NASVET Računalništvo
20. 08. 2021 12:44:47

KAKO IZBRATI TABLIČNI RAČUNALNIK?

1/1

Na trgu danes lahko najdeš tablične računalnike za 50 € pa vse do 3000 €. Nekateri so namenjeni zgolj zabavi, drugi pa bodo služili kot delovno orodje. Komuniciraj, delaj in zabavaj se s tablico, ki ustreza tvojim pričakovanjem, zato izberi najprimernejšo zase. Trg tabličnih računalnikov je doživel svoj največji razcvet, vendar je med njimi še vedno veliko izbire. Obstajajo naprave različnih velikosti, zmogljivosti in namenov, zato je pred nakupom vredno narediti pregled ponudbe.

Na kaj se osredotočiti pri izbiri?

Uporaba

Kupuješ tablico za otroka? Potem te bodo zanimali otroški modeli z vzdržljivo gumirano konstrukcijo in vnaprej nameščenimi izobraževalnimi aplikacijami. Zaradi teh dveh parametrov so takšne tablice dražje od običajnih s primerljivo opremo, zato preveri, kako uporabne so aplikacije v resnici in vedno razmisli, če morda ne bi bilo bolje kupiti naprave z boljšimi funkcijami. Otroški tablični računalniki imajo običajno osnovno strojno opremo, ki zadostuje za izobraževalne aplikacije, vendar pa lahko namestitev dodatnih programov povzroči precejšnje upočasnitve. Za otroški tablični računalnik lahko kupiš tudi etui ali torbico.

Tablične računalnike najpogosteje uporabljamo za večpredstavnost, brskanje po spletu in komunikacijo. Premisli, ali ti bo naprava služila predvsem doma ali nekje na poti – v slednjem primeru se namreč splača poseči po modelu s podporo 4G omrežja in SIM kartico. Če tablico želiš uporabljati za igre, potrebuješ najvišjo možno zmogljivost. Nekateri uporabljajo tablični računalnik tudi kot bralnik, a če dodatnih funkcij ne potrebuješ ali pa se z njimi zadovoljiš na pametnem telefonu, bo zate boljša izbira klasični bralnik oziroma e-book, ki ima bistveno daljšo življenjsko dobo baterije, je manj utrujajoč za oči in neprimerljivo lažji.

Seveda lahko tablica služi tudi kot delovno orodje. V tem primeru je najbolje poseči po modelu z operacijskim sistemom Windows 10, saj so zanj na voljo vse aplikacije kot za običajen računalnik. Edina omejitev je seveda zmogljivost, vendar lahko nekoliko dražje tablice prijetno presenetijo v tem pogledu. Tudi iPad ni izključen za takšno uporabo, zlasti v različici Pro s 13-palčnim zaslonom. Tako je na primer na voljo veliko prostora za delo z grafiko. Seveda lahko tablične računalnike s sistemom Android uporabljaš za preprosti opravili, kot sta beleženje zapiskov in urejanje koledarja. Tako kot na drugih platformah lahko tudi tu najdeš dobro izbiro pisarniških paketov, organizatorjev in drugih tovrstnih aplikacij. Za naprednejšo uporabo pa bo verjetno od vseh operacijskih sistemov ravno Android najmanj primeren.

Večina tabličnih računalnikov s sistemom Windows je izdelanih kot naprave 2v1, kar pomeni, da poleg tablice dobiš priloženo tipkovnico, zaradi česar lahko tablico uporabljaš skoraj kot običajen prenosni računalnik. Te naprave so z vidika zmogljivosti in priključkov običajno slabše. Druga možnost, ki je v teh pogledih praviloma boljša, so prenosni računalniki s 360-stopinjskim vrtljivim sklepom, vendar jih zaradi teže ni preveč udobno uporabljati v tabličnem načinu.

Optimalna velikost je odvisna od predvidene uporabe. Najpogostejše velikosti tabličnih računalnikov so od 7 do 10 palcev. Če nameravaš imeti tablični računalnik vedno pri sebi in ga uporabljati kot glavno komunikacijsko orodje, izberi manjšo velikost, enako velja za tablični računalnik za otroke. Po drugi strani pa so večji modeli primernejši za delo ali pogost ogled večpredstavnostnih vsebin.

Velikost diagonale seveda določa celotno dimenzijo, vendar se pri tabličnem računalniku ne izogibaj večjim robovom okoli zaslona – ti so koristni za opiranje palcev med držanjem, še posebej med gledanjem filmov.

Razlike so tudi v razmerju stranic. Tablični računalniki s širokokotnim zaslonom (16:9 / 16:10) so primernejši za pogosto gledanje filmov, medtem ko sta brskanje po spletu in tipkanje udobnejša na napravah z razmerjem stranic 4:3.

Strojna oprema

Zmogljivost naprave je v veliki meri odvisna od procesorja, ki skrbi za izvajanje vseh procesov, vključno z operacijskim sistemom. V praksi to močno vpliva na hitrost in zmožnost izvajanja zahtevnejših aplikacij. Čeprav so na voljo tako štirijedrni kot tudi desetjedrni procesorji, je tudi najnižja vrednost zadostna. Enako velja za frekvenco, kjer se vrednosti gibljejo od 1,2 GHz navzgor. Za zahtevnejše operacije in igre si privošči tablični računalnik z vsaj 1,8 GHz, omenjenih 1,2 GHz pa bo zadostovalo za običajno komunikacijo in večpredstavnost. Na žalost lahko delovanje čipa ocenimo iz parametrov le do neke mere, specifična zmogljivost pa je odvisna od številnih drugih dejavnikov.

Pri čipih ameriškega proizvajalca Qualcomm je oznaka jasna - serija Snapdragon 4xx je primerna za manj zahtevne uporabnike, zadostuje za redno brskanje po spletu, gledanje filmov in igranje preprostejših iger. Višji seriji Snapdragon 6xx in 8xx ponujata dovolj zmogljivosti tudi za najzahtevnejše aplikacije.

 

Poglej tablične računalnike s procesorjem Qualcomm »

 

 

Pri čipih kitajskega proizvajalca MediaTek je situacija bolj zapletena, saj nima logičnega sistema označevanja in ponuja množico modelov. Zato je treba vedno poiskati informacije o določenem procesorju. V pomoč so lahko primerjalna merila, to so aplikacije, ki se uporabljajo za merjenje zmogljivosti. S primerjavo rezultatov z drugimi čipi lahko dobiš boljšo predstavo o zmogljivosti.

 

Poglej tablične računalnike s procesorjem MediaTek »

 

 

Pri tabličnih računalnikih s sistemom Windows prevladuje Intel s serijami Atom, Celeron in Pentium (v naraščajočem vrstnem redu glede na zmogljivost), ki so varčni in zadostujejo za večino običajnih opravil. Apple za iPade uporablja lastne rešitve, vendar so vse več kot dovolj zmogljive.

Tablični računalnik shranjuje začasne sistemske in aplikacijske datoteke v pomnilnik RAM, zato velikost pomnilnika določa, koliko lahko naprava v vsakem trenutku hrani v pomnilniku. Izogibajte se modelom z 1 GB pomnilnika. Za naprave s sistemom Windows posezite po 4 GB različici, pri cenejših modelih pa bo zadostovala polovica te vrednosti.

Uporabniški pomnilnik se uporablja za shranjevanje datotek, kot so fotografije, videoposnetki, aplikacije in drugo. Odvisen je sicer od želja in potreb uporabnika, vendar je vsaj 32 GB optimalni minimum. Med cenejšimi napravami lahko naletiš tudi na bistveno nižje vrednosti, vendar preveri, če ima izbrana tablica podporo za pomnilniške kartice, saj s tem lahko povečaš pomnilnik do želene velikosti.

Večina tabličnih računalnikov je opremljena s pomnilnikom eMMC, ki je po hitrosti primerljiv s polprevodniškimi pogoni, vendar porabi manj energije. Nekatere 2v1 naprave z operacijskim sistemom Windows ponujajo tudi pogon SSD, ki je zelo hiter, vendar lahko zanj odšteješ precej več.

Funkcije in možnosti

Večina tabličnih računalnikov je opremljena s fotoaparati, čeprav mnogi med njimi ne navdušujejo s kakovostjo. Megapiksli le delno kažejo na kakovost, vendar vseeno lahko rečemo, da če želiš resno fotografirati, moraš imeti vsaj 8 megapikslov. Najmanjša vrednost za vsakdanjo uporabo je 5 megapikslov. Žal lahko pravo predstavo o kakovosti slik dobiš le z uporabo naprave, iz izkušenj uporabnikov ali neposredno iz vzorčnih slik določenega modela. Najpogosteje bo verjetno v uporabi sprednja kamera, ki je priročna za videoklice.

Bliskavica sicer ni standardna funkcija tabličnih računalnikov, vendar je nujna pri fotografiranju v slabših svetlobnih pogojih. Pozanimaj se tudi o goriščni razdalji, ki pove, kako široka je leča. Manjša kot je goriščna razdalja, širša je leča.

Priročen dodatek, ki je danes vse pogostejši, je čitalnik prstnega odtisa, ki olajša odklepanje in prijavo v določene storitve. Poglej tudi kakovost in namestitev zvočnikov – če na primer pogosto gledaš filme, je bolje, če so zvočniki spredaj. Podpora GPS za določanje položaja ti tudi lahko pride prav, na srečo pa je to postal standard tudi med cenejšimi napravami.

Operacijski sistem

iPadOS

Za mnoge laike je iPad sinonim za besedo tablični računalnik. Vsi iPadi uporabljajo operacijski sistem iPadOS, ki je zelo optimiziran in ima širok nabor aplikacij, prilagojenih za uporabo v tabličnem računalniku. Apple napravam zagotavlja tudi dolgoletno podporo, zato imaš lahko najnovejšo različico sistema tudi pri dve leti starem modelu. Slaba plat je, da je zaprt, zato aplikacij ne moreš dobiti drugače kot iz trgovine App Store, multimedijo pa moraš v tablični računalnik naložiti prek programa iTunes.

 

Poglej tablične računalnike z operacijskim sistemom iPadOS »

 

Android

Operacijski sistem Android prevladuje med cenejšimi napravami, vendar ga lahko najdeš tudi v dražjih napravah. Izbira je torej res pestra. Sistem ponuja številne možnosti prilagajanja, vse datoteke pa lahko preprosto preneseš in odpreš neposredno v tabličnem računalniku. Po drugi strani pa to pomeni večje tveganje za namestitev virusa ali drugega zlonamernega programa, kar je v sistemu iPadOS praktično nemogoče. Pri številnih napravah je problem tudi podpora, saj se pogosto konča z različico sistema, s katero je naprava prišla na trg. Predvsem pri cenejših tabličnih računalnikih sistem tudi ni vedno dovolj tekoč.

 

Poglej tablične računalnike z operacijskim sistemom Android »

 

Windows

V zadnjih letih so se razširile tudi tablice z operacijskim sistemom Windows. Različica Windows za tablice se v bistvu ne razlikuje od različic, ki jih poznamo iz računalnikov, seveda pa je na voljo tudi način za lažje upravljanje na dotik. Dobro je biti pozoren na različico Windows 10 S, ki za razliko od običajne različice ne omogoča nameščanja aplikacij iz drugih virov kot iz uradne Microsoftove trgovine. Prednost operacijskega sistema Windows v tabličnem računalniku je nabor programov in možnost uporabe namiznih aplikacij, vendar je uporaba včasih težja, saj vse aplikacije niso zasnovane za uporabo v tabličnem računalniku . Sistem ima v primerjavi s konkurenti tudi večje zahteve glede strojne opreme, kar ima za posledico večjo porabo energije in s tem slabšo vzdržljivost v primerjavi s podobno opremljenimi konkurenti.

 

Poglej tablične računalnike z operacijskim sistemom Windows »

 

Zaslon

Idealna ločljivost zaslona je odvisna od diagonale zaslona. Za manjše 7 ali 8-palčne tablične računalnike bo zadostovala HD (tj. 1280 x 720/800 px) resolucija, za večje 9 in 10-palčne tablične računalnike pa mora biti ločljivost vsaj Full HD (1920 x 1080/1200 px).

Med dražjimi napravami se nahajajo modeli s še več slikovnimi pikami, zaradi česar je slika zelo fina in na zaslonu lahko vidiš več informacij naenkrat. Vendar pa to negativno vpliva na porabo energije.

Velika večina tabličnih računalnikov ima zaslon IPS, vključno z iPadi, za katere proizvajalec uporablja marketinško oznako Retina, ki se nanaša na visoko ločljivost. Visokokakovostni zaslon te vrste bo zagotavljal odlične vidne kote, pristno reprodukcijo barv in razumno porabo baterije.

Zasloni AMOLED ali Super AMOLED so prav tako na voljo v majhnem številu, pri čemer so barve zelo bogate, slika pa zelo živa. To so še boljši barvni zasloni kot IPS, vendar je lahko upodabljanje za nekatere preveč agresivno. Nesporna prednost je boljša raven črne barve, saj uporabljena tehnologija preprosto izklopi piksle za prikaz te barve, s čimer se poveča zmogljivost baterije.

Baterija

Zmogljivost baterije določa, koliko časa tablični računalnik zdrži brez polnilnika. Optimalna vrednost je vsaj 8 ur aktivne uporabe, nekatere naprave pa zdržijo tudi do 12 ur. Za manjše 7 in 8-palčne tablične računalnike mora imeti vsaj 4000 mAh, za večje naprave vsaj 5000 mAh, vseeno pa je najbolje 6000 mAh ali več. Pri tabličnih računalnikih s podporo za 4G izberi še višje zmogljivosti, saj delovanje s podatki porablja veliko energije. Pri tabličnih računalnikih z operacijskim sistemom Windows z enako zmogljivostjo lahko pričakuješ tudi krajšo življenjsko dobo baterije, saj sta sam sistem in uporabljena strojna oprema zahtevnejša od alternativnih sistemov iOS in Android.

Tablični računalniki imajo bistveno večje baterije kot pametni telefoni, kar se odraža v času polnjenja. Prednost je podpora hitremu polnjenju in zmogljivejši polnilnik, ki je večinoma del paketa. Takšne naprave lahko polno zmogljivost dosežejo v približno 2-3 urah, medtem ko lahko tablični računalniki brez te tehnologije potrebujejo do tudi štiri ure.

Povezljivost

Povezljivost je pomemben parameter pri tabličnem računalniku. Običajno so opremljeni s povezavo WiFi, velika večina pa ima tudi Bluetooth, ki omogoča povezovanje brezžičnih naprav. NFC, ki se uporablja za hitro povezovanje z izbrano dodatno opremo, plačevanje in bliskovit prenos podatkov, žal ni več na voljo. Če nameravaš tablični računalnik pogosto uporabljati na poti, je vredno investirati v napravo z režo za kartico SIM in podporo za omrežja 4G.

Na področju priključkov je standarden priključek microUSB ali novejši dvostranski priključek USB-C za polnjenje ter prenos podatkov in pa tudi 3,5-milimetrski priključek za slušalke.

Zlasti med tabličnimi računalniki s sistemom Windows lahko ponekod najdeš več možnosti, na voljo pa je lahko tudi priključek HDMI za prenos videa in zvoka.

Cena

Tablični računalnik se običajno kupi za daljše obdobje kot pametni telefon in lahko tudi pet let ali več. Zato se ne izplača varčevati ob nakupu. Če je nizka cena parameter, ki igra največjo vlogo pri tvoji izbiri, bo velika večina naprav v tvojem izboru verjetno imela operacijski sistem Android. Naprave z operacijskim sistemom Windows so nekoliko višjih cen, najdražje pa so naprave z operacijskim sistemom iPadOS.

Na splošno velja, da bolj kot so zahtevna opravila, ki jih nameravaš opravljati s tabličnim računalnikom, več moraš vanj vložiti.

Dodatki

Res je, da bolj ko je določena znamka tabličnih računalnikov priljubljena, večja je izbira dodatne opreme za to znamko.

Če na primer želiš ovitek po meri, se prepričaj, da je izdelan za izbrani model. Obstajajo sicer tudi ovitki izdelani v univerzalnih oblikah glede na velikost, vendar je vedno dobro preveriti združljivost.

Seveda je velik zaslon tabličnega računalnika zelo dovzeten za poškodbe, zato se splača kupiti še folijo ali steklo. Osredotoči se na to, ali je na voljo izdelek posebej za tablični računalnik, da se prilegajo izrezi, na primer za mikrofon ali sprednjo kamero.

Priljubljeni dodatki so tudi različna stojala, ki so lahko univerzalna brez dodatnih funkcij ali pa priklopna stojala z brezžičnim polnjenjem. Nekatere priklopne postaje razširijo tudi obseg priključkov. Tako lahko na primer priključiš tipkovnico ali miško, kar bo znatno povečalo učinkovitost tvojega dela, pomagaš pa si lahko tudi s pisalom oz. stylusom.

 

Tablični računalniki na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka