NASVET Mali gospodinjski aparati
13. 02. 2023 10:39:38

KATERI KAVNI APARAT KUPITI?

1/1

V tem vodiču ti bomo predstavili vse pomembne informacije, ki jih potrebuješ pri izbiri kavnega aparata. Z njegovo pomočjo si lahko pripraviš kavo kot iz kavarne. 

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 6 min

 

Kazalo

  1. Vrste kavnih aparatov
  2. Parametri
  3. Alternativna priprava kave
  4. Dodatki
  5. Pogosta vprašanja

 

Vrste aparatov za kavo

Aparat za kavo na kapsule

Samo vstaviš kapsulo in pritisneš na gumb. Aparat za kavo kapsulo prebode na obeh straneh in čeznjo požene vročo vodo pod tlakom približno 15 barov. 

+ Enostavna in hitra priprava
+ Zaradi vakuumske embalaže je kava v kapsulah vedno sveža
+ Enostavno vzdrževanje

- Kompatibilnost kapsul
- Ni možno pripraviti dveh skodelic kave hkrati
- Pogosto neekološke rešitve za odstranjevanje odpadkov

Avtomatski aparat za kavo 

Vse naredi namesto tebe. Kavo najprej zmelje in spari pod pritiskom s količino vode po tvoji izbiri. Nekateri avtomatski espresso aparati imajo tudi vgrajeno parno šobo z rezervoarjem za stepanje mlečne pene. 

+ Hitra in enostavna priprava pijače
+ Sveža kava iz sveže zmletih zrn
+ Priprava dveh skodelic kave hkrati

- Višja nabavna cena
- Redno temeljito čiščenje

Ročni aparat za kavo 

Tu imaš vse pod nadzorom: od grobosti oz. finosti mlete kave do njene količine in jakosti stiskanja do časa kuhanja. 

+ Nizka nabavna cena
+ Kakovostno pripravljena kava kot v kavarni
+ Večina modelov ima prostor za ogrevanje skodelic

- Zahtevnejša priprava pijače
- Zahtevnejše vzdrževanje
- Potrebuješ že zmleto kavo

Aparat za kavo s filtri

Z najmanj truda dobiš največ kave. Tak aparat deluje tako, da vroča voda počasi kaplja na mleto kavo v filtru.

+ Nizka nabavna cena
+ Velika količina pripravljene kave
+ Večja vsebnost kofeina na šalico kot pri espressu

- Menjava filtra po vsaki uporabi
- Večja poraba energije
- Manj izrazit okus v primerjavi z espressom

→Poglej kavne aparate

 

Parametri

Tlak (v barih)

Tlak, ki je potreben za pripravo dobrega espressa, je podan v barih. Za pripravo kave je potrebnih vsaj 9 barov in da je aparat med kuhanjem sposoben ta tlak vzdrževati. Nekateri kavni aparati ustvarijo potreben tlak le na začetku, nato pa se med postopkom kuhanja zniža. 

Večina proizvajalcev to pomanjkljivost kompenzira z višjim tlakom aparata – običajnih je 15 barov ali več.

Moč

Moč aparata za kavo ne vpliva na kakovost napitka. Vpliva le na hitrost segrevanja vode. Tako se lahko odločiš, ali želiš prihraniti čas ali porabo električne energije, na splošno namreč velja, da večja moč pomeni večjo porabo električne energije. Pri aparatu na kapsule se giba med 800 in 1800 vati.

Če ima kavomat funkcijo segrevanja skodelic ali penilnik mleka, je visoka moč nujna. Zato izberi model z vsaj 1100 W ali več.

 

Samodejno odstranjevanje vodnega kamna in čiščenje

Na vsake toliko je treba kavni aparat popolnoma očistiti in odstraniti vodni kamen. Veliko kavomatov ima programe samodejnega čiščenja, tako da vse kar moraš storiti je le pritisk na gumb. Poleg tega te aparat za kavo sam opozori, ko ga je treba očistiti.   

Vrste kapsul

Pred nakupom kavnega aparata na kapsule preveri ponudbo kapsul. Različne blagovne znamke se osredotočajo na različne vrste izdelkov. Široka ponudba vključuje aromatizirane kavne kapsule, mlečne kavne napitke, čaje in tudi kakav za otroke. 

Alternativna priprava kave

Za dobro kavo ne rabiš iti v kavarno ali kupiti dragih kavnih aparatov. Če se o kavi zanimaš nekoliko bolj kot običajen človek in ti priprava predstavlja vsakodnevni ritual, preizkusi različne vrste alternativnih načinov priprave filtrirane kave. Med čim lahko izbiraš?

Chemex

Gre za zelo preprosto varianto priprave filtrirane kave skozi papirnati filter, ki se nahaja v zgornjem, razširjenem delu posode. Elegantna silhueta posode spominja na stekleno vazo v obliki peščene ure. 

Aeropress

Vse bolj priljubljen izdelek na področju alternativnih načinov priprave kave. Deluje na podoben način kot french press, kava se filtrira z ročnim potiskom bata skozi sito ali skozi papirnati filter. Velika prednost aeropressa je njegova lahkost in enostavna prenosljivost, zato ga lahko uporabljaš tako doma kot v službi ali na počitnicah. 

Vacuum pot (vakuumska posoda) 

Vacuum pot sta dve bučki, povezani z ozko cevjo. Mleta kava čaka v zgornji bučki, v spodnji bučki pa je voda, ki se od spodaj segreva z gorilnikom. Zaradi vakuuma in pomembne vloge filtra ima kava nežen okus in je brez usedlin.

Dripper

To je pravzaprav nastavek s filtrom, ki stoji na skodelici, v katero želiš naliti kavo. Njegove različice so na primer stekleni dripper V60 (lahko je tudi porcelanasti ali keramični), grinddripper (ročni mlinček in filter v enem) ali pfin filter (za pripravo vietnamske kave).

Džezva

Za ljubitelje klasike. Džezva je kovinska posodica stožčaste oblike, običajno iz bakra s pocinkano notranjostjo, ročaj je običajno lesen ali iz izolirane kovine. Zgornji rob kozarca je razširjen, da zadrži peno kave in ima majhen kljun za točenje kave. 

Dodatki

 

Najpogostejša vprašanja pri izbiri kavnega aparata

Kaj vpliva na okus kave?

1. Stopnja praženja kavnih zrn
Določena stopnja praženja daje kavi nezamenljiv in značilen okus, aromo in barvo. Na splošno prevladujejo trije razredi - svetli, srednji in temni.
2. Moč pražilnika
Okus kave je odvisen tako od kakovosti in zmogljivosti pražilnika (prenos toplotne energije in hitrost samega pražilnika) kot tudi od načina dela pražilca, vključno z njegovo ljubeznijo, ki je bila tekom dela vložena v praženje.

Kaj vse zmorejo avtomatski kavni aparati?

Avtomatski kavni aparati lahko opravijo bilokatero pripravo kave, od mletja zrn do čiščenja in odstranjevanja vodnega kamna.

Kaj je pametni aparat za kavo?

Nekatere kavne aparate lahko prek Bluetooth ali WiFi povezave povežeš s pametnim telefonom. Nato lahko aparat za kavo upravljaš kar prek aplikacije. Lahko pripraviš napitke, ustvariš vrsto napitkov, ki jih želiš pripraviti za obiske, začneš čistiti ali odstranjevati vodni kamen.

Kako se reciklirajo kapsule za kavni aparat?

100% reciklirati je mogoče samo aluminijaste kapsule Nespresso. Te lahko zavržeš v kovinski zabojnik za odpadke ali jih odneseš v katerokoli Nespresso trgovino. Večina kapsul je izdelana iz kombinacije aluminija in plastike. V tem primeru moraš kapsulo razstaviti, jo oprati in plastično embalažo odvreči v koš za plastiko. Če pa si umetniška duša, lahko iz kapsule izdelaš nakit ali okraske. Preberi naš članek 4 nasveti kako uporabiti kavne kapsule in se pusti navdihniti.

Kako shranjevati kavo?

Čeprav se kava ne more pokvariti, lahko neprimerno shranjevanje spremeni njen okus. Kavo je najbolje shranjevati v nepredušni posodi. Poleg zraka kava ne sme priti v stik s svetlobo in vlago. Najbolje je, da kavo iz vrečke preneseš v nepredušno posodo, najbolje v pločevinasto, in jo shraniš v shrambo ali kuhinjsko omaro.

→Poglej kavne aparate na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka