NASVET Oprema za dom
3. 12. 2021 13:18:33

KAKO IZBRATI NOVOLETNE OKRASKE?

1/1

Pri izbiri božične in novoletne dekoracije moraš postopati sistematično, sledi pa tudi svojemu stilu. V praznikih nameravaš uživati, zato ne izbiraj dekoracije le po tem, kar narekuje tradicija. Ne boj se in izberi dekoracijo, ki se dejansko prilega celotni notranjosti tvojega stanovanja, še posebej pa se morajo prilegati tvojemu okusu. Če pa imaš otroke, ne pozabi izbrati še nekaj okraskov zanje.

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min

 

Kazalo

  1. Kako začeti?
  2. Na kaj se osredotočiti?
  3. Nasveti in namigi

 

S čim začeti

Člani gospodinjstva

Pred samim načrtovanjem in nakupom božičnih okraskov premisli, za koga pravzaprav okrašuješ stanovanje. Ali na božični večer gostiš veliko družino z otroki? Potem naj te ne bo strah poseči po značilnih okraskih in klasičnih motivih s snežinkami, zvezdicami in zvončki ali pisanimi girlandami. Nameravaš božič preživeti v krogu družine? Vnaprej se lahko skupaj dogovorite za vaš najljubši slog in stanovanje okrasite na primer v nekonvencionalni črno-zlati kombinaciji. Če božič pripravljaš posebej za otroke, pomisli tudi na njihovo domišljijo – privošči jim obilo notranjih in zunanjih lučk, čarobnih likov in pisanih verig. 

Božični seznam

Potem, ko veš, koliko bo gostov in kdo vse pride, lahko nadaljuješ s sestavljanjem božičnega seznama. Idealno vsebuje tri stolpce, prvi je namenjen božični dekoraciji, ki jo lahko dodatno razdeliš na okraske in božično drevesce. Naslednji stolpec je namenjen hrani. Previdno načrtuj, kaj bo postreženo na božični zabavi in katere specialitete bodo na mizi v adventnem času. Zadnji stolpec pa je posvečen darilom. V to skupino spadajo tudi ovojni papir in darilne vrečke. V posamezna polja zapiši vse, kar ti pride na misel na to temo.

Roza seznam božičnih opravil na iPadu.

Po zaključenem seznamu poskušaj posamezne naloge čim bolj povezati in tematsko poenotiti. Na primer, lahko uskladiš izbrani ovojni papir ali pa celo jedilnik. Domišljija nima meja, zato si za načrtovanje privošči veliko časa. Nič ni hujšega kot čakati do zadnjega trenutka brez organizacije. Z božičnega seznama lahko že narejene dejavnosti črtaš in še vedno ostane pregledno in jasno, kaj moraš še urediti.

Na kaj se osredotočiti

Material

Božična dekoracija naj bi imela enoten stil, tako da ni toliko pomembna izbrana barva kot ujemajoči se material. Tradicionalni leseni izdelki se odlično ujemajo z drugimi naravnimi okraski iz vejic, storžkov in značilnih rdečih jagod, kot so posušene jagode jerebike ali značilni plodovi bodike. Za takšne tradicionalne materiale so primerni tudi majhni viseči slamnati okraski in vse vrste trakov, od katerih se najpogosteje uporabljajo rdeče-beli, zeleno-rdeči in bleščeče zlati. Stekleni božični okraski izgledajo nekoliko bolj moderno. Steklenim kroglicam in figuricam lahko dodaš tudi okraske z bleščečimi snežinkami in pentljami. Zanimive so tudi oblečene v kvačkano odejico ali pa z efektom ledu.

Prve steklene okraske naj bi sredi 19. stoletja pihal steklar iz Goetzenbrucka v severovzhodni Franciji. Tistega leta menda ni bilo veliko sadja, s katerim bi okrasili drevesa, zato je steklar poskušal izdelati steklene nadomestke.

 

Material je pomemben parameter tudi pri božičnem drevescu. Izbiraš lahko med naravnim in umetnim. Mi ti priporočamo, da poskusiš z umetnim. Njegova življenjska doba je res dolga, hkrati pa ti enkraten nakup umetnega drevesca v primerjavi z vsakoletnim iskanjem naravne smreke, bora ali jelke prihrani tako čas kot tudi denar

Neokrašena umetna božišča smrečica.

Smreka

Umetno božično drevesce v obliki smreke prepoznaš po kratkih iglicah in debeli krošnji. Iglice pri naravnih smrekah precej hitro odpadejo, kar se pri umetni varianti ne bo zgodilo. Pri umetni smreki iglice tudi ne bodejo. Umetne smreke so običajno visoke od 120 do 300 cm.

 

Za najbolj nekonvencionalno praznovanje božičnih in novoletnih praznikov izberi obrnjeno smreko.

 

Neokrašen temen bor.

Borovec

Božična drevesca, podobna borovcem, imajo daljše iglice, dolge do 8 cm, in tanjšo krošnjo z bolj oddaljenimi vejami. Poišči morda borovec v črni barvi, ki ima gostejšo krošnjo, kar ga naredi še bolj veličastnega.

 

Neokrašena novoletna jelka.

Jelka

Novoletna jelka ima približno 3 cm dolge na gosto posejane iglice s finim leskom in tudi goste veje. Novoletne jelke najdeš tudi v mini varianti - do 45 cm, vendar pa so ne glede na izbrano velikost vedno kompaktno oblikovane in imajo gosto konico

Večje dimenzije božičnega drevesca oz. novoletne jelke naj te ne prestrašijo. V splošnem velja, da če izbiraš med dvema velikostma, izberi raje višjo. Zlata sredina bi bila okoli 150 cm, seveda pa niso izjema niti 4 in več metrske smreke, borovci ali jelke. Če nimaš prostora, vseeno pa želiš, da je tvoja novoletna jelka veličastno visoka, izberi polovično jelko. S takšno izbiro ne izgubiš na višini, vseeno pa zaradi pol ožje krošnje pridobiš na prostoru.

Kaj pa lučke na božičnem drevescu? Enostavna izbira so novoletne jelke z vgrajenimi LED lučkami. Tako ti ni treba posebej kupovati še lučk, katerih dolžina se bo ujemala z višino tvojega drevesca.

 

Stil

Izbrani material in barve so odvisni predvsem od stila, ki ga izbereš. Ali so božični prazniki pri tebi povezani s podeželjem in so ti všeč okrašeni muzeji na prostem, ki božiču dajejo svoj čar? Izberi rustikalni stil dekoracije. Ta je seveda iz naravnih materialov, lesenih figuric gozdnih živali ali celo iz porcelana. K praznični mizici se dobro prilegajo tudi pisane bunkice, ki jih lahko dodatno okrasiš z brezovimi vejicami, borovimi storži in suhim sadjem.

Naravni božični okraski - storži, cimet, veje smreke - na leseni mizi.

Imaš raje eleganco in moderni stil? Oživi božič z nekonvencionalnimi barvami. Trendovski odtenki vključujejo roza, modro in črno barvo, ki se dobro ujema z božičnimi lučkami. Moderno notranjost okusno dopolnjujejo tudi kovinski odtenki in čisto steklo.

Klasična zeleno-rdeča dekoracija na jedilni mizi z dvema kozarcema penine.

V zadnjih letih je zelo priljubljen skandinavski stil. Zaznamujejo ga minimalistični okraski iz pretežno naravnih materialov v črni, beli in zlati barvi. Na svoj račun pa pridejo tudi ljubitelji retro stila. Ti lahko izbirajo lahko med raznobarvnimi bunkicami, steklenimi figuricami in pikčastimi okraski v stilu šestdesetih let.

Postavitev

Precej pomemben del dekoracije je pravilna postavitev. Če se želiš lotiti celotne dekoracije od tal navzgor, razdeli stanovanje in po možnosti tudi vrt, na posamezne sektorje. Med seboj naj dobro komunicirajo, torej naj bodo v stilu, hkrati pa z njimi ne pretiravaj.

Okna

Običajno so okrašena tudi okna. Sem se odlično poda kakršnakoli osvetlitev, pa naj bo to samostojni svečnik (po možnosti električni), sijoča zvezda ali pa na primer inovativna okenska folija. Na okno postavi raje en prevladujoči element in ne več majhnih okraskov.

Jedilna miza in klubska mizica

Naslednja stvar, ki na vrsti za okrasitev je jedilna miza. Krasi jo lahko le božični prt, lahko pa tudi številne drobnarije, ki bodo iz običajne jedilnice pričarale izjemno čarobno pogostitev. Takšni okraski so lahko pomanjšane lesene sani, steklene kroglice, bleščeče snežinke in aranžirani trakovi. Od tebe je odvisno, ali imaš raje minimalizem ali razkošje. V podobnem duhu pristopi še k dekoraciji božičnega drevesca. Poleg jedilne mize lahko božično okrasiš tudi klubsko mizico, na kateri so lahko piškoti, pecivo, ali pa adventni venec. V tem primeru na mizo ne postavljaj drugih okraskov. Prevladuje naj adventni venček, tako da ga naj drugi okraski se zasenčijo.

Minimalistični naravni adventni venec na leseni steni.

Vrata in stene

Na vrsti so vhodna vrata. Nanje se poleg venčkov običajno namesti božične zvončke in okrasne verige. Z zunanjimi LED lučkami lahko okrasiš tudi cvetlične lonce, stopnice, police in druga mesta, ali pa jih poškropiš z umetnim snegom. Zatemnjen kotiček je lepo osvetljen z lučjo ali drugo netradicionalno razsvetljavo.

Nasveti in namigi

Shranjevanje dekoracije

Božično drevo naj bi skupaj z okraski in celotno dekoracijo pospravili do 6. januarja, ko nastopijo trije kralji. Vso dekoracijo je najbolj enostavno in pregledno imeti shranjeno na enem mestu, kjer je pripravljena že za naslednje leto. Okraske najpogosteje hranimo v trši škatli, občutljive steklene okraske v originalni embalaži , ki pa pogosto zavzame preveč prostora – lahko pa poskusiš s kompaktnejšimi ovoji za jajca ali celo z rolico toaletnega papirja, ki ga prerežeš po dolžini in oviješ okoli okraska. Tako lahko eno ob drugo položiš celo vrsto bunkic.

Preden okraske shraniš v škatlo in pospraviš, jih obriši, po potrebi umij in skrbno posuši.

 

Verigo lučk ali lučke v obliki zavese lahko oviješ okoli pravokotnikov, ki jih izrežeš iz kartona. Tako bo poskrbljeno, da se lučke v škatli ne bodo zapletle z drugimi okraski. Daljše girlande in trakove s perlicami lahko shraniš v stare plastenke. Najmanjše okraske na koncu razdeli v prazne plastične skodelice, ki jih skupaj z ostalimi okraski shrani v škatlo. Če želiš krhke kose dodatno oblaziniti, ne uporabljaj časopisov, saj bi lahko sčasoma obarvali okraske z raztopljenim črnilom. V ta namen uporabi na primer stara oblačila ali papir iz škatle od čevljev.

V škatlici pospravljene bunkice za novoletno jelko v beli, rdeči in zeleni barvi.

Praktični dodatki

Nekatere okraske lahko doma dodatno opremiš s številnimi drugimi dodatki, ki jih lahko uporabiš tudi pri zavijanju božičnih daril ali sestavljanju božičnega menija. Prav tako lahko kupiš pisane trakove in pentlje za božični venec, pa tudi za drevesce. Če ne želiš vseh daril zavijati s papirjem, si pripravi zalogo božičnih darilnih vrečk. Za praznično zabavo lahko kupiš tematski božični prt in jedilni servis. Ne pozabi vnesti prijetnega vzdušja tudi v spalnico. Tam lahko ustvariš božično vzdušje s pomočjo pregrinjal z božičnimi motivi, ali pa z dišečimi svečkami z vonjem cimeta in jabolk.

 

→Poišči darila na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka