NASVET Športna oprema in prehrana
7. 01. 2022 08:42:11

KAKO IZBRATI PAMETNO URO?

1/1

Pametne ure so podaljšek pametnega telefona, njihov cilj pa je poenostaviti tvoje življenje. Prikazujejo obvestila, merijo telesne funkcije, spremljajo aktivnost, z njimi lahko na daljavo upravljaš telefon, prek njih telefoniraš, v trgovini pa z njimi lahko brezkontaktno plačuješ. Nekatere so namenjene aktivnim športnikom, druge privlačijo s svojim elegantnim dizajnom in različnimi funkcijami. Po katerih parametrih izbrati pametno uro?

Osnova ni več samo prikazovanje časa

Pametne ure večinoma delujejo v povezavi z mobilnim telefonom, vendar to ne pomeni, da brez njega ne morejo delovati. Prikazujejo čas in merijo srčni utrip, beležijo število korakov ali prevoženo razdaljo. Na njih lahko nastaviš alarm, časovnik ali štoparico. Vendar pa v celoti izkoristiš vse njihove funkcije šele po tem, ko jih povežeš z mobilnim telefonom.

Tako lahko vidiš obvestila s Facebooka ali Messengerja, na katera se običajno lahko tudi odzoveš, opozorila te bodo na dogodek na koledarju ali na spremembo rezultata na športni tekmi, ki te zanima. Omogočajo ti navigacijo po družbenih omrežjih kjerkoli, preklapljanje skladb na mobilnem telefonu, nekateri modeli pa celo neposredno telefonirajo.

Vse pametne ure so opremljene s senzorji gibanja, ki merijo tvojo dnevno in nočno aktivnost (prehojeni koraki ali kakovost spanja) in lahko ocenijo porabljene kalorije pri gibanju. Lahko si nastaviš osebne cilje, ki te bodo motivirali za njihovo doseganje, in če dolgo mirno sediš, te bo opozorila, da se začneš gibati. Poleg tega te opozori na dohodni klic, sporočilo ali drug dogodek na zaslonu. Tudi vibrira, najpametnejše pa vam celo omogočajo, da sprejmete klic in odgovorite na sporočilo. Za to je zaslužen Bluetooth, preko katerega komunicira s tvojim mobilnim telefonom.

Pametne zapestnice, merilci ali pametne ure?

Vse te naprave spadajo v kategorijo nosljive elektronike, tako imenovane »Wearables«. Med kategorijami ni natančne meje, tako da se pogosto prekrivajo. Glavni dejavnik je namen, cena in obseg funkcij.

Pametne zapestnice so najpreprostejše in najcenejše nosljive pametne naprave. Velika večina ima preprost ozek zaslon, ki prikazuje le osnovne informacije. Cilj pametne zapestnice je zbiranje podatkov, ki si jih kasneje lahko ogledaš v aplikaciji na pametnem telefonu. Pametne zapestnice merijo prevoženo razdaljo in tvoj srčni utrip, izračunajo narejene korake in porabljene kalorije ter te obveščajo o obvestilih s telefona. Zahvaljujoč miniaturiziranemu dizajnu in majhni teži te pametna zapestnica ne bo motila in lahko se zgodi, da čisto pozabiš, da jo sploh imaš na zapestju.

Pametne ure so po svojem videzu najbližje klasičnim uram. Opozori te na obvestila, dohodne klice ali sporočila (nekatere celo omogočajo odgovor), lahko nadzirajo predvajalnik ali merijo telesno aktivnost med športno aktivnostjo, počitkom in spanjem. Številni modeli omogočajo namestitev dodatnih aplikacij, številčnic in drugih dodatkov. Poleg tega je veliko modelov pametnih ur zelo elegantnih in jih lahko nosiš na različne dogodke. Številne funkcije, večji in svetlejši zaslon odtehtajo krajšo življenjsko dobo baterije.

Merilci ponujajo večjo vzdržljivost, napredne športne funkcije in so namenjeni aktivnim športnikom. Običajno imajo lasten GPS ali GLONASS čip, ki omogoča natančno beleženje poti, in te navigirajo, brez da imaš s sabo mobilni telefon. Odlikuje jih večja vzdržljivost in daljša življenjska doba baterije. Zasnova je bolj funkcionalna kot elegantna. Za natančnejše meritve lahko merilce brezžično združiš s prsnim pasom.

 

Poglej pametne ure na Ceneje.si »

 

Operacijski sistem in združljivost

Tako kot mobilni telefoni tudi pametne ure delujejo na operacijskih sistemih. Številni proizvajalci so razvili svoje, ki so združljivi tako z iOS kot Android ali Windows Phone, vendar Apple Watch na primer ne bo združljiva s Samsungom in obratno. Upoštevaj še, da slovenščina kot jezik naprave za manj znane proizvajalce ni samoumevna. Torej, če imaš iPhone, si zagotovi Apple Watch. In če v celoti uporabljaš Googlove storitve, posezi po Android Wear.

Operacijski sistem tudi določa, katere aplikacije (če sploh) dejansko lahko prenesete na uro. Android Wear ali Watch OS (Apple) omogočata namestitev aplikacij (npr. Instagram, Twitter, Facebook, Facebook Messenger, Livesport, Uber, Shazam, Weather itd.), tako da tvoja ura ni le ogledalo mobilnemu zaslonu, vendar je podaljšana roka celotnega telefona.

Življenjska doba baterije

Mobilne telefone smo vajeni polniti vsak dan ali enkrat na dva dni, pri pametnih urah pa ni nič drugače. Življenjska doba baterije se giba med 1 in 5 dnevi, dražji model pa ne zagotavlja daljše življenjske dobe. Po navadi celo obratno, saj velja, da več kot ima ura funkcij, več energije porabi. Vendar se v 1 do 2 urah popolnoma napolnijo. Vendar pa lahko naletiš na pametno uro, ki bo polna zdržala več kot teden dni. Načini polnjenja se razlikujejo od modela do modela. Nekaterim zadostuje klasični USB, druge lahko polniš brezžično, tretje pa z lastnim polnilnikom, ki je vključen v paket. Noben način sicer ne predstavlja težav, a klasični USB na primer olajša pakiranje za počitnice.

Dizajn in material

Pri modnih dodatkih je videz pomembnejši od same funkcionalnosti, za ure pa to velja dvojno. Izbiraš lahko med dvema osnovnima vrstama:

 • Ura s pravokotnim zaslonom - je bolj naravna za tehnologijo upravljanja na dotik in značilna za pametne ure kot take. Poleg tega bodo v družbi vedno zelo opazne.
 • Ura z okroglim zaslonom - danes jo je težko ločiti od klasičnih ur. Izgledajo bolj elegantno in jih ni problem kombinirati z oblačili.

Pomemben je tudi material, iz katerega je ura izdelana, tako zaradi njene vzdržljivosti kot videza. Dražji modeli pogosto kombinirajo steklo s kovino ali keramiko, ki ne le da vzdrži nekaj padcev, ampak izgleda zares elegantno, cenejše ure pa so v celoti izdelane iz plastike ali silikona. Njihova prednost je nižja teža.

Ločeno poglavje pa je izbira paščka. Lahko je silikonski, kovinski ali usnjeni, predvsem pa je skoraj vedno zamenljiv. Nič te ne ovira, da preizkusiš, kaj ti najbolj ustreza. Vsak dan lahko nosiš drugačnega ali pa ga sezonsko spreminjaš. Paščke in ostale dodatke za pametne ure najdeš tudi v kategoriji Dodatki za pametne ure.

Funkcije in oprema

Procesor in delovni spomin

Čeprav je frekvenca procesorja eden najbolj prikazanih parametrov, je tako kot pri mobilnih telefonih hitrost naprave določena z ujemanjem strojne in programske opreme. Zato bo ura z lastnim operacijskim sistemom in nižjo frekvenco procesorja enako hitra, če ne celo hitrejša kot ura z višjo frekvenco, a univerzalnim sistemom.

Dražje ure z možnostjo namestitve aplikacij in aktivnega dela z obvestili imajo po navadi vsaj dvojedrni procesor in 512MB delovnega spomina.

NFC in brezkontaktno plačevanje

Brezkontaktno plačevanje lahko izvajaš prek tehnologije NFC s podporo plačilnih standardov, kot so Google Pay, Garmin Pay, Samsung Pay in Apple Pay. Če ti je ta funkcija pomembna, priporočamo, da preveriš, ali storitev deluje tudi v Sloveniji in ali jo tvoja banka podpira.

Klici in SMS

Ena najosnovnejših funkcij pametne ure je obveščanje o dohodnih klicih in sporočilih. Če pa želiš klicati neposredno preko ure, moraš imeti vgrajen mikrofon in zvočnik. Vendar zgolj njuna prisotnost ne zagotavlja vedno možnosti klicanja. Mikrofon se lahko uporablja tudi samo za glasovno upravljanje ure, zvočnik pa za predvajanje glasbe. Nekateri modeli imajo režo za kartico SIM ali vgrajeno kartico eSIM, tako da ti za klicanje ni treba niti povezati mobilnega telefona.

Druge funkcije

 • Wi-Fi – neposredna povezava na internet, omogoča prenos podatkov ali aplikacij neodvisno od mobilnega telefona
 • ANT + – komunikacijski protokol, ki se uporablja predvsem za povezavo s športnimi pripomočki, doseg do 10 metrov, nizka poraba energije.
 • Koledar – opozori na načrtovane sestanke in druge dogodke, na katere ne smeš pozabiti.
 • Aplikacije za glasbo – prek pametne ure lahko upravljaš predvajalnik glasbe na mobilnem telefonu, glasnost itd.
 • Nadzor zaklopa mobilne kamere – uporabno pri delanju selfijev ali skupinskih fotografij
 • Merjenje srčnega utripa – večina pametnih ur meri tvoj srčni utrip, številni modeli omogočajo, da pritrdiš prsni pas, ki meri še bolj natančno.
 • Merjenje oksigenacije krvi – senzor za nasičenost s kisikom v krvi te lahko pravočasno opozori na zdravstvene težave. Pri zdravi osebi naj bi vrednost dosegla 95–99%.
 • Merjenje krvnega tlaka – funkcija je še posebej uporabna za ljudi z nihajočim krvnim tlakom ali s težavami s srcem.
 • Termometer – je sposoben izmeriti trenutno temperaturo zunanjega zraka ali telesno temperaturo.
 • Barometer – spremlja atmosferski tlak, na podlagi katerega lahko pametne ure ocenijo spremembe vremena.
 • G-senzor (akcelerometer) - uporablja se za natančno spremljanje gibanja, se odziva na nagibanje in pospeševanje naprave.

 

Poglej pametne ure na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka