NASVET Avto Oprema
14. 10. 2021 15:25:30

NE LE NA SNEGU, NUJNE SO TUDI NA MRZLI ZIMSKI PODLAGI

1/1

15. november, datum, ko bomo morali poskrbeti za ustrezno zimsko opremo našega vozila, je tik pred vrati. Kako izbrati pravo zimsko pnevmatiko za vaš avtomobil, kdaj se namesto za zimsko pnevmatiko odločiti za celoletno in čemu posvetiti največ pozornosti? Pripravili smo nekaj nepogrešljivih nasvetov, ki bodo olajšali vašo odločitev.

Zimske pnevmatike niso pomembne le za zanesljivo vožnjo v snegu, temveč so izredno pomembne tudi za varnost pri vožnji na mrzli zimski podlagi. Zasnovane in izdelane so namreč za vožnjo v zimskih pogojih, njihove zmesi so mehkejše in elastičnejše, dezeni tekalne plasti pa oblikovani tako, da omogočajo dober oprijem ter učinkovito zaviranje na snegu. Zimska pnevmatika tako tudi v izjemno mrzlem vremenu ostane mehka in ohrani oprijem.

Nasprotno pa letna pnevmatika doseže optimalno zmogljivost pri temperaturah nad 7 °C, saj je zmes njene tekalne plasti prilagojena višjim temperaturam in tako zagotavlja trden oprijem ter dobro vodljivost v toplejših mesecih. Prav zaradi drugačne gumene zmesi letne pnevmatike niso primerne za zimske razmere, ko temperature padejo pod 7 °C. Zimske pnevmatike so zato pozimi nepogrešljivi del zagotavljanja varnosti na cesti. Kako izbrati prave?

Pomembno je, v kakšnih razmerah največkrat vozite.

V krajih z več snežne odeje boste bržkone več pozornosti namenili zmogljivosti pnevmatike na zasneženi in mokri podlagi, v krajih z manj padavinami vam bo morda bolj pomemben učinkovit oprijem in zaviranje pnevmatike na suhem.

Pozorni bodite na vaš slog vožnje.

Ali letno prevozite veliko kilometrov ali se le občasno odpravite na pot? Ste umirjen in previden voznik ali pa občasno radi pritisnete na plin? Vaš način vožnje bo med drugim narekoval nivo zmogljivosti, ki ga zahtevate od pnevmatike. Zimske pnevmatike priznanih proizvajalcev, ki so izdelane po najnovejših tehnologijah in z najnaprednejšimi materiali, vam bodo nudile višjo raven zmogljivosti – kar vsako leto dokazujejo tudi neodvisni testi zimskih pnevmatik.

Kaj pravijo neodvisni testi pnevmatik?

Na letošnjem AMZS testu zimskih pnevmatik so vrhunsko zmogljivost dokazale Goodyearove blagovne znamke. V dimenziji 195/65R15 sta prvo mesto med pnevmatikami 16 različnih blagovnih znamk osvojili pnevmatiki Goodyear UltraGrip 9+ in Dunlop Winter Response 2. Na testu pnevmatik dimenzije 225/50R17 pa je deljeno zmago slavila pnevmatika Dunlop Winter Sport 5, Goodyearova UltraGrip Performance+ pa je bila ena od zgolj treh pnevmatik, ki so ji izvajalci testa dodelili najvišjo oceno 'zelo priporočljivo'.

Zmogljivost pnevmatike naj ustreza vašemu vozilu.

Še posebej pomembno je to pri izbiri pnevmatik za vozila SUV, saj so slednja težja, njihovo težišče pa je višje kot pri osebnih avtomobilih. Sile, ki delujejo na pnevmatiko, so zato večje, to pa otežuje zaviranje in vodljivost, ki v zimskih razmerah predstavljata ključni vidik varnosti. Pnevmatike, ki so izdelane namensko za vozila SUV, se v primerjavi s pnevmatikami za običajne osebne avtomobile ponašajo z večjo nosilnostjo, čvrstejšo zgradbo ter nekoliko prilagojeno zmesjo tekalne plasti in obliko dezena.

Ne pozabite na ustrezno dimenzijo!

Informacijo o velikosti pnevmatik, ki je primerna za vaše vozilo, boste našli v dokumentaciji proizvajalca vašega vozila ali pa v homologacijskem kartončku.

Namesto zimskih in letnih rajši celoletne pnevmatike?

Celoletne pnevmatike lahko označimo kot razumen kompromis med zmogljivostmi letnih in zimskih pnevmatik, tako po konstrukciji kot po dezenu tekalne plasti in uporabljenih zmeseh. Predstavljajo sprejemljivo možnost za območja z zmernim zimskim vremenom, kar pomeni brez hudega sneženja in s temperaturami, ki redko padejo pod ničlo. Celoletne pnevmatike so ustrezna izbira za voznike, ki vozijo na območjih z milejšimi zimami, niso izpostavljeni ekstremnim zimskim razmeram, kot sta sneg in led, ter letno prevozijo manjše število kilometrov.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka