NASVET Pisarna in šola
13. 08. 2021 11:24:09

KATERO ŠOLSKO TORBO KUPITI?

1/1

Nakup šolskega nahrbtnika verjetno ne bo enostaven, še težje pa bo padla odločitev za pravega, če bo pri izbiri že od začetka sodeloval tudi mladi šolar. Otrokom je še posebej všeč vse, kar je videti lepo, barvito, po možnosti s slikami njihovih najljubših pravljičnih motivov, ni pa nujno, da bodo vsi ti nahrbtniki zadostili tudi drugim pomembnim standardom. V vodiču si preberi, katere vrste nahrbtnikov bodo idealne za tvojega otroka in na katere parametre se moraš osredotočiti pri izbiri.

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 4 min

 

Kazalo

  1. Kako izbrati šolski nahrbtnik
  2. Parametri
  3. Šolske potrebščine
  4. Vprašanja in odgovori

 

Kako izbrati šolski nahrbtnik ali aktovko in v čem se razlikujeta?

Nahrbtnik

Šolski nahrbtnik je primeren za starejše osnovnošolce in srednješolce

  • Zapiranje z zadrgo je drugačno kot pri aktovkah.
  • Več predalčkov za posamezne šolske potrebščine in lasten organizacijski sistem.
  • Pogosto so opremljeni z žepom za prenosnik.

Aktovka

Aktovke so uporabne za prvošolce pa tudi za učence višjih razredov osnovne šole. 

  • Lahko zapiranje z enim zaklopom
  • Notranja struktura je preprosta in jasna - en ali dva velika predala
  • Stabilna konstrukcija s trdnim dnom

10 nasvetov pri izbiri aktovke za prvošolčka

  1. Šolska aktovka naj se prilega otrokovemu hrbtu, kolikor je mogoče.
  2. Hrbet naj bo oblazinjen. 
  3. Aktovka ne sme biti bistveno širša od otrokovih ramen.
  4. Imeti mora trpežno, vendar lahko konstrukcijo.
  5. Skupna teža naj ne presega 1,2 kg. Optimalna teža aktovke za prvošolca je približno 900 g.
  6. Naramnice naj bodo nastavljive, oblazinjene in zračne.
  7. Zgornji rob aktovke sega do višine ramen.
  8. Spodnji rob se konča v višini bokov.
  9. Izberi aktovko z enim glavnim predalom, da se otrok izogne nepotrebnemu stresu.
  10. Aktovka mora biti na vseh straneh prekrita z varnostnimi in odsevnimi elementi.
Prepričaj se, da ima aktovka trdno dno s plastičnimi robovi, da ohrani svojo obliko. S tem preprečiš uničevanje zvezkov in drugih potrebščin, šolar pa aktovko lahko brez težav postavi poleg svoje pisalne mize. Noge so primerne tudi za zaščito pred umazanijo s tal.

 

Parametri

Anatomsko oblikovanje hrbta

Glavna zahteva pri izbiri šolske aktovke ali nahrbtnika je, da je otrok zadovoljen z udobjem na hrbtu in splošnim videzom. Vendar pa oblikovanje vsekakor ne sme imeti prednosti pred kakovostjo izdelave. Anatomska oblika hrbta je najpomembnejša lastnost, na katero se morate osredotočiti pri izbiri.

Nahrbtnik mora slediti naravni ukrivljenosti hrbtenice, kar pomeni, da je hrbet v ledvenem predelu izbočen, v prsnem predelu pa vbočen. V blazinicah ne sme manjkati opore za lopatice. Prilegati se mora hrbtu in slediti hrbtenici.

Dno nahrbtnika se konča v višini bokov, zgornji del pa stoji v višini ramen. Če je nahrbtnik tako anatomsko oblikovan in je oblazinjenje izdelano iz mehkega materiala, se bo tvojemu otroku dobro prilegal in mu omogočal pravilno držo. 

Pri nekaterih nahrbtnikih je na voljo celo možnost prilagoditve hrbtnega sistema glede na trenutno višino vašega otroka.

Prsni in bočni trak

Dodatna prednost je prisotnost prsnega in bočnega traku, ki pomagata optimalno porazdeliti težo celotnega nahrbtnika. Oba preprosto spneš skupaj in teža se takoj prenese na celotno telo, hrbet pa ne trpi. 

Prepričaj se, da so naramnice dovolj široke. Te morajo biti široke vsaj 4 cm, vendar ne toliko, da bi se med nošenjem dotikale otrokovega vratu. Hkrati izberi naramnice, ki so oblazinjene in jih je mogoče enostavno nastavljati.

Izbiraj skrbno in previdno, saj lahko napačna izbira negativno vpliva na razvoj otrokovega mišično-skeletnega sistema in lahko privede do pogostih bolečin v hrbtu pozneje v življenju. 

Naramnice

Redno preverjaj in nastavljaj dolžino naramnic, ker otroci rastejo zelo hitro. Ne pozabi upoštevati tudi dolžine naramnic v različnih letnih časih - pozimi ima otrok več plasti oblačil, zato jih bo potrebno podaljšati, poleti pa jih lahko spet skrajšaš. 

Manjši otroci z ozkimi rameni bodo še posebej cenili prsni trak. Enostavno ga pritrdiš na naramnice, zaradi česar se le-te ne premikajo in nahrbtnik ne more pasti z otrokovih ramen.

Ob vsakodnevnem prenašanju bo otrok cenil tudi trpežen ročaj, ki ga bo zlahka držal tudi z zimsko rokavico.

Teža

Teža šolskega nahrbtnika naj ne presega 1,5 kilograma, vendar upoštevaj otrokovo trenutno težo, saj pediatri priporočajo, da na hrbtu nosi le 10-12 % svoje teže.

Material in oblikovanje

Za zaščito knjig in zvezkov v kovčku izberi vodoodporen zunanji material, ki omogoča lažje pranje in vzdrževanje nahrbtnika. 

Oblikovanje je pomemben element tudi za majhne otroke. Vstop v šolo naj bo za tvojega otroka prijeten, zato mu dovoli, da si sam izbere motiv na nahrbtniku. Najbolje je, da otroku pripraviš izbor primernih nahrbtnikov, potem pa sam izbere svojega glede na izgled. 

Pri deklicah že dolgo zmagujejo motivi konjev, samorogov, metuljev in rož. 

Dečki pa imajo raje nogometne motive, dinozavre in avtomobile. 

Razmisli tudi o tem, ali bo dizajn usklajen z ostalimi šolskimi potrebščinami, kot so peresnica, ovitki za zvezke ali vrečka za copate. 

Varnost

Poleg privlačnega dizajna poskrbi tudi za varnost pri slabi vidljivosti. 

To zagotavljajo nahrbtniki z odsevnimi elementi. Najdeš jih na aktovkah ali nahrbtnikih ob straneh in na naramnicah. Zaradi svetlečih barv bo dizajn tudi bolj opazen in viden na daljavo.

Notranja razporeditev

Dodano vrednost predstavljajo posebni žepi za prigrizke s toplotno izolacijsko plastjo, ki živila ohranjajo na stalni temperaturi in dlje časa sveža. Zelo uporabna sta tudi stranska žepa za steklenico s pijačo. Otrok lahko na poti domov lažje pije, ne da bi mu bilo treba sneti nahrbtnik.

Šolske potrebščine

 

Vprašanja in odgovori

Kolikšna naj bo prostornina nahrbtnika?

Zaradi vedno večjega števila učbenikov in potrebščin je najbolje izbirati med nahrbtniki in aktovkami s prostornino 25 litrov ali več, v katere otrok lahko brez težav pospravi tudi kakšen prigrizek. Če nahrbtnik preveč napolniš, skrajšaš njegovo življenjsko dobo.

Kako pravilno urediti vsebino nahrbtnika?

Pri urejanju vedno postavi najtežjo vsebino čim bližje hrbtnemu delu. Hrbet bo bolje porazdelil celotno težo.

Namesto ene steklenice za vodo uporabi oba stranska žepa in otroku daj dve manjši. Tako se teža nahrbtnika enakomerno porazdeli.

→Poglej šolske torbe na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka