NASVET Avto Oprema
6. 05. 2021 14:27:18

ZAKAJ POLETI NI DOBRO VOZITI Z ZIMSKIMI PNEVMATIKAMI?

1/1

Letošnjo pomlad marsikateri voznik zaradi vremenskih razmer svojega vozila še ni preobul v letne pnevmatike. In morda se tudi sami sprašujete, ali bi svoje vozilo letos sploh preobuli v letne avtoplašče. No, Goodyearovi strokovnjaki nam vsem svetujejo, da je to edina ustrezna odločitev, v kolikor želimo poskrbeti za zanesljivo, varno in varčno vožnjo v toplejših mesecih. Zagotovo vas bodo v to prepričali naslednji argumenti.

V toplejših mesecih letne pnevmatike zagotavljajo boljši oprijem in vodljivost ter krajšo zavorno pot kot zimske pnevmatike

Letne pnevmatike so posebej zasnovane za zagotavljanje optimalne zmogljivosti poleti in pri višjih temperaturah zagotavljajo boljšo vodljivost in oprijem ter manjšo porabo goriva. Od zimskih pnevmatik se razlikujejo tako po zunanji zgradbi kot tudi po kemični sestavi gumene zmesi. Tekalno plast zimskih pnevmatik odlikujejo dodatne lamele, ki zagotavljajo boljši oprijem v snegu in ledu, letne pnevmatike pa imajo večje in bolj toge bloke tekalne plasti, ki se v ovinkih in pri zaviranju manj upogiba. Opisana zasnova letnih pnevmatik pri višjih temperaturah zagotavlja boljši oprijem in vodljivost ter krajšo zavorno pot. Razlika v dolžini zavorne poti med zimsko in letno pnevmatiko lahko pri temperaturah nad 15 stopinj Celzija znaša tudi do sedem metrov v korist letne pnevmatike!

Z vožnjo na zimskih pnevmatikah skozi vse leto ne bomo prihranili denarja

Poleg varnostnega je smiselno vzeti v obzir tudi stroškovni vidik. Z vožnjo na setu zimskih pnevmatik skozi vse leto ne bomo prihranili denarja, saj bomo s tem njihovo življenjsko dobo občutno skrajšali. Zimske pnevmatike so zaradi večjega odstotka silike v gumeni zmesi občutno mehkejše in se posledično bolje izkažejo pri temperaturah do sedem stopinj Celzija. Vožnja po razgretem asfaltu pa povzroči njihovo pregrevanje, zaradi česar postajajo trše in izgubljajo svoje lastnosti, hkrati pa se v primerjavi z letnimi pnevmatikami pri višjih temperaturah občutno hitreje obrabljajo, neekonomične pa so tudi z vidika porabe goriva.

Goodyearovi strokovnjaki ob menjavi pnevmatik svetujejo še, da če to sezono ne boste kupovali novega seta, bodite pozorni na brezhibnost in zadostno globino profila vaših pnevmatik. V kolikor pa se odločate za nakup novih, razmislite, kakšne so vaše potrebe in pa zahteve vašega vozila.
 

 

Izberite letne pnevmatike, ki bodo uporabne dlje

Največje možno število prevoženih kilometrov in obenem visoko raven zmogljivosti vam bo omogočila Goodyearova pnevmatika EfficientGrip Performance 2, ki je na AMZS [1] testu letnih pnevmatik prepričala z najmanjšo obrabo. Rezultati so pokazali, da z navedeno pnevmatiko lahko prevozimo kar 10.000 km več kot z drugo najboljšo pnevmatiko na testu z vidika obrabe. Strokovnjaki na testiranju so ocenili, da lahko z njo prevozimo 53.600 km, z najslabšo na testu pa le 24.700 km, kar pomeni več kot dvakrat več kilometrov! Obenem so kot njeno prednost izpostavili tudi majhno porabo goriva, zmogljivost na mokri cesti in nizko raven hrupa.

[1] https://www.amzs.si/motorevija/test/pnevmatike/2021-02-25-amzs-test-32-letnih-pnevmatik-dimenzij-205-55-r-16-in-225-50-r-17

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka