NASVET Računalništvo
22. 04. 2022 09:01:09

KAKO IZBRATI MONITOR?

1/1

Pred monitorjem običajno preživimo več ur na dan, zato ne podcenjuj svoje izbire in izbiraj z mislijo na uporabo. Igralci računalniških iger imajo svoje zahteve glede monitorja, digitalni ustvarjalci svoje, uporabniki spleta in tisti, ki delajo na računalnikih pa spet svoje zahteve. Svetovali ti bomo, kako se ne izgubiti v poplavi parametrov in kako izbrati pravi monitor.

 • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
 • Čas branja: 9 min

 

Kazalo

 1. Vrste monitorjev
 2. Pomembne lastnosti
 3. Funkcije
 4. Dodatki za monitorje

Vrste monitorjev

Monitor za igričarje

Igralce najnovejših računalniških iger bosta še posebej zanimala hitrost osveževanja in odzivnost. Pomembna je tudi ločljivost ter prisotnost G-Sync in Free Sync tehnologij, ki odpravljata nadležno sekanje slike. Igričarski monitorji imajo običajno bolj izrazit dizajn, ki se ujema z igričarskim računalnikom in ostalo opremo. Priljubljeni so ukrivljeni monitorji.

Monitor za pisarniško delo

Še posebej pomembna je vrsta površine zaslona ter optimalno izbrana kombinacija diagonale in ločljivosti. Na večjem monitorju z višjo ločljivostjo lahko delo razporediš v več aktivnih oken drugo ob drugem in si povečaš produktivnost. Koristna je flicker-free tehnologija, ki zmanjšuje utrujenost oči.

Monitor za grafične in video ustvarjalce

Ustvarjalci večpredstavnostnih vsebin imajo glede monitorja najvišje zahteve. Zanje sta alfa in omega zvesta reprodukcija barv in pokritost barvnih prostorov sRGB, AdobeRGB in DCI-P3. Želijo tudi dovolj prostorno delovno površino z visoko ločljivostjo, veliko barvno globino, visoko maksimalno svetlostjo in kontrastom.

Monitor za gledanje filmov in brskanje po internetu

Po drugi strani pa za ta namen ni strogih zahtev. Dovolj je, da si določiš zahteve glede diagonale in ločljivosti. Če ne nameravaš gledati filmov v Blu-ray kakovosti, ti bo zadostovala Full HD ločljivost. Večji kontrast bo prispeval k bolj živahnemu videzu filmov.

 

→Poglej monitorje

 

Pomembne lastnosti

Diagonala in razmerje stranic

Diagonala je običajno podana v palcih in predstavlja razdaljo med nasprotnima roboma zaslona. Na večjem monitorju si lahko brez težav ogledaš dve dokumentni okni drugo ob drugem in tako delaš učinkoviteje. Če imaš na mizi omejen prostor in sediš blizu monitorja, na velikem monitorju ne moreš enostavno videti do robov.

Za pisarniško delo je primerno približno 20-24 palcev, za multimedijo in igre je najprimernejši 24-29 palcev, grafičnim oblikovalcem in montažerjem pa pride prav kar največ prostora na 30-palčnem ali večjem monitorju.

 

Danes sta najpogostejši razmerji stranic 16:9 in 16:10. Ti so vsestransko primerni za delo, brskanje po spletu, gledanje filmov in igranje iger. Poleg tega je to razmerje podobno razmerju človekovega vidnega polja. Če pogosto delaš z dokumenti, so lahko primerni tudi ožji monitorji z razmerjem 4:3 in 5:4, vendar je izbira precej majhna. Na drugi strani spektra so izjemno široki monitorji 21:9, ki so idealni za igranje iger in gledanje filmov ter predstavljajo zanimivo alternativo uporabi dveh monitorjev.

Ločljivost

Ločljivost se nanaša na število slikovnih pik (pikslov) v širini in višini zaslona. Večja kot je ločljivost, boljša je slika. Če je ločljivost prenizka, slika ni čista in besedilo je lahko videti nerodno. Full HD ločljivost se danes šteje za osnovno in je povsem ustrezna do diagonale 24 palcev. Pri 27-palčnih monitorjih običajno že vidiš višje QHD ločljivosti, največji in najkakovostnejši monitorji pa privlačijo z izjemno visoko 4K ločljivostjo. Na takšnem monitorju lahko uživaš v filmih in igrah najvišje kakovosti, vendar zlasti v slednjem primeru potrebuješ zelo zmogljiv računalnik.

Ločljivost slike Število slikovnih pik Razmerje stranic
4K Ultra HD 3840 × 2160 16:9
WQHD 3440 × 1440 21:9
QHD 2560 × 1440 16:9
WUXGA 1920 × 1200 16:10
Full HD 1920 × 1080 16:9

 

Postavitev računalnika, monitorja tipkovnice in dodatkov.

Tehnologija prikazovanja slike

Velika večina sodobnih računalniških monitorjev uporablja različne različice LCD zaslonov z LED osvetlitvijo. Večina monitorjev, ki je danes na trgu, uporablja IPS panele, ki imajo resnično in dovolj bogato barvno reprodukcijo ter primerno odzivnost. Zelo podobni so PVA, MVA in VA paneli, ki imajo nekoliko boljši kontrast, sicer pa so glede zmogljivosti primerljive z IPS. Po drugi strani pa so TN paneli bistveno šibkejši glede barv in vidnih kotov, njihova edina prednost pa je hitra odzivnost, ki je ključna zlasti za zahtevnejše igričarje.

Največja svetlost

Ta se meri v cd/m2 in velja, da višja kot je vrednost, bolje je. Posamezni barvni piksli so bolj sijoči, rezultati tvojega dela pa so bolje vidni. Vedno mora biti mogoče zmanjšati svetlost, če je to potrebno. Najmanjša vrednost je trenutno vsaj 300 cd/m2, grafičnim oblikovalcem in igričarjem priporočamo 350 cd/m2, svetlost nad 400 cd/m2 pa je uporabna le za monitorje, ki se uporabljajo v zelo svetlih prostorih, kot so na primer razstavni prostori.

Kontrast

Večji kot je kontrast, bolj kakovostne so barve, še zlasti črna in bela. Za pisarniško rabo bo zadostovalo že razmerje 400 : 1, za igranje iger in gledanje filmov pa vsaj 1000 : 1. Visokokakovostni monitorji imajo razmerje 2000 : 1 ali več. Namesto statičnega kontrasta številni proizvajalci navajajo dinamični kontrast, na katerega lahko vpliva na primer osvetlitev ozadja in pogosto dosega 1.000.000 : 1, zato je statični kontrast ustreznejši. 

Hitrost osveževanja/odziva

Oba podatka sta še posebej pomembna za igralce akcijskih računalniških iger. Za običajno uporabo ni tako pomembno. Prvi podatek kaže, kolikokrat na sekundo lahko monitor ponovno izriše sliko. Standard med LCD monitorji je 60 Hz, pri čemer večina uporabnikov nima možnosti, da bi opazila spreminjanje. Izjema so igralci akcijskih iger FPS, ki naj izberejo monitor s 144 Hz ali več.

Odzivni čas je podan v milisekundah in označuje čas, ki ga potrebuje slikovni piksel monitorja, da spremeni barvo. Čim krajši je čas, tem manjša je nevarnost zameglitve slike med hitrim gibanjem. Odzivni čas običajnih monitorjev je približno 8 milisekund, odzivni čas najboljših igričarskih monitorjev pa približno 2 milisekundi.

Barvna globina

Pove, koliko pomnilnika je rezerviranega za vsako od osnovnih barv RGB matrike (rdeča, zelena, modra). Standard so 8-bitni monitorji, ki lahko prikazujejo do 16 milijonov odtenkov. Obstajajo tudi 10-bitni monitorji, ki jih lahko prikažejo do milijardo. Za povprečnega uporabnika je razlika zanemarljiva, vendar pa jo profesionalni grafični oblikovalci opazijo pri delu.

Vsak monitor ima različno število in različne vrste vhodov.

Povezljivost

Starejši DVI vhod je na voljo izključno na grafičnih karticah, in čeprav njegova uporaba upada, ga še vedno najdemo na precej širokem spektru monitorjev. Njegova ločljivost je omejena na 2560 x 1600 px. Poleg tega je na nekaterih monitorjih še vedno prisoten zastarel analogni VGA/D-Sub priključek, ki sicer podpira 10-bitne barve, vendar se ostrina slike z višjo ločljivostjo zmanjšuje. Trenutno je najpogosteje uporabljen HDMI vhod, ki poleg slike lahko prenaša tudi zvok. Njegova pomanjkljivost pa je, da podpira le 8-bitne barve. Če želiš priključiti monitor z 10-bitnimi barvami, potrebuješ DisplayPort, ki med običajnimi vhodi zagotavlja najboljšo kakovost slike. Vendar pa ga nimajo vse grafične kartice.

Površina zaslona

Površina LCD monitorja je lahko mat, sijoča ali antirefleksna. Sijoča ima bogatejše barve, vendar je pa je zelo občutljiva na vpadno svetlobo. Čeprav matiran monitor nekoliko zmanjša živahnost barv, pa ne odbija svetlobe. Antirefleksni finiš združuje lastnosti obeh - dobro svetlost in barvno reprodukcijo  in tudi zelo dobro odpravljanje bleščanja. Ustrezna izbira je torej odvisna od lokacije monitorja ter načina osvetljenostiin zatemnjenosti prostora.

Poraba

Na splošno so LCD monitorji razmeroma energetsko učinkoviti, saj je poraba največkrat med 30 in 40 W. Pri velikih naprednejših zaslonih z visoko ločljivostjo je lahko poraba dvakrat večja, kar je cena za visoko kakovost slike. Če monitor deluje več ur na dan ali celo neprekinjeno,bo najbrž višja tudi položnica za elektriko.

Osnovni modeli monitorjev imajo običajno en fiksni položaj z možnostjo nastavitve višine. To je koristno, če želiš, da je monitor nastavljen pod idealnim kotom za tvoje oči. Naprednejši monitorji omogočajo tudi nagibanje zaslona za še boljšo nastavitev kota. Uporaben je tudi nagib do 90° (t. i. pivot), zlasti za grafične oblikovalce ali tiste, ki na računalniku pogosto pišejo dolge dokumente.

Delovna miza s prenosnikom, monitorje tipkovnico in mikrofonom.

Druge funkcije monitorja

 • Ukrivljen zaslon - Navpično ukrivljen zaslon zmanjšuje bleščanje monitorja, hkrati pa se  diagonala prilega ožjemu vidnemu polju v primerjavi z ravnim monitorjem. 
 • Vgrajeni zvočniki - nekateri monitorji imajo vgrajene zvočnike, vendar ti zadoščajo bolj za osnovno uporabo, saj kakovost zaradi omejitve velikosti nikoli ne bo zelo visoka. Vendar je za običajne uporabnike to lahko zadostna rešitev, ki prihrani denar za nakup zvočnikov in tudi prostor na mizi. 
 • Vgrajen TV sprejemnik - zaradi vgrajenega sprejemnika lahko na monitorju nastaviš tudi digitalno televizijsko oddajanje - na primer v majhnih stanovanjih lahko dve napravi združiš v eno, ki popolnoma zadostuje za oba namena. Nekateri od teh monitorjev imajo tudi režo za CI kartico za dostop do plačljivih televizijskih kanalov. 
 • Prilagajanje svetlosti in kontrasta - Skoraj vsak monitor omogoča prilagajanje osnovnih nastavitev slike, vključno s svetlostjo in kontrastom. Če pogosto delaš v temi, poleg največje vrednosti svetlosti nameni pozornost še najmanjši vrednost svetlosti. Na voljo so tudi monitorji s samodejnim uravnavanjem svetlosti, ki se prilagaja svetlobi okolice. 
 • Vrstica na dotik - danes je vmesnik večine sistemov že zasnovan za upravljanje na dotik, vse pogostejši pa so tudi monitorji, ki to podpirajo. Vedi pa, da so monitorji na dotik na voljo skoraj izključno pri sijoči površini zaslona. 
 • Vgrajena spletna kamera - vgrajene kamere z mikrofonom so pogostejše pri prenosnih računalnikih, vendar jih najdeš tudi pri namiznih monitorjih. Čeprav kakovost teh kamer ne dosega kakovosti kamer, ki jih lahko kupiš ločeno, zadostujejo za običajne video klice s prijatelji. 
 • Zaščita pred trganjem slike - trganje slike je grožnja pri hitrem ponovnem risanju v grafično intenzivnih programih, najpogosteje v igrah. Vzrok za to je, da hitrost osveževanja monitorja ni enaka hitrosti sličic na sekundo v programu. Običajno se to ne dogaja pogosto, vendar je lahko moteče. Tehnologiji G-Sync družbe NVidia in FreeSync družbe AMD lahko popolnoma odpravita trganje slike, vendar je treba zanju odšteti malo več. 
 • Flicker-free in filter proti modri svetlobi - uporaben za dolge ure dela, ne le zvečer, saj preprečuje utrujenost oči in glavobole.

 

Dodatki za monitorje

Tudi na monitor lahko prilepiš zaščitno folijo.

Tako kot za telefonski zalon imaš lahko zaščitno folijo tudi za računalniški monitor. Čeprav je nevarnost poškodb v pogojih doma precej majhna, je treba biti vseeno previden že pri brisanju površine, kjer lahko majhni delci povzročijo drobne praske. Obstajajo tudi folije z varnostno funkcijo, ki jih najdeš pod oznako "folije za zaščito zasebnosti". Te bodo znatno zmanjšale vidne kote monitorja, tako da nihče v tvoji okolici ne bo mogel videti podatkov na tvojem ekranu. Na voljo so tudi antirefleksne folije, ki ščitijo pred praskami in neprijetnim bleščanjem svetlobe.

Prihrani prostor na mizi z držalom za monitorje.

Monitorji so vedno opremljeni z osnovnim stojalom, nekateri pa omogočajo tudi namestitev na druga stojala ali nosilce. Najpogosteje gre za stenske nosilce ali posebne vrtljive roke, ki omogočajo enostavno premikanje monitorja. Oglej si podporo standarda VESA, ki določa razdaljo med štirimi vijaki za pritrditev na zadnji strani zaslona. Takšen monitor bo združljiv z največjim številom nosilcev.

 

→Poglej monitorje na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka