NASVET Avto Oprema
13. 10. 2021 11:38:16

NE ODLAŠAJTE Z NAKUPOM ZIMSKIH GUM!

1/1

Preverite, zakaj je včasih pametno, da svoje vozilo v zimske pnevmatike preobujete že pred zakonsko določenim rokom.

Letne pnevmatike zamenjajte takoj, ko temperature padejo

Zakon v Sloveniji sicer nalaga, da morate na svoj avto zimske gume namestiti s 15. novembrom, pravi pa tudi, da je treba v primeru zimskih razmer pred tem datumom z zimskimi pnevmatikami vseeno pohiteti.

Tako za svojo varnost na cesti, če je to potrebno, poskrbite že prej in letne pnevmatike zamenjajte z zimskimi že pred zakonsko določenim rokom. Strokovnjaki namreč priporočajo, da gume z zimskimi zamenjamo takoj, ko temperature padejo pod 7°C. V takšnih razmerah vozne lastnosti letnih pnevmatik ne bodo več ustrezne.

Drugačna zavorna pot in slabši oprijem

In zakaj je temu tako? Zakaj torej menjati pnevmatike še preden zunaj zapade sneg?

Dokazano je, da zunanja temperatura ozračja in temperatura cestišča izredno vplivata na lastnosti pnevmatik - to pa seveda vpliva tudi na zavorno pot v posameznih vremenskih razmerah in s tem na varnost vaše vožnje. Najboljša izbira za zimski in mrzel jesenski čas je tako avtomobilska guma, ki prilagojena za vožnjo v zimskih razmerah.

Ta bo:

- Zaradi svoje posebne gumene zmesi in oblike profila poskrbela za boljšo vožnjo na zimsko spolzki ali mokri podlagi.

- S pomočjo sistema lamel “zagrizla” v sneg in led.

- Ponujala več varnosti in pa večjo ekonomsko korist v obliki višje kilometraže.

Ne pozabite še na globino profila!

Pred zimsko vožnjo pa ne pozabite preveriti še globine profila zimskih gum, ki jih želite namestiti na svojega jeklenega konjička.  

Zakonsko določen minimalni profil pri zimskih gumah je 3 milimetre, če na gumah ni več ustreznega profila, pa jih je treba – predvsem zaradi varnosti, šele potem pa tudi zaradi zakonske obveznosti – nemudoma zamenjati z novimi. 

Nakupa novih zimskih gum se lotite preudarno

Ko enkrat ugotovite, da bi bilo zimske pnevmatike pametno zamenjati, se nakupa novih lotite premišljeno. Pri tem glejte na vse bonuse in druge “bombončke”, ki vam prodajalec ob nakupu nudi in si tako za svoj denar privoščite več.

Če se boste po nove zimske gume odpravili na Petrolove bencinske servise, v vulkanizerske delavnice TipStop Vianor ali v spletno trgovino Petrol eShop, boste lahko tako, na primer, svoje pnevmatike brezplačno prevzeli na več kot 300 prodajnih mestih po vsej Sloveniji, čaka pa vas še brezplačno zavarovanje z asistenco. Na Petrolu vam lahko omogočijo tudi plačilo na obroke, ob nakupu kompleta štirih Nokian pnevmatik pa boste dobili še kupon v vrednosti 20 € za premontažo v Vianorju ter tako prihranili še pri stroških mehanika.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka