NASVET Kolesarstvo
23. 07. 2021 11:30:28

KAKO IZBRATI TORBO ALI KOŠARO ZA KOLO?

1/1

Ne glede na to, ali se odpravljaš na razgiban teren, na večdnevno kolesarsko turo s šotorom ali samo na delo, je vedno dobro imeti s seboj vsaj minimalno dodatno kolesarsko opremo. Da ti ne bi bilo treba vsega nositi na ramenih, ti bodo v pomoč nosilci in praktične torbe ali košare za kolesa. Pri izbiri se osredotoči na sistem vpenjanja, nosilnost in lokacijo vpenjanja.

 

Glavna vprašanja

Kje se največkrat voziš?

Imaš mestno kolo in ga večinoma uporabljaš za vožnjo po kolesarskih poteh, ki so vedno dovolj blizu civilizacije? Se na večdnevnih vožnjah povzpneš na gorske prelaze? Glede na to, kam te bo peljala pot, izberi način montaže in nosilnost. Če se odpravljaš samo na delo, ti teža torbe in način namestitve ne bosta tako pomembna kot pri daljših turah.

 

Kolesarske torbe in košare na Ceneje.si »

 

Vrsta prtljage

Ali želiš na kolesu pridobiti dodaten prostor za manjše nakupe? V pletene košare lahko spraviš celo nakupovalno torbo, morda tudi hišnega ljubljenčka, poleg tega pa so tudi videti odlično. Druga možnost je, da za večdnevna potovanja, na katera je treba nositi šotor in stvari, potrebne za prenočevanje v naravi, uporabiš nosilec, na katerega lahko pritrdiš stranske torbe, ki enakomerno porazdelijo težo tovora.

 

Na kaj moraš paziti?

Lokacija nosilca

Najpogostejši so nosilci iz aluminija ali jekla, ki so nameščeni na zadnji del okvirja. Zaradi svoje vsestranskosti so primerni za skoraj vse namene, od daljših tur do običajne vožnje. Primerni so za skoraj vse vrste koles, razen za kolesa s polnim vzmetenjem. Nanje je mogoče namestiti nosilec za sedežno oporo, ki je priljubljen zaradi preproste namestitve. V primerjavi z zadnjimi prtljažniki običajno prevažajo manj tovora. Še ena možnost je sprednji nosilec. Ta je nameščen na sprednji vilici, kamor potem pritrdiš košaro za kolo.

Nosilnost

Ali nameravaš prenašati lahke predmete? Majhne nakupe in rezervno jakno? Za takšno prtljago zadostuje osnovna nosilnost do 9 kg, torej preproste košare. Za težje tovore je potreben priključek za zadnje vilice z nosilnostjo od 15 do približno 30 kg. Ne prekorači priporočene nosilnosti in vedno vnaprej dobro premisli, kaj bo naloženo v torbo ali košaro. Če te mika vožnja s psom, ne pozabi upoštevati njegove teže.

 

Dodatki za nosilce

Košara za na kolo je praktičen pripomoček že sam po sebi. Če pa čez košaro dodaš še raztegljivo najlonsko mrežo, bo za tvoj nakup res dobro poskrbljeno. Tako ti pri prečkanju manjših ovir ne bo treba z eno roko držati prtljage. Prav tako ti lahko pridejo prav elastični trakovi s kavlji. Z njimi lahko zavaruješ preveliko prtljago, kot so šotori ali prikolice. Če želiš kaj prevažati na zadnjem delu kolesa, izberi primerno kolesarsko torbo, od majhnih za pod sedež do velikih za na prtljažnik.

 

Kolesarske torbe in košare na Ceneje.si »

 

Ostala kolesarska oprema na Ceneje.si »

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka