NASVET Računalništvo
6. 04. 2022 15:10:19

KAKO IZBRATI PRENOSNI RAČUNALNIK?

1/1

Prenosniki zaradi lažjega načina prenašanja čedalje bolj izpodrivajo stacionarne računalnike. Prenosni računalnik je pomočnik pri delu in študiju, v prostem času pa je igričarski oz. gaming prenosnik čudovit način za sproščanje. Toda ni vsak prenosnik enak, pisarniški prenosnik bo cenejši od igralnega prenosnika, vendar na njem ne moreš igrati GTA ali Simsov –  zato ne izbiraj laptopa samo po ceni, ampak glej tudi na to, kaj zmore.

 

 • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
 • Čas branja: 8 min

 

Kazalo

 1. Vrste prenosnih računalnikov
 2. Specifikacije
 3. Uporabne funkcije
 4. Vzdrževanje in servis prenosnih računalnikov
 5. Dodatki
 6. Pogosta vprašanja in odgovori

 

Vrste prenosnih računalnikov

Gaming prenosnik

Pri gaming prenosnikih je najbolj ključna njihova grafična kartica, ki mora biti namenska in ne integrirana. V večini primerov jih ni mogoče nadgraditi, zato ni vredno varčevati  – njihova zmogljivost je označena s številko modela grafične kartice. Če nameravaš igrati starejše igre na CD/DVD, izberi prenosnik z optičnim pogonom. Osrednji del prenosnika je procesor, Intel Core i7 poganja najnovejše igre, Intel Core i5 poganja le manj zahtevne igre in je bolj primeren za delovne prenosnike. 

Raznobarven gaming prenosnik.

+ Uspešnost
+  Oblikovanje

- Višja cena

→Poglej gaming prenosnike

 

Delovni prenosniki

Za delo je najboljši laptop, v katerega lahko priključiš vse periferne naprave (monitor, miško, tipkovnico) z enim samim kablom (ali tako, da napravo postaviš v postajo). Pisarniški prenosniki so zelo skromno opremljeni in z omejenimi zmogljivostmi – prednost je njihova nizka cena. Vendar ne pridejo v poštev na primer za grafične oblikovalce, ki potrebujejo večji RAM pomnilnik, SSD disk in namensko grafično kartico za urejanje videov in ustvarjanje modelov v grafičnih urejevalnikih. Če pogosto potuješ, priporočamo lahek in majhen prenosni računalnik z diagonalo do 14”. 

Temen poslovni prenosnik.

+ Cenovno dostopno

- Ne morete upravljati zahtevnejših programov

→Poglej poslovne prenosnike

 

Prenosnik 2v1

Prenosni računalnik 2v1 lahko obrneš ali pa zaslon ločiš od tipkovnice in ga, zahvaljujoč zaslonu na dotik, uporabiš kot tablični računalnik. Uporabljajo se lahko ne le za delo – na primer med predstavitvami, ampak tudi doma pri kuhanju ali za gledanje filmov. Zaradi kompaktnosti in uporabniškega udobja so primerni tudi kot prenosni računalniki za študente.
 

Prenosnik - tablica 2v1.

+ Lahko se uporablja kot tablični računalnik
+  Kompaktna velikost

- Majhna zmogljivost - lahko upravlja le osnovne programe

Prenosni računalnik z zaslonom na dotik

Zaslon na dotik lahko najdeš tudi na prenosnih računalnikih s trdno konstrukcijo. Vendar jih ni mogoče v celoti uporabljati kot tablične računalnike in so težji od prenosnikov 2v1. Po drugi strani pa so izdelani z diagonalo do 17,3”, zato bo, če imaš raje večji zaslon in potrebuješ močnejše delovanje, služil bolje kot prenosnik 2v1.

Uporaba računalnika z zaslonom na dotik.

Prednosti in slabosti v primerjavi s konvertibilnimi prenosniki

+ Na voljo z večjo diagonalo
+  Večja učinkovitost

- Ni možno ločiti od tipkovnice
- Večja teža

 

→Poglej prenosnike z zaslonom na dotik

 

Specifikacije laptopov

Procesor

V osnovi procesor predstavlja možgane prenosnika, skrbi namreč za izvajanje vseh procesov.  Od tega je v večji meri odvisna hitrost. Ta je navedena v GHz, danes pa sicer ne predstavlja preveč pomembnega podatka, saj je hitrost procesorja odvisna od tudi bolj ključnih dejavnikov. Laptopi imajo pogosto vrednost v GHz, lahko pa imajo v oklepajih dodaten predikat Turbo/TurboBoost. V tem primeru lahko pod obremenitvijo procesor za kratek čas poveča največjo frekvenco. 

Pomemben parameter je tudi število jeder. Dvojedrni procesor zadošča za osnovno uporabo, vendar za izvajanje zahtevnejših iger in aplikacij raje glejte za štirijedrni procesor. Nekateri dvojedrni procesorji so opremljeni s tehnologijo Hyper-threading, ki ustvari še dve virtualni jedri in se tako lahko delno obnaša kot štirijedrni. Zmogljivejša štiri jedra lahko storijo enako, vendar zmožnost razdelitve nalog na osem jeder lahko uporabi le zelo ozek nabor programov, predvsem s področja grafičnih ali video urejevalnikov.

Procesor Intel Core i7.

Najzmogljivejši prenosni računalniki trenutno uporabljajo procesorje Intel Core i7, njihov potencial pa bodo izkoristili zahtevni igralci video iger ali pa tisti, ki se ukvarjajo z videom in grafiko. Za običajen domači prenosnik ali pa prenosnik za šolo popolnoma zadostuje  manj zmogljiv dvojedrni procesor, na primer za dejavnosti, kot sta pisanje dokumentov ali brskanje po internetu.

→Poglej procesorje

Delovni pomnilnik (RAM)

RAM se uporablja za shranjevanje procesov in začasnih datotek, vključno z operacijskim sistemom. Večji kot je, več računalnik lahko obdeluje hkrati. 

Danes je osnova 4 GB, kar zadošča precej nezahtevnim uporabnikom. Omejujejo jih lahko na primer večje število odprtih zavihkov v brskalniku v kombinaciji z drugimi programi.

Idealen je 8 GB RAM, ki zmore večino opravil, vključno z igranjem nezahtevnih iger - večje potrebujejo le zahtevnejši uporabniki, ki se ukvarjajo na primer z napredno grafiko ali video montažo. 

Delovni pomnilnik - RAM.

→Poglej RAM-e

Trdi disk

Na trdem disku so shranjeni vsi uporabniški podatki. Klasični HDD je zaradi gibljivih delov izrazito počasnejši in bolj nagnjen k poškodbam. 

SSD diski se odlikujejo po visoki hitrosti, vzdržljivosti in so lažji, kar pomeni, da je tudi sam laptop lažji. Pomanjkljivost je največkrat njegova kapaciteta, saj je, v nasprotju s klasičnim trdim diskom, z vsakim GB več tudi višja cena. V primeru, da v samem prenosniku ne potrebuješ veliko prostora za shranjevanje in želiš SSD tudi v cenejših napravah je hitrost v primerjavi s HDD občutna. 

Trdi disk - SSD disk.

Vedno izberi vsaj 128 GB pomnilnik, saj bo sistem vzel do 40 GB prostora. Poceni prenosni računalniki imajo pogosto eMMC pomnilnik, ki je le nekoliko hitrejši od trdega diska, cena kapacitete pa se bolj primerja z SSD. Možnost, ki združuje hitrost SSD-ja in kapaciteto HDD-ja, je nakup zunanjega diska. Nanj lahko shraniš podatke, na primer fotografije ali filme, do katerih ne dostopaš preveč pogosto. 

→Poglej trde diske

Grafična kartica

Grafična kartica preko grafičnega izhoda prikazuje sliko na zaslonu. Njena glavna komponenta je grafični procesor GPU, ki je zaslužen za hitre in učinkovite spremembe vsebine grafičnega pomnilnika in s tem slike na zaslonu. Mnogi prenosni računalniki danes uporabljajo tako imenovane integrirane grafične kartice, ki so del procesorja. Njihova prednost je nižja poraba energije in nižja delovna temperatura, vendar ne dosegata takšnih zmogljivosti kot namenske kartice.

Grafična kartica.

Najcenejše namenske grafične kartice niso pretirano močnejše od običajnih integriranih, vendar so bolj energetsko potratne in tudi bolj nagnjene k poškodbam. Višja serija namenskih grafičnih procesorjev bo imela večjo grafično zmogljivost, medtem ko bodo najvišji modeli zlahka obvladali najnovejše igre na visokih nastavitvah. 

→Poglej grafične kartice

 

Zaslon

Najpogostejša predstavnika sta zaslona z ločljivostjo HD (1366 × 768 px) in Full HD (1920 × 1080 px). Prva omenjena vrednost je osnova in je standard med poceni prenosniki. Na zaslon bo v tem primeru prišlo manj informacij, posamezne slikovne pike pa boste opazili tudi na večji razdalji od monitorja. Full HD tudi že pri večjih zaslonih ponuja razmeroma kakovosten prikaz in veliko prostora za delo. Najbolj kakovostni zasloni danes imajo ločljivost 3840 x 2160 px, vendar jih večino najdemo v višjem cenovnem rangu. Igralcem video iger bi v tem primeru priporočili modele z najzmogljivejšo grafično kartico, da bo zmožna prikazati vse detajle. 

Prenosni računanik s 17-inčnim zaslonom.

Prenosni računalniki z manjšo diagonalo so bolj kompaktni in primerni za pogosto prenašanje, če pa nameravaš na prenosnem računalniku gledati filme ali igrati igre, bo za to bolj primeren večji zaslon.
 • 11,6 "in 13,3" izberi, če pogosto potuješ
 • 14 -palčni prenosniki so še vedno kompaktni in na njih je mogoče delati brez težav.
 • 15,6 -palčni prenosni računalniki že zadostujejo za filme, igre in večpredstavnosti.
 • 17,3 -palčna diagonala ponuja jasen velik zaslon, vendar pa je večji prenosnik neprimeren za pogosto prenašanje.

Za dodatno zaščito zaslona je mogoče kupiti tudi različne vrste zaščitnih folij. Poleg klasične mat in sijoče pa lahko kupiš tudi protirefleksno in tako imenovano »zasebno« folijo, ki ljudem v bližini onemogoča ogled zaslona s strani.

 

Baterija

V specifikacijah prenosnika se poleg kapacitete baterije v Wh (vatna ura) najde tudi navedeni čas vzdržljivosti, po katerem se lahko brez problema orientiraš. Običajno je navedena vzdržljivost dosegljiva s polovično svetlostjo in pisarniškim delom z občasno internetno povezavo. Bolj kot prenosnik obremenjuješ, več energije porabi akumulator. Prenosni računalnik z osemurno vzdržljivostjo pri delu bo na primer pri igranju zahtevnejše video igre vzdržljivost zmanjšal na uro in pol ali pa na primer na pet ur ob predvajanju filma z vklopljenimi zvočniki. Zmogljivejši prenosniki enako kapaciteto porabijo hitreje, saj komponente potrebujejo več energije.

 

Uporabne funkcije

 • Spletna kamera – danes je zelo pomemben element prenosnika možnost video klicev.
 • Optični pogon – ni standardna oprema, če pa se ne moreš izogniti CD-jem in DVD-jem, lahko še vedno izbereš zunanji pogon. 
 • Bluetooth – uporablja se za brezžično povezavo dodatne opreme (miška, tiskalnik - mimogrede, če ne veš, kako ju izbrati, si preberi naša vodiča za izbiro prave miške in vodič za izbiro tiskalnika zate). 
 • HDMI – omogoča priključitev monitorja in večine televizorjev.

 

 

Vzdrževanje in servis prenosnih računalnikov

Baterija neizogibno s časom izgublja svojo vzdržljivost, kar pa lahko s pravilno uporabo bistveno omejimo. Ne pusti, da se baterija popolnoma izprazni na nič, v idealnem primeru jo priključi na 10-15% preostale napolnjenosti. Prenosnik zlahka napolniš do polnega, pri čemer pa ga ni najbolje puščati priklopljenega več dni, zato polnjenje občasno prekini.  Nekateri prenosniki imajo način dolgotrajne električne povezave , kjer ohranjajo baterijo optimalno napolnjeno do določene zmogljivosti in tako podaljšajo njeno življenjsko dobo.

Še posebej naj bo dobro poskrbljeno za prenosne računalnike, ki se uporabljajo pogosto, da je hladilna reža čista. Njihova zamašenost s prahom je pogosto vzrok pregrevanja, ki pa lahko, če se dolgo časa ne upošteva, trajno poškoduje komponente. V idealnem primeru je treba prenosnik vsaj enkrat letno strokovno očistiti in zamenjati termalno pasto na procesorju. Stalo te ne bo veliko, življenjsko dobo prenosnika pa bo zlahka podaljšalo tudi za nekaj let. Prenosni računalnik mora imeti zadostno količino zraka v prezračevalnih odprtinah, zato ga ni priporočljivo polagati na odejo, kjer se pregreva.

 

Dodatki

→Torbe in nahrbtniki za prenosnike

 

→Podloge in stojala za prenosnike

 

→Baterije za prenosnike

 

→Polnilci za prenosnike

 

→Nalepke za prenosnike

 

Pogosto zastavljena vprašanja

Moj prenosni računalnik je počasen in se izklaplja, kaj lahko storim?

Poskusi očistiti prezračevalne odprtine, izklop je lahko posledica pregrevanja zaradi pomanjkanja zraka. Če se stanje ne spremeni, je morda kriva baterija.

Kako vem, ali lahko moj prenosni računalnik dovolj zmogljiv za določeno igro/program?

Na zmogljivost vplivata predvsem procesor in pomnilnik RAM. Za zahtevnejše igre in programe izberi prenosnike s procesorjem Intel Core i7 in vsaj 8 GB RAM pomnilnika.

Na kaj naj se osredotočim, če iščem zmogljiv študentski prenosnik?

Če iščeš prenosni računalnik, ki bo zmogel zahtevnejše grafične programe, se osredotoči na te specifikacije:

 • najbolje je, da ima procesor Intel Core i7, 
 • večji, 17" zaslon,
 • vsaj 500 GB prostora na disku.

→Poglej prenosnike na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka