NASVET Mali gospodinjski aparati
28. 01. 2022 13:44:05

KAKO IZBRATI NAJBOLJŠI GRELNIK VODE?

1/1

Izbira grelnika ne sme biti omejena le na dizajn in konstrukcijo. Svetovali ti bomo, kako izbrati čajnik glede na moč, obliko in druge parametre ter kako zanj skrbeti.

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 6 min

 

Kazalo

  1. Vrste grelnikov
  2. Parametri
  3. Funkcije in lastnosti
  4. Dodatki
  5. Nasveti

 

Vrste grelnikov

Pri izbiri grelnika imamo pogosto že predstavo, kako naj bi idealno izgledal. Ta zamisel se običajno odraža v izbiri materiala. Potrebuješ vsestranski, neopazen grelnik vode, ki se prilega vsakemu gospodinjstvu? Potem je nerjaveče jeklo prava izbira zate. Če ti je všeč retro slog, pa se osredotoči na keramične modele. 

Grelniki vode iz nerjavečega jekla 

Trpežno nerjaveče jeklo je eden izmed najbolj priljubljenih materialov grelnikov vode. Na trgu običajno najdeš grelnike z zaščitnimi elementi, o čemer se nujno pozanimaj še zlasti pri poceni modelih. Če grelnik iz nerjavečega jekla nima zaščite, te lahko zlahka opeče.

+ nezahtevno vzdrževanje
+ odlično razmerje med ceno in kakovostjo

Stekleni grelniki vode

Stekleni grelniki so pogosto izdelani v kombinaciji z nerjavečim jeklom. Vendar pa je slabost te privlačne oblike ta, da so prstni odtisi zlahka vidni.

+ boljši pregled nad količino tekočine
+ nekateri modeli so barvno osvetljeni

- zahtevnejše vzdrževanje
- ni zelo odporen na poškodbe

Keramični grelniki vode

Za ljubitelje izvirnih stilov so na voljo keramični kotlički. Na voljo so v sodobnih, tradicionalnih in retro modelih s termometrom v prijetnih pastelnih barvah.

+ zelo dobro izolirajo - voda v njih dlje časa ohranja temperaturo
+ tihi

- ni zelo odporen na poškodbe
- težek

Plastični grelniki vode

Kralji nizkih cen med grelniki vode so modeli, izdelani iz plastike. Odlični so npr. za dopuste in potovanja, ko vodo za čaj ali kavo segreješ samo nekajkrat, saj niso primerni za zelo pogosto uporabo.

+ cenovno dostopni
+ lahki
+ nizka poraba pri vzdrževanju

- ni zelo trpežen
- kratka življenjska doba
- lahko oddaja vonj po segreti plastiki

 

Parametri

Velikost

Enako pomembno vprašanje pri izbiri je skupna prostornina in velikost grelnika. Ti parametri so odvisni od tvojih dnevnih potreb in števila oseb v gospodinjstvu. Pomisli, kako pogosto uporabljaš kotliček, za koliko ljudi naenkrat in če imaš veliko obiskov. Vse te točke bi morale nato vplivati na končno izbiro volumna grelnika. 

Na trgu najdeš grelnike s prostornino od 0,4 do 3 litre. Za dvočlansko gospodinjstvo bo verjetno najbolj primeren kotliček s prostornino okoli 1,5 litra. Če pogosto uživaš v družbi obiskovalcev, raje izberi večji, 1,7-litrski grelnik, s katerim nimaš težav tudi pri več gostih. Grelniki s prostornino več kot 2 litra pridejo v poštev predvsem veččlanskim gospodinjstvom.

Prostornina potovalnih kuhalnikov je od 0,4 do 1 litra, njihova moč pa od 650 W do 1600 W.

 

Oblika

Če se odločaš med višjim ali nižjim in širšim grelnikom, izberi drugo možnost. Nizki kotlički bolje izkoristijo toploto z dna, kjer je nameščeno grelno telo. Upoštevaj tudi minimalno možno napolnjenost, saj v primeru uporabe za samo eno osebo zadostuje že manj kot pol litra.

Moč

Najpogostejša moč je približno 2200 W za 1,7-litrske grelnike.

Moč označuje porabo energije in čas vretja vode. Na trgou so običajno na voljo grelniki z močjo od 650 do več kot 3000 W. Za udobno pripraco brez dolgega čakanja pripročamo izbiro grelnika z močjo vsaj 2000 W.

Prav tako velja, da večja izbrana moč pomeni krajši čakalni čas, vendar večjo porabo energije. Kljub temu je poraba energije pri kuhanju vode v grelniku manjša kot pri kuhanju na kuhalni plošči.

Prostornina Uporaba Približna moč
0,6 l Potovanje, za v avto 650 W
1 l Za dve osebi 1100 W
1,7 l Za 3 ali več članov gospodinjstva 2000 W
2 l in več Veliko gospodinjstvo, pogosti obiski 2200 W

 

Grelni element

Pred nakupom grelnika preveri, kje se nahaja grelna spirala, tj. ali je spirala skrita ali vidna.

  • Skrita grelna spirala je vgrajena na dnu kotlička pod podstavkom iz nerjavečega jekla. Tako se voda segreva dlje časa, vendar se v njej ne nabira vodni kamen. Grelnik je zato veliko lažje očistiti, poleg vode pa lahko segrevaš tudi druge tekočine.
  • Vidna grelna spirala zagotavlja hitrejše segrevanje, vendar se na njej pogosto nabere vodni kamen. To otežuje čiščenje.

 

Varnost 

Sodobni grelniki vode imajo številne varnostne funkcije. Med vrenjem vode mora vsaka naprava opozoriti na svoje delovanje drugače kot s hrupom in aktiviranim gumbom za vklop. Običajno je opremljen s svetlečo diodo, ki po kuhanju in izklopu ugasne. 

Grelnik mora biti enostaven za uporabo, varen in razumljiv povprečnemu uporabniku. Vsak grelnik mora biti opremljen s štirimi osnovnimi varovali: 

  1. Samodejni izklop, ko je doseženih 100 °C 
  2. Preprečen zagon brez tekočine 
  3. Samodejni izklop v primeru nepravilne namestitve na podlago 
  4. Izklop v primeru pregrevanja 

Varnostna prednost je tudi možnost polnjenja skozi kljun kotlička brez odpiranja zgornjega pokrova. Uporabna funkcija je lahko tudi gumb za samodejno odpiranje pokrova.

Podstavek za čajnik

V povezavi z enostavnim in varnim delovanjem naprave je treba omeniti tudi vrsto podstavka grelnika. Z vrtljivim podstavkom ti ni treba razmišljati, kako pravilno namestiti kotliček. Nekateri dražji modeli so opremljeni z gumbi, s katerimi lahko nastaviš temperaturo ogrevanja. Premer dna je od 6 do 22 cm, odvisno od prostornine in velikosti kotlička.

Te skrbi, da bi te predolg napajalni kabel oviral? Priskrbi si kotliček s posebnim podstavkom, v katerega lahko naviješ odvečno količino kabla.

 

Funkcije in lastnosti

Dodatne funkcije in oprema kotlička so pri izbiri pogosto pomembnejši parameter od materiala in prostornine. Ena izmed najbolj priljubljenih funkcij je nadzor temperature, torej možnost nastavitve poljubne ciljne temperature. 

  • Kotliček z nadzorom temperature - odlična funkcija za tiste, ki radi kuhajo zelene čaje in druge pijače, ki zahtevajo določeno temperaturo. Območje nastavitve se običajno giba od 50 do 100 ° C. 
  • Indikator nivoja vode - kotlički, opremljeni z indikatorjem, kažejo nivo vode. Pomanjkljivost je njihova nagnjenost k vodnemu kamnu. 
  • Akumulatorski grelniki - na trgu so na voljo tudi sodobni akumulatorski modeli.
  • Zaslon - jasno prikazuje izbrano temperaturo ali čas ogrevanja. 
  • Samodejni izklop med vrenjem - varnostni element sodobnih grelcev je mogoče dopolniti z zvočnim signalom skupaj s izklopom lučke. 
  • Varnostna ključavnica – še ena varnostna funkcija, ki preprečuje, da bi vklopili prazen kotliček. 
  • Odstranljiv filter - omogoča dodajanje in odstranjevanje filtra za čaj po potrebi. 
  • Prostor za kabel - skrije nepotrebno dolg kabel za grelnik. 

 

Dodatki

 

Nasveti

Kako skrbeti za grelnik vode?

  1. V grelniku pred prvo uporabo zavri vodo. Torej vklopi grelnik poln vode in vodo po segrevanju izlij. Proizvajalci priporočajo, da to ponoviš vsaj dvakrat. 
  2. Pred zamašitvijo z vodnim kamnom se lahko zaščitiš že pri nakupu. Izberi električni grelnik vode s skrito grelno spiralo. Če izbereš vrsto z vidno spiralo, nikoli ne puščajte vode v kotličku, preostanek vedno izlij. 
  3. Po vsaki uporabi izklopi grelnik, da preprečiš nepričakovan kratek stik in morebiten požar. 
  4. Če imaš doma tršo vodo, priporočamo uporabo filtrirane vode. S tem ne preprečiš le vodnega kamna, ampak podaljšaš tudi celotno življenjsko dobo aparata

Kako očistiti grelnik vode?

Tudi grelnik je treba občasno očistiti, predvsem zaradi vodnega kamna. Ne samo, da ne izgleda lepo, ampak lahko sčasoma znatno poškoduje aparat. Poleg tega veliko vodnega kamna negativno vpliva na učinkovitost ogrevanja. 
Obstaja več načinov, kako se vodnega kamna znebiti. Prva možnost je žlica citronske kisline, nekoliko bolj učinkovita pa je skodelica kisa. 
Vodo in skodelico kisa vliješ v grelnik, zavreš in pustiš delovati eno uro. Nato v kotličku večkrat zavri čisto vodo. Druga možnost je uporaba čistila za odstranjevanje vodnega kamna, ki je na voljo v tekoči obliki, najdeš pa tudi tablete. Običajno so na voljo univerzalni, za kavne aparate in grelnike vode.

Kateri grelnik je najtišji?

Če iščeš najtišji možni čajnik, se izogibaj enostenskim modelom iz nerjavečega jekla. Izberi keramiko ali plastiko, ki ne povzročata tolikšnega odmeva. Modeli z dvojnimi stenami še bolje dušijo hrup.

→Poglej grelnike vode na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka