NASVET Ženska oblačila
21. 12. 2021 13:27:56

KATERO SVEČANO OBLEKO KUPITI?

1/1

Izbiraš večerno obleko ali elegantno koktajl obleko za posebno priložnost? Pravilno izbran model bo poudaril tvoje prednosti in prikril pomanjkljivosti. Pri izbiri moraš upoštevati več vidikov, o katerih bomo podrobneje razpravljali v nadaljevanju. Posvetili se bomo značilnostim posameznih krojev, pravilni določitvi tipa postave, izbiri oblek glede na bonton in še izbiri primernih dodatkov.

Kako začeti

Kdo bo obleko nosil

Preden začneš z izbiranjem želenega modela, premisli, kakšne posamezne zahteve imaš in kdo bo obleko nosil. Tudi če iščeš za določen dogodek, se vedno splača kupiti modni kos, ki ga lahko nosiš še za druge priložnosti. Zato nikoli ne odlašaj z lastnim stilom in imidžem. Če izbiraš model, na primer s svojo maturantko, ali pa na primer za male družice, upoštevaj tudi njihove želje in osebne okuse. Otroške večerne obleke najdeš tudi v kategoriji Dekliške obleke in krila. Modele lahko dodatno prilagodiš starosti, na primer svečane obleke za starejše izgledajo zelo elegantno v ovijajočih variantah asimetričnega kroja. Vendar se nekateri raje zatečejo k skromnejši kostimu.

Za kakšno priložnost

Na tem mestu pride na vrsto dress code. V tem kontekstu so večerne in plesne obleke razdeljene v 4 osnovne kategorije. Prvi je najbolj formalen in z vidika bontona najstrožji, tako imenovani kodeks oblačenja »White tie«. Ti dogodki zahtevajo le obleko, dolgo do tal, idealno s širokim krilom in zgornjim delom brez naramnic. Najpogostejši dress code za dogodke pa je »Black Tie«. Še vedno so zahtevane dolge obleke, sprejemljive pa so tudi ožje variante z bogatejšimi vzorci in barvami. Bolj sproščen slog dovoljujejo dogodki z oznako »Formal«. Pri teh pridejo v poštev tudi krajše koktajl obleke in večerni kostimi. Več prostora za kreativnost in ekstravaganco pa ponuja »Creative Black Tie« kodeks oblačenja, ki je odprt za modne trende, asimetrične kroje z elementi klasične dnevne garderobe. Za te dogodke imaš lahko tudi odprte čevlje ali svečane sandale.

Delitev glede na kroj

Običajno lahko kroje oblek razdelimo v 5 skupin. Izbiraš jih predvsem glede na vrsto lastnega značaja in naravo dogodka. Poleg oblike obleke se lahko osredotočiš tudi na obliko naramnic ali rokavov. Marsikatera je mnenja, da dolgi rokavi prikrijejo močnejše roke. Vendar to ne velja vedno. Odvisno od kroja obleke so lahko dolgi rokavi videti preveč masivni in tako roke poudarijo. V tem primeru izberi krajše rokave, ki pokrivajo le najširši del roke. To bo omehčalo končni vtis kroja.

 

A-kroj

A-kroj ali A-linija se razširi pod prsmi in odvrne pozornost od pasu. Z lahkoto jo kombiniraš s poljubnimi dodatki, dobro pa bo služila tudi kot tradicionalna obleka za zelo formalne priložnosti. Zaradi priljubljenosti kroja lahko najdeš modele v obliki črke A v vseh možnih izvedbah brez rokavov, s čipkastim okrasom, steznikom itd. Obleka dobro skrije širše boke ali nosečniški trebuh.

 

Obleka z nagubanim krilom

Če iščeš pompozno princeskino obleko, bodo krila, znana pod oznako »Ball-gown«, prava izbira. Prilega se majhnim in visokim postavam ter damam s širšimi rameni ali večjim dekoltejem. Bogato nabrana krila odvrnejo pozornost od zgornje polovice telesa. Za krožno obliko potrebuješ ujemajočo se spodnjo kombinežo, ki oblikuje in krepi celotno strukturo. Te vrste oblek so na primer odlične za maturantski ples. Najpogosteje naletiš na obliko, ki ima steznik v zgornjem delu.

 

Empir

Empir kroji odlično prikrijejo širše boke in večji trebušček. V primerjavi z značilnimi plisiranimi krili je dizajn, ki se nežno zlije po telesu do tal, videti zelo skromen in eleganten. Čeprav prosto padajoči kroj prikrije manjše pomanjkljivosti, nikakor ne oblikuje postave, zato je za močnejše postave vseeno priporočljiv A-kroj. Empir obleke je mogoče kupiti v različnih modelih, od modelov brez naramnic do modelov s čipkastimi rokavi ali ohlapnim dekoltejem.

Morska deklica

Čudovit kroj, imenovan morska deklica (mermaid) ali ribji kroj, tesno obdaja dekolte, pas in boke, krilo se nato razširi od sredine stegen. Iz tega je jasno, komu bo tak kroj primeren, in sicer čvrsti, vitki figuri. Obleka lepo poudari ženstvene obline in postavi doda naravno nežnost.

 

Padajoči kroj

Znan tudi kot kroj »Sheath«, izgleda neprisiljeno in zelo elegantno. Takšne obleke so običajno preproste in elegantne, presenetijo pa lahko tudi s pomočjo dodatkov ali asimetrično dolžino. Popolnoma izstopajo na atletskih in ravnih postavah. Poleg tega bo vsak gib izstopal v padajočem dizajnu, kar še posebej dobro izgleda pri plesu.

 

Koktajl

Pri oblekah, imenovanih koktajl, najpogosteje najdeš A-kroj ali padajočo varianto. To so modeli krajše in srednje dolžine, ki se večinoma končajo na ravni kolen. Ženske jih rade kupujejo zaradi njihove univerzalne uporabe, saj so te obleke primerne za zabave, vrtne zabave in družinska srečanja.

»Pencil dress«

Pencil dress lahko nosiš bodisi v krajši različici za vse manj formalne dogodke, kot so poslovna srečanja, konference, družabne zabave, bodisi v daljši različici, najpogosteje ribjega kroja (mermaid), tudi ob ti. »black tie« priložnostih. »Pencil dress« obleke so na prvi pogled zelo diskretne in elegantne.

 

Poglej ženske obleke »

 

Na kaj se osredotočiti

Tip postave

Preden se zaljubiš v določen kroj, poskusi narediti kratek predizbor glede na vaš tip postave. Idealna obleka mora poudariti vaše prednosti in prikriti pomanjkljivosti. Pred ogledalom lahko enostavno ugotoviš svoj tip. Postavi se pred ogledalo v spodnjem perilu brez čevljev in se osredotoči na širino ramen, bokov in obliko pasu. Čez nekaj časa lahko svoji postavi dodeliš eno od naslednjih oblik:

  • Hruška: tipična oblika Venere iz Dolníh Věstonic, torej boki širši od ramen in dobro viden pas. Idealna obleka naj bi zakrila boke in privzdignila zgornji del. V ta namen se dobro obnesejo bogati rokavi, bolero, okrašen dekolte in višji pas. Raje se izogibaj izrazitim krilom in oprijetim modelom.
  • Jabolko: Za figure, ki jih imenujemo jabolko, so značilne vitke noge in štrleč trebuh. Iz tega razloga velika krila, ki segajo od pasu, niso primerna - nasprotno, izberi postopno razširjen kroj, steznik z vzdolžnim okrasjem in precej neopaznim izrezom.
  • Pravokotnik: če imaš enako široka ramena in boke skupaj z neizrazitim pasom, potem izberi obleko, primerno za pravokotno postavo. Takšni kroji naj podpirajo ženske oblike, na primer s poudarkom na izrezu, gubah, dvignjenem pasu in bogatem krilu. Pazi pa na okrogel izrez.
  • Obrnjen trikotnik: te figure prepoznaš po širših ramenih, bujnem izrezu, ozkem pasu in vitkem spodnjem delu telesa. Te vrste so najbolj primerne za preproste steznike, v-izreze in izrazita krila. Priporočamo izogibanje ozkim krilom.
  • Peščena ura: simetrična silhueta z ženstvenimi oblinami izgleda dobro v skoraj vseh krojih. Takšne figure se lahko osredotočijo na poudarjanje pasu, k čemur močno pripomore oprijet steznik z dekoracijo ali nagubano krilo.

 

Dolžina

Kot smo že omenili za formalno delitev oblek (»black tie«, »white tie«), lahko izbiraš tudi glede na dolžino oblek. Tiste, ki segajo do tal, še vedno veljajo za klasične svečane obleke. Takšni modeli so primerni za vse formalne dogodke. V poletnih mesecih imaš lahko tudi bolj zračno različico krajšega kroja za dogodke na prostem. Obleka se konča pod koleni ali na sredini stegen. Eleganten dizajn do gležnjev spominja na romantične obleke Audrey Hepburn. Zato končni izbor prilagodi predvsem tvojemu želenemu slogu in vrsti dogodka.

Material

Svečane obleke so najpogosteje narejene iz mešanice materialov. Najpogostejše so kombinacije viskoze in poliestra. Čeprav ni naravni material, lahko kot določeno alternativo štejemo viskozo. Modeli s primesjo poliestra se ne mečkajo, dobro ohranjajo barvo, se ne krčijo in se hitro sušijo. Če iščeš večerno obleko za zimske bale, potem je poliester dobra izbira. V poletnih mesecih stavi na prevlado viskoze, vendar pričakuj več mečkanja. Prijetno prožnost obleki doda elastan. Najpogosteje se pojavlja v kombinaciji s poliestrom ali viskozo.

Dražje večerne obleke so potem lahko izdelane iz satena, svile, elastične čipke ali svilenega šifona. Ti materiali so prijetni in dihajo, tako da so primerni tudi za poletne dogodke. Zbrana krila princeskinih modelov so narejena iz večplastnega tila, ki deluje zelo dekorativno in praznično. Vendar pa se hitro strga.

Barva

Seveda imajo pri končni podobi pomembno vlogo tudi barve. Zato previdno pri njihovi izbiri - pomisli, kakšen barvni tip si – barva las, kože, oči in poišči primeren ton obleke, seveda ob upoštevanju vrste dogodka. Temnejši odtenki so bolj primerni za formalne dogodke, sproščeni, na primer dogodki na prostem pa neposredno nagovarjajo k pastelnim barvam ali pa k živahnim vzorcem. Raje daj prednost umirjenim barvam kot na primer neonskim, popestriš jih vedno lahko z vpadljivimi dodatki ali bleščicami. Na splošno rjavolaskam dobro pristoji bela, siva ali zapeljiva rdeča. Svetlolaske pa lepo izstopajo v zlatih ali roza odtenkih.

Kako izbrati velikost

Ko razmišljaš, katero velikost izbrati, se ne zanašaj le na svojo oceno. Večina znamk uporablja lastne tabele velikosti, ki se večinoma ne ujemajo z drugimi. Zato pred nakupom izmeri svoje mere, po katerih lahko zanesljivo izbereš prilegajoč model.

Največji pomočnik pri merjenju je krojaški merilni trak. Če nimaš krojaškega merilnega traku, lahko uporabiš navadnega in vrvico. Kjer se vrvica stika, naredi oznako in izmeri razdaljo. Spodaj je okvirna tabela velikosti, ki se lahko razlikuje glede na blagovne znamke in proizvajalce.

Velikost
Konfekcijska številka
Obseg prsi (cm)
Obseg pasu (cm)
Obseg bokov (cm)
Velikost
XS
Konfekcijska številka
32/34
Obseg prsi (cm)
76-80
Obseg pasu (cm)
60-64
Obseg bokov (cm)
84-88
Velikost
S
Konfekcijska številka
36/38
Obseg prsi (cm)
84-88
Obseg pasu (cm)
68-72
Obseg bokov (cm)
92-96
Velikost
M
Konfekcijska številka
40/42
Obseg prsi (cm)
92-96
Obseg pasu (cm)
76-80
Obseg bokov (cm)
100-104
Velikost
L
Konfekcijska številka
44/46
Obseg prsi (cm)
100-104
Obseg pasu (cm)
84-88
Obseg bokov (cm)
108-112
Velikost
XL
Konfekcijska številka
48/50
Obseg prsi (cm)
110-116
Obseg pasu (cm)
94-100
Obseg bokov (cm)
117-122
Velikost
XXL
Konfekcijska številka
52/54
Obseg prsi (cm)
122-128
Obseg pasu (cm)
106-112
Obseg bokov (cm)
127-132

 

Dodatki

Dodatki

Tako kot pri običajnih oblačilih, tudi tukaj ne gre pretiravati in na novo kombinirati, kar lahko nekateri modeli spodbujajo. Na splošno bi morala biti le en dodatek prevladujoč. Če imaš že izrazito obleko, je ne preobremenjuj z domiselnimi okraski. Nasprotno, če imate preprost kroj, si lahko privoščite bogat okras za lase, biserno ogrlico ali krznen šal.

Obutev

Čeprav formalni dogodki zahtevajo zaprte čevlje s peto, poskusi izbrati tistega, ki je za vas udoben. Izbrani čevlji naj se dobro prilegajo in se seveda ujemajo z izbrano obleko. Če nisi prepričana za petke, izberi nevpadljive balerinke ali pa model z nižjo in širšo peto. Kar se tiče oblike, je odvisna predvsem od celotne obleke in dodatkov. Priljubljene so tako okrogle petke kot ostro rezan dizajn z okrasnimi perlicami. Pri dogodkih na prostem lahko posežeš tudi po različicah s polno peto ali pa po svečanih sandalih.

Spodnje perilo

Pod skrbno izbrano obleko je idealno imeti komplet spodnjega perila v kožni barvi, ki ni vidno čez obleko (samostoječi gel modrčki). Zato šele nazadnje izberi spodnje perilo. Nekatere obleke (zlasti s korzetom) imajo na primer všito podporo, tako da modrček sploh ni potreben. Nekatere se morda bolje počutijo v oprijetem spodnjem perilu, ki zgladi kožo in bo v kombinaciji s primerno izbranim krojem obleke pomagalo prikriti morebitne nesigurnosti.

Poglej ženske obleke na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka