NASVET Avto Oprema
16. 03. 2021 08:18:08

ZIMSKE ALI LETNE? S KATERIMI PNEVMATIKAMI VOZITI V POLETNIH MESECIH?

1/1

S 16. marcem lahko svoje jeklene konjičke zopet preobujemo v letno obutev. Pa moramo to res storiti ali se lahko z zimskimi gumami v resnici nemoteno vozimo tudi v poletni sezoni? Berite dalje!

Zakonom o pravilih cestnega prometa pravi, da morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem opremljena z zimsko opremo, v primeru zimskih razmer pa tudi prej ali kasneje.

Ko pa se temperature dvignejo, marsikdo med nami odlaša z namestitvijo letnih pnevmatik, saj zakon uporabe zimskih gum poleti ne prepoveduje. Vseeno pa je to vse prej kot pametno.

Zato je dobro, da razumemo:

Zimske gume niso namenjene za toplo vreme

Če nam niti na misel ne pride, da bi v poletnih mesecih od doma odhajali v težkih zimskih škornjih, zakaj se tako pogosto dogaja, da na pot spomladi in poleti odpravimo z zimskimi gumami? Tako kot vsi čevlji niso pravi za vsako vreme, tudi vse pnevmatike niso prave za vsak letni čas.

Tako velja, da so zimske pnevmatike primerne za vožnjo pri temperaturah do +7 °C, pri višjih pa so boljša odločitev letne. Zgradba gumene zmesi zimskih pnevmatik je namreč prilagojena nizkim temperaturam, zato bodo ob višjih temperaturah postale mehkejše in se bodo hitreje obrabile, slabše oprijele ceste in zdrsavale tako pri speljevanju kot pri pospeševanju.

Zavorna pot poleti je z zimskimi pnevmatikami drugačna

Ko se začnejo zunanje temperature dvigati nad 20 stopinj, se začnejo segrevati tudi ceste. Asfalt se tako segreje na najmanj 30 stopinj, kar pomeni, da se bodo na njem tudi najbolj kakovostne zimske gume obnašale drugače.

Na razgretem cestišču bo tako zavorna pot zimskimi gumami bistveno daljša od zavorne poti z istimi pnevmatikami v zimskem času. Ker se proizvajalci gum po vsem svetu tega dejstva še kako zavedajo, izdelujejo pnevmatike, ki so s svojimi specifičnimi lastnostmi prilagojene temperaturi ozračja in podlage v določenem letnem času. Letne pnevmatike se tako v toplejših mesecih ponašajo z določenimi prednostmi za katere so bile izdelane in prilagojene. 

Če morate kupiti nove letne pnevmatike, jih kupite tam, kjer boste za svoj denar dobili več

Zdaj, ko razumete, zakaj vožnja z zimskimi gumami poleti ni pametna, je čas, da zimska obuvala svojega avta zamenjate z letnimi. Takrat pa boste morda zgroženo ugotovili, da je čas za nakup novih gum.

In če že morate seči v žep, naj bo vaš nakup vsaj pameten. Ko brskate za novimi gumami tako poleg cene upoštevajte tudi vse bonuse in druge “bombončke”, ki jih ob nakupu prejmete in si tako za svoj denar privoščite več.

Če se boste po nove letne pnevmatike odpravili na Petrol bencinske servise, v vulkanizerske delavnice Vianor ali v spletno trgovino Petrol eShop, boste lahko tako, na primer, svoje pnevmatike brezplačno prevzeli na več kot 300 prodajnih mestih po vsej Sloveniji, čaka pa vas še brezplačno zavarovanje z asistenco. 

Na Petrolu vam lahko omogočijo tudi plačilo na obroke, ob nakupu kompleta štirih Nokian pnevmatik pa boste dobili še kupon v vrednosti 20 € za premontažo v Vianorju ter tako prihranili še pri stroških mehanika.

Zimske gume do naslednje sezone shranite na varno

Da se zgodba z nakupom novih gum ne ponovi ko nastopi zima, pa nekaj razmisleka namenite tudi temu, kam z ravnokar odstranjenimi zimskimi gumami. Ne, to, da jih preprosto pospravite v temen kotiček kleti ali kurilnice, ne bo zadosti in kaj prekmalu se boste znašli pred tem, kako se lotiti nakupa novih.

Pri varnem shranjevanju pnevmatik je treba namreč upoštevati vrsto različnih pogojev shranjevanja, od vlage v prostoru, do svetlobe, temperature, prisotnosti fluorescenčnih luči, topil, olj ali maziv, morebitnega prepiha in več. Zato je več kot pametno da hrambo, četudi imamo prostor doma, prepustimo strokovnjakom kot je Petrol Vianor in njihov hotel za pnevmatike.  

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka