NASVET Računalništvo
3. 09. 2021 11:30:14

SKRIVNOST IZBIRE PRAVEGA PRENOSNIKA

1/1

Ali se ti zdi, da je tvoj trenutni prenosnik počasen, ima že slabo baterijo, v zgornjem desnem kotu je ohišje že dodobra obrabljeno in odkrušeno, ko pa ga prižgeš pa te še vedno pozdravlja operacijski sistem Windows XP? Če ti je situacija znana, je danes zagotovo dan za nakup novega prenosnega računalnika s pomočjo največjega slovenskega primerjalnika izdelkov in ponudb Ceneje.si. Preden pa se odločiš, kateri prenosnik kupiti, si preberi nakupovalni vodič, ki smo ga pripravili zate.

 • Urška, urednica na Ceneje.si
 • Čas branja: 8 min

Največja skrivnost pri izboru prenosnika je v tem, da se uvrstiš v ustrezno skupino glede na to, s kakšnim namenom uporabljaš prenosnik. Izberi si eno izmed treh skupin uporabnikov in začni hoditi po poti do pravega prenosnika:

 

Prenosniki za vsakdanjo uporabo in šolo

Če prenosnik uporabljaš za brskanje po spletu, urejanje besedil, gledanje filmov in serij, shranjevanje slik in podobno, potem potrebuješ prenosnik za vsakdanjo rabo. Primerni prenosniki zate imajo:

 • procesor Intel Core i3 ali AMD Ryzen 3,
 • 4 GB delovnega spomina (RAM) in
 • od 128 do 256 GB SSD ali HDD disk.

Če pa želiš, da je tvoj računalnik velika shramba slik, videoposnetkov in drugih datotek, pa se raje odloči za 512 GB prostora na disku. Pri zaslonu pazi na resolucijo, ki naj bo vsaj Full HD. Ta je lahko označena tudi s številkami 1920 x 1080 ali 1080p. Seveda točno takšen prenosnik ne obstaja. Če pa sprejmeš kompromis in se kateri izmed specifikacij odrečeš zavoljo druge, ki ti je bolj pomembna, pa lahko najdeš odličen prenosnik, ki ti bo služil kar nekaj časa. Za takšen prenosnik lahko odšteješ že manj kot 300 €.

Poglej prenosnike za vsakdanjo uporabo »

 

Za vsakdanjo uporabo prenosnika na višjem nivoju si lahko omisliš tudi dodaten zaslon. Če potrebuješ pomoč pri izbiri, si le klik proč od vodiča za nakup pravega monitorja.

 

Prenosniki za naprednejšo in poslovno uporabo

Če računalnik uporabljaš za občasno igranje računalniških iger ali pa imaš večkrat odprtih veliko programov, oken ali zavihkov naenkrat, potem spadaš med naprednejše uporabnike. Zate so primernejši prenosniki:

 • s procesorjem Intel Core i5 ali AMD Ryzen 5,
 • vsaj 8 GB RAM-a in
 • 512 GB SSD diskom ali 1 TB HDD diskom.

 

Glede na tvoje želje si potem lahko izbereš 15,6 ali 17,3-inčni zaslon, zagotovo pa je dobro, če ima vsaj Full HD resolucijo. Glej tudi, da bo imel prenosnik dovolj izhodov za vse zunanje naprave, kot so npr.: zaslon, miška, tipkovnica, zunanji disk in podobno. V teh primerih gre predvsem za USB in HDMI izhode. Za takšen prenosnik, ki mu lahko rečemo tudi poslovni prenosnik, lahko odšteješ med približno 600 € in 1000 €. Tudi pri teh prenosnikih bo potrebno sprejeti kakšen kompromis, a ne skrbi, saj je ravno v tem cenovnem rangu največ izbire, zato iskanje pravega prenosnika ne bo težka naloga.

Poglej prenosnike za naprednejšo uporabo »

 

Dober high score je delno pogojen tudi z dobro dodatno zunanjo opremo prenosnika. Premisli še o nakupu dodatnega zaslona, miške in tipkovnice. Preberi si naše nakupne vodiče za 4K zaslone, vse vrste zaslonov, miške in tipkovnice.

 

Prenosniki za zahtevno uporabo

Če se ukvarjaš s fotografijo, grafičnim oblikovanjem, industrijskim oblikovanjem, 3D modeliranjem, produciraš glasbo, ustvarjaš filme in druge videoposnetke, igraš zahtevne računalniške igre ali kaj podobnega, potem zagotovo potrebuješ računalnik za zahtevnega uporabnika, kot je npr. gaming prenosnik. Svoj prenosnik poišči med modeli z naslednjimi specifikacijami:

 • procesor Intel Core i7 ali i9 oz. AMD Ryzen 7 ali Ryzen 9,
 • 16 GB RAM-a,
 • 1 TB SSD disk,
 • ločeno grafično kartico ter
 • več izhodov za dodatne zaslone, miške, tipkovnice, mešalke za urejanje glasbenih datotek, zunanje diske ipd.

Za takšen prenosnik bo zagotovo potrebno odšteti od 1000 € naprej.

Poglej prenosnike za zahtevno uporabo »

 

Kdaj kupiti nov prenosnik?

Če želiš ob nakupu prenosnika tudi nekaj prihraniti, spremljaj ponudbe v začetku novega šolskega leta. Če bo spet prišlo do šolanja od doma, bo tvoj otrok zagotovo potreboval primerno opremo, kar pa lahek prenosnik zagotovo je. Kar nekaj lahko prihraniš tudi, če računalnik kupuješ v času Black Friday-ja ali par mesecev po prihodu novega modela prenosnika na trg. Takrat starejše generacije po navadi izgubijo na ceni, to pa pomeni večji prihranek zate

Tako, specifikacije novega prenosnika smo izbrali, sedaj pa je potrebno med seboj primerjati modele in se dokončno odločiti, katerega izbrati. Če pa te zanima še več informacij o prenosnikih, pa smo zate pripravili še nekaj podrobnosti.

 

Operacijski sistem

Operacijski sistem je program, ki ti omogoča vse delo na računalniku, zato ga izberi modro. Odločaš se lahko med operacijskimi sistemi Windows, Linux ali MacOS.

Pri nas je še vedno najbolj priljubljen operacijski sistem Windows, saj je standard za veliko iger in tudi poslovnih programov, redno se posodablja, na voljo imamo veliko različne programske opreme in tudi veliko izbiro računalnikov.

 

Poglej prenosnike z operacijskim sistemom Windows »

 

Z Applovim prenosnikom lahko dobiš le sistem MacOS, Applovi prenosniki pa še nikoli niso bili znani po svojih nizkih cenah. Applov operacijski sistem nudi odlično in intuitivno uporabniško izkušnjo ter omogoča tudi dobro tehnično podporo, ni pa široke ponudbe pri izbiri računalnika. Pri prenosnikih lahko izbiramo le med Apple MacBook Pro in MacBook Air.

 

Poglej prenosnike z operacijskim sistemom MacOS »

 

S sistemom Linux se po navadi zabavajo zahtevni uporabniki računalnikov. Linux je namreč brezplačni in odprtokodni operacijski sistem, kar pomeni, da si ga lahko prilagodiš skoraj čisto po svoje.

 

Poglej prenosnike z operacijskim sistemom Linux »

 

Tvoj prenosni računalnik je lahko tudi brez operacijskega sistema, kar pomeni, da bo cena prenosnika nižja. Operacijski sistem bo vseeno potrebno kupiti, saj računalnika brez tega niti ne moreš uporabljati. Nekaj denarja lahko odšteješ še za strokovnjaka, ki ti bo operacijski sistem naložil. Odločiš se seveda popolnoma s svojo glavo, dobro pa je, da pred nakupom preračunaš, kaj se ti bolj splača.

 

Poglej operacijske sisteme »

 

Velikost zaslona

Izbiraš lahko med naslednjimi dimenzijami zaslonov:

 

Pri odločitvi o velikosti zaslona moraš premisliti, koliko časa bo tvoj računalnik preživel v tvojih rokah in koliko na mizi. Če bo dlje časa na mizi, se namreč lahko odločiš za večje zaslone, za prenašanje pa so boljši manjši zasloni, saj to pomeni tudi lažji prenosnik. Ljubitelji računalniških iger pa si zapomnite, da so gaming računalniki po navadi večji in bolj robustni, saj so le v večjih računalnikih lahko vgrajeni močnejši procesorji in boljše grafične kartice.

Procesor

Pri nakupu prenosnika je dobro biti pozoren tudi na procesor, saj boljši in močnejši procesor lahko predela več podatkov v krajšem času, to pa pomeni, da prenosnik dela hitreje. Najpogostejši znamki procesorjev sta AMD in Intel. Za AMD-jeve Ryzen procesorje se največkrat odločajo ljubitelji računalniških iger, saj je z njimi povezana boljša grafična kartica.

Če si osnovni uporabnik računalnika, potem izberi Intelov procesor Core i3. Gre namreč za odličen budget procesor.

Za naprednejše uporabnike priporočamo Intel Core i5, s katerim dobiš največ za svoj denar.

Za zahtevne uporabnike sta primernejša Intel Core i7 in Intel Core i9. Pri teh procesorjih si je pomembno zapomniti, da pri svojem delu generirajo veliko toplote, kar pomeni, da jih ni dobro uporabljati v naročju.

 

Pomnilnik – delovni spomin (RAM)

Če si vsakdanji uporabnik, potem bo zate dovolj 4 GB RAM-a. To je dovolj, da lahko urejaš besedila, brskaš po spletu ali pa delaš oboje skupaj.

Za naprednejše uporabnike je bolje, če imajo vsaj 8 GB RAM-a. Takšni uporabniki delajo več stvari naenkrat - imajo odprtih več zavihkov v brskalniku ali več programov naenkrat, igrajo osnovne računalniške igre ali svoj prenosnik uporabljajo kot poslovni računalnik.

 

Poglej poslovne prenosnike »

 

 

Če računalnik uporabljaš za delo v zahtevnih programih za grafično oblikovanje, 3D modeliranje, urejanje fotografij in videoposnetkov ali pa igraš zahtevne računalniške igre, potem zagotovo potrebuješ vsaj 16 GB RAM-a.

Disk

Pri disku moraš sprejeti dve odločitvi. Najprej te čaka izbira med SSD in HDD diskom. Priporočamo ti SSD disk, saj ga imajo danes že skoraj vsi prenosniki. Poleg tega je tudi vsaj 3-krat hitrejši od klasičnega HDD diska, je tudi fizično manjši in tišji, a to pomeni višjo ceno za manj prostora.

Naslednja odločitev je velikost diska. Večji kot je disk, več slik, videoposnetkov, filmov, besedilnih dokumentov, skladb in drugih datotek lahko shraniš.

Za šolarja, dijaka, študenta ali drugega nezahtevnega uporabnika bo zagotovo dovolj 128 GB ali 256 GB. Če želiš na svojem računalniku hraniti veliko slik, filmov ali glasbe, potrebuješ vsaj 256 GB, lahko pa tudi 512 GB. Večji diski so primernejši za profesionalne fotografe, oblikovalce, strojnike, arhitekte in podobne poklice, ki pri svojem delu naredijo in shranijo veliko datotek. Če spadaš v to skupino, potem zagotovo potrebuješ vsaj 512 GB, še bolje pa je, če si privoščiš 1 TB disk.

Sedaj že veš, da so SSD diski dražji, a tudi hitrejši od HDD diskov. Če ti budžet ne dopušča nakupa dovolj velikega SSD diska, se lahko odločiš za manjši SSD disk in dodatno dokupiš še zunanji HDD disk, ki ti ponuja dovolj prostora. S takšnim nakupom dobiš tako prostor za shranjevanje svojih datotek kot tudi hitrost delovanja prenosnika.

 

Resolucija

Izberi prenosnik, ki ima vsaj Full HD resolucijo, ki jo označujemo tudi z oznako 1920x1080 ali 1080 p. Če izbereš višjo resolucijo, to pomeni, da je na zaslonu naenkrat lahko več vsebine, ta je tudi bolj ostra, na žalost pa za bolšjo resolucijo prenosnik porabi več baterije. Kar nekaj prenosnih računalnikov danes že ponuja 4K resolucijo, a ta je zares primerna samo za profesionalce s področja ustvarjanja vsebin, kot so fotografi in snemalci videoposnetkov. Ti potrebujejo boljšo natančnost in širši razpon prikazovanja barv. Za osnovnega uporabnika pa, kot smo že omenili, je dovolj Full HD resolucija.

Grafična kartica

Če ne igraš računalniških iger, ne oblikuješ 3D modelov in ne obdeluješ fotografij ali videoposnetkov, potem bo zate najboljša integrirana grafična kartica. Lahko se sicer odločiš tudi za ločeno grafično kartico, a je za osnovno uporabo prenosnika ne potrebuješ. Za ostale uporabnike, kot so že omenjeni fotografi, grafični oblikovalci in podobne vrste uporabniških skupin, pa je priporočljivo, da izberejo eno izmed AMD ali Nvidia grafičnih kartic.

 

Baterija

Če veš, da bo tvoj prenosnik večino časa preživel na mizi ob vtičnici, potem je baterija nepomemben dejavnik, saj bo računalnik lahko kadarkoli priklopljen na električno napajanje. Če pa bo prenosnik veliko v tvojem naročju ali na terenu, pa je pomembno, da baterija brez polnjenja zdrži vsaj 7 ur, še bolje pa 8 ur ali več.

Moč baterije se največkrat meri v Watt urah (Wh). Večinoma se te številke gibljejo od 30 do 70 Wh. Višja kot je številka, dlje zdrži baterija, a ne pozabi, da je čas uporabe prenosnika z enim polnjenjem vseeno odvisen od tega, kaj delaš in kakšne komponente ima tvoj prenosnik. Večji zaslon, boljša resolucija, močnejši procesor in podobni dejavniki bodo porabili več baterije.

Sedaj imaš verjetno že polno glavo podatkov, najpomembneje pa je, da si zapomniš, da je pri nakupu prenosnika potrebno sprejeti kakšen kompromis. Lahko izbereš prenosnik z boljšim procesorjem, pa bo imel zato malo manj prostora na disku, ali pa dovolj RAM-a, a slabši procesor, kot si ga želiš. Prebrskaj med prenosniki pri nas na Ceneje.si, kjer te zagotovo čaka ravno tvoj novi prenosnik.

 

Prenosniki na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka