posebne glave, prilagojene otrokom, osebam z aparatom za zobe ali osebam z občutljivimi dlesnimi.
Večina zamenljivih glav je opremljena z barvnimi vlakni z indikatorji, ki izginejo po približno treh mesecih. To je znak, da je treba glavo ščetke zamenjati z novo.
Možna je tudi izbira različne trdote vlaken; obstajajo glave z ekstremno mehkimi vlakni, mehke, srednje mehke in srednje trde.

Ali moram pri ščetkanju z električno zobno ščetko pritiskati?

Pri uporabi električne zobne ščetke gre za natančnost in ne za pritisk. Glavo ščetke je treba voditi čez vsak zob posebej po vseh ploskvah. Ščetko samo prisloni na zobe, nikar po njih ne drgni. Preveč pritiska lahko povzroči odmikanje dlesni, prav tako lahko postane izpostavljen koren zoba.

Kako pogosto je treba menjati glave ščetk?

Preverjanje obrabe glav in njihova redna menjava je pri  električnih zobnih ščetkah  zelo pomembna. Priporočeni interval zamenjave glave je vsake tri mesece pri vseh vrstah vrste, ne glede na tehnologijo. Zelo uporabni so tudi indikatorji barv v ščetinah glave.

Ali ščetkanje z električno zobno ščetko zajema celotno zobno higieno?

Čeprav so električne zobne ščetke zelo učinkovite pri odstranjevanju zobnih oblog, je še vedno priporočljiva uporaba medzobnih ščetk ali medzobne nitke, pa tudi uporaba klasične zobne ščetke. Zobne prhe ravno tako pomembno prispevajo k preprečevanju gingivitisa in drugih bolezni ustne votline ter zdravju zob in dlesni.

Poglej električne zobne ščetke na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka