NASVET Avdio & Video
30. 07. 2021 11:10:11

KATERI TELEVIZOR IZBRATI?

1/1

Izbiranje novega televizorja ni tako enostavno. Diagonala je sicer pomembna, vendar še zdaleč ni najpomembnejša. Ne glede na to, ali iščeš velik zaslon za domače projekcije, prenosni televizor za avtodom ali pa televizor za igranje video iger, se moraš osredotočiti na celo vrsto različnih funkcij. Predvsem na televizorjevo zmožnost sprejemanja DVB-T2signala, če doma nimaš satelitske ali kabelske povezave. Kaj vse lahko danes pridobiš z boljšim televizorjem ti bomo predstavili v nadaljevanju.

Kazalo

 1. Vrste televizorjev
 2. Parametri
 3. Pametne funkcije
 4. TV sprejemnik
 5. Dodatki
 6. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Vrste televizorjev

Tehnologija zaslona je ključnega pomena za kakovost slike, od nje pa je odvisna tudi poraba energije. Različne vrste zaslonov imajo svoje prednosti in slabosti  tako za oči kot tudi za tvojo denarnico.

 

LCD (Liquid Cystal Display)

LCD televizorji so cenovno ugodnejši od LED televizorjev in tudi lažji, zato jih je lažje namestiti na steno. Vendar imajo daljši odzivni čas, ožje vidne kote in ne prikazujejo barv tako natančno kot LED televizorji, ki danes prevladujejo na trgu.

Vrste LCD panelov
 • VA (Vertical Alignment) LCD panel. Lahko v različicah MVA (Multi-domain Vertical Alignment) ali PVA (Paternet Vertical Alignment). Obe različici zagotavljata visok kontrast in prikaz črne barve, pri čemer ima PVA boljše vidne kote kot MVA.
 • IPS (In Plane Switching) Paneli IPS zagotavljajo boljše vidne kote kot VA paneli, vendar so manj kontrastne. Za to vrsto je potrebno doplačati.

Nekateri televizorji z LED paneli imajo tehnologije, ki izboljšujejo sliko ter vplivajo na barve, kontrast in vidne kote: na primer Quantum Dot ali Nano Cell - vendar to ni samostojna vrsta LCD panela.

+ Cenovno ugodno
+ Majhna teža
+ Enostavna namestitev na steno

- Ozki vidni koti
- Slabša kakovost prikazovanja barv (v primerjavi z LED)

 

LED

LED televizorji delujejo po enakem Liquid Crystal Display načelu, vendar so jim dodane LED diode, ki dajejo sliki večji dinamični kontrast. Poleg tega so varčnejši z vidika porabe energije in življenjske dobe. LED osvetlitev ozadja imajo danes skoraj vsi televizorji, obstaja pa več različnih vrst.

Vrste LED osvetlitve ozadja
 • Adge LED - osvetlitev ozadja na straneh LCD panela. Svetlobne diode so lahko nameščene na levi in desni strani ali na zgornji in spodnji strani. Prednost tega sistema je manjše število diod, tanjša zasnova samega LCD panela in ugodnejša cena. Slabost je, da ni mogoče uporabljati tako imenovanega lokalnega zatemnjevanja (Local Dimming)
 • Direct LED - ploska osvetlitev ozadja z zadnje strani zaslona. Direct LED je osvetlitev celotnega zaslona z možnostjo zatemnitve:

Local Dimming običajno zatemni vrstice ali stolpce

Full Array Local Dimming (FALD) je lokalna zatemnitev celotnega polja. Glavna razlika je v tem, da FALD omogoča individualno zatemnitev posameznih LED. Prednost je doseganje večjega kontrasta, slabost pa je prostorska zahtevnost te vrste osvetlitve - zaslon je namreč širši.

+ Večji dinamični kontrast (v primerjavi z LCD)
+ Manjša poraba energije (v primerjavi z LCD)
+ Daljša življenjska doba televizorja

- Ozki vidni koti

 

OLED

Televizorji OLED so sestavljeni iz svetlobnih točk, ki vse proizvajajo lastno svetlobo, kar pa zagotavlja bolj črne odtenke in odličen kontrast. Tako kot QLED ima široke vidne kote, ki zagotavljajo, da se pri gledanju zaslona pod kotom barve, kontrast ali svetlost ne spremenijo bistveno.

Zadrževanje slike (vžig slike)
Glavne pomanjkljivosti OLED zaslonov so nevarnost zadrževanja slike in manjša največja svetlost v primerjavi z LED zasloni enakega cenovnega razreda. Novejši OLED televizorji to težavo rešujejo s številnimi funkcijami, ki preprečujejo izgorevanje in vžig slike.

+ Visok kontrast
+ Široki vidni koti

- Večja poraba energije (v primerjavi s QLED)
- Krajša življenjska doba (v primerjavi s QLED)
- Nevarnost zadrževanja slike (novejši OLED televizorji to rešujejo z dodatnimi funkcijami)

 

QLED

QLED televizorji imajo med LCD panelom in njegovo LED osvetlitvijo tanek sloj kvantnih pik, ki ponuja bogato barvno paleto in več barv kot običajni LED televizorji. Imajo tudi širše vidne kote in so manj potratni kot OLED televizorji. Zaradi ploske osvetlitve pa so tudi cenovno dostopnejši.

QLED (Quantum Dot)
Nanodelce kvantnih pik je mogoče uporabiti za vse vrste panelov z LED osvetlitvijo: IPS, TN in VA. Najpogosteje pa se uporabljajo v namiznih monitorjih in televizorjih z VA panelom. Najnovejši televizorji lahko vključujejo tudi Neo QLED tehnologijo. Ti zasloni združujejo kvantne pike z mini LED osvetlitvijo ozadja za jasnejšo sliko in boljši nadzor lokalnega zatemnitve.

+ Široka barvna paleta
+ Nižja cena v primerjavi z OLED
+ Manjša poraba energije

- Črna barva je osvetljena
- Širši zaslon

 

Mini LED

Mini LED nadomešča LED osvetlitev z Mini LED osvetlitvijo ozadja, ki uporablja večje število manjših LED diod. To zagotavlja večje kontrastno razmerje, boljšo enakomernost in hitrejši odzivni čas. Lahko so cenejši kot na primer OLED, vendar ne dosegajo enake kakovosti. Mini-LED je torej nekakšna tehnologija prikazovanja med standardnimi LED osvetlitvami in OLED zasloni. Kadar je eno območje popolnoma osvetljeno, druga območja okoli njega pa so zatemnjena, bo določena količina svetlobe uhajala iz osvetljenega območja v zatemnjena območja, kar ustvari halo učinek.

Kako deluje Mini LED?
Trenutne LED tehnologije ne morejo vsakemu slikovnemu piku dodeliti lastne diode - tako eno območje osvetli več tisoč slikovnih pik, in ta razlika med gostoto tekočih kristalnih pikslov in številom con pojasnjuje, zakaj je kontrast zaslona boljši, če ima osvetlitev več con. Mini LED je tehnologija, ki zmanjšuje diode in tako omogoča večjo kakovost slike. LED diode velikosti 0,1 mm ali celo manj, natančneje reproducirajo sliko, kar je najboljša možnost za lokalno zatemnitev. Gre za LCD tehnologijo, zato je njena prednost tudi zelo nizka cena. Pomanjkljivost pa je nevarnost halo učinka (ko je eno območje popolnoma osvetljeno, druga okoli njega pa so zatemnjena, bo določena količina svetlobe ušla iz osvetljenega območja v zatemnjena območja).

+ Visok kontrast, hitrejši odzivni časi
+ Cena

- Halo učinek

 

Parametri

Zaslon

 • Hitrost osveževanja slike

Na kakovost slike vpliva hitrost osveževanja. To je število sličic, ki jih televizor prikaže v eni sekundi, in je podano v hercih. Danes na trgu najdeš televizorje s  50 Hz, 100 Hz in 200 Hz. Pri tem velja preprosto pravilo in sicer, večja kot je številka, bolj gladka je slika. Če se navdušuješ nad igranjem video iger ali gledanjem akcijskih filmov ali športnih tekem, izberi vsaj 100 Hz, da zagotoviš gladko in nemoteno sliko.

 • Odzivnost

Da bo slika nemotena poskrbi, da odzivni čas ni daljši od 8 milisekund. To se opazi predvsem pri gledanju športnih oddaj ali akcijskih prizorov, kjer je pomembna vsaka sekunda akcije.

 • Vidni kot

Trenutno je standardni vidni kot za LED tehnologijo 170-178 °. Če presežeš te kote, izgubiš visoko kakovost prikaza. V skrajnih primerih lahko zaslon tudi potemni in izgubi kontrast ter svetlost.

Resolucija

Televizorji z večjo diagonalo zahtevajo večjo ločljivost. Ta parameter označuje število slikovnih pik, ki jih televizor lahko prikaže, zato je eden glavnih pokazateljev kakovosti slike.

 • HD 1366 × 768 px - zadostuje za manjše zaslone, vendar je to že precej zastarela različica.
 • Full HD 1920 × 1080 px - danes standardna ločljivost, ki pa jo hitro izpodriva Ultra HD.
 • Ultra HD 3840 × 2160 px - ponuja štirikrat več slikovnih informacij. Gre za tako imenovani 4K televizor. V neposredni bližini zaslona ne vidiš posameznih slikovnih pik kot pri Full HD, temveč gladko in realistično sliko.
 • 8K televizorji prikazujejo dvakrat bolj natančno sliko kot Ultra HD, z natančnim prikazom tudi najbolj finih podrobnosti in barv.

 

4K in razlika med RGB in RGBW
Slika LCD televizorja je sestavljena iz pikslov, ki so sestavljeni iz še manjših enot, imenovanih podpiksli. Piksel je sestavljen iz treh podpikslov, ki predstavljajo tri osnovne barve - rdečo, zeleno in modro (RGB), vse druge barve lahko pridobimo iz teh osnovnih barv. 4K TV slika je sestavljena iz 3840 × 2160 slikovnih pik. To je skupno 8.294.400 slikovnih pik ali 24.883.200 podpikslov.
RGBW 4K paneli imajo enako skupno število podpikslov, vendar je vsak piksel sestavljen iz 4 podpikslov, ki zgoraj omenjenim trem dodajo še belo barvo. To pomeni, da ima RGBW panel 25 % manj slikovnih pik - ločljivost je torej 2880 × 2160. Kljub temu so RGBW paneli uradno predstavljeni in priznani kot 4K.

 

Svetlost in kontrast

Svetlost izraža svetilnost televizorja pri prikazu bele barve. Višja kot je vrednost svetlosti televizorja, boljša je slika in boljša je celotna izkušnja gledanja. Izražena je v enotah svetilnosti - kandelah (cd). To je bistven parameter v pogojih osvetlitve, kot je svetla dnevna svetloba, v temnih nočnih pogojih pa je lahko visoka svetilnost škodljiva. Zato priporočamo, da izbereš televizor s svetilnostjo okoli 500 cd/m².

Kontrast izraža razmerje med črno in belo barvo na zaslonu. Zelo pomembno vlogo ima pri gledanju programov v običajnih dnevnih razmerah na sončni svetlobi. Izražena je v luksih (lx). Višja kot je vrednost kontrasta, boljša je končna slika - barve so živahnejše in bolj realistične.

HDR ali visok dinamični razpon omogoča hkratni prikaz temnih in svetlih delov slike, tako da ne vidiš le črnih silhuet, temveč celo identiteto lika. Visok dinamični razpon zelo natančno reproducira situacijo, kot bi jo videli z očmi, ne le skozi objektiv.

Statični in dinamični kontrast
Običajne vrednosti klasičnega statičnega kontrasta so približno 1500 : 1. Nekateri prodajalci pa navajajo dinamični kontrast, ki je nekajkrat višji, in presega tudi 10000 : 1. Ta označuje kontrastno razliko med belim in črnim delom zaslona.
Statični kontrast meri razliko med namišljenimi kvadratnimi polji na zaslonu, zato je veliko bolj pomemben. Filmski prizor nikoli ne bo razdeljen na pol, kar počne dinamični kontrast.

 

Priključki in povezave

 • Če televizor uporabljaš tudi za igranje iger na konzoli ali za predvajanje filmov s prenosnega računalnika, se prepričaj, da ima vsaj en HDMI priključek, ki ga te naprave običajno podpirajo
 • USB vhod ti omogoča predvajanje filmov in serij iz USB ali diska, če pa želiš oddaje in filme snemati, poišči televizor s funkcijo snemanja prek USB
 • 3,5-milimetrski priključek ne pride v poštev le igralcem videoiger, temveč ti bodo za to funkcijo hvaležni tudi tvoji sostanovalci, saj jih na ta način pri gledanju televizorja ne motiš.    V tem primeru priporočamo nakup slušalk z dovolj dolgim vhodnim kablom ali pa brezžičnih slušalk, če ima televizor Bluetooth
 • Bluetooth funkcijo brezžičnega prenosa lahko uporabiš za povezavo s slušalkami ali pa še bolje, za priključitev zvočnikov
 • Funkcija WiFi televizorju omogoča dostop do interneta in pretočnih storitev

Brskanje po spletu ti na televiziji olajša tipkovnica s touchpadom, funkcije pa lahko upravljaš s seznanjenim pametnim telefonom in običajnim daljinskim upravljalnikom.

Zvok
Kakovost zvoka televizorja lahko izboljšaš tako, da si omisliš soundbar, ki ga lahko uporabljaš za gledanje filmov in predvajanje glasbe. Pri izbiri ti bomo pomagali v našem vodniku Kako izbrati soundbar.

 

Diagonala televizorja

Diagonala v palcih
Diagonala v centimetrih
Diagonala v palcih
75 in več
Diagonala v centimetrih
190 in več
Diagonala v palcih
65-70
Diagonala v centimetrih
165-177
Diagonala v palcih
55-60
Diagonala v centimetrih
139-152
Diagonala v palcih
43-50
Diagonala v centimetrih
109-127
Diagonala v palcih
manj kot 43
Diagonala v centimetrih
manj kot 109
Pri večjih televizorjih je pomembna ločljivost, ki zagotavlja ustrezno kakovost slike osupljivega spektakla. Izbirate lahko med televizorji 4K z ločljivostjo 3840 × 2160 px.

 

Pametne funkcije

Smart TV

Smart TV omogoča povezavo z internetom, tako lahko gledaš online programe, videoposnetke na YouTubu ali uporabljaš pretočne storitve, kot so Netflix, HBO GO, Amazon Prime, Disney+ ali Apple TV.

Povežeš lahko tudi mobilno napravo in predvajaš glasbo ali videoposnetke iz telefona neposredno na televizijskem zaslonu.

 

Poglej Smart televizorje »

 

Ambilight

Tehnologija Ambilight na zadnji strani televizorja ustvarja barvno osvetlitev po tvoji izbiri. Zdaj lahko izbiraš med tri- ali štiristranskimi modeli. Tako je prilagajanje atmosfere filma s pametnim telefonom, povezanim z napravo, povsem v tvojih rokah. Nastaviš lahko tudi način, v katerem dogajanje na zaslonu vpliva na intenzivnost in barvo svetlobe  in tako vizualno razširi območje gledanja, ki ni "odrezano" z robovi zaslona.

Slika v sliki (PIP)

PIP - slika v sliki - je posebna funkcija, ki ti omogoča ogled slik iz dveh virov na enem zaslonu. V praksi to pomeni, da lahko drugi kanal, ki te zanima, gledaš na manjšem oknu. Ta funkcija aktiviraš s preprostim pritiskom na gumb.

TV sprejemnik

 • DVB-C/C2 pomeni sprejem kabelskega signala  in je običajno vključen v televizorje na trgu
 • Za satelitski sprejem DVB-S/S2 je potrebna satelitska antena ali vgrajen satelitski sprejemnik. Primeren je zlasti za domove, kjer ni kabelske povezave in je prizemni signal prešibek. Za celotno ponudbo programov je potrebno dokupiti CA modul in satelitsko kartico enega od ponudnikov satelitske televizije.
 • DVB-T2 je trenutni standard za prizemno digitalno radiodifuzijo. S prvotnim DVB-T se je zamenjal zaradi pomanjkanja prostora – frekvenčni spekter prvotnega prizemnega oddajanja uporabljajo mobilni operaterji. Da ne bi prišlo k omejitvi programske ponudbe, je prehod na DVB-T2 neizogiben.
Glavna prednost novega standarda je možnost predvajanja v HD ločljivosti. Čeprav današnji DVB-T že omogoča predvajanje programov v visoki ločljivosti, se le omejeno število le-teh lahko vklopi v obstoječe omrežje. Zahvaljujoč močnejšemu stiskanju novega DVB-T2 se jih lahko več shrani v en kanal (multiplex) in v višji kakovosti.

 

Dodatki

 

Pogosto zastavljena vprašanja

Kakšna je razlika med sistemi Android, Tizen in WebOS?

Android ponuja možnost prenosa aplikacij iz storitve Google Play (širok nabor aplikacij, kot so YouTube, Netflix, Prime Video, Apple TV, HBO Max in druge), spletni brskalnik Chrome ter uporabniku prijazno in enostavno okolje. Vendar je nujna prijava v Googlov račun, če ga želiš uporabljati. Slaba stran je zaklep funkcij in storitev med predvajanjem videoposnetkov.

Tizen je Samsungov operacijski sistem, ki ne ponuja toliko aplikacij kot Android, vendar to nadomešča z dostopom do storitev YouTube, Netflix in Amazon. Igralcem ponuja storitev Steam Link, ki omogoča, da se igra na računalniku v drugi sobi tiho zažene in televizorju pošlje le sliko in navodila za upravljanje igre na daljavo. Za razliko od Androida si Tizen zapomni vaše nastavitve in v skladu z njimi ponudi dodatne predloge za ogled, poleg tega pa lahko predvaja tudi filme.

WebOS je LG-jev operacijski sistem, ki je zaradi BeanBird vodnika kot nalašč za majhne otroke ali starejše. Tako kot Tizen podpira brskanje po menijih med gledanjem videoposnetka. Podpira najpomembnejše aplikacije, vendar le omejeno število, in omogoča dostop do storitev Amazon, HBO ali Netflix.

Ali lahko povežem slušalke s televizorjem prek Bluetooth povezave?

Če televizor podpira Bluetooth, povezovanje slušalk z njim ni nobena težava.

Ali lahko snemam na USB?

Snemanje lahko izvedeš samo s pomočjo formatiranja v TV meniju. Posnetek se potem shrani tudi na običajen flash disk, vendar ga ni mogoče predvajati na računalniku. Zato je dobro, da imaš en flash disk formatiran za računalnik (s katerega lahko predvajaš na televizorju) in enega za televizor (na katerega lahko snemaš s televizorja).

Kakšno je idealno število priključkov USB?

Če ne nameravaš priključevati zunanjih HDD diskov, za predvajanje s flash diska zadostuje en USB priključek.

 

Poglej televizorje na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka