Komentarji

Pred 6 meseci

IROBOT robotski sesalnik Roomba (971)

IROBOT robotski sesalnik Roomba (971)

Zelo dober nakup.

NASVET Mali gospodinjski aparati
16. 07. 2021 09:00:28

KAKO IZBRATI ROBOTSKI SESALNIK?

1/1

Robotski sesalniki lahko poskrbijo za čistočo tvojih tal in preprog ter ti vsak teden prihranijo več ur časa. V poplavi ponudb se je verjetno težko znajti, zato smo tu mi, da ti pomagamo pri iskanju pravega modela.

Kako delujejo robotski sesalniki?

Robotski sesalniki lahko delujejo po več načelih. Razdelimo jih v dve glavni kategoriji - sesalniki z navigacijo in sesalniki brez nje.

Cenejši in starejši modeli običajno nimajo navigacije, zato je njihovo gibanje lahko povsem naključno ali pa ga določa bolj ali manj napreden algoritem. V tem primeru sesalniki običajno ne morejo pokriti celotne površine prostora, temveč le 70-80 %, pri zelo kakovostnem algoritmu pa ne več kot 90 % prostora. Naprave v tej kategoriji lahko ovire zaznajo tako, da vanje trčijo, ali pa z infrardečimi ali ultrazvočnimi senzorji skenirajo svojo neposredno okolico in ustrezno prilagodijo svojo pot.

Dražji in novejši robotski sesalniki pa imajo navigacijo. Za zaznavanje okolice uporabljajo laserske žarke, kamere ali kombinacijo obojega, lahko pa imajo tudi lasten GPS senzor. Te naprave zaznavajo obliko prostora in položaj ovir ter tako pripravijo najučinkovitejši načrt čiščenja za določeno območje.

Najnaprednejši sesalniki s tehnologijo vSLAM ustvarjajo zemljevide okolja in v njih zaznavajo svoj položaj. Pokrijejo lahko do 99 % površine, njihove zmogljivosti pa so še posebej uporabne v netipičnih tlorisih ali prostorih s številnimi ovirami.

 

Vrste robotskih sesalnikov

Robotski sesalniki za preproge in živalsko dlako

 • Robotski sesalniki s prefinjenim sistemom rotacijskih krtač za učinkovito zbiranje dlak, las in prahu hišnih ljubljenčkov.
 • Osnovni modeli so primerni za nižje (tanjše) preproge, sesalniki z večjo močjo in sesanjem pa za višje (debelejše) preproge.
 • Tudi nižje ravni prahu zanje niso težava.
 • Večina robotskih sesalnikov za preproge je primerna tudi za trda tla in ploščice.
 • Ta vrsta sesalnika ne ponuja funkcije pomivanja tal.

Robotski sesalniki z opcijo mokrega čiščenja

 • Robotski sesalniki 2 v 1 - sesanje in čiščenje vseh vrst trdih tal.
 • Običajno ponuja funkcijo suhega in mokrega čiščenja.
 • Poleg posode za prah imajo tudi posodo za vodo, ki jo je treba pred vsakim brisanjem napolniti s svežo vodo.
 • Primerni so tudi za sesanje preprog, vendar je treba krpe za mokro čiščenje ločiti.
 • Krpa za mokro čiščenje odstrani tudi najfinejši prah na tleh.

 

Poglej robotske sesalnike z možnostjo mokrega čiščenja »

 

Robotski sesalniki za mokro čiščenje

 • Primerni so le za čiščenje trdih tal, samodejno se izogibajo preprogam in ne prečkajo pragov.
 • Bolj izpopolnjen način mokrega čiščenja kot robotski sesalniki 2 v 1 - pred seboj razpršijo vodo, ki jo nato pobrišejo s krpo za brisanje.
 • Nimajo posode za umazanijo in prah, zato se vsa umazanija, ki je na tleh, ujame na krpo za pomivanje.
 • Krpe za mokro čiščenje je mogoče prati v pralnem stroju.

 

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri

Kako in kje se bo sesalnik uporabljal?

Ključno vprašanje za izbiro pravega robotskega sesalnika je, kako ga nameravaš uporabljati. Pomembna vidika sta velikost in hrapavost površine, ki jo je treba sesati - na podlagi tega lahko lažje sprejmeš odločitev o potrebni kapaciteti posode za odpadke, življenjski dobi baterije in načinu navigacije. Upoštevaj še vrsto površin, saj se številni robotski sesalniki ne znajo dobro spoprijeti z višjimi preprogami, kar velja tudi za dlake hišnih ljubljenčkov. Za sesanje izberi robotski sesalnik z večjo močjo in izpopolnjenim sistemom krtač. Za druge vrste umazanije lahko pride prav mokro sesanje, in če bo naprava skrbela predvsem za trda tla, ni slaba zamisel tudi možnost mokrega čiščenja. Za majhne otroke in alergike so primerni robotski sesalniki s filtri HEPA, saj lahko odstranijo bakterije in alergene. Nenazadnje upoštevaj, kako pogosto sesaš in ali naj naprava čisti tudi pod pohištvom. Če je tako, natančno izmeri razdaljo med pohištvom in tlemi ter nato izberi višino sesalnika, ki se udobno prilega pod pohištvo.

Material in izdelava

Robotski sesalniki so običajno izdelani iz plastike, vendar se raven izdelave zelo razlikuje, zato je dobro, da to preveriš, saj je od tega odvisna kakovost samega sesalnika in njegova vzdržljivost. Pri tem sta pomembni debelina posameznih delov in natančnost, s katero so sestavljeni - konstrukcija se zagotovo ne sme upogibati ali nihati. 

 

Oblikovanje

Robotski sesalnik bo sestavni del tvoje notranje opreme, zato ni slaba ideja, da ga prilagodiš dizajnu stanovanja. Običajno lahko izbiraš med manj izrazitimi barvami, poleg obvezne črne pa lahko najdeš tudi bele, sive, srebrne, rjave in celo bež sesalnike. Videz naprav je običajno zelo minimalističen, da ne bi odvračal pozornosti. Večina robotskih sesalnikov je okroglih, nekateri pa so kvadratni, da bolje posesajo vogale prostora.

Pomembni parametri

Napajanje

Ta parameter označuje, kolikšen je pritisk, ki ga sesalnik lahko doseže - zato se včasih uporablja izraz "sesalni tlak". Pri robotskih sesalnikih se najpogosteje uporabljajo vrednosti od 10 do 40 W. Te vrednosti so bistveno nižje kot pri običajnih sesalnikih. Tako kot pri običajnih sesalnikih, sta pomembna tudi zasnova sesalnika in tesnila.

Moč in poraba

Ta podatek je prav tako izražen v enoti vat (W), vendar označuje količino električne energije, ki jo sesalnik porabi med delovanjem. Višja vrednost torej pomeni večjo porabo električne energije, vendar razlike med modeli niso ogromne.

 

Hrup

Če želiš, da te delovanje sesalnika ne bi motilo, si oglej podatek o hrupu in ga v idealnem primeru primerjaj s praktičnimi izkušnjami uporabnikov. Najtišji sesalniki imajo deklarirano raven hrupa manj kot 60 dB, kar pomeni resnično tiho delovanje. Najglasnejši modeli pa so lahko glasni do 70 dB. Če ne sesaš vsak dan in te je prej spremljal starejši sesalnik, je lahko tudi ta vrednost sprejemljiva zate.

 

Dimenzije in teža

Tipičen robotski sesalnik ima obliko kroga s premerom 30-40 cm. Večji kot je, večjo površino lahko očisti naenkrat. Višina znaša približno 8 cm in je pomembna, če nameravaš sesalnik spustiti pod pohištvo.

Sesalniki običajno tehtajo med 2,5 in 4 kg - dražji in bolj opremljeni modeli so običajno težji.

 

Kapaciteta posode za odpadke

Zaradi velikosti robotskih sesalnikov so posode za umazanijo bistveno manjše od posod običajnih sesalnikov. Najpogostejša prostornina je med 0,3 in 0,8 litra, če pa imaš večje stanovanje ali veliko umazanije, na primer zaradi hišnega ljubljenčka, izberi model z vsaj 0,5-litrsko posodo.

Večina sesalnikov te opozori na polni rezervoar, pri najpreprostejših sesalnikih pa mora uporabnik sam redno preverjati stanje rezervoarja. Na splošno pa je priporočljivo, da posodo izprazniš po vsakem čiščenju.

 

Akumulator

Robotske sesalnike napajata dve vrsti baterij. Nekatere cenejše naprave uporabljajo baterije NiMH, vendar jih zaradi krajše življenjske dobe in slabše tolerance za neredno polnjenje ne priporočamo. Sodobnejše litij-ionske baterije so veliko bolj prisotne na trgu in ohranijo večino svoje zmogljivosti tudi po več letih uporabe. Kapaciteta takšnih baterij se med robotskimi sesalniki zelo razlikuje. Vrednosti se gibljejo med 1000 mAh in 5000 mAh.

Večja zmogljivost običajno pomeni daljšo življenjsko dobo baterije, čeprav je to odvisno tudi od porabe. Robotski sesalniki z enim polnjenjem zdržijo približno od 60 do 240 minut. Žal pa spodnja meja ne zadostuje za temeljito čiščenje večjih stanovanj. Optimalna vzdržljivost je običajno med dvema in tremi urami.

Čas polnjenja je prav tako pomemben, zlasti če ima sesalnik precej krajšo življenjsko dobo. Nekatere naprave se lahko napolnijo od praznega do polnega v šestih urah, druge pa v dveh.

 

Funkcije in možnosti

 • Mokro sesanje - sesalnik z vodo ali paro zmoči površino, ki jo je treba očistiti, zato lahko očisti tudi mokro umazanijo, na primer razlito pijačo. Prav tako je učinkovitejši pri odstranjevanju alergenov, prahu in vodnega kamna.
 • Brisanje - nekateri robotski sesalniki ponujajo tudi možnost brisanja. Takšne sesalnike lahko imenujemo robotske krpe. Čeprav zaradi nezmožnosti uporabe ustreznega pritiska od njih ni mogoče pričakovati zelo kakovostnih rezultatov, so lahko koristne za osnovno čiščenje. Vendar pa ni tako, da bi sesalnik hkrati sesal in čistil; običajno je treba posodo za prah zamenjati s posodo z vodo in za to nalogo priložiti posebno krpo za mokro čiščenje. Nekateri stroji nimajo rezervoarja za vodo, zato moraš krpo zmočiti posebej.
 • Upravljanje s pametnim telefonom ali glasovno upravljanje - nekateri proizvajalci za svoje sesalnike ponujajo tudi aplikacije za pametne telefone. Poleg vklopa in izklopa lahko upravljaš tudi različne druge možnosti, kot so časovni razpored sesanja, določanje območja za sesanje, preverjanje napolnjenosti baterije in koša za smeti ali pregledovanje statističnih podatkov. Druga možnost upravljanja brez dotika so glasovni ukazi, s katerimi lahko vklopiš ali izklopiš sesalnik in mu omogočiš, da doseže začetno točko.
 • Daljinski upravljalnik - omogoča udoben vklop ali izklop sesalnika in v nekaterih primerih nadzor drugih funkcij, kot sta časovnik ali način sesanja. Z nekaterimi upravljalnimi elementi lahko označiš tudi mesta, ki naj jih sesalnik čisti bolj intenzivno ali se jim izogne.
 • Vrteče se krtače - da bi bilo čiščenje res učinkovito, mora imeti naprava vrteče se krtače. Zaradi rotacijskega gibanja zelo učinkovito vpihujejo umazanijo v sesalno odprtino.
 • UV-žarnica - nekateri robotski sesalniki so opremljeni z UV-žarnico, ki lahko dezinficira očiščeno površino. Proizvajalci pogosto trdijo, da lahko UV svetloba odstrani do 99 % bakterij, vendar so žarnice večinoma precej majhne, zato je njihova dejanska učinkovitost verjetno manjša.
 • Filter HEPA - to je posebna vrsta filtra, ki ga zelo cenijo alergiki. V njem se lahko zadržijo drobni prašni delci, pršice in drugi alergeni do velikosti treh mikronov.
 • Brezkontaktno zaznavanje ovir - zaradi naprednega sistema zaznavanja okolja sesalnik zazna ovire, še preden pride v stik z njimi. Edina pomanjkljivost je slabša kakovost sesanja v njihovi neposredni bližini.
 • Wi-Fi - če se lahko sesalnik poveže z omrežjem Wi-Fi, ga lahko preprosto upravljaš prek mobilne aplikacije, tudi če nisi doma. Tako lahko preprosto začneš čistiti na primer v službi ali med nakupovanjem.
 • Časovnik - omogoča nastavitev določenega časa, ko bo sesalnik začel čistiti.
 • Samodejno polnjenje - ko naprava zazna, da je baterija izpraznjena, se samodejno vrne v polnilno postajo. Nekatere naprave lahko nato nadaljujejo s čiščenjem na mestu, kjer so ga končale.
 • Zaznavanje stopnic - senzorji na dnu sesalnika lahko zaznajo odprt prostor in preprečijo, da bi se sesalnik spustil po stopnicah ali drugih neželenih robovih.
 • Navidezna ovira - omogoča nastavitev navidezne meje, ki je sesalnik ne bo prestopil. To lahko storite na več načinov. Najpreprostejši so magnetni trakovi, ki jih ni preveč praktično namestiti neposredno na tla. Bolj napredna možnost so virtualne stene, majhne naprave, ki na robu želene meje oddajajo poseben žarek, ki ga sesalnik ne sme prečkati. Najboljši modeli, ki omogočajo izdelavo načrtov prostorov, pa omogočajo, da se meje oblikujejo popolnoma virtualno, na primer s povezano mobilno aplikacijo.
 • Programiranje čiščenja - programiranje je pravzaprav napredni časovnik. Omogoča namreč ne le odložitev začetka, temveč tudi nastavitev posebnih urnikov za vodenje čiščenja in dodatno povezavo različnih prostorov in vrst čiščenja za vsak termin čiščenja.
 • Dodatna oprema - dodatna oprema za sesalnik lahko podaljša življenjsko dobo sesalnika in razširi njegove zmogljivosti. Proizvajalci v tej kategoriji na primer ponujajo nadomestne ali dodatne krtače, pri sesalnikih s funkcijo mokrega čiščenja pa krpe za mokro čiščenje, ki jih je treba redno menjati. Pred nakupom naprave preverite ceno in razpoložljivost teh vrst dodatne opreme, saj lahko proizvajalec z drago dodatno opremo nadomesti nižjo ceno sesalnika. Druga vrsta dodatkov so virtualne stene, ki s pomočjo žarkov preprečujejo, da bi sesalnik prestopil določeno mejo, ali pa ga lahko zadržujejo v enem prostoru. Kupite lahko tudi nadomestne filtre, polnilne baze in adapterje za sesalnike ali škatle za prah.

 

Nasveti in namigi

Vzdrževanje

Čeprav vzdrževanje robotskih sesalnikov ni zahtevno, je treba opraviti kar nekaj stvari, da bi zagotovili njihovo čim daljšo življenjsko dobo. Osnovna zahteva je, da posodo za prah redno čistiš, najbolje po vsakem sesanju, pri čemer se zavedaj, da jo je treba enkrat na dlje časa še temeljiteje očistiti. Enkrat ali dvakrat na mesec, odvisno od intenzivnosti čiščenja, mehansko očisti tudi ščetke vseh las in podobnih oblog, ki se nanje prilepijo, sicer se lahko učinkovitost ščetk močno zmanjša.

Iz istega razloga je treba približno enkrat na leto zamenjati ščetke in filtre za prah. Na srečo gre običajno za naložbo v višini nekaj deset evrov. Po drugi strani pa je zamenjava baterije, ki sčasoma izgubi zmogljivost, zlasti pri intenzivni uporabi, dražja. Vendar je to nalogo običajno treba opraviti po približno petih letih delovanja.

Vodilna kolesa naprave ne smejo uiti vaši pozornosti. V njih se lahko nabere umazanija in povzroči težave pri delovanju. Njihovo čiščenje pa traja največ nekaj minut.

Primernost sesalnika glede na vrsto površine

Vsi robotski sesalniki niso samodejno kos vsem površinam, zato je treba pri izbiri upoštevati tudi ta vidik. Nekateri stroji so opremljeni z gumijasto krtačo, primerno za gladke površine, drugi pa s ščetinasto krtačo, ki se bolje obnese na preprogah. Boljši sesalniki ponujajo obe možnosti, nekateri pa lahko celo samodejno preklapljajo med krtačami glede na zaznano površino.

Poleg tega so lahko problem tudi visoke preproge. Če presegajo možnosti, ki jih je določil proizvajalec sesalnika, bo čiščenje takšne površine zelo neučinkovito ali pa se naprava po njej morda celo ne bo mogla premikati. Druga težava so lahko temna tla, ki jih nekateri sesalniki zaznajo kot prazno površino. Če imaš takšne površine, preveri, ali proizvajalec v opisu izdelka navaja uporabnost na njih, in poišči praktične uporabniške izkušnje. Enako velja za črne preproge, sesalnik pa bo zaustavila tudi že črna lisa na preprogi.

Nastavitev območja sesanja

Pri sesalnikih je pogosto treba na nek način opredeliti območje, ki ga je treba očistiti. Zlasti stroji brez navigacije bodo vedno šli tako daleč, kot lahko, ne glede na to, ali to pomeni premik v drugo sobo. Na pot sesalnika lahko postaviš fizično oviro ali uporabiš kakšno obliko virtualne ovire, če naprava podpira to funkcijo. Enostavnejša možnost so magnetni trakovi, ki se namestijo na tla in jih je mogoče skriti, na primer pod preprogo, naprednejša možnost pa so virtualne stene, majhne naprave, ki oddajajo žarek, ki ustvarja nevidno pregrado za sesalnik.

Prostor za sesalnike je lažje določiti z navigacijo in možnostjo registracije postavitve prostorov, vključno s položajem ovir. Te naprave se lahko naučijo značilnosti prostora in jim prilagodijo način čiščenja. V povezani aplikaciji lahko preprosto nastaviš, katere prostore želiš očistiti in katerim območjem se mora sesalnik izogniti. Omogoča tudi ustvarjanje urnikov čiščenja, razdeljenih po sobah.

Robotski sesalniki na Ceneje.si »

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2021 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka