NASVET Računalništvo
20. 04. 2022 11:12:08

KAKO IZBRATI RAČUNALNIŠKO IGRICO?

1/1

Ob razcvetu igralnih konzol so igre za osebne računalnike še vedno zelo močne in njihova priljubljenost ne upada. Po številu naslovov PC igre pravzaprav vodijo, v takšnem številu pa se zlahka izgubiš. Vsak igralec ima seveda svoje preference, vendar smo ti v želji po prihranku časa pripravili nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali pri izbiri računalniške igre.

 

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 7 min

 

Kazalo

  1. Žanri
  2. Zahteve za strojno opremo
  3. Distribucija iger online
  4. Dodatki za igranje
  5. Pogosto zastavljena vprašanja

 

1. Žanri

Čeprav se žanri pogosto prekrivajo, je eden od njih v večni primerov bolj izrazit. Nekateri se bodo dolge ure zabavali z akcijskimi igrami, drugi pa bodo cel konec tedna preživeli ob igri Sims.

Dirkaške računalniške igre

Dirkaške igre za PC te posedejo v stare starodobnike, sodobna letala ali na sedež najhitrejših motociklov.

 

  • Arkadne dirkalne igre ti omogočajo, da letiš po zraku brez upoštevanja fizikalnih zakonov, predvsem pa omogočajo, da pohodiš na plin zabave. 
  • Simulacijske dirkalne igre imajo izpopolnjene tehnike vožnje in posnemajo pravo mehaniko vožnje.

 

 

→Poglej dirkaške igre


 

Strateške računalniške igre

Pri teh računalniških igrah treniraš svoje možgane, zmago pa si moraš prislužiti s svojo pametjo in taktiko, pri čemer je ključ do uspeha dober načrt igre.

 

  • Realtime strategije imajo realni čas in ne dopuščajo niti trenutka nepozornosti. 
  • Obratne strategije so podobne realtime strategijam, vendar se igralci po vsakem obratu zamenjajo. 
  • Pri gradbenih strategijah lahko gradiš in upravljaš mesta, tematske parke, bolnišnice in še več.

 

 

→Poglej strateške igre


 

Logične računalniške igre

Pri sestavljankah mora igralec vzpostaviti povezave in odkriti vzorce, ki kažejo, katera akcija povzroči določeno reakcijo.

 

V primerjavi s strateškimi igrami so manj obsežne in poudarjajo reševanje manjših ugank in zapletenih nalog.

 


 

Akcijske računalniške igre

Akcijske računalniške igre igralcu dvignejo adrenalin ter urijo njegovo zaznavanje in koordinacijo gibanja. V teh igrah gre za to, da za vsako ceno dokončaš nalogo in ohraniš vsaj eno življenje. Priljubljene so vojne igre, v katerih igralec prevzame položaj v bojni enoti.

 

  • Strelske igre - naloga igralca je odpraviti vse sovražnike, bodisi gre za zločinske vojake ali hordo požrešnih zombijev. 
  • Bojne igre - bolj raznolike v slogu, s katerim lahko onemogočiš nasprotnike. Ponuja široko paleto bojnih spretnosti, igralec pa mora izbrati kombinacijo za napad in dokončanje misije.

 

→Poglej akcijske igre


 

RPG računalniške igre

V igrah RPG za osebne računalnike se igralec vživi v junaški lik, ki ga nato vodi po odprtem svetu. Igra sledi glavni zgodbi, vendar je prepletena z vrsto dodatnih nalog, ki igralcu pomagajo izboljšati in pridobiti spretnosti ter boljšo opremo za njegov lik.

 

Ta žanr je za ljubitelje igralnega vzdušja in raziskovalce okolja. Nekateri znani naslovi včasih skrivajo t.i. easter eggs, neopazne reference na druge igre, kulturo ali pomembne dogodke.

 


 

Računalniške igre za otroke

Računalniške igre za otroke so brez neprimerne vsebine in so pogosto izobraževalne narave. Zabavne uganke in kvizi so namenjeni spodbujanju in razvijanju otrokovega razmišljanja. Nekatere računalniške igre za otroke so navdihnjene s priljubljenimi liki iz risank in filmov.

 

Starostno kategorijo igre najdeš na embalaži igre ali v njenem opisu – t.i. ocene PEGI.

 


 

Športne računalniške igre

V športnih računalniških igrah se lahko preizkusiš kot atlet, dirkač ali celo lovec. Najpogostejše so hokejske igre, košarka, golf, nogomet, pa tudi BMX igre, biatlon, deskanje na snegu ali celotne olimpijske igre. Igralec je odgovoren za potek posameznih tekem ali dirk, lahko pa vodi in gradi celotno ekipo.

 

Ponudba običajno vključuje hokej, košarko, golf, nogomet, pa tudi BMX igre, biatlon, deskanje na snegu ali celo olimpijske igre.

 

 

→Poglej športne igre


 

Simulacijske računalniške igre

Simulatorji omogočajo realistično izkušnjo izmišljenega sveta. Posnemajo različne dejavnosti po načelu resničnega življenja. Nekatere takšne igre na računalniku se uporabljajo tudi za poučevanje in usposabljanje.

 

Preizkusiš se lahko v vodenju športnega kluba, delu na kmetiji ali v priljubljenih igrah s konji, kjer na računalniku skrbiš za svoje varovance.

 

 

→Poglej simulacijske igre


 

Pustolovske računalniške igre

Igre, v katerih je poudarek na zgodbi in igralčevi izkušnji preko nje. Pogosto so prepletene s filmskimi prizori - naprednejše računalniške igre že uporabljajo prave igralce, katerih gibanje zaznavajo senzorji, ki jih pretvorijo v animirane like.

 

V pustolovskih igrah pozornost namenjaš okolici, ki pogosto ponuja namige za napredovanje v igri. Med pustolovskimi igrami je mogoče najti različne žanre, kot so grozljivke, srednjeveške ali fantazijske igre.

 


 

Posebne izdaje in DLC

Posebne izdaje vsebujejo dodatno vsebino za igro v primerjavi z osnovno različico - poseben oklep za lik, vozilo ali dodatne stranske misije. Zbirateljske izdaje so pogosto lepše pakirane in poleg igre vključujejo na primer zgoščenko s soundtrackom, kipec lika iz igre, obesek za ključe ali drug merchandise.

Če igra prejme nagrado za igro leta, se po navadi izda posebna izdaja GOTY z vso dodatno vsebino. Včasih je takšna izdaja izdana tudi za igro brez spremenjenega naslova, običajno z oznako Complete Edition ali Director's Cut.

Igra Batman: Arkham Origins The Complete Edition.

Zlasti igre velikih studiev pogosto omogočajo nakup vsebine v obliki prenesljive vsebine (DLC ali downloadable content). Pri nekaterih igrah gre za manjše dodatke, ki olajšajo napredovanje v igri, pri drugih pa za kozmetične dodatke, njihov nakup pa ne vpliva na razvoj igre. Nekateri studii se osredotočajo na obsežne DLC, ki razširjajo prvotno zgodbo ali ponujajo nova bojišča.

Pri starih PC igrah, ki so zelo priljubljene, so na voljo remastered različice, pri katerih proizvajalec poleg dodane vsebine izboljša tudi grafiko in podporo za sodobno strojno opremo.

 

2. Zahteve za strojno opremo

Zmogljivost računalnika

Pri izbiri računalniške igre moraš upoštevati tudi zmogljivost računalnika. Pisarniški prenosni računalnik ne more obdelati 3D naslovov, ki zahtevajo zmogljivo grafično kartico; lahko najdeš igre za manj zmogljive računalnike, vendar pa se moraš potem zadovoljiti z nižjo kakovostjo slike ali manj zahtevnim podvigom. Najdeš lahko neodvisne računalniške igre, ki so jih naredili neodvisni razvijalci. Njihova grafika je običajno preprosta, bolj umetniška kot realistična, njihova zgodba pa se pogosto ne more kosati z velikimi studii. Kako zahtevna je določena igra je vedno navedeno v njenem opisu ali na embalaži.

  • Minimalne strojne zahteve - če tvoj računalnik izpolnjuje te zahteve, lahko igro zaženeš z osnovnimi nastavitvami. 
  • Priporočene zahteve - z njimi že lahko igraš v najvišji kakovosti, ki jo ponuja igra.

 

Igre z zelo realističnimi prikazi okolja zahtevajo najnovejše in najbolje opremljene igričarske računalnike z zmogljivimi grafičnimi karticami, ki jih je mogoče nadgraditi z zmogljivejšimi komponentami. Pisarniški in prenosni računalniki običajno ne zmorejo poganjati zahtevnejših iger ali pa imajo precejšnje omejitve.
Če se v teh parametrih ne znajdeš, uporabi namensko spletno mesto, ki samodejno zazna strojno opremo tvoje naprave in primerja težavnost igre, katere združljivost želiš preveriti.

 

Igre za Mac in Linux

Platformi Mac in Linux imata ožji izbor kot Windows, zato so zbirateljske edicije iger zanju redke. V spletnih trgovinah, kot sta Steam in Origin, je na voljo razmeroma veliko kakovostnih naslovov in nezahtevnih neodvisnih iger.

Oba sistema ti omogočata uporabo emulatorja, ki lahko zažene datoteke, namenjene sistemu Windows - Wine za Linux, WineBottler za Mac. Vendar pa nobena od njih ne zagotavlja 100-odstotno brezhibnega delovanja igre, zato je dobro, da predhodno preveriš združljivost določene igre.

Računalniška igra Mafia.

 

3. Distribucija iger online

Igre za osebne računalnike je mogoče kupiti v fizični obliki ali prek spletne distribucije. Platforma Steam, ki jo je razvil Valve, prevladuje na področju spletnega nakupovanja iger. Origin uporablja EA, Ubisoft pa deluje na spletu kot U-Play. Vse te platforme poleg nakupa iger omogočajo tudi stik z drugimi igralci - v primeru storitve Steam lahko spreminjajo različne elemente v podprtih igrah, prenašajo spremembe iz skupnosti in razpravljajo.

 

Medtem ko sta Origin in U-Play omejena na igre, objavljene v distribuciji podjetij EA in Ubisoft, Steam ponuja ogromen nabor iger, vključno z manj znanimi naslovi. Razvijalcem omogoča tudi, da dajo igro na voljo v delovni različici pred izdajo, neodvisnim neodvisnim studiem pa, da svoje igre vključijo v program Steam Greenlight, v katerem lahko igralci glasujejo o tem, ali naj bo igra vključena v ponudbo.
Igra iz teh platform bo tesno povezana s tvojim računom.

 

Spletne računalniške igre

Spletne igre na računalniku omogočajo sodelovanje več igralcev. Najpogostejše so akcijske, strateške, športne, dirkalne in RPG igre. Posebna kategorija je MOBA (Multiplayer Online BattleArena), ki se giblje na meji akcijskih iger, strategij in RPG-jev. V njih ekipe treh do petih ljudi tekmujejo na majhnih zemljevidih, kjer je cilj uničiti nasprotnikovo bazo. Nekatere takšne spletne igre se celo profesionalno igrajo na področju e-športa.

Računalniška igra Skyrim.

 

4. Dodatki za igre

 

5. Pogosto zastavljena vprašanja

Ali bo moj računalnik podpiral določeno igro?

Strojne zahteve so navedene na ovitku igre. Če ne želiš tvegati, lahko strojne zahteve predhodno preveriš na posebnih spletnih straneh. Tam vpišeš naslov izbrane igre in zaženeš samodejno zaznavanje strojnih zmožnosti tvjega računalnika.


Je igra v slovenščini?

Privzet jezik večine iger je angleščina. Igre s slovensko sinhronizacijo so zaradi majhnosti domačega trga redke, zato se razvijalci odločajo za cenejšo različico lokalizacije s podnapisi in prevedenimi besedili.

Zlasti pri neodvisnih igrah se pogosto zgodi, da angleščina sploh ni na voljo. Če brez nje ne moreš, vedno preberi informacije o izdelku, kjer je lokalizacija vedno navedena.


Je igra primerna za otroke?

Za večino iger je priporočena najnižja starost igralca - pri fizičnih izdajah je navedena na embalaži, pri spletnih računalniških igrah pa v specifikaciji izdelka. Razširjeni standard PEGI (Pan European Game Information) poleg starosti navaja tudi problematične dejavnike igre.

Ocena PEGI ima pet kategorij:

Ocena Opis
PEGI 3
 

Brez vulgarnih izrazov in nasilja. Šaljivi kontekst brez strašljivih scen.

PEGI 7
 

Brez vulgarnih izrazov, nasilje samo v humorni obliki (Tom & Jerry). Nekatere scene lahko prestrašijo otroka.

PEGI 12

Nasilje samo nad izmišljenimi liki, nikoli nad ljudmi ali živalmi. Lahko vsebujejo dostojno goloto in vulgarne izraze brez seksualnega konteksta.

PEGI 16

Prikazuje realistično nasilje ali spolne
aktivnosti. Lahko vsebujejo vulgarne izraze, kajenje, drogo in kriminalno aktivnost.

PEGI 18

Igre za odrasle - grafično prikazujejo grobo nasilje, tudi takšno, ki pri igralcih lahko povzroči odpor do igre.

 

 

→Poglej računalniške igre na Ceneje.si

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka