NASVET Avdio & Video
30. 07. 2021 11:10:11

KAKO IZBRATI TELEVIZOR?

1/1

Izbira novega televizorja pri vseh parametrih in lastnostih, ki jih imajo televizorji, zagotovo ni preprosta. Zato smo tu mi, da ti pomagamo pri izbiri velikega televizorja za domačo uporabo, prenosnega televizorja za kampiranje ali pa televizorja za igranje iger na igralnih konzolah. V naslednjem vodiču si preberi, kaj vse lahko danes pridobiš s premišljenim nakupom televizorja.

 

Vrste televizorjev

Tehnologija prikaza je ključna za kakovost slike in porabo energije. Vsaka vrsta zaslona ima svoje prednosti in slabosti za oko in denarnico.

 

LCD

LCD ali 'liquid crystal display' je tehnologija prikaza videa, pri kateri se med dvema polariziranima slojema premikajo tekoči kristali, ki blokirajo in prenašajo svetlobo. Takšni televizorji so cenovno ugodnejši in tudi lažji, zato jih je lažje namestiti na steno, vendar imajo manjši vidni kot in ne prikazujejo barv tako natančno kot LED televizorji.

 

LED

LED televizorji so podskupina LCD televizorjev. Ravno tako gre za zaslon s tekočimi kristali, vendar jih dopolnjujejo LED diode, zaradi katerih slika doseže večji dinamični kontrast. Poleg tega so okolju prijaznejši in imajo višjo življenjsko dobo, vendar pa tako kot pri LCD zaslonih ne računaj na široke vidne kote.

 

QLED

QLED televizorji delujejo z enako tehnologijo prikaza videa kot LED televizorji, vendar pa ponujajo še bogatejšo barvno paleto in lahko prikažejo več barv kot običaji LED televizorji. Imajo tudi širše vidne kote in so manj energetsko potratni kot OLED televizorji, zaradi ploske osvetlitve pa so tudi cenovno dostopnejši.

 

Poglej LCD, LED in QLED televizorje »

 

OLED

Televizorji OLED so sestavljeni iz LED lučk, ki vsaka posebej proizvajajo lastno svetlobo in hkrati tudi barvo, kar zagotavlja bolj črno barvo in odličen kontrast. Tako kot QLED tudi OLED televizorji zagotavljajo široke vidne kote.

 

Poglej OLED televizorje »

 

TV diagonala

Diagonala v palcih
Diagonala v centimetrih
Diagonala v palcih
75 in več
Diagonala v centimetrih
190 in več
Diagonala v palcih
65-70
Diagonala v centimetrih
165-177
Diagonala v palcih
55-60
Diagonala v centimetrih
139-152
Diagonala v palcih
43-50
Diagonala v centimetrih
109-127
Diagonala v palcih
manj kot 43
Diagonala v centimetrih
manj kot 109

 

Pametne funkcije

Smart TV

Smart TV omogoča povezavo z internetom, zato lahko gledate spletne programe, videoposnetke na Youtube-u ali uporabljate pretočne storitve, kot so Netflix, HBO GO, Amazon Prime, Disney+ in Apple TV. Lahko se povežete tudi s svojo mobilno napravo in glasbo ali videoposnetke poslušate oz. gledate iz telefona neposredno na televizijskem zaslonu.

 

Poglej Smart televizorje »

 

Ambilight

Ambilight je Philipsova tehnologija, ki ustvarja barvno osvetlitev stene za televizorjem in s tem izravnava spremembo nivoja svetlobe, kar pa tvojim očem olajša gledanje tvojega najljubšega filma ali serije. Svetlobo in barve lahko upravljaš s pametnim telefonom.

Slika v sliki (PIP)

PIP – slika v sliki – je posebna funkcija, ki omogoča gledanje slik iz dveh virov na enem zaslonu. V praksi to pomeni, da lahko drugi kanal, ki vas zanima, spremljate v manjšem oknu. Funkcija se lahko aktivira že samo s preprostim pritiskom na gumb.

TV sprejemnik

 • DVB-C/C2 pomeni sprejem kabelskega signala in je pogosto del komercialnih televizorjev
 • Za satelitski sprejem DVB-S/S2 je potrebna satelitska antena ali vgrajen satelitski sprejemnik. Primeren je zlasti za domove, kjer ni kabelske povezave in je prizemni signal prešibak. Za celotno ponudbo programov je treba kupiti CA modul in satelitsko kartico enega od ponudnikov satelitske televizije
 • DVB-T2 je trenutni standard za prizemno digitalni radiodifuzijo. Zaradi pomanjkanja prostora se je zamenjal s prvotnim DVB-T.

 

Parametri

Zaslon

Hitrost osveževanja slike

Na kakovost slike vpliva hitrost osveževanja. To je število sličic, ki jih televizor posname v eni sekundi in je podano v hercih. Danes so na trgu na voljo televizorji s 50 Hz, 100 Hz in 200 Hz. Tu velja preprosto pravilo in sicer, večja kot je številka, bolj gladka je slika. Torej, če navdušeno igraš video igre ali gledaš akcijske filme ali športne tekme, izberi frekvenco vsaj 100 Hz, da si zagotoviš nemoteno upodabljanje slike.

Vidni kot

Trenutno je standardni vidni kot LED tehnologije 170-178 °. Ko presežeš meje teh kotov, izgubiš visoko kakovost prikaza. V skrajnih primerih lahko zaslon tudi potemni ter izgubi kontrast in svetlost.

Resolucija

Večji diagonalni televizorji zahtevajo višjo ločljivost. Ta parameter označuje številko pik, ki jih televizor lahko prikaže, zato je eden izmed glavnih pokazateljev kakovosti slike.

 • HD 1366 x 768 px – zadostuje za manjše zaslone, vendar je to že precej zastarela različica
 • Full HD 1920 x 1080 px – danes standarda ločljivost, ki pa jo že izpodriva Ultra HD.
 • Ultra HD 3840 x 2260 px – ponuja štirikrat več slikovnih informacij in je tako imenovana resolucija 4K. V neposredni bližini zaslona ne bo videti posameznih pik kot pri Full HD, temveč gladko in realistično sliko
 • 8K televizorji prikazujejo dvakrat bolj natančno kot Ultra HD, z natančnim prikazom tudi najfinejših podrobnosti in barv.

Svetlost in kontrast

Svetlost izraža svetilnost televizorja, ko prikazuje v belo barvo. Višja kot je svetlost, boljša je nastala slika in splošna izkušnja gledanja. Izražena je v enotah svetilnosti – kandelah (cd). To je bistven parameter v pogojih osvetlitve, kot je dnevna svetloba, v temnih nočnih pogojih pa je lahko visoka svetilnost škodljiva. Zato vam priporočamo, da izberete televizorje s svetilnostjo okoli 500 cd/m2.

Kontrast izraža razmerje med črno in belo barvo na zaslonu. Pomembno vlogo ima pri gledanju programov v običajnih dnevnih razmerah na sončni svetlobi. Izražena je v luxih (lx). Višja kot je vrednost kontrasta, boljša je končna slika – barve bodo živahnejše in bolj realistične.

HDR ali visok dinamični razpon omogoča hkratni prikaz temnih in svetlih delov slike, tako da ne vidite le črnih silhuet, temveč identiteto lika. Visok dinamični razpon zelo natančno reproducira situacijo, kot bi jo videli z očmi, ne le skozi objektiv.

Konektorji in priključki

 • Če se bo televizor uporabljal tudi za igranje iger na konzoli ali predvajanje filmov iz prenosnega računalnika, poskrbite, da ima vsaj en priključek HDMI, ki ga te naprave običajno podpirajo in potrebujejo.
 • USB vhod vam bo omogočil predvajanje filmov in serij iz naprave za shranjevanje, če pa želite snemati oddaje in filme, lahko poiščete tudi televizor s funkcijo snemanja preko USB.
 • 3,5-milimetrski priključek za slušalke ne bo prišel prav le igralcem videoiger, temveč tudi tvojim sostanovalcem, da jih ne boste motili ob gledanju televizije. V ta namen priporočamo tudi nakup slušalk z dovolj dolgim kablom ali brezžičnih slušalk, če ima televizor funkcijo Bluetooth.
 • Funkcija WiFi televizorju omogoča dostop do interneta in pretočnih storitev.

 

Zvok

Kakovost zvoka televizorja lahko izboljšaš tako, da si omisliš soundbar, ki ga lahko uporabljaš ne le za gledanje filmov, temveč tudi za predvajanje glasbe.

 

Cena

 

Televizorji do 400 €

To je najnižja cenovna kategorija televizorjev z manjšimi diagonalami za nezahtevne uporabnike, ki potrebujejo le sprejem televizijskega signala. Računaj na največjo diagonalo 43 palcev in ne pričakuj učinkov, vrednih filmskega platna. Danes lahko, kljub vsemu, v tej kategoriji najdeš tudi kakšen manjši Smart TV.

 

Poglej televizorje do 400 € »

 

Televizorji v cenovnem razponu od 400 do 1200 €

To je zlata sredina pri izbiri novega televizorja. Ustrezal bo večini običajnih uporabnikov, saj ponuja tudi večje diagonale, tudi do 60 palcev, razmeroma kakovostno sliko in visoko ločljivost 4K. Zahvaljujoč vsem priključkom lahko na televizor povežeš veliko število zunanjih naprav. Izbiraš lahko tudi med široko paleto pametnih televizorjev, ki ti bodo omogočili dobro izkušnjo večpredstavnostne zabave.

 

Poglej televizorje do 1200 € »

 

Televizorji nad 1200 €

Pri takšnih cenah pričakuj najvišji standard, celo razkošje. Če ti cena ni najpomembnejša, lahko izbiraš med največjimi diagonalami z več kot 80 palci in odlično 8K ločljivostjo. To so televizorji, ki zagotavljajo popolno svetlost in visok kontrast. Po tej ceni lahko najdeš tudi televizorje, ki so popolnoma brez okvirja ali z zamenljivimi okvirji.

 

Poglej televizorje nad 1200 € »

 

Poglej televizorje na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2021 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka